View Full Version : Санкционират ли на матурата по език за броя на думите в есет
psihqsala
05-19-2009, 10:24
защото трябваше да пишем 140-170 думи,ама това е адски малко и написах към 230, дали ще ми отнемат точки.. ?! Дали ги броят изобщо ? Мен ме съмнява,ама .. :-o
колкото повече толкова повече
afterforever
05-19-2009, 10:28
броят на думи не значи брой на думи, а говори за обем.. ако събереш 230 думи в място за 170, значи няма да ти направят проблем. Ако обаче си изписала 230 в ненорлано голям обем, може и да те санкционират...
те нали затва са оставили малко повече място за писане
SunSet_GirL
05-19-2009, 15:09
И аз писах около 230-240 думи.То 140-170 са точно 10 изречения.Предполагам ,че няма да санкционират :)
TheBeliever
05-19-2009, 15:52
Критерии за оценяване на писмения текст:
Съответствие със зададената тема и логическа последователност на изложението – 0 –
7т.
Спазване на зададения обем и формат – 0 – 3т.
Спазване на граматическите норми и правила – 0 – 9т.
Правилна и точна употреба на лексиката – 0 – 9т.
Правопис (не се санкционират пунктуационни грешки, които не пречат на разбирането)
– 0 – 2т .
Най-много 1-2 точки да махнат.
по принцип се отнемат точки. Аз съм си патила така на изпити, защото писах повече,отколкото беше разрешено и ме санкционираха доста..така че сега се постарах да е г/д в рамките :)
На изпитите по език когато е зададен определен брой думи имаш право 10–15% повече или по-малко да пишеш. Ако минеш тази граница не ти се дават точки.
psihqsala
05-19-2009, 19:27
Е, баш пък да не ми се дадат точки ! Дали има човек, който е заковал точно на 170 и е спрял ? Това е адски малко като обем ! А и мен ме съмнява по принцип идеята, че ще вземат да ги броят на всички, а и че някой е успял да се помести точно в това ограничение, не е по-малко, повече е, щеше да му се изгуби целия смисъл на есето, ако беше написано с толкова малко думи.. не знам аз, но се надявам повече от 5 точки да не вземат за това..
Наистина 170 думи са малко, но все пак трябва да се съобразяваш. На FCE като се явавах, учителят каза, че ако много надхвърлиш ограничението, проверяващият тегли чертата там, където смята, че са еди-колко си думи и проверява до там. Това означава, че оставаш без заключение, например, и това ти отнема точки.
LovelyGirl
05-21-2009, 10:13
Аз не знаех, че трябва толкова малко да се пише :shock:
Ама то 170 думи се написват бързо :-o
Поне да се успокоя малко за догодина :-D :)