View Full Version : шофиране :)
Здравейте ! Не знам дали темата е за този раздел ,но ако не е се извинявам... :)
Така... аз отскоро се уча да карам кола и ми стана интересно и реших да ви поразпитам малко...
*на колко години сте?
*можете ли да карате кола (имате ли книжка) ?
*кой ви (на)учи да карате ?
Предполагам ,че ще ви е интересна темата ...или поне се надявам ! :P
gabri3lla
05-11-2009, 16:00
На 17 съм и приятеля ми ме учи да карам все още. Книжка нямам. :)
Biskfitka
05-11-2009, 16:24
На 15 съм.Нямам книжка,но дядо ме научи да карам (горе долу се справям ;д ) :-P :-D
ами ,да отговоря и аз... на 17 съм ,баща ми ме учи да карам отскоро (месец може би) и казва ,че се справям много добре,като за начинаещ... :grin: :-P
Neftochimic
05-11-2009, 16:34
*на колко години сте? почти на 19
*можете ли да карате кола (имате ли книжка) ? да, имам от около 6 месеца
*кой ви (на)учи да карате ? ем като за начало татко, после курсове...
На 14 съм. Мога но зле. Баща ми ма учи 2-3 пъти.
на 16 .. бившия ме е учил.. книжка нямам :-P
мии не съм ходил на курсове още ..
тате ме е учил
тате ме учи-скоро беше ...
а първия беше като бях на 13-14 8)
*на колко години сте? На 19 години съм (почти).
*можете ли да карате кола (имате ли книжка) ? Мога. Имам и книжка. :)
*кой ви (на)учи да карате ? В началото ме учи татко, след това започнах курсове и така, от юли м.г. съм шофьор. :)
Darkkiss
05-11-2009, 22:59
това че имап книжка не означава че можеш да караш
то това е майсторлък
или ти идва от вътре
или не ти идва
не можеш просто е така да следваш прости стъпки и вече да си шофиор...
и последно жена шофиор няма!!!
по въпросите няма значение колко съм голям
и да имам книжка(даже 2)
На 19 съм отпреди година имам книжка, първо татко ме учи и след тва на курсовете :)
:) Darkkiss, не съм написала, че имам книжка => мога да карам. За годините и опита си смея да кажа, че карам съвестно. Човек се учи цял живот, но поздравления към теб за двете свидетелства.
Колкото до това, че жена шофьор няма, не мога да се съглася. И веднага се сещам за ето този пример:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mich%C3%A8le_Mouton
http://www.youtube.com/watch?v=WaRoyP4DEi8
или ти идва от вътре
или не ти идва
съгласна съм ,че не всеки става за шофиор ,НО определено не съм съгласна с това ,че "жена шофиор няма".Признавам ,че много малък процент от жените могат да карат добре и спокойно да бъдат наречени шофиори,но все пак ги има?! Само като погледнете една статистика за катастрофите ,ще проличи ,че главно мъжете ги правят - едни защото не могат да карат добре,други карат несъобразително...всичко си е до човека , не до пола му ! ;) тва е мойто мнение :)
Kostadin_682
05-12-2009, 09:09
*на колко години сте? - 18
*можете ли да карате кола (имате ли книжка) ? - Да
*кой ви (на)учи да карате ? - Баща ми
Здравейте ! Не знам дали темата е за този раздел ,но ако не е се извинявам... :)
Така... аз отскоро се уча да карам кола и ми стана интересно и реших да ви поразпитам малко...
*на колко години сте?
*можете ли да карате кола (имате ли книжка) ?
*кой ви (на)учи да карате ?
Предполагам ,че ще ви е интересна темата ...или поне се надявам ! :P
На 18 съм, след по-малко от месец правя 19.
Имам книжка, мога да карам, но има да уча още милиони неща.
Баща ми ме е учил.
Darkkiss
05-12-2009, 19:08
хей хей хей
аз не казвам че сред 2 милиона жени няма да се намери 1 добър шофьор, но като цяло в нащето ежедневие е почти 0 шанса да се намери. Самия факт че тази жена която ми дадохте за пример кара Audi на 20 години говори че май наистина няма в момента...
а иначе аз не казвам че мъжете са най-добрите шофьори, или че правят по малко катастрофи. Факт е че почти всички големи катастрофи с премазани коли и убити хора са направени от мъже, но е факт че жените удрят колата стотици пъти по често от мъжете, като например счупи фар в някоя др кола, или счупи огледалото.... просто жените нямат чувството за развновесие ли, баланс ли, не знам как да го опита...
и да не всички мъже могат да карат, и аз съм виждал доста инвалида, но все пак ние като цяло по-добре се справяме...
и сме доста малко такива като мене дето са се родили с бензин в кръвта и не помнят кога за пръв път са се качили на моторно превозно средство...
и по въпроса имам и европйеска шофьорска книжка
и американска
и на 2-та испита карах като идиот(щото правелника го изисква) и забелязъх че ако всеки следва правелника то ще има доста катастрофи
все пак колата е машина а ние не сме роботи и винаги се допускат грешки
трябва да се има усет, да се преценя ситуацията, да се спазва дистанция, да имаш сигурна кола (като например Audi а не боклук като москвич), добри гуми и тн. и тн. ... много са факторите....
Darkkiss, http://kolobok.us/smiles/icq/smile.gif!
Факт (всъщност това са моите лични наблюдения) - мъжете наистина имат повече усет към шофирането или може би е по-правилно да се каже към автомобила. Ти спомена счупен фар, странично огледало и т.н., да, по-малко вероятно е да се случи на мъж-шофьор, жените имаме (или поне аз в началото имах) проблем със свикването с габаритите на автомобила - оттук вече идват споменатите "гафове".
Друг е въпросът в по-сложна ситуация дали мъж или жена ще реагира по-правилно, но това мисля, че зависи вече от концентрацията и времето, необходимо за реакция на дадения човек (шофьор), не можем да делим мъже/жени.
И най-накрая, познавам си автомобила, елементарните проблеми мога да ги отстранявам, но признавам, че появи ли се нещо по-сериозно, със сигурност няма да знам какво да правя и... просто ще чакам Пътна помощ. Или някой отзивчив колега на пътя. http://kolobok.us/smiles/big_standart/flag_of_truce.gif По този параграф със сигурност ни водите. (или поне мен http://kolobok.us/smiles/mini/pardon_mini.gif)
Darkkiss
05-12-2009, 19:52
Darkkiss, http://kolobok.us/smiles/icq/smile.gif!
Факт (всъщност това са моите лични наблюдения) - мъжете наистина имат повече усет към шофирането или може би е по-правилно да се каже към автомобила. Ти спомена счупен фар, странично огледало и т.н., да, по-малко вероятно е да се случи на мъж-шофьор, жените имаме (или поне аз в началото имах) проблем със свикването с габаритите на автомобила - оттук вече идват споменатите "гафове".
Друг е въпросът в по-сложна ситуация дали мъж или жена ще реагира по-правилно, но това мисля, че зависи вече от концентрацията и времето, необходимо за реакция на дадения човек (шофьор), не можем да делим мъже/жени.
И най-накрая, познавам си автомобила, елементарните проблеми мога да ги отстранявам, но признавам, че появи ли се нещо по-сериозно, със сигурност няма да знам какво да правя и... просто ще чакам Пътна помощ. Или някой отзивчив колега на пътя. http://kolobok.us/smiles/big_standart/flag_of_truce.gif По този параграф със сигурност ни водите. (или поне мен http://kolobok.us/smiles/mini/pardon_mini.gif)
като нещо стане на колата
вие жените се паникирате
или на пътя като някой ви засече вие се паникирате
и за това не влизате в голями катастрофи
защото ви е страх...
мъжете са много наперени точно поради лафа че са по добри шофьори и се юркат и врат там където не трябва...
но пък от друга страна като видите някой мъж/момче (като мене) как се грижи за колата си и като видите някоя жена как се грижи за своята можете да си добиете представата че това момче/мъж на пътя е пъти по добре от тази жена...
А какво имаш предвид под "грижа за колата"? :)
Darkkiss
05-12-2009, 20:06
ми как да го кажа...
нямам предвид основните глупости дето трябва се правят като масло,бензин и тн...
някси за нас колата е като за вас грима
нещо без което не можеме
и имаме нужда да го правиме
примерно аз си мия колата 2 пъти на ден
и я пастирам да свети
само най-хубавия бензин
и дори не давам хора с мръсни обувки за влизат
някси се 1 е моето бебенце...
Похвално е това, което правиш, но не мисля, че е определящо за поведението на пътя. http://kolobok.us/smiles/big_standart/rolleyes.gif
Darkkiss
05-12-2009, 20:15
Похвално е това, което правиш, но не мисля, че е определящо за поведението на пътя. http://kolobok.us/smiles/big_standart/rolleyes.gif
как се чувстваш като се лакираш 3 часа и 5 мин по късно ти се одраска лака?
е така ние се чувстваме като ни се одраска колата...
Е, ама и мен ще ме е яд за колата. Почти толкова, колкото и за лака.
Но мания към автомобила си не съм развила все още. :)
Ами хубаво, грижи се, радвай се, пожелавам ти да няма нито една драскотина твоята красавица. http://kolobok.us/smiles/big_standart/blum2.gif
ми как да го кажа...
нямам предвид основните глупости дето трябва се правят като масло,бензин и тн...
някси за нас колата е като за вас грима
нещо без което не можеме
и имаме нужда да го правиме
примерно аз си мия колата 2 пъти на ден
и я пастирам да свети
само най-хубавия бензин
и дори не давам хора с мръсни обувки за влизат
някси се 1 е моето бебенце...
Oтворко, грижи за колата не се полагат като я миеш и я пастираш! Като караш някоя Лада и да и сипваш А98 или, ако щеш специалния бензин, който ползват във F1, няма да върви по-бързо колата!
Грижата за колата е точно в "ОСНОВНИТЕ ГЛУПОСТИ"! Ти не сменяй масло над 20000км да видиш к'во става! Минавай си като първия пич през дупките, както почти всички правят, пък после искай здрава предница и да не скърца и тропа като я караш!
'Айде пък големите разбирачи! Ако почне да ти гори масло, даже няма да разбереш, щото сипваш от "най-хубавия бензин".
Примери БОЛ! Пък и една хубава боя не се нуждае от миене по 2 пъти на ден! Аз мойта като не я мия по 1 месец пак си свети..и не се хваля, че сипвам от най-хубавия бензин, щото ми е много по-ефтино да сипя цял резервоар безоловен А95 отколкото 1 литър от "НАЙ-хубавия".
ToniStoraro
05-13-2009, 17:00
На 17. Досега имам навъртяни много километри. Научи ме да карам дядо ми на село. Книжка, ест, нямам, но няма да ми е проблем да си изкарам. Освен да карам и от самата кола разбирам, прост ремонт на пътя без проблем правя.
GReddy_91
05-13-2009, 20:00
На 18 съм имам още един изпит и взимам книжката чакам я щото тва е моят живот.Карам откакто стигнат педалите 8-) имам предвид някъде от 6-7 клас съм зад волана сам. И баща ми ме е учил да карам :)
на 20 съм...имам книжка вече повече от година и половина...определено мога да карам....
мога само да кажа че сравнението мъже/жени е изключително тъпо...да не би ние жените да нямаме мозък,крака,ръце или реакции....
не знам защо ги дразни факта,че има жени които карат по-добре от тях...и защо когато не му отстъпиш място,защото е мъжкар винаги гледа да ти направи мръсно...
много се извинявам също и на тези които казаха че не можем да си преценим габаритите на колата....познавам много мъже които без парктроник не могат да живеят...а да не говорим че идиотите с джипове си мислят че са царе на пътя и щом ти си жена с малък автомобил ще се мръднеш...после що ми е надрана колата...ами специално моята е надрана заради един ей такъв индивид в еднопосочна улица,който се мислеше за бог с некъф роувър :-x
LittleDude
05-15-2009, 09:16
На 15 съм, карал съм 2 пъти на село колата, нямам книжка. Ще си вадя като стана на 18.
psychopath
05-15-2009, 10:47
*на колко години сте? - 16 (17)
*можете ли да карате кола (имате ли книжка) ? горе долу мога...макар, че последния път я блъснах в един храст xD (нямам книжка все още)
*кой ви (на)учи да карате ? няма да отговоря 8-)
Serendipitys
05-15-2009, 17:00
Опитни шофьори с години стаж не казват, че "определено могат да карат", а вие тук го правите. Големи шофьори се извъдиха потребители, карали кола 5-6 пъти на село или получили книжка преди една година. Една, две, пет години са малко за един шофьор да се нарече такъв. Не е важна дата на която е взета книжката - опит се трупа с практика. Шофирането не е само натискане на газ и спирачка. Вероятно повечето от 'професионалистите' тук дори нямат личен автомобил?
А най ми е смешно когато разни пикльовци на по 16-17 години започнат да разказват колко навъртяни километри имат зад гърба си и как карат "от няколко години".
Книжка имам, карам абсолютно всеки ден.
Аз още първия път като се качих и огънах една улична лампа на заден. От тогава не съм пробвал
Книжка нямам, ама карам, като ми се отдава възможност (не ми се случва рядко, за щастие :grin: ) Баща ми ме научи, ако има някво значение.
П.С. Внимавайте, като си правите експерименти, щот акта е мноо солен, и ако ви хванат без книжка, после има период, в който не можете да се явите на изпит, дори след навършване на пълнолетие. По новия закон, е достатъчно да си на шофьорското място, при запален двигател, за да ти се направят, тъй че, ако видите бялото такси, веднага спирате, гасите и :-P :-P :-P за чичко полицай.....
CuteBaby
05-17-2009, 21:41
На 17 съм,нямам книжка.Горе-долу мога да карам,приятелт ми и баща ми са ме учили :)
weezybaby
05-18-2009, 06:24
На 15 съм
Мога да карам кола,но нямам книжка (предполагам,че мога да карам
:D :D :D )
Брат ми,баща ми
Опитни шофьори с години стаж не казват, че "определено могат да карат", а вие тук го правите. Големи шофьори се извъдиха потребители, карали кола 5-6 пъти на село или получили книжка преди една година. Една, две, пет години са малко за един шофьор да се нарече такъв. Не е важна дата на която е взета книжката - опит се трупа с практика. Шофирането не е само натискане на газ и спирачка. Вероятно повечето от 'професионалистите' тук дори нямат личен автомобил?
така, благодаря че ме цитира и веднага ще те оборя!може да звучи смешно но карам от както мога да стигам педалите!!!отделно откакто съм си взела книжката съм минала цяла Европа със собствената си кола, която си купих със собственоръчно изкарани пари и смея да твърдя че съм минала над 50 000 км само откакто имам книжка..отделно продължавам да карам кола всеки ден.....така че ако обичаш не мери всички останали с твоите представи!!!
относно това,че колата не е само газ и спирачки и че трябва практика си права!
UnderCover9308
05-25-2009, 19:57
то това е майсторлък
или ти идва от вътре
или не ти идва
и да имам книжка(даже 2)
Глупости!!! Всичко е до научаване.Всеки може да кара стига да знае как.
*на колко години сте? 19
*можете ли да карате кола (имате ли книжка) ? Мога да карам(имам книжка от 1 година насам).
*кой ви (на)учи да карате ? На шофьорските курсове се научих да карам.
brokeninside13
05-27-2009, 09:54
На 16 съм и нямам търпение да имам книжка. Не са ме учили да карам кола. Тате щеше да ме учи, но почина
на 15 съм мога да карам но нищо повече 8-)
тати ме учеше като бях на 12-13 :D
Darkkiss
05-28-2009, 04:21
то това е майсторлък
или ти идва от вътре
или не ти идва
и да имам книжка(даже 2)
Глупости!!! Всичко е до научаване.Всеки може да кара стига да знае как.
good luck with that one
Loshotia
05-28-2009, 05:52
Въпрос на практика е. И майсторството на шофирането не е в това да бичиш по някой селски път, а в града. И аз си мислех, че мога да карам, докато не ми се наложи от Света Троица да отида до Младост 4. Това ми беше първото градско каране след курсовете и без някой да помага с педалите. От тогава мина повече от година и смея да твърдя, че карам безопасно за себе си и за останалите на пътя.
А да, на 19 съм.
На 19 години съм и имам книжка от една година.Наскоро баща ми ми купи Дачия Логан.