View Full Version : според вас матурите по-трудни ли ще са от миналата година?
Как мислите дали матурите ще са по-лесни или по-трудни от миналата година? Кое според вас произведение ще се падне.Ох,незнам ама нещо много ме притесняват тия матури.Много ти прецакват дипломата,пък и не честно е ,в някои училища да се подсказва а в други не,миналата година в доста училища не е била много стриктна проверката и хора,които почти нищо незнаят изкарваха повече от тези,които са се готвили цяла години.
sexa_na_kompleksa
04-25-2009, 10:21
Има защо да се притесняваш...
LovelyGirl
04-25-2009, 13:26
Сигурна съм, че ще са по-трудни от миналата година.
Сега няма да са за първи път, така че сигурно ще ги усложнят.
ProstoAz
04-25-2009, 14:01
Със сигурност ще са по-трудни от миналата година!
Колкото до 41-и въпрос от матурата по БЕЛ - според мен (а и не само) ще се падне проза. Най-вероятно обаче няма да е разказ на Йовков, защото миналата година това се падна. Ако е лирика, най-вероятно ще е нещо на Ботев или Вазов - по-познато на повечето ученици и по-лесно за анализ. Славейков, Яворов, Дебелянов... не са лесно смилаеми, а смятам, че матурата ще се направи така, че поне средностатистическия български ученик да може да напише нещичко (дори и малко) на 41-и въпрос. :)
ПП. И в никакъв случай не смятам, че ще се паднат фейлетоните на Алеко - тотално ще забият всички. :D Далчев също ми се струва мнооого малко вероятен. Багряна също.
Mementomori
04-25-2009, 21:29
Аз също смятам,че ще са по-трудни от миналата година,тогава и те не знаеха или по-скоро не бяха наясно какво да направят,кое как ще стане и какво ли още не.Учениците имаха толкова въпроси,а до последно те не бяха удовлетворени с отговор,накрая нещата се поразясниха.Неприятното беше,че леко късно се разбра за матурите,но пък тези,които са учели съвестно по литература нямаше как да бъдат толкова затруднени,но все пак е изпит и всичко може да се случи.
Колкото за подсказването и аз чух много такива коментари и изказвания на ученици от различни краища на България,които съвсем демонстративно се хвалеха,че са ги оставяли да преписват или пък самите преподаватели са им подсказвали,което наистина не е справедливо спрямо всички,но уви такава е организацията ни.
Четох някъде,че за тази година уж щяли да монтират камери и да намалят шанса за подобни "шмекерии",дано се получи!!!
Колкото за 41 въпрос мисля,че ще се падне фрагмент от проза,понеже именно обема и ясният сюжет дават по-голяма област за разсъждения и интерпретации.
Миналата година се получи едно съвпадение на автор,тогавашните завършващи писаха по Йовков,а в 7-ми клас,тези,които са кандидатствали,също са писали по него само че върху "По жицата".:)
Дали пък тази година няма да е Вазов?Понеже следващата година след 7-ми клас се падна "Една българка".Кой знае,просто се сетих за този факт....Интересна алтернатива ми се виждат също Димов и Талев.
Апффф заеби, 100 % ще са по-трудни.Как ще ги правя и аз не знам.
П.С. Да ви питам можеш ли да си носиш някакво помагало, текст или някакви помощни средства на матурата по БЕЛ или Математика ?
Mementomori
04-25-2009, 21:54
По БЕЛ миналата година не можеше,за математика-не знам,там може и да разрешат някои формули,знае ли се.Трябва да питаш.
По БЕЛ миналата година не можеше,за математика-не знам,там може и да разрешат някои формули,знае ли се.Трябва да питаш.
То с тва питанее...
От Март като съм почнал да питам за матури, за завършване, за университети, за бал, за не знам си кво, направо съм се побъркал тея месеци...па тепърва предстои.
btw
Ходите ли на уроци ?
Аз пък предпочитам да се падне лирика. Както се казва - да изям стихотворението от първата до последната буква. Макар че и това си е нож с две остриета. Но по-трудно би ми било да се огранича с разсъждения върху някакви си двайсетина реда проза.
Иначе на въпроса - най-вероятно ще вдигнат нивото. Поне с една идея отгоре...
afterforever
04-26-2009, 08:19
Ще бъдат по-сложни и по-трудно, но по-скоро от гледна точка на това, че скалата за оценяване ще мръдне: диапазонът на 2/3 и 5 ще стане по-голям и ще са нужни повече точки за отлична оценка.
Според мен има голям шанс да се падне "Под игото" като се има предвид, че стана най-четения български роман... УЖ. И дано да няма миналогодишните "елитни училища", в които се подсказваха не, ами казваха най-нагло отговорите от квесторите, за да "бъде нашето училище най-доброто". Тази година и квесторите ще бъдат по-"разхвърляни" по училищата, за да се предотврати това. Айде да стискате пауци.
VerryBerry
04-26-2009, 09:09
и аз си мисля,че ще ги усложнят-все пак за 2ра година ще го правят,нормално е!Едва ли обаче ще са някви супер сложни
LovelyGirl
04-26-2009, 09:47
П.С. Да ви питам можеш ли да си носиш някакво помагало, текст или някакви помощни средства на матурата по БЕЛ или Математика ?
По математика можеш да ползваш четиризначната таблица.
А то по български няма какво да ти трябва :-|
Аве луди ли сте те искат да станем тъпи...
Култово 8-)
По математика можеш да ползваш четиризначната таблица.
А то по български няма какво да ти трябва :-|
не давай грешна информация! Не може да се ползват никакви помагала по математика! Най-накрая на самата матура ще има няколко страници с формули. Погледни матурата от миналата година, най-накрая ги има формулите ;)
Mementomori
04-26-2009, 13:17
Serendipitys,зависи явно от учителите и така,при нас доста неща се разясниха.Колкото за подсказването и преписването в други училища,аз също се наслушах на такива истории.Определено е много кофти,спрямо честните ученици,но пък удовлетворението,че сам си си изкарал оценките,е най-сладко.
Не знам доколко повече биха успели да завишат оценяват,ако не се лъжа за отличен беше межу 95-100 точки,но пък това е за пълно 6,така че,надолу не знам скалата.Едит:сега я видях отново за миналата година и за 5.50 и нагоре е над 77точки,което си е доста надолу,трябва да се завиши определено.Предвид и миналата година колко ученици се изложиха,тази може и да са повече.После пак ще има статистика колко 15-годишни били неграмотни,само че тогава ще са 18-годишни,наистина кофти...
XceSS,само питането и ровенето в сайтове на Министерството и респективно в тези на университетите ще ти помогнат да си разясниш повечето от нещата.Накрая човек става кълбо от нерви,но пък лятото почива заслужено.На вас поне баловете ще са ви след матурите,а при нас беше някаква пародия,завършвахне,празну вахме и след минимално малко дни се явихме на матури.
Малко ви остана зрелостници,стягайте се!!!Успех!
afterforever
04-26-2009, 13:54
^Да, при вас един вид празнуваш завършването, ама не се знае дали ще завършиш... :razz:
mynichka
04-26-2009, 17:12
по математика можеш да си носиш една жълта книжка с формули :) в абсолютно всяка книжарница я има ...
По темата: И според мен тази година ще са сравнително по- трудни... И оценяването миналата година е трябвало за 3 да се пише над 30точки, а те са писали над 23 .. За отлична оценка е било повече от 80..но 6 е писано на 77.Както и да е.. нашата матура ще е по- трудна :x
dalches18
05-01-2009, 14:21
И аз мисля , че ще бъде по-трудна= :-o
Да ви кажа честно не се притеснявам - подготовката ми е отлична. :grin:
В моя град преписваха масово в съседното училище. Учителката е влязла с темата и я е издиктувала . Всички имаха отлични оценки, набутаха се в университети , макар че повечето не могат да говорят правилен български :o
afterforever
05-01-2009, 16:23
Като гледам как се пише тука и какви заележки се правят, тя и лесна да е, май пак ще е трудна XD
Naughty_
05-09-2009, 10:09
ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН за МАТУРИТЕ / БЕЗплатен/ 0800 19 010
За най-сигурна и точна информация се обади :) и без това е безплатен 8-)
Матурите за моя жалост сигурно ще са по-трудни ... Което е доста кофти де ..
А що се отнася до преписването миналата година доста неща се чуваха ... Но тази година нещата поне при нас нещата ще са различни ние вече от 4 месеца имаме камери не само в коридорите, но и в самите стаи ... Ще видим след 7 дена как ще мине първата матура
HMSUCrew
05-16-2009, 09:55
Сигурен съм, че ще се падне проза ... въпроса е какво ще се падне =)
1n5ub0rd1na73
05-16-2009, 10:10
Аз пък мисля, че ще се падне "Паисий" на Вазов.
Надявам се да няма Яворов,Славейков,Далчев и Дебелянов.А що се отнася до преписването,предполагам,ч е положението ще е същото,като миналата година.
Пък смятайте, ако се падне "Тютюн".... загубени сме! това е най-тъпата и безмислена простотия, която някой идиот може да сътвори! :-x
1n5ub0rd1na73
05-16-2009, 12:13
Пък смятайте, ако се падне "Тютюн".... загубени сме! това е най-тъпата и безмислена простотия, която някой идиот може да сътвори! :-x
Защо мислиш така?
Трудно ще е и всички сегашни 12-то класници го знаехме още като видяхме миналогодишната матура.Важно е какво ще е нивото на държащите матура,ако е по-слабо критерийте за оценяване може и да не претърпят големи промени.За 41-въпрос изключвам Далчев,Багряна и Славейков-защото са по-трудно разбираеми.Всички други автори и тяхните произведения има шанс да се паднат.
писах на мон и те казаха че по математика може да се изполвзт формули и те са в плика който ще ни дадат
afterforever
05-16-2009, 14:29
единственото нещо, което всичките 80 хилки, дет ще се гърчотим утре, знаем е, че българският се пише с кирилица, и то добре, че сътвориха форумите, че да я научим тая дума.. :-o :-o
Незнам колко по-трудни ще са матурите, ама дано не се падне лирика, определено предпочитам да ми се падне проза. Но Йовков 99% няма да се падне, все пак се падна и на юнската и на септемврииската сесия миналата година, така че (за жалост) едва ли ще пишем по негово произведение.
Колкото до скалата за оценяване: след като се проверят работите на всички ученици, в зависимост от това на какво средно ниво са работите решават каква ще е скалата. Ако половината са се справили доста добре, нормално да вдигнат точките за отличен...
DjBaloon
05-16-2009, 16:45
постепенно ще ги правят все по трудни,за да послужат за някакъв достъп до вузовете
относно кво ще се падне според мене трябва да е от тия 3-мата,независимо какво - Елин Пелин,Вазов,Ботев
И тримата са много приятни и лесни,поне според мене
Успех утре ;]
ако не знаете да препишете! 8-)
Sunny_stz
05-16-2009, 16:54
Мисля че няма да са по-трудни от миналата година,а подобни по трудност и дано да е така!!!
Ivalinka
05-17-2009, 15:58
според мен бяха мъъъничко по-трудни :?
незнам какви са били миналата година но на мене тази ми се видя лесничка даже мислях да пусна брат ми който е 7-ми клас той щеше да реши матурата по лесно и от мене даже
Sunny_stz
05-18-2009, 09:16
Леснички бяха,имаше и трудни въпроси ,тези които бях сгрешила хаха.Дано сега и втората да я направят по-достъпна!
fenkatakrisi952
05-18-2009, 09:18
Незнам защо се притесняваш-това е изпит...
Незнам защо се притесняваш-това е изпит...
Изпит, изпит ама ти зависи средното от него...
afterforever
05-18-2009, 11:18
Бе някъде четох, че скъсаните ще са минимален брой. Смятайте, че все пак е криза и няма да могат да си позволят мн поправки чисто финансово, пък и има избори и тряа се отчетат като добре свръшили работа в сферата на образованието, която е приоритетна.. :lol: :lol: ебати коментара :lol: :lol:
Доскоро се бях отчаял,но сега си мисля,че няма да са чак толкова трудни тези матури.Просто няма какво толкова да измислят за 1 тест,пък и не им е целта да ни прецакват. (надявам се)