PDA

View Full Version : Нов проектозакон за Българската образователна система

lsd43
02-25-2009, 20:54
"Министърът на образованието Даниел Вълчев представи новият проектозакон за образованието. Според неговите клаузи учениците ще завършват основното си образование след VІІ клас, а не както беше досега след VІІІ. Следващият образователен етап ще е от VІІІ до Х клас, като след това ще има външно оценяване и децата, които искат да напуснат училище могат да направят това, обясни министър Вълчев. Последният етап – до ХІІ клас, ще е за профилирана и професионална подготовка.В проекта за училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка се предвижда да се позволи на учителите отново да могат да гонят от час онези ученици, които пречат на обучението. Отстранените от час ученици обаче няма да имат правото да напускат сградата на училището и ще трябва да останат до края на часовете. Отговорността за тях ще е на директорите.

Родителите пък ще имат право на до 8 часа отпуск, за да се явят в училище при необходимост. Директорите ще им издават удостоверение, че са посетили училището.В проекта е записано, че в училището няма да се допуска ученик или учител, който се яви в облекло, което не съответства на“положението на ученик или учител и на добрите нрави“.Въвежда се и оценка за поведение на ученика, като при системни нарушения от негова страна тя ще бъде понижавана с една степен. Тази оценка ще се съгласува с родителските асоциации. В края на всяка година ще се изготвя и характеристика за учениците.Въвежда се и задължителна подготвителна година преди децата да постъпят в първи клас. Учащите до четвърти клас няма вече да бъдат оставяни да повтарят годината, като за изоставящите деца са предвидени допълнителни часове.Новият законопроект предвижда още директорите да имат петгодишен мандат, като няма ограничение за броя на мандатите, които ще изкарат в едно училище.Проектозаконът беше представен от министъра на образованието и науката Даниел Вълчев пред директори в Банкя. Ако документът бъде одобрен от парламента преди лятната ваканция, то новите разпоредби ще могат да се задействат от следващата учебна година през септември."

Лично за мен ,поредния опит на министър Вълчев ,да върне "адекватните" мерки от познатото на някои СОЦ време , в момента господини министъра се опитва да строи образователната "кула" с върха към земята.Тези поредни глупави и неадекватни промени за пореден път ще внесат смут сред учители и ученици,особено по отношение на схемата за завършване на средното образование.

Какво е вашето мнение по този въпрос ,засягащ бъдещето на мнозина от нас ?

DieselBlood
02-25-2009, 21:12
Този е такъв малоумник,че и той не го осъзнава.Ако искахме да се върнем тогава,когато е било времето на Тодор Живков,досега щяхме да кажем.Това,че образованието ще стане задължително само до 10 клас са глупости."В проекта е записано, че в училището няма да се допуска ученик или учител, който се яви в облекло, което не съответства на“положението на ученик или учител и на добрите нрави"
и кво ше накараш момиче в майската жега да дойде с пола до глезените ли?Тва за гоненето от час пък въобще не е ново.Наще даскали си ни гонят от час и хич не им пука.Ако оня опусум си мисли,че така ще направи училището по-добро място,много греши.Учениците още повече ще бягат,защото това са глупави правила,измислени от празната кратуна на нашия министър.Вярно,че училището не е модна академия или модно шоу да си покажеш новите парцалки ама да слагаш униформи,които на карат да изглеждаме като цигани-няма да го бъде това!тоя отдавна трябваше да му бият шута,защото в неговата тиква има сома прах и умрели хлебарки.

bEbsI
02-25-2009, 21:46
Системата за промяна на образователната ни с-ма извършвана от един, единсвен човек ,като цяло е абсолютно грешна.Трябва да се решават тия промени от комисия от хора с дългогодишен стаж като УЧИТЕЛИ.Тоя не е стъпвал в час,ще ми строи въздушни кули.На моя директор например изобщо не му пука от тея реформи,абсолютен монопол се налага.До последния ДЕН ходим на училище в 12клас и си скъсваме задниците за едно 4,барем.Нас няма какво да ни реформира.Да се размотае малко из селата,из "елитните" градски гимназии и тогава да ми обяснява за реформи.Не може 20 години да си си развявал байряка и сега хоп реформи.И какво очаква сега,браво? Ще има да взема.

п.с Иначе нямам нищо против реформите без характеристиките на учениците.В моето училище има всичко останало,почти.Ако иска и в 5 да почваме учебни занятия няма да ми направи впечатление.Нагледала съм се...

krem4et0
02-26-2009, 05:36
Искам да мога да гоня от час! Сега и след 3 устни и 1 писмена забележка, 1 група по Информатика не се трае и вдига олелия до Бога...На никой не му дреме за забележките. Трябват реални действия!

Darkkiss
02-26-2009, 05:42
трябва ви нов министър на образованието...

DjBaloon
02-26-2009, 06:09
трябва ви нов министър на образованието...

и аз исках да го убия

m3talmania
02-26-2009, 07:38
В проекта е записано, че в училището няма да се допуска ученик или учител, който се яви в облекло, което не съответства на“положението на ученик или учител и на добрите нрави“.
Т'ва ми хареса. Омръзна ми да гледам циците на момичетата навън. Трябва да кажат и границата, че имам 1-2 къси поли 8-) То пък оставаше някой учител да дойде с облекло колкото носна кърпа :razz:

HePeAJIeH
02-26-2009, 09:05
Тоя може да си го набие в задника! Тъп очилат лайногризец..прави някакви реформи които са изсмукани от пръстите на краката му..после що сме нямали мотивация :?

afterforever
02-26-2009, 09:12
Лелееее, кво се изказвате.
Да, до са са ни гонели от час, а да ви е известно, че беше незаконно? В нашто училище уволниха един такъв много вземащ се насериозно. Мога да ви кажа, че с всичките неща, които направи, тоя човек, колкото и да не го харесвам, направи много важни неща. В целия европейски съюз има матури например. Евала, че той имаше смелостта да ги вкара и тук. Недоволни глупендерчета, които 4 години са си чешели п/м-атките и имаш 6-ци, защото поради причини на положението си, сега няма да имат възможност. Това по някакъв начин е оеднаквяване на критериите и приравняване на нивото. Всички точки от новия проектозакон за образованието аз лично ги удобрявам, защото не искам в училище да идват смърдящи навлеци, които не се къпят, например. Никой не е казал, че в майска жега ще идват с поли до глезените, не си измисляйте. Гоненето от час трябваше да стане законно много по-отдавна. Сега поне ще бъде по-тихо в час.
А ако мотивацията ви зависи от министъра, сте по-зле и от най-злето.

Alcoholocaust
02-26-2009, 09:21
Пращам най-"сърдечни" и " благоприятни" поздрави на него и на родата му до 9-то коляно, от майчина и бащина линия.

Мен не ме засяга новия проектозакон, ама жална им майка на тия дето са 11 клас (примерно), ад ще им се види!

afterforever
02-26-2009, 09:32
Дам.. очевидно още има хора, които живеят в заблудата, че даскалото трябва да е лесно и приятно...

bEbsI
02-26-2009, 11:03
Не става въпрос даскалото да е лесно.А да се учат неща,полезни ни като реализация след него.Днес се учим единствено да зубрим и да ограждаме А,Б,В на тестове.В момента образователната ни с-ма бълва хора без гражданска позиция,лесно маниполируеми,каквато е и целта на "по-вишестоящите."

afterforever
02-26-2009, 11:11
И проблемът ти с правописа на думата "висшестоящ" се дължи на госпожата ти по български, а не на самата теб, така ли? (не беше нарочно)

Хайде, тогава, дай предложение, какво трябва да се направи за това хората да не са лесно манипУлируеми! Това да не би да се възпитава? А като се огледаш и видиш всички кретенчета, които те заобикалят и след време ще имат деца, как мислиш, че ще ги възпитат? Не случай в училище се отива на 7 години, и обидата е "липсват ти първите 7 години", а не "липсват ти годините в училище" (не че няма такава, но тя е с друг смисъл). Възпитанието се получава вкъщи. Не мога да разбера защо очаквате училището да наваксва това, което родителите ви не са успяли да постигнат/вие не сте искали да възприемете. Образователната система е направена за болшинството от учащите се. А за реализацията ти са помислили като са ти дали право да учиш в гимназия, където се изучават различни неща, това не е ли право на избор, който правиш сам за себе си? Че после и виСши учебни заведения са ти предоставили да избираш.

afterforever
02-26-2009, 12:56
Ще въведат за тези, които сега са 10. клас. Поздравления!

krem4et0
02-26-2009, 13:38
След 2 години и тя става задължителна. Има и трета матура....

Balmy_I
02-26-2009, 13:42
ами според мен той не мисли за бъдещето,ами как да върне миналото,тогава е било така и сега ще е така,обаче пък до някъде съм съгласна,защото може би така ще има ред в часовете,защото сега е пълна лудница и всеки си прави каквото иска.За редовното бягане от часовете,фалшивите извинителни бележки,отвратителното държание на някои ученици в часовете ии т.н.,това ще бъде полезно.Пък и тези,които си слушат и не пречат в час,така или иначе няма да им е проблем.По принцип в моя клас няма чак такива проблеми с дисциплината в границата на нормалното разбира се,но има непоносими класове и ако бях учителка нямаше да ги търпя и ако това е начинът да се осмирят,ами съгласна съм

afterforever
02-26-2009, 13:47
Матурата по математика ли? :-o

Да, ама спокойно, ако учиш в някво даскало със специални предмети, ще можеш матура и по тях да правиш, шото при някои училища няма матури по специалните...

afterforever
02-26-2009, 14:54
Е те заедно с математиката или след нея...

lsd43
02-27-2009, 08:46
Как стоят нещата от моята гледна точка:

1. Реформите ,които той иска да направи,за момента са хмм ,меко казано "трудно осъществими",все пак сме в България и законите са като морала :всеки говори ,че не се спазват ,но същевременно на никого не му пука за тях.
2. Като гледам какво става в училищата ... много лошо,има хора които не знаят ,кога е създадена България :shock: ,да не говоря ,че "смислените" теми на разговор са от рода на :секс,алкохол,партита,нарко тици,мода ииии гримове :-o (да без тези неща е невъзможно да се живее ,мани отчайваща работа),да не говоря за прекомерното нахалство на учениците ,аз просто нямам думи за какво нагло държание ставаше въпрос,седи учителката пред въпросният "учещ" се ,а той най-нагло се излегнал на стола и си говори по телефона близо 15 минути ,след това същия ученик имаше претенции за 6 за годината.
3.Родителите ,те направо цепят мрака ,не стига ,че децата им се държат,като пълни дебили и не спазват никакво етично поведение, спрямо учителския колектив,та тези родители защитават глупавите си разглезени дечица ,като обвиняват за поведението на отрочетата си цялата система(нищо ,че самите грижовници после ги пускат на "купончета"),повечето от тези майки и бащи не стъпват на родителски срещи. Те не дават и 1 минута от времето си ,за училището и детето си ,което ще стане поредното курве или наркоман без извинение.
4.Другия проблем ,учителите - повечето учители са някакви бабички над 50 ,отчаяни от живота с една едничка цел да си го върнат на учениците ,нищо лично ,но това че даскалката е дебела,грозна ,недо***на и комплексирана ,не е мой проблем ,което означава ,че тези факти не трябва да се отразяват върху поведението и върху подрастващото поколение ,което обучава. Повечето от тези учителки от "старото поколение" си нямат и идея от новите тенденции в областите в които преподават .
5. Вълчев иска да реформира един абсурд ,сам по себе си невъзможен за такива корекции,за да може да осъществи идеите си му трябват свежи,малди и добре образовани учители ,които не си го изкарват на децата ,а се опитват да ги научат на нещо.