View Full Version : 1000 стипендии :)
Здравейте, :)
Искам да попитам за 1000 стипендии за да участваш какво трябва да напишеш есе или нещо друго и есето на каква тема трябва да е, по предмета който си избрал или :? . И какво трябва да обхваща това есе?
Моля за компетентни мнения и без нападки :-D .
WildGirl
03-04-2009, 15:12
Влез в този сайт: 1000stipendii. org, но ако ще кандидатстваш трябва малко да си оправиш правописа
webmast3rche
03-04-2009, 15:22
То до кога важи това:)
И още един въпрос кой успех се гледа този от миналата година или от първия срок и става ли ако мин. г. си завършил с над 5.50, а първия срок с 5.40 да участваш?
То до кога важи това:)
ето ти сроковете :)
Срокове
Конкурсът за учебната 2009/2010 година се обяввява през месец февруари 2009 г. и предвижда следната схема на кандидатстване:
• 1 март – 20 април 2009 г. подготовка и подаване на документи. Този срок трябва да бъде спазен от всички кандидати, в това число и желаещите да кандидатстват за стипендията за изключителни умения и посижения. Тази година регистрацията за конкурса ще може да става и по интернет - след 1 март 2009г. (моля, следете за по-подробна информация сайта на проекта).
Важи датата на пощенското клеймо.
• 17 юли 2009 г. – обявяване на първо класиране
• до 15 октомври 2009 г. – провеждане на интервюта
• 30 октомври 2009 г. – обявяване на стипендиантите на проект "1000 стипендии" 2009/2010 г.
Всички класирания ще бъдат обявяване на сайта, в съответната категория.
Фондацията си запазва правото, при извънредни обстоятелства, да промени предварително обявените срокове. За актуална информация, моля следете електронната страница на проекта.
и аз искам да участвам но на каква тема би трябвало да е :?
webmast3rche
03-04-2009, 17:50
Абе аз да участвам ама... От толкова много индивиди , как пък точо аз да зема да спечеля :D
^ е пробвай се все пак, знае ли се може да спечелиш. :)
И аз имам още един въпрос :D
Значи есето като цяло върху предмета ли трябва да бъде или само върху даден урок :( .
На който му се струват глупави въпросите ми по - добре да не пише :-D .
webmast3rche
03-04-2009, 19:38
Зона за потребители
Здравей, ти успешно се включи в защитената зона на "1000 стипендии".
Тази зона е предназначена за стипендианти и техните учители. От тук можеш да зададеш въпроси или влезеш в нашия форум.
От началото на юли достъп до заглавната част от тази зона имаха и кандидатите за новия конкурс, за да могат да направят своята регистрация. Те не ползваха опциите, предназначени са стипендиантите, а именно форума, поръчката на книги и задаването на въпроси.
Моля, имайте предвид, че информацията, която е специално предназначена за стипендиантите и техните учители ще бъде обявявана в секция "Новини".
Успех на всички, които решат да се състезават отново!
аХААА!!!
Когато публикуват докуемнтите, там трябва да пише точните теми на есетата( така беше миналия път). Тази година много са разтегнали сроковете.. от март подаваш, чак октомври разбираш дали си класиран..
Иначе се пробвайте! Не е толкова трудно и аз си мислех, че няма да спечеля тази година, но пък я взех :)
а ето ги и тях(още преди няколко дни ги качиха):
ТЕМИ ЗА ЕСЕ
• Рече Бог: да бъде светлина. И биде светлина. Битие 1:3
• Всичко, което можеш да си представиш, е истинско. Пабло Пикасо
• Как мога да променя света чрез...?
• Всичко гениално е просто.
• По-голям или по-малък става светът?
• Трудно е да се каже кое е невъзможно, защото мечтите на вчерашния ден са надежди на днешния и реалност на утрешния. Робърт Годард
• Музиката няма отечество. Нейното отечество е цялата Вселена. Фредерик Шопен
• Историята е полезна не защото четем в нея миналото, а защото четем в нея бъдещето. Жан-Батист Сей
• Рисуването е сериозен разговор с реалния свят. Илия Бешков
• Във всяка наука истината е точно толкова, колкото е в нея математиката. Имануел Кант
• Моята родина е там, където е моята библиотека. Еразъм Ротердамски
• Там, където светът престава да бъде сцена на лични копнежи и желания и ние се изправим пред него като свободни същества, които се възхищават, питат и наблюдават - там започват истинското Изкуство и Науката. Алберт Айнщайн
• Във всяка област на човешкото познание се крие бездна от поезия. Константин Паустовски
• В днешно време хората знаят цената на всичко, но не знаят стойността на нищо. Оскар Уайлд
• Няма голямо откритие, което да не е предшествано от смела догадка. Исаак Нютон
• Политиката не е наука, а изкуство. Ото фон Бисмарк
• Откритието се състои в това, виждайки нещо, което всеки е видял, да си помислиш онова, което никой не си е помислял. Алберт Сент-Гьорг
• Границата на моя език означава граница на моя свят. Лудвиг Витгенщайн
• Знанието е средство, а не цел. Лев Н. Толстой
• Любознателността е едно от постоянните и задължителни качества на силния ум. Самюел Джонсън
САМО ЗА ШЕСТОКЛАСНИЦИ И СЕДМОКЛАСНИЦИ ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2008/2009 ГОДИНА - ДОПЪЛНИТЕЛЕН ИЗБОР:
• Коя е областта, в която са моите интереси? Какво ме привлича в нея? Какво в нея ме интересува най-силно и с какво бих искал да се занимавам? Защо? Как ще използвам своите знания и умения, за да имам успешно бъдеще? С какво участието в "1000 стипендии" ще ми помогне по този път?
Миналата година не ме одобриха, но тoзи път пак ще се пробвам. Мисля да кандидатствам с география. :)
CherryKisS
03-06-2009, 13:55
А като кандидатстваш с нещото, което си избрал после имаш ли някакъв изпит по него или нещо такова? Също какъв трябва да ти е успеха? Успехът се взима от първия срок тази година, нали? :)
Тази година кандидатствах с есе по биология. Това се изискваше за първи кръг, както и успех от предходната година( праща се ксерокопие от бележника, като директора на училището го подпечатва и пише "вярно с оригинала"), кратка автобиография(за ученика, написана от него), грамоти за участие в различни конкурси и състезания и попълнена декларация за участие. Като оценката в първия кръг, при хуманитарните науки, се формираше така: 20% тежест на успеха, 20% грамоти и 60% есе. Задължително условие е кандидатстващите да имат отличен успех.
Вторият кръг беше телефонно интервю. Обсъжда се есето, те задават някои въпроси върху него, за да проверят все пак всеки сам ли се е справил и след това задават по някой друг въпрос от областта, в която участваме. Моето интервю беше 14 минути. Не е нищо кой знае колко сложно, но наистина хората проверяват дали ученика има знания по съответния предмет. Иначе двете жени бяха много отзивчиви и се получи един много приятен разговор. Човек не трябва да се притеснява, а да се отпусне и да бъде себе си, защото дори и по телефона се усеща притеснението. И така след това излязаха резултатите, бях одобрена.
Успех на всички, които ще опитате тази година. Напишете хубави есета и ги защитете. Така оценката ще си дойде сама.
cherrypezz
03-07-2009, 19:45
Добре де кажи някой примерен въпрос по биология...
Питат те какво е популация ли (примерно) ? :shock:
Понеже моето есе беше срързано с генетиката ме пита какво точно представлява като част от биологията, с какво е станала любимата ми част от биологията. След това каза, че ще преминем към анатомия на човека, защото е учено преди доста годинки и да проверят дали се помни. Пита какво представляват невроните и след това синапсите, има се предвид устройство и функции на невроните и обяснение за синапси с в-вото медиатор, което провежда импулсите.
Purritania
03-08-2009, 10:03
А освен есе и автобиография задължително ли е да се изпратят проект И портфолио при положение, че не кандидатсвам в областта на изкуството и ИТ? :-o
cherrypezz
03-08-2009, 10:06
А освен есе и автобиография задължително ли е да се изпратят проект И портфолио при положение, че не кандидатсвам в областта на изкуството и ИТ? :-o
Да.
Purritania
03-08-2009, 11:37
Ам.. Защо ни е портфолиото?
Здравейте, смятам да участвам в 1000 стипендии за изключителни умения. Искам да се занимавам с право като порасна, това значи ли че мога да участвам с водещ интерес литература? :-o
Ако не участваш с изобр. изкуство или ИТ няма портфолио, а само есе.
Здравейте, смятам да участвам в 1000 стипендии за изключителни умения. Искам да се занимавам с право като порасна, това значи ли че мога да участвам с водещ интерес литература? :-o
Можеш да участваш с каквото решиш, стига да ти харесва предмета, да имаш знания по него и да имаш някакви успехи в тази област.
poison_forever
03-17-2009, 14:39
Аз също реших да умаствам и затова искам да попитам - задължително ли е да има приложени грамоти от участия в олимпиади и т.н.? Участвах тази година но резултатът от областния кръг все още не е излязъл.
Аз също реших да умаствам и затова искам да попитам - задължително ли е да има приложени грамоти от участия в олимпиади и т.н.? Участвах тази година но резултатът от областния кръг все още не е излязъл.
не е задължително, но е желателно. Все пак конкуренцията тази година ще е жестока. :)
KisSsSsSs
03-17-2009, 20:08
Мислех да се пробвам, но чесно казано нито една тема не ме грабна.. :(
btw две уточнения:
- няма изискване за отличен успех :P
- портфолиото наистина е само за изкуствата и ИТ, не за всички (имаше го някъде из зайта) :-P
pifiella
03-18-2009, 18:56
Тази година кандидатствах с есе по биология. Това се изискваше за първи кръг, както и успех от предходната година( праща се ксерокопие от бележника, като директора на училището го подпечатва и пише "вярно с оригинала"), кратка автобиография(за ученика, написана от него), грамоти за участие в различни конкурси и състезания и попълнена декларация за участие. Като оценката в първия кръг, при хуманитарните науки, се формираше така: 20% тежест на успеха, 20% грамоти и 60% есе. Задължително условие е кандидатстващите да имат отличен успех.
Вторият кръг беше телефонно интервю. Обсъжда се есето, те задават някои въпроси върху него, за да проверят все пак всеки сам ли се е справил и след това задават по някой друг въпрос от областта, в която участваме. Моето интервю беше 14 минути. Не е нищо кой знае колко сложно, но наистина хората проверяват дали ученика има знания по съответния предмет. Иначе двете жени бяха много отзивчиви и се получи един много приятен разговор. Човек не трябва да се притеснява, а да се отпусне и да бъде себе си, защото дори и по телефона се усеща притеснението. И така след това излязаха резултатите, бях одобрена.
Успех на всички, които ще опитате тази година. Напишете хубави есета и ги защитете. Така оценката ще си дойде сама.
Здрасти!Искам да те попита колко ти беше успеха и имаше ли награди,грамоти и такива неща.Защото аз искам с биология,но нямам никакви награди и нз дали да не пиша литература.Там имам 2 национални конкурса печелени (на 3 място)и няколко общински н...моля те кажи ми :-P
Sky_WHy_I_cant_FLy
03-19-2009, 07:44
И мен не ме грабнаха темите са...
А искам да ви питам някой кандидатствал ли и за изключителна стипендия? И какво е било интервюто на живо
CherryKisS
03-19-2009, 14:49
Ще кандидатствам с литература- следователно портфолиото не е задължително, нали?
Sky_WHy_I_cant_FLy
03-20-2009, 05:49
не,няма за какво да го правиш
а да ви попитам,есето и автобиографията на ръка или на компютър?
най-добре на компютър, но едва ли ще е проблем, ако е четливо на ръка :)
kasokoska
03-30-2009, 20:01
Здравейте!Аз ще участвам с приложни изкуства. Вече имаше такива въпроси, искам и аз да попитам все пак....не съм участвала в никакви конкурси близките години.Това лошо ли е?Успехът ми за първи срок е 5.80. Автобиографията аз ли трябва да си я пиша или директора ми(тук някой спомена, че директора пишел, въпреки че аз не видях такова изискване във формуляра).Произведението, което трябва да подготвя трябва ли да го изпращам или да изпратя само проекта му, а после евентуално, когато ме извикат на интервю да го нося?Към потрфолиото смятам да прибавя и един стенопис, който правих, но после няма как да го занеса в оригинал, така че да го добавям ли изобщо? :lol: И после така като гледам има едно инервю, когато ти се обаждат и после едно на живо...правилно ли хващам или не?И евентуално въпросите....по науките е ясно, че са питали за синапсите и други подобни...а мен някой има ли идея какво може да ме попитат?Има ли тук човек, който да е печелил тази стипендия за изключителните умения? :)
Здравейте!Аз ще участвам с приложни изкуства. Вече имаше такива въпроси, искам и аз да попитам все пак....не съм участвала в никакви конкурси близките години.Това лошо ли е?Успехът ми за първи срок е 5.80. Автобиографията аз ли трябва да си я пиша или директора ми(тук някой спомена, че директора пишел, въпреки че аз не видях такова изискване във формуляра).Произведението, което трябва да подготвя трябва ли да го изпращам или да изпратя само проекта му, а после евентуално, когато ме извикат на интервю да го нося?Към потрфолиото смятам да прибавя и един стенопис, който правих, но после няма как да го занеса в оригинал, така че да го добавям ли изобщо? :lol: И после така като гледам има едно инервю, когато ти се обаждат и после едно на живо...правилно ли хващам или не?И евентуално въпросите....по науките е ясно, че са питали за синапсите и други подобни...а мен някой има ли идея какво може да ме попитат?Има ли тук човек, който да е печелил тази стипендия за изключителните умения? :)
1. за автобиографията: щом е "авто" значи си я пишеш ти, а препоръката от учител описва качествата ти в у-ще
2. можеш да си снимаш нещата и да обясниш техниките и т.н., все пак трябва да видят нещо, за да оценят уменията ти
3. интервюто при изкуствата (като приложните) е на живо, няма по телефон
и не се притеснявай, хората са много свестни, колкото пъти съм говорила с тях, толкова повече започвам да ги харесвам. Мнаго са мили, умеят да те предразположат и дори се шегуват с теб, когато е възможно. Много съм доволна от тях.:)
Owner_bg
04-02-2009, 00:58
Здравейте на всички, решил съм тази година да кандидатсвам с математика.В момента си пиша есето, но срещам малко затруднения.Въпросът е там, че според "Приложение 1", есето е "твоето лично представяне, и възможност да покажеш от какво се интересуваш, към какво се стремиш и какви са специалните ти качества, умения и постижения." Всичко хубаво, но не виждам как в есе на тема "Във всяка наука, истината е точно толкова, колкото е в нея математиката", може да се говори за личните постижения,интереси, качества и умения на автора.Мислите ли, че това е малка грешка в тяхните изисквания, все пак се пише автобиография, или пък ще трябва да преструктурирам есето си, така че да се вмести в тъпите им изисквания. Някой приет от миналата година би ли споделил как е написал есето си, защото ме тормози това, че есета умея да пиша, но не разбирам какво точно се изисква от мен - да пиша по дадения проблем, или чрез дадения проблем да изтъквам себе си. :D :shock:
Здравейте на всички, решил съм тази година да кандидатсвам с математика.В момента си пиша есето, но срещам малко затруднения.Въпросът е там, че според "Приложение 1", есето е "твоето лично представяне, и възможност да покажеш от какво се интересуваш, към какво се стремиш и какви са специалните ти качества, умения и постижения." Всичко хубаво, но не виждам как в есе на тема "Във всяка наука, истината е точно толкова, колкото е в нея математиката", може да се говори за личните постижения,интереси, качества и умения на автора.Мислите ли, че това е малка грешка в тяхните изисквания, все пак се пише автобиография, или пък ще трябва да преструктурирам есето си, така че да се вмести в тъпите им изисквания. Някой приет от миналата година би ли споделил как е написал есето си, защото ме тормози това, че есета умея да пиша, но не разбирам какво точно се изисква от мен - да пиша по дадения проблем, или чрез дадения проблем да изтъквам себе си. :D :shock:
по-скоро второто :D
ми смятам, че можеш да изтъкнеш с нещо математиката като наука и да обосновеш интереса си към нея, да споделиш нещо и за себе си, това е според мен. Просто трябва да ги свържеш. :)
waterflame96
04-10-2009, 18:35
Здрасти! Искам да питам нещо. Аз ще участвам и във вашия формуляр има ли за маркиране като най-силен предмет "Езикознание"? Понеже в моя го има и мисля да участвам с него, обаче срещам "2008-2009 година", а пък мисля, че този път е 2009/2010(не се сърдете, ако не е вярно... ето затова не участвам с математика) и мисля, че това е старо и може да са премахнали категорията. Другото, което искам да питам.. какви въпроси могат да ми зададат на интервюто(дай Боже да мина до там), след като кандидатствам с езикознание? Освен това точно в езиците не съм участвал в никакви олимпиади, съзтезания и подобни, обаче съм превеждал филми(на компютъра де. Не официално) и това би ли свършило работа? Освен това... извинявам се, че толкова тъп въпрос питам, ама... добре де, какво трябва да пиша/правя с това портфолио аджеба? Много въпроси попитах, обаче ми е супер притеснено! Мерси на този, който ми отговори!
дааа, и аз в момента търся как да си напиша автобиографията, само че в нета има само разни, с които се кандидатства за работа. и като прочетох всички въпроси по темата направо ... не мислех, че толкова ще се притесня. а най-гадно ми е, че е твърде възможно да изпусна срока! а това за пощенското клеймо означава, че се гледа кога писмото е влязло в пощата в моя град ли?? а и някой да има повече от 2-3 участия в конкурси и тн. ? аз имам 2 ^^
kuklichka_bg
04-17-2009, 14:09
и аз ще участвам ама нещо не съм мн надъхана 8-)