трябва ми малко инфо за тоя художник, ама не мога да открия нищо, нито в гугъл, нито в уикипедия.. :x :? ако някой може да ми предостави малкко от биографията му ще съм му адски благодарна :) а и сори ако съм объркала раздела :-D
http://www.answers.com/topic/renato-guttuso
:)
жалко че не е на български.. :( .. мерси все пак :)
ANTIHUMAN
01-05-2009, 18:51
Биография
Въведение
Той е роден в Bagheria, близо до Палермо в Сицилия, а от 1937 живя и работи главно в Рим. Анти-фашист, той се присъединява към забранените италиански комунистическа партия (PCI) през 1940 г. и остави Рим, за да стане активен участник в борбата съюзник от 1943. Той беше също противник на Мафията. През 1972 Guttuso бе удостоен с Ленинска награда за мир. През 1976 г. той бе избран за член на италианския Сенат, като PCI представител за сицилиански район на Sciacca.
Детство
Ренато Guttuso на бащата, Gioacchino Guttuso, е земемер и има много портрети на него в колекцията дарени на кмета на Bagheria. В ранозреен възможности на художника са видни от първите рисунки от 1925.
Неговият буржоазни юношеството му предлагат изобилие от стимули. Guttuso живели в близост до къщата сред Valguarnera вили и Palagonia, което щеше да представлява по-скоро картини, вдъхновени от скалите на Aspra.
В Палермо, и в същото Bagheria видя пълна развалина на благородството на прекрасен вили на 18-ти век, изоставени в полза на градските разпад в резултат на политически боричкания wihtin общинските камери. В същото време, семейството му претърпява период на икономически стрес, защото на враждебност се вижда от Fascists и духовенство към баща му.
Той отиде в Палермо за гимназията проучвания, а след това в университета, където му е развитието по модела на Европейския образен тенденции на деня, от Courbet на Ван Гог и Пикасо. Неговите творби да отвори врати за него в Милано и да продължи да пътуват из цяла Европа.
Както си експресионизъм стана силен сме известие сцени на природата по време на цъфтежа, лимонови дръвчета, за сарацин маслинови дървета, всичко това в среда, окачени между мит и островни островното положение, че, когато е изпратена до Quadriennale ЕКСПО на 1931 година, той се присъединява колективен от шест Siciilian художници, реагиране на критика Франко Grasso като "разкриване, A сицилиански утвърждаване".
Връщане в Палермо отвори студио в Pisani улицата и заедно с художника Lia Pasqualino и скулптори Барбера и Нино Franchina, формирани на Gruppo Dei Quattro ( "групата от четири").
Отхвърляне на академичните принципи и социалното изкуство
Той отхвърля всеки академичен канон, като свободно фигури в пространството и търсят чистия смисъл на цвят. Guttuso присъединиха към художественото движение "Corrente", който застана за свободно и открито отношение, в опозиция на официалната култура, и избра силна анти-фашистка позиция в тематичните избори през годините на испанската гражданска война.
По време на престоя три години в Милано, той разработи своя "социален" изкуство, което подчерта морална и политическа ангажираност видими в картини като Fucilazione в Campagna (1938), посветена на писателя Garc
ааа ти си златееен :grin: :grin: :grin: благодаря ти многоо :-) :-) :-)