View Full Version : Изберете българското!
Valentin123
12-15-2008, 17:50
http://uk.youtube.com/watch?v=BKebgx1XIIc&eurl=http://vmro.bg/
Световната финансова и икономическа криза поставя българското общество пред сериозни предизвикателства. Кризата задава нов дневен ред пред българските производители. В тези условия помощта на държавата не е достатъчна. Стабилността на родната икономика зависи от избора на всеки български гражданин. Важно е да разберем, че купувайки български продукт запазваме работно място. Ние от Движение НАПРЕД призоваваме всички българи, в навечерието на коледните и новогодишните празници, да купуват български стоки. Заедно можем да дадем скорост на българското производство
айде айде ... какво мляко ядеш ? какъв хляб ядеш ? какъв салам ядеш ? какво сирене ядеш ? каква бира пиеш ? Всичко това е правено в България .. дрехи- в пъти по качествени от китайските ... друго да ми кажеш че ни е много слабо ?!/кашкавала не е гаден ... айде сега ... взел си боклук ... то и от чуждите има ! /
Проекта на "Движение Напред" Избери Българското е определено много добър и си струва да бъде подкрепен, аз лично съм го приел отдавна и ще продължавам да го правя.
Иначе който иска да си купува чужди стоки, негово решение, всеки сам си преценява разбира се, нали затова е демокрация...
Но пък аз не виждам с какво българския кашкавал е по-лош от чуждия?! А киселото ни мляко пък е с пъти по-хубаво от онези буклуци "Данон", които са фрашкани с подсладители и косерванти... Нашето си е естествено и поне киселото ни мляко и сиренето ни са номер 1, затова и взеха да се опитват да ги копират по света...
А хляба ни не виждам с какво е лош?! То така или иначе на Запад на практика нямат хляб, щото нямат култура да ядат хляб... Има си много видове хляб, например пакетирания и нарязан хляб си е супер и си е български, има най-различни видове на различни фирми, като например този на фирма "Симид" на мен най-много ми харесва, така че да се говори, че хляба ни не струвал е просто смешно, поне от към хляб имаме хиляди видове...
А стоките ни за обличане са хиляда пъти по-добри от турските и част от китайските, верно, вече китайците правят доста качествени стоки, но винаги, когато съм си купувал български фланелки, дънки, обувки и каквото се сетите, съм оставал много по-доволен от китайските и особено турските, които или много бързо се отпускат при изпиране и разтягат, или обувките се късат и така...
Така че инициативата е много добра, мисля че трябва да бъде подкрепена разбира се пожелание и съвест, пак казвам, всеки сам си преценява все пак. Аз и семейството ми отдавна сме направили избора си в това отношение и сме избрали българското и ще продължаваме да го правим.
Виж за саламите е малко по-различно положението, и нашите спряха да купуват салам от няколко месеца насам, защото определено е направо опасен, но пък не купуват и чужд, защото пак е същия и не е по-качествен от нашия, кренвиршите и те са ужас, само пишешките пържоли в пакет и кебапчетата и кюфтетата продължават да се правят от чисто месо затова си струват...
Добре, аз пак ти казвам, ако искаш купувай чужди хранителни стоки щом повече ги харесваш, на мен и моето семейство българските най-много ни харесват, що се опитваш да ми се налагаш не разбирам? Аз говоря от собствена гледна точка, ти от твоя, нали така?
На мен пък българското сирене, кашкавал, масло, кисело и прясно мляко и да не изброявам ми харесват, естествено има си и некачествена продукция, но по принцип ги харесвам...
И какво, ще ми кажеш, че онея боклуци на Данон, които нямат нищо общо с истинско кисело мляко са по-вкусни и качествени от българско кисело мляко, като да кажем Тонус или БМК? То ти си преценяваш, просто за мен е несериозно да се прави сравнение между онези кремчета, нарочени за кисело мляко и българското кисело мляко. Не знам какво е било едно време, може и по-вкусно да е било, но не съм съгласен, че тенденцията била към "разваляне". Все още си има и ще продължава да си има качествени български хранителни и всякакъв друг вид стоки и затова аз категорично избирам българското. Не страдам от предразсъдъци, че нашето е най-хубаво, но дори и да има по-хубави чужди стоки от нашите, предпочитам нашенското щото си е българско и купувайки го, спонсорираме българската икономика и производство, аз съм на тоя принцип. Но лично на мен да не повтарям по хиляда пъти, нашите стоки най-ми харесват.
Canis_Dirus
12-16-2008, 19:58
Качествени български продукти няма. Всяко нещо си мени вкуса през 2 месеца. Аз от 4 години купувам една и съща гауда с един и същ вкус на почти една и съща цена. 5 евро килограм.
И Бадеми за 4 евро на килограм. Внос от Калифорния. Същите в България са 16 лева килограма. Как става тая далавера? Митата са едни и същи за цяла Европа. А транспорта не може да оскъпи толкова. А в България труда е по-евтин. Редно е да са по-евтини! Защо не са?
Печалбарство.
Българското прясно мляко е много по-естествено от западното, затова ти мирише на крава. Щото в западното блъскат консерванти яко и затова не ти мирише, ама консервантите не са особен полезни, даже напротив...
Аз пък съм определено довелен от едно 80% и повече от българските хранителни стоки и продукти, рядко не съм доволен от нещо българско, което съм ял. В нашето семейство се взима само българско и се радвам, че е така. На който не му харесва, да си купува вносни хранителни стоки, негова работа. Аз определено не смятам, че българските храни си менят вкуса през два дена, нито пък че има тенденция към разваляне, поне в повечето случай. Сега кой производител се изхитрявал и кой не, ами произвеждайте вие мляко, сирене, кашкавал и т. н. и не се оплаквайте, тогава и вие ще поставяте условия, цени и прочия. Ама не е лесно да гледаш крави, овце, кози, кокошки, пчели и от рода за да знаеш колко е трудно това, колко много пари се хвърлят за да ги гледаш тези животни, да им купуваш храна, да ги ваксинираш... Просто е такова положението в България, производителите не са подпомагани по никакъв начин, затова и те гледат да се изхитряват с цените, то каквито управляващите, такива и другите, иначе трудно се оцелява в тази страна. За съжаление...
Ако продукта започне да се прави с качеството, което ти искаш (например кашкавала), разходите по производствения процес ще се качат в такава степен, че когато въпросният продукт се появи на пазара, малко ще са българите, които ще могат да си го позволят и продажбите ще спаднат, печалбата също.
Масата от стоките се произвеждат с такова качество, каквото купувачите в България могат да си позволят. И тъй като дохода на масата българи не е висок, ще ядем неузрял кашкавал.
Canis_Dirus
12-17-2008, 21:43
Ако продукта започне да се прави с качеството, което ти искаш (например кашкавала), разходите по производствения процес ще се качат в такава степен, че когато въпросният продукт се появи на пазара, малко ще са българите, които ще могат да си го позволят и продажбите ще спаднат, печалбата също.
Масата от стоките се произвеждат с такова качество, каквото купувачите в България могат да си позволят. И тъй като дохода на масата българи не е висок, ще ядем неузрял кашкавал.
Аз тук (Германия) ям Гаудата с качеството, което искам и то на 5 евро на килограм. И прясното мляко ми е 50 цента за 1,5% масленост и 55 цента за 3,5 % масленост. А труда тук е по-скъп. Бадемите са 4 евро килограма.
Свинския врат между 2 и 3,50 евро. В България защо е по-скъпо и по-некачествено? В България тока е по-евтин, работната ръка е по-евтина. Е тогава защо продукцията е по-скъпа?
В момента предлагат стоки на нереално високи цени и безобразно ниско качество. Качеството просто не отговаря на цената.
Не може аз в Германия да плащам 2 евро за килограм свински врат, при положение, че касапина взима повече пари, фуража е по-скъп, превоза е по-скъп (гориво и заплата на шофьора), продавачката взима по-голяма заплата.
Проблема е в ефективността на работа в България и липсата на качествен контрол.
Ако започна да внасям хранителни продукти от Западна Европа ще мога да предлагам по-високо качество на по-ниски цени.
Това естествено, ако не реша да забогатявам на сметка на народа, както правят всички производители. Идва ми на акъла един производител на фафли, дето приятелката му фолк певица пуска едни нецензурни клипчета в нета, каква къща си вдигна.
Canis_Dirus
12-18-2008, 08:42
А на запад като съм пил прясно неконсервирано мляко, как така нямаше дъх и беше много по-добро? Но ти си вярвай в каквото си искаш. Човек, минал през казармата, след това до края на живота си няма да подбира какво яде, нито да прави разлика.
много знаеш, какво си пил на запад. На запад всичкото мляко се пастьоризира (загрява се за много кратко на много висока температура), освен това се хомогенизира. Хомогенизирането е процес на преминаване на млякото през много тънки "цедки", които разкъсват наситените мастни молекули. Затова и купешкото мляко не прави каймак. Въпросния процес унищожава и голяма част от ароматните молекули.
Продажбата на "сурово" непстьоризирано мляко е забранена. Смята се, че е вредно, но самият процес на пастьоризация е по-вреден за млякото, отколкото да го пиеш сурово и да се излозиш на несъществуващ риск от зараза.
Хайде да не изместваме толкова много темата, въпроса тук е ще помогнем ли на българското национално производство, като гледаме да купуваме само или почти само български стоки или не? Е, явно вие не искате да купувате български стоки, ваше решение, изобщо не ви критикувам, още по-малко да ви съдя. Аз също отдавна съм направил своя избор- ЗА българските стоки. Не става въпрос дали българското е най-хубаво или не, а че просто е българско и трябва да бъде предпочитано. А и аз лично, да не повтарям по хиляда пъти харесвам повече българските хранитени продукти от чуждите, имал съм възможност да опитам и от едните, и от другите, определено нашенските са ми по-вкусни. Наречете ме заблуден и какъвто искате, аз своето решение съм го взел отдавна. Мисля и че е смешно в днешно време да говорим за "кооперации", времето на кооперациите мина отдавна и всеки има право да си гледа колкото си иска животни и оттам да печели от тях в съответствие с броя на произведената от тях продукция.
Да, качеството на стоките ни определено може да се подобри, но това ще стане с по-строг държавен контрол и създаването на по-добър стандарт за тези същите стоки, съобразен с общите изисквания в Европа. Но както някой много точно написа, стоките и качеството им съответстват с покупателната способност на българския народ. Затова не можем да си позволим най-скъпите и най-качаствни стоки, а избираме нещо средно, което съответста с доходите ни. И все пак качеството на българските хранителни стоки като цяло е добро и въпреки всичко си остана и ще си остане такова. Който не му харесва, да си купува чужди.
Canis_Dirus
12-18-2008, 11:41
Хайде да не изместваме толкова много темата, въпроса тук е ще помогнем ли на българското национално производство, като гледаме да купуваме само или почти само български стоки или не?
Като купуваме български стоки им правим мечешка услуга. Пълним гушите на малцина. Качеството не се покачва, не растат и заплатите на работниците. Отговора е - не няма да помогнем. Защото парите, които плащаме не отиват в инвестиции за производството, а за да пълнят нечия гуша.
И цената не съответства нито на качеството, нито на покупателната способност на българския народ. Защото цената на килограм кашкавал в Германия е 5 евро, а законовата минималната заплата 400 евро. Под тази граница не ти удържат никакви данъци.
В България кашкавала е 12 лева, а минималната работна заплата 220 лева. Ако цената съответстваше на покупателната способност на населението, то килограм кашкавал трябваше да струва някъде 4 лева и качеството да е същото като в Европа.
А сега какво? Плащаш повече за по-ниско качество. Това не е родолюбие, а глупост!
Valentin123
12-18-2008, 11:46
Смятам ,че българските стоки са много по-добри от чуждите като изключим месните.
Firstwave
12-18-2008, 13:30
Много хубава инициатива. Евала ,че са се сетили хората. Аз винаги когато имам избор между сходни продукти избирам българския. Ае сега нямало качествени български продукти. Аман от баровци......
Зависи за каква стока става дума.
Оф, наистина ми писна от глупави спорове...
Никого не съм наричал национален предател затова, че предпочита чужди стоки пред българските, Рейбиз, посочи ми къде съм те нарекъл така?!
Хубаво, не харесвате българските стоки, развалени били, скъпи били, аз определено не виждам така нещата, долу-горе съм доволен от нашите си стоки, и кашкавала ми харесва, и сиренето, и маслото (българските) и да не изброявам. Защо тогава трябва да се опитваш да ми се налагаш да не купувам български стоки, щото на теб не ти харесвали? Не съм ял и няма да ям холандски кашкавал Гауда, рядко съм виждал български кашкавал, който да струва 12 лева килограма, може би в София е толкова, но в Пловдив не помня да сме купували кашкавал 12 лева килограма.
Инициативата е въпрос на личен избор, а вие почнахте да ми развивате теории, да ми носите вода от 15 кладенеца, та да ме убедите да не си купувам български стоки, щото някой производител бил монополист и така съм му пълнел гушката... Интересно, като купуваш чужи стоки сигурно не пълниш гушката на някой холандски производител, който също може да е монополист. Не разбирам къде ви е дерта, та сте толкова нагли? Въпроса е на личен избор, никой никого не насилва да купува български стоки, ако искате турски кашкавал, сирене, масло, мляко и т. н. си купувайте, изцяло ваша работа...
С някой хора явно трябва да се спори за глупости все едно някой те кара насила да си купуваш българско...
Айде ти точно не ме учи кое е еврейщина и кое не. Предпочитам аз лично да спонсорирам българското производтсво, колкото и кусури да има то, отколкото гушата на някой чуждестранен производител, само защото ти и еди кой си смятате, че българските стоки не стрували. Нужно ли е да повтарям като олигофрен, че теб никой не те кара да си купуваш български стоки, щом не ги харесваш. От какво чувство, твоя си работа, аз отдавна съм избрал българското и съм доволен от него. Естествено, могат да се направят подобрения в качеството и намаляване на цената, но това не означава, че нашите стоки са по-лоши или много по-скъпи от чуждите. Пак ти казвам, не съм видял аз лично в Пловдив кашкавал 12 лева, върви си нормално от 8 до 10 лева, можеби зависи от марката, не знам. Но като качество не мога да кажа, че съм недоволен.
На никого не правя мечешка услуга- значи според тебе трябва да спра да си купувам български стоки само щото производителите ни не били читави?! Имали нереално изискване в съотношението цена-качество, аз не смятам така. Все едно на Запад и въобще в чужбина стоките са златни и в същото време ти ги подаряват за жълти стотинки...
InitialD
12-18-2008, 22:40
^За кво се хабиш!?Те тия си знаят само своето!
Сигурно тия дни са ги насрали в некой магазин и сега "уууу ние купуваме само немското ... иначе сме корави ладове, които обичаме България!"
Правили сме мечешки услуги Екс ... глупости!Ти да не мислиш че немците ни пращат същото качество като за тях си!Вземете се изкарайте от лошите филми, че сте най-велики във всяко отношение .. защото ако бяхте такива нямаше да пишете тук!
Canis_Dirus
12-19-2008, 09:21
^За кво се хабиш!?Те тия си знаят само своето!
Сигурно тия дни са ги насрали в некой магазин и сега "уууу ние купуваме само немското ... иначе сме корави ладове, които обичаме България!"
Правили сме мечешки услуги Екс ... глупости!Ти да не мислиш че немците ни пращат същото качество като за тях си!Вземете се изкарайте от лошите филми, че сте най-велики във всяко отношение .. защото ако бяхте такива нямаше да пишете тук!
на границата качествен контрол няма. И да в Германия има стоки с различно качество, което си личи и по цената. Работата е там, че дори и най-евтиното гауда за 5 евро килограма покрива по-високи критерии за качество и с години качеството и вкуса са едни и същи, отколкото българския кашкавал.
Нашето може да не е много качествено, ама нали е българско...
Е аз за храната компромиси няма да правя. Ядеш некачествени продукти - съсипваш си здравето. Болните българи са в полза на икономиката. Или го правите, защото българското здравеопазване е най-доброто?
Офф, наистина вече не ми се повтаря като малоумен... Явно аз съм малоумника, добре, признавам си... Идиот и олигофрен съм затова, че харесвам повече българските стоки и си ги купувам, щото не ми се струват нито чак толкова скъпи, нито некачествени в сравнение с чуждите(щото и от тях съм опитвал)... Ето, тая сутрин закусвах с български хляб, върху него си намазах българско масло, а заедно с това ядох българско сирене и български кашкавал и ми бяха вкусни... Какво повече да обяснявам, мисля, че няма смисъл. Наистина не мога да разбера за какво спорим въобще? Искал да купува български стоки, ама му били скъпи и не му били вкусни, еми какво да ти кажа, твой проблем. Качеството може да се подобри, цените могат да се намалят, ама за момента това е положението, това не значи лично за мене, че трябва да спра да си купувам българско. А и тези неща се регламентират на държавно ниво, ако има едно по-читаво правителсвто, то ще урегулира съотношението цена-качество на българските продукти, сигурен съм, че и това ще стане в недалечното бъдеще. Повече не ми се спори на тая тема. И ДА, купувам българско до голяма степен и заради това, че е българско, айде сега, доволни ли сте?!?
Canis_Dirus
12-19-2008, 09:57
Колко струваше маслото?
Понеже аз ям немско масло от най-евтиното, и то струва 5,80 ЛЕВА на килограм. И е жълто, за разлика от българското.
Ядох свински вратни пържоли за 2 евро килограма. Ядох и кайма - 3 евро килограма, като в нея освен мляно телешко и свинско месо нямаше нищо друго. Провери, какво пише на опаковката на българската кайма - овкусители, консерванти и тн. Българското не е кайма. Каймата не трае по 1 месец. Каймата се разваля за 3 дни максимум.
Цените не се регулират на държавно ниво. Имаме пазарна икономика и цената се определя според предлагането и търсенето. Ако спрете да купувате български стоки, цените им ще паднат и качеството ще се вдигне. Искате достъпно и качествено българско?
Не купувайте надценено и некачествено. Елементарно.
Valentin123
12-19-2008, 11:48
Български кашкавал,мляко,зеленчуци и дрехи-да,ще си купувам,но месни продукти-за нищо на света(пости е :D )!
Факт е, че у нас крайните прекупвачи и разпространители имат по (грубо) 200% печалба, от там е и главният проблем с надутите цени. Но пък никой от тях не иска да си намали печалбата....те му викат пазарна икономика - чудно как в другите държави също функционира същата икономика, а го нямат този проблем?!? ама там за такава печалба не са и чували горките...
Всъщност всичко започва на държавно ниво, защото трябва да има определен държавен контрол върху цените, а и определен стандарт за качество. Така че производителите не са виновни, виновна е държавата, която в нищо друго не се намесва освен когато трябва да ни вдигне данъците и с две думи като "трябва" да ни граби... А държавния контрол до определена степен си го има и при демокрация и пазарна икономика.
Иначе вчера пазарувах с нашите, килограм български кашкавал "Родопея" струва 9.80 лева, килограм български кашкавал "Аида"- 9.60 лева. Килограм българско сирене "Родопея" е 4.40, килограм българско сирене "Аида"- 4.00 лева. Мисля, че цените са си нормални, а и качеството на въпросното сирене е кашкавал са си на едно определено добро ниво и не съм забелязал да се променят.
Тази тема в момента е скандална, като се имат предвид големите "разкрития" наскоро за млякото, сиренето, кренвиршите и всякакви други родни боклуци. :D
Смешен си в момента, естествено, че се интересуваме от цената и качеството на българските хранителни стоки. Освен това хиляда пъти си изказах мнението по въпроса, пак ли трябва да се повтарям?
И гледам, че макари да продължавам да ям български хранителни стоки- българско сирене, кашкавал, масло и т. н. и не съм умрял...
А и не знам какво ви кара да мислите, че чуждите стоки са ама много по-обезопасени и по-сигурни от нашите само щото не са български...
Canis_Dirus
02-18-2009, 11:53
Защото в европейските сирене, кашкавал, мляко, масло няма растителни мазнини например. Защото когато си купувам тук кашкавал на състав пише "Мляко, мая, бета-каротин (оцветител познат още като провитамин А).
По логиката на kristo - в България средната продължителност на живота е по-малка, отколкото в Европа. Европейските продукти са по-качествени значи!
Като някой глист това момче Кристо - заврял се в един задник и само разправя, как няма по-хубаво от лайната!
Защото в европейските сирене, кашкавал, мляко, масло няма растителни мазнини например. Защото когато си купувам тук кашкавал на състав пише "Мляко, мая, бета-каротин (оцветител познат още като провитамин А).
По логиката на kristo - в България средната продължителност на живота е по-малка, отколкото в Европа. Европейските продукти са по-качествени значи!
Като някой глист това момче Кристо - заврял се в един задник и само разправя, как няма по-хубаво от лайната!
:razz: :razz: :razz:
Така е, не може да ти се отрече остроумието и това, че винаги назоваваш нещата с истинските им думи... Ти си велик, кефиш мъ мноу 8-)
Доводите са същите както доводите за затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ-Козлодуй- няма доказателства затова, че са опасни, но има голи съмнения. А в същото време френските АЕЦ например колкото и добре да се поддържат както всеки един АЕЦ крие поне теоретична опасност от възможна авария... Както и всички АЕЦ въобще където и да се намират по света.
Та същото е и с българските храни- има съмнения, но няма реални и сигурни доказателства, че са опасни.
А чиство вкусово като качество са много добри за мен. Освен това не виждам основания да съм сигурен, че това, което уж е проверено за качеството си в ЕС е точно такова- например кисело мляко "Данон", което е толкова рекламирано като много качествено за мен си е един боклук, фрашкан с консерванти, обаче понеже е френско производство е "идеално" и супер "полезно" и няма никаква опасност за здравето от него...
Canis_Dirus
02-18-2009, 12:49
Доказателства за вредата от хидрогенизираните мазнини с лопата да ги ринеш. И да доказано е, че предизвикват сърдечно-съдови заболявания! Това, че ти не си запознат с последствията от употребата на хидрогенизирани и транс мазнини, не значи, че няма доказателства!
Или наличието на продукти, които нямат място в сиренето и кашкавала е малко доказателство?
Българското черно е по-бяло от европейското бяло, нали?
Ей ама сте специалисти и философи, не мога да ви отрека :)
Е аз не съм, но не ми е нужно за да имам определена позиция, защото ако тръгнем така можем да се усъмним във всяко едно нещо в този живот- в качеството му и т. н. Аз не мога да се оплача от качеството и цената на българските хранителни стоки въпреки опасенията в едно или друго. Поне докато няма някакви безспорни доказателства, че са толкова вредни и опасни.
Що се отнася до АЕЦ, мисля че доста безпристрастни европейски експерти(в случая помня няколко френски такива), които доказаха, че 3 и 4 блок са толкова предпазени, колкото и всички останали АЕЦ в Европа. Освен това ако не помниш бяха им направени и модернизации, но родните ибрикчии за да се "харесат" на някои хора в ЕС в крайна сметка ги затвориха. И сега от износител на ток, от енергиен център на Балканите сме заплашени от енергиен дефицит... Ето това е проблема със затварянето на АЕЦ и не ми обяснявай, че не ни трябвал и трябвало да се съобразяваме с чуждото мнение.
От това което съм чувал и чел съм стигнал до извода, че реакторите ни са нелоши в сравнение с тези в останалите страни от Европа и конкретно ЕС. Това мога да ти кажа, щото не съм запомнил подробно експертните обяснения на някои родни и чужди енергийни експерти, понеже наистина не съм специалист в областта, а и за мен е по-важното да запонмя основни неща, а не да се задълбочавам и да анализирам всичко.
За плюсовете и минусите от затварянето на двата блока съм наясно, мисля, че в предишния пост ти обясних, няма да се повтарям. Ако го окачествяваш като заучена фраза и повтаряне на едно и също- твоя работа, имаш си право на мнение.
За продуктите- никъде не казах, че качествата на който и да е роден продукт са безспорни, просто заявявам, че няма и такива затова, че въпросния продукт е вреден и опасен със сигурност.
За Данон- имам основанията да смятам, че съм ял истински Данон, а не преправен роден такъв и определено не смятам, че е нещо особено като качество във всяко едно отношение. не мисля, че е по-безопасен от родното кисело мляко. Или по-ползен, това е.
Смешен си в момента, естествено, че се интересуваме от цената и качеството на българските хранителни стоки. Освен това хиляда пъти си изказах мнението по въпроса, пак ли трябва да се повтарям?
И гледам, че макари да продължавам да ям български хранителни стоки- българско сирене, кашкавал, масло и т. н. и не съм умрял...
А и не знам какво ви кара да мислите, че чуждите стоки са ама много по-обезопасени и по-сигурни от нашите само щото не са български...
Ти може и да не си умрял, но на някой диабетик, за когото палмовото масло е противопоказно, а в същото време лекари му препоръчват да хапва сиренце, че е полезно, сигурно не му се е отразило много положително.
+ това аз не искам да ям тебешир , не знам за теб...И мисля, че западно-европейските стоки ги контролират много по-строго от нашите и затова са и по-качествени.
Аз не ям тебешир наместо сирене, определено българското сирене, което от малък ям си ми харесва и има доста добри вкусови качества в повечето случаи. Специално сирене "Родопея" е много добро като качество, както и киселото мляко на Родопея, кашкавала им. Не знам какви марки сирене, кашкавал, масло и т. н. ядете, но аз съм като цяло доволен. Не казвам все пак, че качеството определено не може да се подобри, но за момента това са възможностите. Цената също мисля, че е допустима за джоба на средостатистическия българин.
И да, мисля, че за да се докажат вредните съставки в нашите хранителни продукти трябва да има конкретни, реални доказателства, не голи преположения. Защото за момента има само такива. А и мисля, че вкусовите качества определено са едно от доказателствата за качество на определения продукт. Защото съм ял български кашкавал, който е пълен боклук и има миризма и вкус на восък, ял съм стотици пъти повече истински, чист български кашкавал и знам за какво става въпрос.
Колкото и некачествени продукти да са българските (някои) винаги, когато имам възможност избирам тях :)
MrUndaztood
03-23-2009, 18:25
Виж за българските храни-боклуци,пълно е с доказателства,от научна и каквато и да е точка.
Примерно,киселото мляко,всички бактерии,които се пишат,че са вътре,всъщност са убити,тъй като годноста на млякото трябва да е нали колкото се може повече,а ако всъщност се оставят тези бактерии живи,годноста спада на 2-3 дни.Същото е и с Активията - самата бактерия,живее 2 дни от "раждането" и...от там ти си прави изовидите.
Българската кухня е може би една от най-добрите,но само на книги и в миналото,сега е опсипана с 20 годишни канцерогенни меса,целият боклук и вторични суровини - от към храната се внася в България,вместо да се използват,наши суровини(не случайно Японците ни уважат дълбоко,заради традициите,кухнят,природат а,историята...),за това и подкрепям фермерите.Много мога да говоря по тази тема,ама нямам сили.Пък и 1 птичка пролет не прави,тъй че...
Истината е, че около 60-70 % от българските продукти са некачествени...