Влез

View Full Version : Стипендиите?

white_chik
10-22-2008, 17:54
Може би това ще е тема,която се повтаря,но ме интересува,какво наиситна става.Така,мои познати от ФСГ си получиха първата стипендия за тази година (честито на печелившите) в размер на 53 лв.Искам да попитам във вашите училища има ли увеличение?Аз уча в испанската и на нас секретарката най-студенокръвно ни заяви,че в нашето училище стипендията ще е 21 лв,както досега.Изобщо не искам да кажа,че учениците трябва да учим заради пролсловутите 53 лв,но става въпрос за принципа и затова,че учениците трябва да бъдат стимулирани и защото в конституцията на нашата държава пише,че стипендията за отличен успех трябва да бъде 30 % от минималната работна заплата.Е всички знаем,че това не прави 20 лв.Та,въпросът ми,колко са стипендиите във вашите училища и какво мислите по въпроса?

ThePowerOfLove
10-22-2008, 17:59
И при нас няма увеличение - 21лв са си. Иначе естествено би било хубаво да ги вдигнат :)

LipSoFAnAnGel
10-22-2008, 18:37
Навсякъде са си по 21 лева..От другата година ще ги вдигат с 50 % казаха го по новините :)

Nen0RmalniK
10-22-2008, 18:39
tva e tapo da u4i6 kato pobarkan za nqkvi si 21 leva... da bqha pone 150 leva na mesec ta da se skasvam da u4a

Pliok0019
10-22-2008, 19:19
Ми аз съм 10ти клас в ФСГ и никакви стипендии не са давали, пък увечелини още по-малко...

Baby_b
10-22-2008, 20:19
tva e tapo da u4i6 kato pobarkan za nqkvi si 21 leva... da bqha pone 150 leva na mesec ta da se skasvam da u4a
Държавата не е длъжна да ни плаща за това, че по задължение трябва да учиме. Да не говорим, че стипендии взимат всякакви малоумни индивиди, дето не могат да си напишат името. И все едно са на едно ниво, с тея дето са учили за оценките. :?

LipSoFAnAnGel
10-23-2008, 08:23
tva e tapo da u4i6 kato pobarkan za nqkvi si 21 leva... da bqha pone 150 leva na mesec ta da se skasvam da u4aохххххххооооо чак пък 150 лева на месец да ги направят 50 лева на месец пак ще се радвам, но няма ;)

Taraaa
10-23-2008, 08:41
21 лева са и при нас но мисля че от догодина ще ги увеличават :)

mynichka
10-23-2008, 09:46
баси ..и при нас са 21 ..аз таман ще завърша тая година ..и те ще ги увеличат :-x

densii
10-23-2008, 09:53
По БТВ Новините казаха се 1-вия срок ще са по 21лв а 2-рия ще се вдигнат с около 50%!

white_chik
10-23-2008, 18:47
Ми аз съм 10ти клас в ФСГ и никакви стипендии не са давали, пък увечелини още по-малко...
Явно информацията ми е супер грешна :? Е,явно отново ще ни се подиграят с тези 21 лв и ще ни оставят да се радваме.

desiiito
10-23-2008, 20:57
такааааааааааааааам .. днес за първи път получих стипендияя и съм толковаа горда ... мн съм щастлив и умен ;dd така както се вижда ще ми е за първи и последен път ;d
.. и аз уча в испанската незнам за в кой град говориш .. та де аз съм във Варна и при нас е 21лв , а само в техникумите е 50 :o

Sensuality
10-24-2008, 03:32
вчера за първи път ми дадоха стипендия 8) :D

hottie
10-24-2008, 09:47
Държавата не е длъжна да ни плаща за това, че по задължение трябва да учиме. Да не говорим, че стипендии взимат всякакви малоумни индивиди, дето не могат да си напишат името. И все едно са на едно ниво, с тея дето са учили за оценките. :?

Напротив държавата е длъжна(и то по закон!) и както и да го погледнеш това си е един много добър стимул и не е направоне само с цел да се поучават шестици, ами с цел да се подпомогне финансово на някои ученици! Някои не могат да си позволят да си купят дори учебници и при добър успех получават тази много важна финансова подкрепа. Същото важи и за университета.Не всеки може да си позволи да учи и да плаща такса, но благодарение на стипендията това може да се постигне !

TheOtherME
10-24-2008, 10:05
Явно информацията ми е супер грешна :? Е,явно отново ще ни се подиграят с тези 21 лв и ще ни оставят да се радваме.

Всъшност зависи-може те да взимат стипендия по смейни причини, или тази да им е за постижения на някакви олимпиади или нещо такова и затова парите да са дошли по-рано и да са повече.Един от моето даскало взима (сигурна информация от учителя по съоветния предмет) 100 лева на месец, защото е бил на първо място на национален кръг на олимпиада.

Bubbly
10-24-2008, 13:54
Хмм ние още не сме си подали и молбите, след като за 3 или 4 път си изчислявахме успеха... :lol:

slavito007
11-23-2008, 16:21
За да не отварям нова тема, защото е фрашкано така или иначе, да питам тука.
В механото в моя град ще дават стипендиите с карта (такава дебитна ли е не знам) и им превеждат парите и си ги теглят от банкомат.
Да знаете дали ще са така на всички или за всяко училище е строго индивидуално? Аз утре ще питам класния, ама той както винаги ще каже, че не знае :lol:

MoHuTo
11-23-2008, 21:15
За да не отварям нова тема, защото е фрашкано така или иначе, да питам тука.
В механото в моя град ще дават стипендиите с карта (такава дебитна ли е не знам) и им превеждат парите и си ги теглят от банкомат.
Да знаете дали ще са така на всички или за всяко училище е строго индивидуално? Аз утре ще питам класния, ама той както винаги ще каже, че не знае :lol:
Ами по принцип всяко училище само определя как да изплаща стипендиите, при нас примерно са с дебитни карти, а в едно друго училище са на ръка.. така, че е различно за всяко училище :)

nicolepcd
11-25-2008, 16:55
А дано вярно ги вдигнат :?

swete
11-26-2008, 15:34
а може ли да попитам понеже сега съм осми клас в езикова гимназия.в 9 клас дават ли се стипендии и кои предмети определят успеха.

Bubbly
11-26-2008, 15:36
Ние поне в девети не получавахме.

bobo_kaulitz
11-28-2008, 11:43
при нас за отличен успех е 21 лева и социална 18 лева.. няма увеличение

Iv4eTy
11-28-2008, 11:55

Не говорим за 150 лв, по Закон стипендията ни трябва да е 30% от минималната заплата, което прави около 66 лв. И не става въпрос за това кой взема, а затова че нестига че учим в някакви мизерни бази, ами и нямаме никакъв стимул. В другите държави правят всичко възможно за да стимулират учениците, защото образованието е приоритет. А тук то е последна дупка на кавала....