PDA

View Full Version : видове катализа

patetoOo
11-26-2008, 21:00
Здравейте :) трябва ми малко помош по химия :) бихте ли ми обяснили ( като за прост човек ;) ) как да определям различните видове катализа .Изчетох много от нет-а но не мога да го разбера щото супер сложно е обяснено,като теория го знам,но като практика при решаване на задачи не мога да се ориентирам..ще се радвам ако ми помогнете :-)

LovelyGirl
11-27-2008, 11:37
1.Хомогенна-когато реагиращите вещества и катализатора образуват хомогенна система.Скороста на хомогенно катализирана реаксия е правопорпорционална на концентрацията на катализатора.

2.Хетерогенна-реагиращите вещества и катализатора образуват хетерогенна система.Скороста на хетерогенно катализираната реакция е правопорпорционална на повърхноста на катализатора.

3.автокатализа-реакцията се катализира от 1 от своите продукти.

4.Избирателна катализа-дължи се на специфичното действие на катализаторите.

5.Ензимна катализа(био катализа) - за нея нямам информация :)

BeBsItO
11-27-2008, 11:59
1.Хомогенна-когато реагиращите вещества и катализатора образуват хомогенна система.Скороста на хомогенно катализирана реаксия е правопорпорционална на концентрацията на катализатора.

2.Хетерогенна-реагиращите вещества и катализатора образуват хетерогенна система.Скороста на хетерогенно катализираната реакция е правопорпорционална на повърхноста на катализатора.

3.автокатализа-реакцията се катализира от 1 от своите продукти.

4.Избирателна катализа-дължи се на специфичното действие на катализаторите.

5.Ензимна катализа(био катализа) - за нея нямам информация :)Биокатализата се извършва в организмите...... Катализатор е ензима :) Той е съчетание на коензим и апоензим.....