View Full Version : Пестене на пари ?
istinska95
04-10-2009, 07:49
Здравейте!Не знам дали тук е подходящо място точно за тази тема но не знам къде другаде :( ! ЗНачи аз съм на 13 и сега за лятото искам да си купя доста дрешки и дрънкулки обаче проблема ми е парите.Майка ми не е за тва да имам много дрехи обаче на мене те са ми мания и ако искам да имам трябва аз да си купувам...Кажете ми какво да правя за да имам повечко пари...Няква работа или не знам... ????
Можеш да пестиш от парите за училище например... :)
MadeOfWater
04-10-2009, 08:04
преди 2 една имаше тема за изкарване на пари от 13 годишно момиче и всички стигнахме до извода че никъде няма да търсят такова момиче. :? Мога да ти кажа че аз съм колкото тебе и джобните ми са толкова в зависимост какви оценки изкарвам и колко неща съм свършила в къщи. Можеш да помолиш майка ти и ти да минеш на този принцип,тогава вече парите ти ще са изкарани с честен труд и ще можеш да си ги изхарчваш с кеф,или поне при мен е така!!! :oops:
ПП-Ако не си ме разбрала,да уточня. Ако днес съм измила чиниите,пуснала съм прането,изградила съм го и съм го прибрала ще имам около 4-5 лв. ,като не ми дават парите вечерта,а на следващия ден. :-o Не е толкова трудно,пък и майка ти ще няма да ти се разсърди!
nefchi_bs
04-10-2009, 08:39
Може също да си спестяваш джобнните..Примерно ако ти дават по 3 лева да ден,харчиш само 1 и другите 2 лева си ги спестяваш и така до лятото ще имаш около 300 лева...
tItEufFf
04-10-2009, 10:28
Ами ето го и моя начин
Наще ми дават 60 лева джобни за целия месец (ям в стол, така че храната не се включва в тях). Всеки път като си купя нещо ми остават стотинки и тях ги слагам в касичка. Такава, че да се отваря само с отварачка за консерви. Не знам колко съм спестила, но касичката ми доста е натежала. Ще я отворя чак лятото :)
Можеш да пестиш от парите за училище например... :)
дамм :P аз така правя 8)
Ми, на мен ми дават по 5 лева за даскало и по 5 за излизане. Но аз ВСИЧКО опуквам за ядене.. Смятай, 10 лева на ден. Не мога да спестявам, но ако можех, сигурно един гардероб нямаше да ми стигне... Затова в училище яж само когато си гладна иии си отделяй там по няколко левчета. Ще видиш колко много ще си събрала до лятото. :)
DivoTo_KoTe
04-10-2009, 14:19
Миналия месец се наложи да спестявам и понеже аз не мога да държа пари в мен ги давах на една приятелка да ги държи в нея като на едно листче записвахме по колко пари на ден и давам :D
Имаше ефект
Миналия месец се наложи да спестявам и понеже аз не мога да държа пари в мен ги давах на една приятелка да ги държи в нея като на едно листче записвахме по колко пари на ден и давам :D
Имаше ефект
И аз така направих, ама не можах да издържа. 8-) Тя първо отказваше да ми ги даде, но после видя, че стана ли гладна, се озверявам яката, и ми ги даде на бърза ръка. 8-) 8-) 8-)
LittlePrincess
04-10-2009, 14:25
Спестявай от джобните и за да ти е по - лесно : когато ти дадат парите за седмицата, примерно, ги бутай някъде на скришно. Така хем няма да ги харчиш през деня, хем ще забравиш до следващия път и накрая ще имаш пари.
Loshotia
04-10-2009, 14:29
Много добре разбирам авторката. Колкото за поста под нея- не мисля, че миенето на чинии, чистенето ВКЪЩИ трябва да се заплаща- все пак и тя живее в този дом и има задължения към него.
На мен ми дават по 2лв на ден като съм на училище и по 5, когато след това съм на уроци. В понеделник например си купувам е пакетче солети или кафе. Останалите пари остават за другия ден и се сещаш, че с тея 2лв изкарвам поне 3дни в училище. Останалите, които ми дават си ги събирам. Ако си като Бианка и ядеш по повечко- прави си сандвичи- хем пари не даваш, хем ядеш нещо, чиито произход знаеш. И така ще посъбереш
sexa_na_kompleksa
04-10-2009, 14:29
Пазарувай вместо вашите... и си прибирай рестото. xD
и на мен на скоро ми се наложи да събирам за това като отивам с майка до магазина си копувам нещо за ядене и гоа взимам после на училще ,а парите ги пъхам в един плик и пиша колко съм сложила и така също става :)
преди 2 една имаше тема за изкарване на пари от 13 годишно момиче и всички стигнахме до извода че никъде няма да търсят такова момиче. :? Мога да ти кажа че аз съм колкото тебе и джобните ми са толкова в зависимост какви оценки изкарвам и колко неща съм свършила в къщи. Можеш да помолиш майка ти и ти да минеш на този принцип,тогава вече парите ти ще са изкарани с честен труд и ще можеш да си ги изхарчваш с кеф,или поне при мен е така!!! :oops:
ПП-Ако не си ме разбрала,да уточня. Ако днес съм измила чиниите,пуснала съм прането,изградила съм го и съм го прибрала ще имам около 4-5 лв. ,като не ми дават парите вечерта,а на следващия ден. :-o Не е толкова трудно,пък и майка ти ще няма да ти се разсърди!
това ми хареса. :)
Mihailova
04-10-2009, 17:51
Да Ви дават пари , за да чистите у Вас .. Боже Господи , добре , че не сте ми деца :o
sladkish_14
04-10-2009, 17:53
Ами аз също съм като тебе обаче съм доста по - голяма .. :-D .. Та по въпроса пести пари от закуска !! .. На твоята възраст нищо друго не можеш да правиш .. Освен пестене от закуски от излизания и така .. По - малко харчи и по -ефтинки неща си избирай ..
Пазарувай вместо вашите... и си прибирай рестото. xDтва е много добро, аз така правя 8-) Иначе продай нещо което не ти трябва, така доста пари се изкарват.
Колкото за поста под нея- не мисля, че миенето на чинии, чистенето ВКЪЩИ трябва да се заплаща- все пак и тя живее в този дом и има задължения към него.
И аз мисля, че за действията, които извършваш вкъщи родителите не трябва да ти заплащат.
Аз пестя от джобните. Дават ми по 2лв. на ден, но сутрин закусвам вкъщи, а наобяд обядвам у баба.
В повечето дни не ям в училище :) лесно е 8) ппросто не огладнявам... и пестя доста :grin:
guinessgirl
04-10-2009, 19:12
Много добре разбирам авторката. Колкото за поста под нея- не мисля, че миенето на чинии, чистенето ВКЪЩИ трябва да се заплаща- все пак и тя живее в този дом и има задължения към него.
На мен ми дават по 2лв на ден като съм на училище и по 5, когато след това съм на уроци. В понеделник например си купувам е пакетче солети или кафе. Останалите пари остават за другия ден и се сещаш, че с тея 2лв изкарвам поне 3дни в училище. Останалите, които ми дават си ги събирам. Ако си като Бианка и ядеш по повечко- прави си сандвичи- хем пари не даваш, хем ядеш нещо, чиито произход знаеш. И така ще посъбереш
това си е най-добрия начин :)
BigFakeSmile
04-11-2009, 09:03
мии..аз, за да спестя пари минах на по-силни (мн по-силни) цигари..уж с цел да пуша по-рядко..и да си купувам по рядко..ама се пристрастих към тях и стана тя кват стана.. :D
също не носих пари на даскало, защото знаех, че ще ги изхарча
като излизах не ходех по кафета, а на разходки..без да харча
ако ходех на кафета, то беше само с приятеля ми, а той винаги плащаше
друго нз какво да и кажа..твърде малка си за работа
+ казвай на ваще от време на време, че ви искат пари от даскало 8-) малки невинни лъжи няма да навредят
nicolepcd
04-11-2009, 14:43
Ооо, аз не пестя... Джобни не ми дават 8-) , защото знаят, че имам пари от баби, дядовци... :D Имах 100лв и си купих само едни дънки за 20лв, а къде са другите пари? И аз не знам :lol: Като нямам стотинка - дават ми повечко пари, та да не ги закачам дълго време, а за дрехи - почти винаги те ми ги купуват :grin: Няма никой да те вземе на работа на такава възраст, а за пестене от закуски - ако ти дават, спестявай :D
magneziq
04-11-2009, 17:38
Аз и да искам не мога да пестя пари! Майка ми ми дава 10/20 лева и не ми дава нови докато не си ги похарча. А като ги похарча и ми ръси някви на по метални левчета пари по 3/4/5 не повече. Според нея не можела да ми даде 20/50 лева, защото ще ги похарча. Еми много ясно аз съм останала без дрехи заради нея. Получава по 1200/1300 лева заплата и пак се стиска. Sad Напоследък просто почнах да си взимам по 300 лева на месец и това е аз с 10 лева в месеца нито мога да се наям нито да изляза с приятели. Тя какво иска в къщи да си седя и да гладувам ли? Сега и баща ми ще ми даде 300 лева за дрехи, че все пак се постопли вече времето и не мога да ходя с половери.
Отностно пестенето аз си слагам жълтите стотинки от рестото в една касичка и последния път като ги оедрих парите се оказа, че съм събрала 60 лева. Smile Друг начин за мен е като пиша статии за различни вестници, превеждам текстове за различни списания от английски,чешки,фински и испански и правя дизайна на различни уеб сайтове и изработвам флаш банери. Smile Това са добри доходи. За последния флаш банер, който изработих взех 50 лева.
аз пари не моа да пестя...
като ми трябват си изпросвам някой лев от баба ,дядо, леля ,чичо братчеди...и 200-300 кинта за лятото са готови
:grin: :D :grin:
Don't let it melt before you've enjoyed it!
Охх,аз като почна да пестя спестявам 20 лева и си ги изяждам.Голяма съм лакомия,ама сега трябва пак да пестя,че да купувам подаръци за РД-та.Инач повечето дрехи с мои пари съм си купила,гледам да не искам за такива неща,защото имам от баби и дядовци..пък и доста харча за храна :D и ми е гадно като прося там и за дрехи.А и не е хубаво да разчитам винаги на някого,щото после като се почн"ти без нас си нищо,никакви пари нямаше да имаш,никакви дрехи..."таа затова понякога си опазвам парите
Пфхъ...Аз пестя от джобни....Взимам си една дъвка сутринта преди даскало и не си и помислям за ядене...луд купон..Плюс това всяка седмица ходя при баба и слагам около 5-10 лева към "състоянието"...
Ии искам да питам magneziq къде аджеба си намира тез текстове за превеждане :oops: И моя милост да заработи някоя пара :oops: :oops: :oops:
suunnseT
04-11-2009, 21:04
Еха хора какви са тези 10 лева на ден .... :smt104
А иначе освен от джобни за възрастта ти не мисля,че има друг начин.
едиит : = magneziq .. как по точно ?
istinska95
04-12-2009, 07:39
Аз и да искам не мога да пестя пари! Майка ми ми дава 10/20 лева и не ми дава нови докато не си ги похарча. А като ги похарча и ми ръси някви на по метални левчета пари по 3/4/5 не повече. Според нея не можела да ми даде 20/50 лева, защото ще ги похарча. Еми много ясно аз съм останала без дрехи заради нея. Получава по 1200/1300 лева заплата и пак се стиска. Sad Напоследък просто почнах да си взимам по 300 лева на месец и това е аз с 10 лева в месеца нито мога да се наям нито да изляза с приятели. Тя какво иска в къщи да си седя и да гладувам ли? Сега и баща ми ще ми даде 300 лева за дрехи, че все пак се постопли вече времето и не мога да ходя с половери.
Отностно пестенето аз си слагам жълтите стотинки от рестото в една касичка и последния път като ги оедрих парите се оказа, че съм събрала 60 лева. Smile Друг начин за мен е като пиша статии за различни вестници, превеждам текстове за различни списания от английски,чешки,фински и испански и правя дизайна на различни уеб сайтове и изработвам флаш банери. Smile Това са добри доходи. За последния флаш банер, който изработих взех 50 лева.
И аз искам да питам как така?В смисъл къде си намираш такава работа?
П.С.Вчера чистих 2 хола и един коридор и ме дадоха 10лв (ама сериозно чистеене не само да отбия номера :-P )
titinkaa
04-12-2009, 07:43
за работа не си и помисляй както виждам си 95 набор ии просто няма кой да те вземе никъде на работа...спестявай от парите за даскало и по-малко харчи когато излзиаш с приятелки насам натам
еми на мен ми дават по 2лв за цял ден попринцип по 5-7 ама сме на червено и знаеш (всички са били така но ги е срам да си признаят)
еми за училище 1,50 ми е предостатачен зимам едни финето и 1 quens (нз как се пишеше )
:grin:
извинявам се замечтах се
:lol:
бачкане мо е майката на цялата работа само бачкане от закуски ти трябва мн воля :d
аз ям преди училище и ако случаино огладнея си вземам солети или нещо по евтино после на кафе само пръскам пари и доста се страя да вземам стипендия 20 лв на месец са добре дошли :D
Пазарувай вместо вашите... и си прибирай рестото. xD
и аз така правя :D
mim4ety_sara
05-30-2010, 08:16
Аз спестявам от парите за училище,ако ги нося с мен в даскало ще ги профукам,за това ги оставям в нас и така си събирам.. 8-)
пестете
аз винаги си пестях парите в даскало . 1 кафенце 1 солетки или една ябълка
нашите ми даваха по 2-3 лв за даскало и аз не ги харчех ..
друг е въпроса , че аз работя сезонно и си вадя пари за харч за цяла зима :) и нашите не се налага да дават много + това взимах стипендия + това работех като промоутър
ебаси като се замисля от 15 годишна бачкам ужс
сега си имам нова работа , доста е странно но надявам се ще се справя 8-)
fUcKsMiLe
05-30-2010, 09:26
Аз съм на 14 и по принцп ми дават за цял ден 2-4лв. не за друго, а защото ако ми дадат повече [20 на цяло примерно], няма да остане и стотинка .. 8-) И си вземам само 2 лева на училище, купувам си пица [при нас има и за 60 стотинки :grin: ] и съм готова имам си храна + ресто от 1.40лв. и си ги пухам в джоба и не мърдат докато не се върна у нас. :oops: И хоп в касичката. После имам колкото искам време да харча на воля :grin:. Купувам си всичко от което имам нужда.. ;) :P
Хайде успех със събирането и да информираш след няколко седмици колко си събрала :-P
И аз имам проблема на авторката.Мислех да си спестя 100 лв някъде и после да си накупувам всичко по списък, ама няма да стане щото докато ги събера някой друг ще ги купи преди мен. :D
iiordanova
05-30-2010, 13:58
HexGirl .. честита работа ! 8-) Каква е , ако не е тайна ? 8-)
По темата :
Пести , ако ти дават за училище .. не ги харчи.
Ако някоя баба ти даде някой лев , не го харчи. 8-)
EcstazyBaby
05-30-2010, 14:49
Ами аз като съм спестявала( много рядко ми се е случвало за тва нямам опит :D ) винаги квото остане от парите за седмицата. На мен ми дават по 25 лева от понеделник до петък, а много често ми се е случвало да изхарчвам само по 5 (когато съм на диета и не си копувам почти нищо) и ето ги 20 лева за някоя блузка 8-) и ти така прави или ходи по-често до магазина и си задържай рестото :)
petinkataaa
05-30-2010, 14:53
мм когато уж съм се опитвала да спестявам..и държа ги,държа ги и нещо дребно само да ми затрябва и ги харча всичките..просто не мога 8-)
HexGirl .. честита работа ! 8-) Каква е , ако не е тайна ? 8-)
По темата :
Пести , ако ти дават за училище .. не ги харчи.
Ако някоя баба ти даде някой лев , не го харчи. 8-)
сервитьорка в клуб 8-)
- Пести си от парите за училище.
- Събирай си ги в касичка или нещо подобно.
- Парите от празници, рожденни дни и т.н., коитоти дават не изхрчвай веднага, а си ги пести.
- Поискай от майка ти в замяна на къщна работа - пари.
И такам...
Да Ви дават пари , за да чистите у Вас .. Боже Господи , добре , че не сте ми деца :o
нали :lol:
ама и аз не бих отказала де ... :oops:
hristo.acev
01-21-2012, 14:34
аз съм прахосник на тема пари но сега ще трябва да си пестя за да си купя нов телефон до лятото ще съм събрал доста
ако пестя от джобните
vermili0n
01-21-2012, 15:37
Аз пестя от джобни :) Нарочно си "забравям" парите вкъщи, за да няма какво да харча :D
Infinity
01-21-2012, 20:25
Хах , преди време много добри пари си спестявах, но от лятото с тия цигари .. изобщо не ми се получава ! :Д
PullMeCloser
01-21-2012, 20:44
Ох,хора... не мога да пестя.
За една седмица съм изхарчила 70лв, като излязох само два пъти. Не знам къде отиват... Наистина знам!!! :Д
Опитвам, но просто не се получава. Да не говорим, че попаднат ли ми от някъде повечко, отиват все за парфюм/обувки/козметика/дрехи.