Влез

View Full Version : Пътуване без наще в чужбина

rusova
03-25-2009, 18:03
help help neznam dali 6te mojete da mi pomognete samo 4e iskam da popitam nqkoid ali znae iskam lqtoto da otida do ispaniq bez na6te sama samo 4e nqmam 18 dali 6te imam problemi po granicite ,,,,, s samolet 6te stane li rabotata ? :))))))))))) :-) :-) :-) :-) :-)

Moderated by slun4ice
т.1 и т.7
Постове на латиница ще бъдат изтривани след 1-ви април

MrUndaztood
03-25-2009, 18:26
Трябва да имаш пълномощно oт родителите ти,заверено от нотариус

YouCantStopMe
03-25-2009, 18:29
Да..
там + личните карти.. червения паспорт и други документи.

rusova
03-25-2009, 18:45
aha mersi dosta mi pomognahte se pak :) a tozi 4erven pasport kuv e 6to e mojete lid ami kajete :)

sweetsunshine
03-25-2009, 18:53
Значи първо трябва да си извадиш задграничен паспорт.Трябва да имаш пълномощно заверено от нотариус и двамата родители да са дали съгласието си да пътуваш сам.Обаче трябва да има пълнолетен човек в Испания при които да отседнеш.Аз например една година ходих при леля ми в Германия и трябваше за всеки случай да имам покана от нея да гостуваме за 1 седмица.Миналата година бях на езиков курс и ми трябваше само пълномощно от баща ми,за да пътувам с майка ми.Тази година ще ми трябва ново пълномощно да пътувам сама без придружители,защото пак ще ходя на езиков курс.

rusova
03-25-2009, 21:11
ee ti hodi6 za mngo vreme puk az iskam samoz a edin dennn vupreki 4e 6te mi e dosta stra6no iskam go tova ne6to i mnogo sllojno zvu4i tova koeto kazvate natoriusi ednod rugo golqmo razkarvane samoz a dukomenti ama ko da se pravi a

ThisIsMe
03-25-2009, 21:42

точно + червен паспорт

Darkkiss
03-26-2009, 00:55

точно + червен паспорт

вие май не уточнихте че с това пълномощно трябва да пътува с някой възрастен човек и то да има причина
не може просто ей така си да стане...

+ това испания е близо
това не е голямо пътуване

Boyd
03-26-2009, 11:16
Значи първо трябва да си извадиш задграничен паспорт.Трябва да имаш пълномощно заверено от нотариус и двамата родители да са дали съгласието си да пътуваш сам.Обаче трябва да има пълнолетен човек в Испания при които да отседнеш.Аз например една година ходих при леля ми в Германия и трябваше за всеки случай да имам покана от нея да гостуваме за 1 седмица.Миналата година бях на езиков курс и ми трябваше само пълномощно от баща ми,за да пътувам с майка ми.Тази година ще ми трябва ново пълномощно да пътувам сама без придружители,защото пак ще ходя на езиков курс.

Иначе "ЧЕРВЕНИЯТ ПАСПОРТ" е само за страни, които не са в Европейския съюз!! Испания е в ЕС, така че само лична карта ти трябва!

rusova
03-26-2009, 19:04
ehe tuka dosta interesno stana ako e samo edna li4ka karta e na harabiqta zna4i :) ama bez 4ovek koito ima 18 kazvam xahhxa nai vajnoto e tova

DJ_Mrav4o
03-27-2009, 22:13
Аз след час някъде заминавам за Испания, без нашите, само че съм с учителки, екскурзоводи и такива разни. За самолетите не знам обаче ако ще пътуваш с нещо друго ти трябва и задграничен паспорт, понеже там Сърбия, Хърватска не са в ЕС. Другото е тая заверена декларация от родителите, че те пускат да пътуваш без тях...и още една здравна карта, май се води, ако евентуално/дано да не стане/ ти се случи нещо по трасето да ти е безплатно лечението. Аз друго със себе си нямам мисля, че е това. :) :) :)

Darkkiss
03-27-2009, 23:26
Аз след час някъде заминавам за Испания, без нашите, само че съм с учителки, екскурзоводи и такива разни. За самолетите не знам обаче ако ще пътуваш с нещо друго ти трябва и задграничен паспорт, понеже там Сърбия, Хърватска не са в ЕС. Другото е тая заверена декларация от родителите, че те пускат да пътуваш без тях...и още една здравна карта, май се води, ако евентуално/дано да не стане/ ти се случи нещо по трасето да ти е безплатно лечението. Аз друго със себе си нямам мисля, че е това. :) :) :)

тая здравна карта те покрива във всички държави на ЕС и ако ти стане нещо не плащаш за болница/лечение
аз имам такава но.... вие трябва да си ги искарате...

MrUndaztood
03-28-2009, 07:18
Има 2 вида пълномощин.Където пътува сам/а (авиокомпанията или там агнцията) ще и разяснят.И където пътува с пълнолетен придружител (ако е извън семейството,2-та родители дават съгласието,че позволяват на детето си да пътува с въпросният човек).

nicolepcd
03-28-2009, 07:59
Пътувала съм "сама", без родители... бях с една приятелка на майка ми (пълнолетен придружител), която имаше пълномощно от родителите ми... и така, нямаше никакви проблеми :)

rusova
03-28-2009, 12:35
aha golqmi shemi tuka stavat mai mai palnomo6ti deklaracii otidi 09128 dena samo s dukomenti da se zanimava 4ovek

SunLov3
03-31-2009, 06:20
Ами искам да попитам.Тва лято май ще трябва да пътувам сама до Италия при сестра ми.С самолет от София до Рим и там някой ще ме чака.Какво трябва да имам освен паспорт и пълномощно ? на 13 съм

rusova
03-31-2009, 09:52
еми прочети предните мнения и ще разбереш :-D :-D :-D

gLoRiToO
03-31-2009, 10:52
Ами аз съм в такава ситуация,че това лято ако наще не ми разрешат да отида при приятеля ми в Белгия няма как да отида.Те са в Кипър и миналото лято ми пратиха пълномощно и тогава пътувах сама до там и нямаше проблеми,но въпроса е че това важи само за 1 година.И за страните в ЕС ти трябва само това пълномощно и лична карта,нищо друго.

sweetsunshine
03-31-2009, 12:37
Ами искам да попитам.Тва лято май ще трябва да пътувам сама до Италия при сестра ми.С самолет от София до Рим и там някой ще ме чака.Какво трябва да имам освен паспорт и пълномощно ? на 13 съмЗадължително си направи застраховка живот,за възможно най-голямата сума(в Алианз е 30 000 евро вкл и безплатни болници и т.н.ако ти се случи нещо по пътя или при престоя ти).
Кака така не ти е нужен червен паспорт за страните в ЕС?аз ходих до Германия и се искаше..тази година сигурно и аз най-вероятно ще пътувам сама,ще имам пълномощно,пари,паспорт,за траховка.Бтл:гледайте да изберета добра самолетна компания,защото се случва да ти изчезне багажа и т.н.

kuklicka
03-31-2009, 19:55
Абе не ги слушай задължителен е червеният паспорт няма значение дали пътуваш в ЕС или някъде другаде! Нашите лични карти са съвсем различни от другите. Аз пътувах до Англия със самолет и на никой не му дремеше дали имам лична карта или не, всеки се интересува от паспорта!!!!

rubi
03-31-2009, 22:25

Иначе "ЧЕРВЕНИЯТ ПАСПОРТ" е само за страни, които не са в Европейския съюз!! Испания е в ЕС, така че само лична карта ти трябва!
абе не е особено добре да се разчита само на това...да на границата може да не се изисква паспорт,обаче ако е за по дълъг престой в чужбина е препоръчително да си с паспорт....специално в Дания за оформяне на документи личната карта не важи,там ми искаха паспорт :)