View Full Version : Мога ли да кандидатствам за журналистика с бал ... ?
psihqsala
02-18-2009, 04:53
Гледам,че бала за журналистика и масова комуникация за редовно обучение на жени в СУ е 27,25, което ми се струва доста високо. Балът се сформира : оценка-изпит по журналистика-писмен,умножена по 2 + оценка от изпит по журналистика-устен + оценка от диплома за средно образование по бълг. и лит. + оценка от диплома по чужд език.
Така, правя си грубите сметки, слагам ако евенутално *дал бог* изкарам 5.00 на писмения изпит и 4.50 на устния, останалите ми оценки от дипломата по бълг. ез. и литература и оценки по чужд език са 5.50, което цялостно, грубо пресметнато, дава бал не повече от 25.50 и това е в най-добрия случай,защото не искам да си създавам фалшиви илюзии,че на изпитите по журналистика ще изкарам шестици. Това, което искам да попитам е : бих ли могла да кандидатствам с бал 25,50 за въобще някое от класиранията с журналистика, при положение,че минималния изискван бал е 27,25 ? Мога ли да си позволя тоя лукс ? Или е нереално ? Дали биха ме приели от второ или трето класиране ? Струва ли си да опитам или да се насоча към друга специалност ? (колкото и да не ми се иска.. ) Как е било досега , имам ли шанс с тези оценки ?
Никой не може да ти каже на този етап.
Всяка година е различно.
Откакто дипломата и оценките от матури важат за сформиращи бала, нещата са леко различни.
Защо искаш Журналистика?(любопитствам )
И, не, след 1-во класиране някакво чудо е да влезе някой от опашката. Местата бяха малко. Тази година - още не се знае.)
psihqsala
02-18-2009, 05:13
Интересна ми е специалността..винаги съм се интересувала от тези неща-медии, събития и т.н. Какво значи това за важенето на диплома от средно образование и матура? Някакво ново балообразуване ли има?
Ами, да.
Важат оценки от матура по чужд език, БЕЛ, история, които, при желание на кандидат-студента, заместват балообразуващите от дипломата.
Откакто няма изпит по БЕЛ за вход към специалността, всичко е различно.
psihqsala
02-18-2009, 05:23
С други думи как точно се сформира бала за журналистика по новите регламенти ?
Така, както си казала в началото, само като възможност стоят оценките от матурите, вместо тези от дипломата:)
psihqsala
02-18-2009, 06:48
Да,мерси, а иначе ето го документа с КСК за тази год. :
http://portal.uni-sofia.bg/docs/ucheben/minbal08-09.pdf
Журналистика и масова комуникация-минимален бал-жени-редовно-27,25.
Не е ли това изключително високо и какви са шансовете ми при дадените условия!? Аз пак,както и да го изчислявам,дори да взема оценките от матури, които да са в най-добрия случай 5.50 и 5.70, трябва да изкарам поне 5.50 на писмен и 5.00 на устен, за да се класифицирам ! Изключително висок бал ! Не знам достижим ли е...
Това са статистиките от миналата година.
Мога да ти разкажа каква пародия беше, какво "отсяване" се получи, но няма смисъл да се ядосвам точно сега.
За мен балът е достижим, тази година ще вляза, по-сигурна в себе си не мога да бъда:Д
ПП: Не смятай нищо отсега, нито знаеш какъв ще е напливът(тази година абитуриентите са по-малко), нито колко места за прием ще обявят. А балът зависи от нивото ТАЗИ година, от средните и най-високи оценки. Спокойно.
Всяка година е различно. Аз имах бал 26.50 и не ми стигна на първо класиране. На второ балът за Журналистика не падна изобщо, както и на трето. Остана си 27.25, само за Книгоиздаване падна. На второ класиране щяха да ме приемат Книгоиздаване, но сама си се отказах. Записах друго.
Едно ще ти кажа-не пресмятай балове, не си прави сметки. Учи, готви се. Да става каквото ще. Всяка готина балът е различен. Преди се е влизало с бал, по-нисък от този, но сега местата са малко. Зависи и колко души ще се борят за 1 място.
Всичко зависи..никога не знаеш колко ще изкараш на изпитите.. имаше един случай миналата година на едно момче, което не се беше готвило изобщо за устния изпит, но тъй като си е с "голяма уста" успя да спечели симпатиите на оценяващите и му писаха 6..
psihqsala
02-18-2009, 08:59
От друга страна, вижте на каква статия се натъкнах: ...
Всеки ученик става студент
Сега е моментът, който завърши училище веднага да стане висшист. Не само че няма да го тормозят с досадни пречки по пътя към дипломата, ами и ред облекчения са предвидени. На практика всеки, който подаде документите, може да се окичи гордо с името студент. Причината е, че законът предвижда тази година местата във вузовете да се увеличат с 25%, или с 14 701. Миналата година бе обявен прием за 58 802 кандидат-студенти в държавните и частните вузове. Уви, обаче близо 7000 останаха незаетите бройки. Не защото двойкаджиите бяха повече, а защото няма достатъчно кандидати, поясниха ректори пред „Труд".Тази година празните места се очертават да са повече, защото випускът е 76 001 абитуриенти. По правило кандидатстват половината от тях, или около 38 000. Другата част или не могат, или заминават за чужбина.Ако се прибавят и тези, които не са приети по някаква незнайна причина от предна година - общият брой на кандидатите става грубо пресметнато около 40 000 до 41 000. А местата ще са 73 502. „Ситуацията е абсурдна, защото това води до тотален спад на качеството на образованието", коментира вчера шефът на съвета на ректорите проф. Борислав Борисов. Само вузовете, които искали да запазят авторитета си, нямало да поискат увеличение на поръчката. Повече обаче щели да го направят, защото броят на студентите определя субсидията, която те получават. Ето защо вузовете вече приемат не само с матури, но и с тестове за обща грамотност.
„Решението за това, колко студенти да има в университета, взема самият университет", казаха вчера от просветното ведомство. Така на практика пазарът решава кои са конкурентоспособните университети. Просветното ведомство само събирало исканията на ректорите (до края на април) и след това те се гласуват от Министерския съвет. Държавата на практика не се намесва и не казва какви специалисти са й нужни.„Много по-логичното решение е властимащите да кажат какво е нужно на страната, а всички останали, които искат да учат - да влизат по реда на платения прием", твърдят обаче самите ректори. В противен случай вузовете били обречени да живеят на ръба на мизерията. Това е и причината голяма част от университетите да обявяват предварителни кампании за прием, масови кандидатстудентски курсове (виж по-долу) и да търсят студенти от азиатските и арабските страни. От висшите училища обаче масово отказват коментар на въпроса дали е нужно да се закрият част от над 53 вуза, които има. Това е бройката без незнайните полулегитимни и изцяло незаконни университетски структури, които съществуват като фирми.За сравнение - с Европейския съюз, където броят на студентите е 3,7% от населението, у нас той е 3,2 на сто. Или на 100 000 души в България се падат средно по 115 студенти. Толкова е и в Гърция и Унгария.
Източник: в. Труд
24-01-2009
psihqsala
02-18-2009, 16:57
http://www.uchenik.com/2009/02/04/novosti_pri_baloobrazuvaneto_v_su.html
...
Явно има още промени ! Как сега ще се образува общия бал и кога ще разберем необходимия бал за 2009та за специалностите ?
Толкова си психясала, че се самонавиваш.
Тези неща съм ги чела, втората статия няма нищо общо с ФЖМК, тази от "Труд" - също. Дишай.
Местата за специалността ги намалиха миналата година, в най-смелите ми мечти не увеличават бройката им. 8-)
KisSsSsSs
02-18-2009, 18:30
Тази специалност си е доста трудно да влезнеш.
Но пък не ти пречи да опиташ, нищо не се знае.
Балът наистина е висок и надали ще падне
на 2 или 3 класиране, много малко хора се отказват,
изпитите са различни от всички други и не могат
да послужат за друга специалност.Така че, който
е ходил на изпит, отива с ясната идея, че ако
всичко е ОК, записва това, няма да се отказва.
Писмения изпит - есето не е толкова лесно.
Всички като кажат ЕСЕ и видиш ли - най-лесното.
Не е така, защото точно на този тип есе трябва
да се разгледат различните гледни точки.
Т.е не ти е достатъчно да си избереш твоята
и да я защити добре, най-много 4.25 да имаш,
трябва подробно да разгледаш и другите,
там са високите оценки над 5.25.
А има и друго - оригиналност.
На по-миналия изпит, темата е "Защо".
Момче пише единствено и само "Защо не?"
на листа си и получава 6.00.
Друг пример, пише си момчето есето,
отдолу на един ред изброява всички
препинателни знаци с посланието
"Сложете ги, където трябва" и отново 6.00.
Устният изпит си е доста субективен.
Различни комисии, теми..
Може да те държат 5 минути, може половин час.
Но не ти пречи да опиташ ;)