PDA

View Full Version : Пестене на пари ?

istinska95
04-10-2009, 07:49
Здравейте!Не знам дали тук е подходящо място точно за тази тема но не знам къде другаде :( ! ЗНачи аз съм на 13 и сега за лятото искам да си купя доста дрешки и дрънкулки обаче проблема ми е парите.Майка ми не е за тва да имам много дрехи обаче на мене те са ми мания и ако искам да имам трябва аз да си купувам...Кажете ми какво да правя за да имам повечко пари...Няква работа или не знам... ????

aLeX4e3
04-10-2009, 07:51
Можеш да пестиш от парите за училище например... :)

MadeOfWater
04-10-2009, 08:04
преди 2 една имаше тема за изкарване на пари от 13 годишно момиче и всички стигнахме до извода че никъде няма да търсят такова момиче. :? Мога да ти кажа че аз съм колкото тебе и джобните ми са толкова в зависимост какви оценки изкарвам и колко неща съм свършила в къщи. Можеш да помолиш майка ти и ти да минеш на този принцип,тогава вече парите ти ще са изкарани с честен труд и ще можеш да си ги изхарчваш с кеф,или поне при мен е така!!! :oops:

ПП-Ако не си ме разбрала,да уточня. Ако днес съм измила чиниите,пуснала съм прането,изградила съм го и съм го прибрала ще имам около 4-5 лв. ,като не ми дават парите вечерта,а на следващия ден. :-o Не е толкова трудно,пък и майка ти ще няма да ти се разсърди!

nefchi_bs
04-10-2009, 08:39
Може също да си спестяваш джобнните..Примерно ако ти дават по 3 лева да ден,харчиш само 1 и другите 2 лева си ги спестяваш и така до лятото ще имаш около 300 лева...

tItEufFf
04-10-2009, 10:28
Ами ето го и моя начин
Наще ми дават 60 лева джобни за целия месец (ям в стол, така че храната не се включва в тях). Всеки път като си купя нещо ми остават стотинки и тях ги слагам в касичка. Такава, че да се отваря само с отварачка за консерви. Не знам колко съм спестила, но касичката ми доста е натежала. Ще я отворя чак лятото :)

clever
04-10-2009, 12:27
Можеш да пестиш от парите за училище например... :)
дамм :P аз така правя 8)

Bianca
04-10-2009, 12:48
Ми, на мен ми дават по 5 лева за даскало и по 5 за излизане. Но аз ВСИЧКО опуквам за ядене.. Смятай, 10 лева на ден. Не мога да спестявам, но ако можех, сигурно един гардероб нямаше да ми стигне... Затова в училище яж само когато си гладна иии си отделяй там по няколко левчета. Ще видиш колко много ще си събрала до лятото. :)

DivoTo_KoTe
04-10-2009, 14:19
Миналия месец се наложи да спестявам и понеже аз не мога да държа пари в мен ги давах на една приятелка да ги държи в нея като на едно листче записвахме по колко пари на ден и давам :D
Имаше ефект

Bianca
04-10-2009, 14:22
Миналия месец се наложи да спестявам и понеже аз не мога да държа пари в мен ги давах на една приятелка да ги държи в нея като на едно листче записвахме по колко пари на ден и давам :D
Имаше ефект
И аз така направих, ама не можах да издържа. 8-) Тя първо отказваше да ми ги даде, но после видя, че стана ли гладна, се озверявам яката, и ми ги даде на бърза ръка. 8-) 8-) 8-)

LittlePrincess
04-10-2009, 14:25
Спестявай от джобните и за да ти е по - лесно : когато ти дадат парите за седмицата, примерно, ги бутай някъде на скришно. Така хем няма да ги харчиш през деня, хем ще забравиш до следващия път и накрая ще имаш пари.

Loshotia
04-10-2009, 14:29
Много добре разбирам авторката. Колкото за поста под нея- не мисля, че миенето на чинии, чистенето ВКЪЩИ трябва да се заплаща- все пак и тя живее в този дом и има задължения към него.

На мен ми дават по 2лв на ден като съм на училище и по 5, когато след това съм на уроци. В понеделник например си купувам е пакетче солети или кафе. Останалите пари остават за другия ден и се сещаш, че с тея 2лв изкарвам поне 3дни в училище. Останалите, които ми дават си ги събирам. Ако си като Бианка и ядеш по повечко- прави си сандвичи- хем пари не даваш, хем ядеш нещо, чиито произход знаеш. И така ще посъбереш

sexa_na_kompleksa
04-10-2009, 14:29
Пазарувай вместо вашите... и си прибирай рестото. xD

galu6a
04-10-2009, 14:36
и на мен на скоро ми се наложи да събирам за това като отивам с майка до магазина си копувам нещо за ядене и гоа взимам после на училще ,а парите ги пъхам в един плик и пиша колко съм сложила и така също става :)

shell
04-10-2009, 17:50
преди 2 една имаше тема за изкарване на пари от 13 годишно момиче и всички стигнахме до извода че никъде няма да търсят такова момиче. :? Мога да ти кажа че аз съм колкото тебе и джобните ми са толкова в зависимост какви оценки изкарвам и колко неща съм свършила в къщи. Можеш да помолиш майка ти и ти да минеш на този принцип,тогава вече парите ти ще са изкарани с честен труд и ще можеш да си ги изхарчваш с кеф,или поне при мен е така!!! :oops:

ПП-Ако не си ме разбрала,да уточня. Ако днес съм измила чиниите,пуснала съм прането,изградила съм го и съм го прибрала ще имам около 4-5 лв. ,като не ми дават парите вечерта,а на следващия ден. :-o Не е толкова трудно,пък и майка ти ще няма да ти се разсърди!
това ми хареса. :)

Mihailova
04-10-2009, 17:51
Да Ви дават пари , за да чистите у Вас .. Боже Господи , добре , че не сте ми деца :o

sladkish_14
04-10-2009, 17:53
Ами аз също съм като тебе обаче съм доста по - голяма .. :-D .. Та по въпроса пести пари от закуска !! .. На твоята възраст нищо друго не можеш да правиш .. Освен пестене от закуски от излизания и така .. По - малко харчи и по -ефтинки неща си избирай ..

tuzaro
04-10-2009, 17:55
Пазарувай вместо вашите... и си прибирай рестото. xDтва е много добро, аз така правя 8-) Иначе продай нещо което не ти трябва, така доста пари се изкарват.

girl91
04-10-2009, 18:09
Колкото за поста под нея- не мисля, че миенето на чинии, чистенето ВКЪЩИ трябва да се заплаща- все пак и тя живее в този дом и има задължения към него.

И аз мисля, че за действията, които извършваш вкъщи родителите не трябва да ти заплащат.
Аз пестя от джобните. Дават ми по 2лв. на ден, но сутрин закусвам вкъщи, а наобяд обядвам у баба.

clever
04-10-2009, 19:05
В повечето дни не ям в училище :) лесно е 8) ппросто не огладнявам... и пестя доста :grin:

guinessgirl
04-10-2009, 19:12
Много добре разбирам авторката. Колкото за поста под нея- не мисля, че миенето на чинии, чистенето ВКЪЩИ трябва да се заплаща- все пак и тя живее в този дом и има задължения към него.

На мен ми дават по 2лв на ден като съм на училище и по 5, когато след това съм на уроци. В понеделник например си купувам е пакетче солети или кафе. Останалите пари остават за другия ден и се сещаш, че с тея 2лв изкарвам поне 3дни в училище. Останалите, които ми дават си ги събирам. Ако си като Бианка и ядеш по повечко- прави си сандвичи- хем пари не даваш, хем ядеш нещо, чиито произход знаеш. И така ще посъбереш

това си е най-добрия начин :)

BigFakeSmile
04-11-2009, 09:03
мии..аз, за да спестя пари минах на по-силни (мн по-силни) цигари..уж с цел да пуша по-рядко..и да си купувам по рядко..ама се пристрастих към тях и стана тя кват стана.. :D
също не носих пари на даскало, защото знаех, че ще ги изхарча
като излизах не ходех по кафета, а на разходки..без да харча
ако ходех на кафета, то беше само с приятеля ми, а той винаги плащаше
друго нз какво да и кажа..твърде малка си за работа
+ казвай на ваще от време на време, че ви искат пари от даскало 8-) малки невинни лъжи няма да навредят

nicolepcd
04-11-2009, 14:43
Ооо, аз не пестя... Джобни не ми дават 8-) , защото знаят, че имам пари от баби, дядовци... :D Имах 100лв и си купих само едни дънки за 20лв, а къде са другите пари? И аз не знам :lol: Като нямам стотинка - дават ми повечко пари, та да не ги закачам дълго време, а за дрехи - почти винаги те ми ги купуват :grin: Няма никой да те вземе на работа на такава възраст, а за пестене от закуски - ако ти дават, спестявай :D

magneziq
04-11-2009, 17:38
Аз и да искам не мога да пестя пари! Майка ми ми дава 10/20 лева и не ми дава нови докато не си ги похарча. А като ги похарча и ми ръси някви на по метални левчета пари по 3/4/5 не повече. Според нея не можела да ми даде 20/50 лева, защото ще ги похарча. Еми много ясно аз съм останала без дрехи заради нея. Получава по 1200/1300 лева заплата и пак се стиска. Sad Напоследък просто почнах да си взимам по 300 лева на месец и това е аз с 10 лева в месеца нито мога да се наям нито да изляза с приятели. Тя какво иска в къщи да си седя и да гладувам ли? Сега и баща ми ще ми даде 300 лева за дрехи, че все пак се постопли вече времето и не мога да ходя с половери.
Отностно пестенето аз си слагам жълтите стотинки от рестото в една касичка и последния път като ги оедрих парите се оказа, че съм събрала 60 лева. Smile Друг начин за мен е като пиша статии за различни вестници, превеждам текстове за различни списания от английски,чешки,фински и испански и правя дизайна на различни уеб сайтове и изработвам флаш банери. Smile Това са добри доходи. За последния флаш банер, който изработих взех 50 лева.

bellzee
04-11-2009, 19:26
аз пари не моа да пестя...
като ми трябват си изпросвам някой лев от баба ,дядо, леля ,чичо братчеди...и 200-300 кинта за лятото са готови
:grin: :D :grin:

Life is like chocolates.
Sometimes sweet, sometimes bitter, sometimes hiding something unexpected.
Don't let it melt before you've enjoyed it!

Dundy
04-11-2009, 19:34
Охх,аз като почна да пестя спестявам 20 лева и си ги изяждам.Голяма съм лакомия,ама сега трябва пак да пестя,че да купувам подаръци за РД-та.Инач повечето дрехи с мои пари съм си купила,гледам да не искам за такива неща,защото имам от баби и дядовци..пък и доста харча за храна :D и ми е гадно като прося там и за дрехи.А и не е хубаво да разчитам винаги на някого,щото после като се почн"ти без нас си нищо,никакви пари нямаше да имаш,никакви дрехи..."таа затова понякога си опазвам парите

Uffie
04-11-2009, 20:50
Пфхъ...Аз пестя от джобни....Взимам си една дъвка сутринта преди даскало и не си и помислям за ядене...луд купон..Плюс това всяка седмица ходя при баба и слагам около 5-10 лева към "състоянието"...
Ии искам да питам magneziq къде аджеба си намира тез текстове за превеждане :oops: И моя милост да заработи някоя пара :oops: :oops: :oops:

suunnseT
04-11-2009, 21:04
Еха хора какви са тези 10 лева на ден .... :smt104
А иначе освен от джобни за възрастта ти не мисля,че има друг начин.

едиит : = magneziq .. как по точно ?

istinska95
04-12-2009, 07:39
Аз и да искам не мога да пестя пари! Майка ми ми дава 10/20 лева и не ми дава нови докато не си ги похарча. А като ги похарча и ми ръси някви на по метални левчета пари по 3/4/5 не повече. Според нея не можела да ми даде 20/50 лева, защото ще ги похарча. Еми много ясно аз съм останала без дрехи заради нея. Получава по 1200/1300 лева заплата и пак се стиска. Sad Напоследък просто почнах да си взимам по 300 лева на месец и това е аз с 10 лева в месеца нито мога да се наям нито да изляза с приятели. Тя какво иска в къщи да си седя и да гладувам ли? Сега и баща ми ще ми даде 300 лева за дрехи, че все пак се постопли вече времето и не мога да ходя с половери.
Отностно пестенето аз си слагам жълтите стотинки от рестото в една касичка и последния път като ги оедрих парите се оказа, че съм събрала 60 лева. Smile Друг начин за мен е като пиша статии за различни вестници, превеждам текстове за различни списания от английски,чешки,фински и испански и правя дизайна на различни уеб сайтове и изработвам флаш банери. Smile Това са добри доходи. За последния флаш банер, който изработих взех 50 лева.

И аз искам да питам как така?В смисъл къде си намираш такава работа?

П.С.Вчера чистих 2 хола и един коридор и ме дадоха 10лв (ама сериозно чистеене не само да отбия номера :-P )

titinkaa
04-12-2009, 07:43
за работа не си и помисляй както виждам си 95 набор ии просто няма кой да те вземе никъде на работа...спестявай от парите за даскало и по-малко харчи когато излзиаш с приятелки насам натам

kazan
05-29-2010, 21:11
еми на мен ми дават по 2лв за цял ден попринцип по 5-7 ама сме на червено и знаеш (всички са били така но ги е срам да си признаят)
еми за училище 1,50 ми е предостатачен зимам едни финето и 1 quens (нз как се пишеше )
:grin:
извинявам се замечтах се
:lol:
бачкане мо е майката на цялата работа само бачкане от закуски ти трябва мн воля :d

yakuza_
05-29-2010, 21:24
Продай телевизора.

POLLINA
05-29-2010, 21:25
:lol:

kykona
05-29-2010, 21:38
аз ям преди училище и ако случаино огладнея си вземам солети или нещо по евтино после на кафе само пръскам пари и доста се страя да вземам стипендия 20 лв на месец са добре дошли :D

magince
05-30-2010, 04:25
Пазарувай вместо вашите... и си прибирай рестото. xD

и аз така правя :D

mim4ety_sara
05-30-2010, 08:16
Аз спестявам от парите за училище,ако ги нося с мен в даскало ще ги профукам,за това ги оставям в нас и така си събирам.. 8-)

HexGirl
05-30-2010, 08:23
пестете
аз винаги си пестях парите в даскало . 1 кафенце 1 солетки или една ябълка
нашите ми даваха по 2-3 лв за даскало и аз не ги харчех ..
друг е въпроса , че аз работя сезонно и си вадя пари за харч за цяла зима :) и нашите не се налага да дават много + това взимах стипендия + това работех като промоутър
ебаси като се замисля от 15 годишна бачкам ужс

сега си имам нова работа , доста е странно но надявам се ще се справя 8-)

fUcKsMiLe
05-30-2010, 09:26
Аз съм на 14 и по принцп ми дават за цял ден 2-4лв. не за друго, а защото ако ми дадат повече [20 на цяло примерно], няма да остане и стотинка .. 8-) И си вземам само 2 лева на училище, купувам си пица [при нас има и за 60 стотинки :grin: ] и съм готова имам си храна + ресто от 1.40лв. и си ги пухам в джоба и не мърдат докато не се върна у нас. :oops: И хоп в касичката. После имам колкото искам време да харча на воля :grin:. Купувам си всичко от което имам нужда.. ;) :P
Хайде успех със събирането и да информираш след няколко седмици колко си събрала :-P

xxYOxx
05-30-2010, 11:36
И аз имам проблема на авторката.Мислех да си спестя 100 лв някъде и после да си накупувам всичко по списък, ама няма да стане щото докато ги събера някой друг ще ги купи преди мен. :D

iiordanova
05-30-2010, 13:58
HexGirl .. честита работа ! 8-) Каква е , ако не е тайна ? 8-)

По темата :
Пести , ако ти дават за училище .. не ги харчи.
Ако някоя баба ти даде някой лев , не го харчи. 8-)

EcstazyBaby
05-30-2010, 14:49
Ами аз като съм спестявала( много рядко ми се е случвало за тва нямам опит :D ) винаги квото остане от парите за седмицата. На мен ми дават по 25 лева от понеделник до петък, а много често ми се е случвало да изхарчвам само по 5 (когато съм на диета и не си копувам почти нищо) и ето ги 20 лева за някоя блузка 8-) и ти така прави или ходи по-често до магазина и си задържай рестото :)

petinkataaa
05-30-2010, 14:53
мм когато уж съм се опитвала да спестявам..и държа ги,държа ги и нещо дребно само да ми затрябва и ги харча всичките..просто не мога 8-)

HexGirl
05-30-2010, 15:00
HexGirl .. честита работа ! 8-) Каква е , ако не е тайна ? 8-)

По темата :
Пести , ако ти дават за училище .. не ги харчи.
Ако някоя баба ти даде някой лев , не го харчи. 8-)
сервитьорка в клуб 8-)

casey
05-30-2010, 18:39
- Пести си от парите за училище.
- Събирай си ги в касичка или нещо подобно.
- Парите от празници, рожденни дни и т.н., коитоти дават не изхрчвай веднага, а си ги пести.
- Поискай от майка ти в замяна на къщна работа - пари.

И такам...

darrie
05-30-2010, 18:50
Да Ви дават пари , за да чистите у Вас .. Боже Господи , добре , че не сте ми деца :o

нали :lol:
ама и аз не бих отказала де ... :oops:

hristo.acev
01-21-2012, 14:34
аз съм прахосник на тема пари но сега ще трябва да си пестя за да си купя нов телефон до лятото ще съм събрал доста
ако пестя от джобните

vermili0n
01-21-2012, 15:37
Аз пестя от джобни :) Нарочно си "забравям" парите вкъщи, за да няма какво да харча :D

Infinity
01-21-2012, 20:25
Хах , преди време много добри пари си спестявах, но от лятото с тия цигари .. изобщо не ми се получава ! :Д

PullMeCloser
01-21-2012, 20:44
Ох,хора... не мога да пестя.
За една седмица съм изхарчила 70лв, като излязох само два пъти. Не знам къде отиват... Наистина знам!!! :Д
Опитвам, но просто не се получава. Да не говорим, че попаднат ли ми от някъде повечко, отиват все за парфюм/обувки/козметика/дрехи.

Cucko0
01-21-2012, 21:25
темата ти не е за тук .