View Full Version : Писна ми от перфекционизма на нашите !
psihqsala
01-19-2009, 23:22
Родителите ми са от по-възрастното поколение(израстнали са по време на комунистическия строй..) и съответно са доста консервативни...цял живот са искали от мен само да уча..и донякъде си постигнаха целта! Винаги са искали да нося само хубави оценки и да бъда 'интелигентна'...сега съм 12 клас,завършвам и осъзнавам колко много време съм пропиляла по това 'учене',само и само те да са доволни и не живях като един нормален тийнейджър...тази година обаче е най-тежката! И в интерес на истината от многото им натягане и изиксвания,дипломата ми от средното няма да е повече от 5.00,но все пак е нещо..и ...въпреки това-чудя се-струваше ли си? Да се затварям всеки ден у нас само да уча,заради една диплома с 5.00? Ами да,знам,че трябва да мисля за бъдещето си...но техните изисквания са прекалени! Не ми даваха да се забавлявам като всеки друг тийнейджър...викат ми-ти какво,чистачка на подове ли искаш да ставаш..ако искаш престижна професия,трябва само да учиш! Ти си гледай уроците,другото не е важно...е,да,ама аз съм си човек с потребности и сега направо лудите ме избиват! Точно 12 клас хич вече не ми се учи..даже не знам още какво ще кандидатствам...просто съм се побъркала...и тая система на образованието ни...нищо не стува! Все по-кухи ще излизат от 'елитните гимназии',защото просто обучението не е адекватно! Родителите ми постоянно ми натякват,че някъде греша,прекалено са критични и все са недоволни! Имам проблеми с общуването...затворена съм...и всичко това ме побърква ! Някакъв съвет? :(
Ох,до някъде позната за мен история...Какво да ти кажа...Ако за"беш ученето,някак всичко до сега отива на вятъра,от друга страна разбирам,че ти се живее и няма нищо лошо в това.Аз лично те съветвам да намериш Златната среда,перфектния баланс между желанията на родителите ти и твойте... :)
dimitar_ak
01-20-2009, 07:51
Факт е обаче, че са прави. Избора е твой дали искаш да си живееш "добре" като тийнейджър или като млада жена. Защото като станеш на 23-24 години ти ще искаш кола, ще искаш дрешки, ще искаш скъпа козметика, ще искаш хубав мъж. Да но ще разполагаш с 300лв. за цял месец заради липсата ти на професия и надали някой ще те погледне. Остава ти варианта да си хубава и да намериш някой богат, но те също се заглеждат по подържани жени, а за това пак са нужни пари.
Ясно е че трябва да се учи, аз съм 9ти клас и още от малка нашите ме карат да уча доста, винаги съм била отличничка, само тая година нещо се разхайтих, може би защото повечето предмети не ми харесват и не са ми интересни. Но не може да не излизаш, да не се забавляваш, ти си малд човек и като всеки имаш нужда. Ако имаш гадже трябва да отделяш време и за него, а дори да нямаш все пак имаш приятели и не можеш да не излизаш с тях и да не се виждате. Естествено, че всеки уважаващ себе си човек, трябва да има образование, но аз не уча заради нашите, защото те искат така или защото ще ми се карат ако им занеса двойка. Аз уча, защото искам да се справям в живота, да имам хубава диплома, за да кандидадтсвам после в университет и да си намеря хубава работа в чужбина, да се реализирам. Ти си избираш дали да учиш или не, то си е за теб, ти ще си работиш работата, ти ще си живееш живота, ти каквото си правиш си е за теб, вашите вече са минали по тоя път. Но моят съвет е да намериш баланса между прекаленото учене и излизанията. Това да учиш не значи че не бива да излизаш насам-натам с гаджета и приятели. Пожелавам ти успех. :)
SoFarSoG00d
01-20-2009, 16:47
Ами наистина имаш си кофти проблем,но недей да им обръщаш внимание и помни,че са ти родители и ти винаги ще бъдеш тяхното малко дете,за което те мислят най-доброто.Няма смисъл да се разправяш с тях,защото няма да промениш мнението им.Радвай се,че си 12 клас,след това гледай да учиш някъде по-далеко от мястото,където живееш за да извоюваш независимост.С течение на времето нещата ще се нормализират.
SoFarSoG00d
01-22-2009, 10:03
нашите са хипита,хехех голям кеф нямам никакви проблеми.
Jumbie483
01-22-2009, 14:28
^^ а нашите още не са си изживяли теен годините :D даже те ходят по-често на купони от мен :oops: 8-)
по темата:заслужава ли си ?! , ще ти отговоря само: ДА,заслужава си... след години ще разбереш защо и съм сигурна, че ще им благодариш за това, което правят сега
мн познато, само дето аз съм 8 клас и 6-ти и 7-ми в едно частно даскало ми ебаха майката от учене и вече нямам никакво желание не да уча ми изобщо за нищо, майка ми не може да ме накара да уча повече въпреки че мн се старая все да й угодя, все нещо не съм достойна в очите й и ми писна от целия тоя перфекционизъм вече! В момента сме скарани за това че все не мога да достигна нивото което тя очаква но нищо не се промени - все още съм "примерна" тотално ми писна и не знам какво да правя :(
BqlaLiniq
01-22-2009, 15:50
Добре как може по цяла година да седиш затворена у вас и да имаш 5.00 за края..тва тряя да си супер т*п честно..аз сядам за 30-40 минути и на следващия ден вадя 2-3 шестици ти по цял ден да седиш и да учиш и да вадиш петици?
бтв не са ви виновни родителите..като не се опълчвате, а ги слушате каквото и да ви кажат да го правите така ще е..и не сега да седиш и да ревеш в някъв форум ами просто прибери се от училище и излез на кафе после се разходи - прибери се в 10-11 часа /преди това им остави бележка, че излизаш и ще се прибереш към 10-11 часа/ като те питат къде беше просто казваш "писна ми да уча вие като сте били на моята възраст да не би да сте учили, искам да живея като един нормален човек, а не като някаква задръстенячка по цял ден да седя и да уча"
Друг е въпроса, че сигурно не ти стиска да го направиш, и реално погледнато ще си седиш по цял ден и ще учиш ;)
ToniStoraro
01-23-2009, 07:55
еми аз лично винаги имам среден успех над 5 уча в СМГ обаче не вися над учебниците. Имама предвид - на ден повече от половин час не отделям. На нашите съм обяснил, че аз мога да си решавам за мен си какво да правя и че мога да поемем сам отговорности. Успявам да съчетавам успеха над 5 с плуването и с всичко останало. Просто кажи на вяшите, че вече си голяма и че техните амбиции не е задължително да са твоите. Също така им обясни, че имаш собствен живот, който не искаш да контролират изцяло. Ти си прецени какво искаш все пак. Аз съм 10 клас на 16.
NaskoKaulitz
01-23-2009, 21:12
При мен е АБСОЛЮТНО същото, мрънкат ми да уча, ама аз не ги слушам, правя си каквото искам и училището съм го заебал :oops:
Позната история...предполагам,че вече си на 18-се,което значи че вече можеш спокойно да извоюваш някаква независимост,която родителите ти искат не искат ще трябва да приемат.Ученето е важно-да то ще ти отвори вратите и ще ти е от полза,но по цял ден и да се чувстваш като в затвор-не си струва затова се опитай да общуваш с другите и да се забавляваш(разбира се като говоря за забавление в някакви граници).
Мойте родители също не са първа младост,но пък не са консервативни.
Не эависи иэцяло от времето,в което са иэрасли и от това на колко сa.3ависи си от хората.Раэлични хора - нормално.
Според мен грешката не е била само в тях.Навремето,когато са эапочнали да те юркат - тогава грешката е била в теб,че си го поэволила.Аэ например винаги съм уважавала родителите си,эащото много са направили эа мен,но никога не съм им поэволявала да имат пълен контрол върху живота ми и да налагат единствено собствените си виждания.Просто един вид така ги научих,колкото и смешно да эвучи.Така че сама си допуснала нещата да стигнат до тук,според мен.И както си направила грешката,така можеш и да я оправиш,ако имаш достатъчно желание и смелост.Това е формулата според мен - желание и смелост.Иэправяш се пред тях и говориш.Каэваш всичко,което ти е на устата и на сърцето и готово.Но след това бъди готова да направиш промяната и на практика.Също по някакъв начин да си докарваш и доходи,че да не эагаэиш още повече ;]
И да энаеш,че можеш хем да имаш хубава диплома,хем да учиш,хем да водиш нормален живот и да иэлиэаш,хем да успееш в живота.Абсолютно въэможно :]
DEPENDS ON YOU.
nefchi_bs
01-24-2009, 10:23
И моите бяха същите до преди 2 години когато се откаха напълно от мен...С моя инат трудно се излиза на глава..Но аз пак си уча и без те да ми висят на главата...Трябва да им покажеш,че ти си човека които решава какво да прави със себе си...Да те ти мислят доброто,но в нашата държава излиза така,че колкото си по-некадърен толкова си по-нависоко в йерархията...
CuteBaby
01-24-2009, 11:15
Добре как може по цяла година да седиш затворена у вас и да имаш 5.00 за края..тва тряя да си супер т*п честно..аз сядам за 30-40 минути и на следващия ден вадя 2-3 шестици ти по цял ден да седиш и да учиш и да вадиш петици?
бтв не са ви виновни родителите..като не се опълчвате, а ги слушате каквото и да ви кажат да го правите така ще е..и не сега да седиш и да ревеш в някъв форум ами просто прибери се от училище и излез на кафе после се разходи - прибери се в 10-11 часа /преди това им остави бележка, че излизаш и ще се прибереш към 10-11 часа/ като те питат къде беше просто казваш "писна ми да уча вие като сте били на моята възраст да не би да сте учили, искам да живея като един нормален човек, а не като някаква задръстенячка по цял ден да седя и да уча"
Друг е въпроса, че сигурно не ти стиска да го направиш, и реално погледнато ще си седиш по цял ден и ще учиш ;)
+1 Дори понякога ми се е случвало и без изобщо да уча да изкарвам 6-ци.
Щом позволяваш да те контролират така-ще те контролират.Хубаво е да имаш образование,но и да си живееш живота.Мисля че ще е най-добре ако успееш да съчетаеш и двете заедно ;)