View Full Version : едно обяснение по химия
VerryBerry
11-18-2008, 14:56
Здрасти!Имам нужда от една малка помощ 8-)
Обяснете ми кое е общото и различното между Cr(VI Б) и Se(VI A); и Mn(VII Б) и Br(VIIA)
мерси предварително :) :-)
BqlaLiniq
11-18-2008, 16:37
Ти или си зле или не можеш дори и да помислиш и чакаш всичко на готово...
Общото между:
Cr(VI Б) и Se(VI A) общ е периода - 6-ти, а различна е групата - А и Б.
Mn(VII Б) и Br(VIIA) общ е периода - 7-ми, а различна е групата - А и Б.
Crazy_sunchO
11-18-2008, 16:46
omg... кой клас си?!?!?!?
BqlaLiniq
11-18-2008, 16:58
7-ми трябва да е...мацко стягай се щото щом за такива елементарни неща питаш като станеш 10-ти клас ще се спукаш от учене след като не знаеш тези неща...щото и химията много неща са вързани..Казвам ти го от личен опит и аз бях така никак не ме интерваше тая химия ама в действителност е важна ;)
не е 7ми клас :-o Аз съм и не го учим тва ...освен , ако не са напреднали много с материала :)
Schneeflocke
11-18-2008, 18:54
Вземи и си прочети учебника. Защото аз мога ти изпиша страници, сравнявайки ги, но на такова ниво, че скоро няма да го разбереш. В учебника ще пише всичко, което трябва да знаеш.
sim00n.light.shadow
11-18-2008, 20:10
Добрия чичко Менделеев е направил една такава табличка с разни странни латински буквички в нея. На тая таблица й се вика периодична система. Отваряш си учебника, учиш закономерностите. След това пак си отваряш учебника, само, че на периодичната система(обикновено за последните страници) и сравняваш. С не много напрягане на сивото вещество установяваш, че те всички са в един и същи период - 4ти. Хрома и Селена са 6 група, но са различни подгрупи. Същото важи и за другите два елемента(те, само че са в 7ма група.)
Така. За характера им за А подгрупите: с нарастването на поредния номер в периода се засилва какво? - неметалния характер. => селен и бром са неметали. Свойствата са им съответно като на сярата и хлора, които, надявам се си учила, само че селен и бром са по-малко активни, защо? - защото с нарастването на атомната маса в групата при елементите с неметален характер химичната активност намалява. Да ти кажа ли с какво взаимодействат? Не, няма да ти кажа!
За Б подгрупите, нямам достатъчно познания, тъй като още не сме стигнали до там - 9ти клас съм, а миналата година бях подготве, и паралелката ми е профилирана биология и химия.