View Full Version : Кандидатстване биология
sweet_emotion
05-26-2009, 17:19
привет на вс . Тъй като сам на 17 и след 2 год ще кандисатствам с биология искам да ви попитам дали бихте ми дали няколко съвета . например на какво да наблегна , дали да ходя на частни уроци , софия или пловдив е за предпочитане и тн Моля със най искрени чувства да ми дадете някакви напъдствия :( :( :(
shadow4e
Грешен раздел
FreeDom9
05-27-2009, 12:26
Ако можеш да си позволиш частни уроци, това определено би било най-добре. Аз кандидатствах с математика, но знам от приятели кандидатствали с биология и география, че е мн важно да имаш добре развити темите. Тоест ако ходиш на уроци или курсове би трябвало учителя да подготви изчерпателни и добре развити теми по които да се готвиш. Ако имаш по-големи приятели, които вече са кандидатствали с биология, може да вземеш материалите от тях ;)
Аз ще кандидатстват тази година с биология и те съветвам да се сдобиеш с темите за 8. 9. и 10. клас, сядфаш и почваш да четеш още от ДЕНЯ, В КОЙТО СИ ГИ НАМЕРИШ. Наистина има много да учиш и трябва да започваш час по-скоро, защото няма да ти стигне времето. Но относно кандидатстването прегледай внимателно сайтовете на университетите, в които си решил да кандидатстваш, защото вече доста приемат и с матури. Решавай много тестове - те ще ти помогнат за матурата, ако ще бъде и тя с биология. Да ти кажа, по мое мнение биологията не е особено добра специалност поради факта, че след като учиш 5 години в университет, след това можеш да си намериш работа единствено в БАН, в някой Биологичен факултет или най-добре в чужбина (поне там заплащането не е мизерно). Но по-добре вземи учи и химията, защото с биологията няма да си намериш добра реализация за в бъдеще. Много се поразписах. Това са едни основни работи. Надявам се да съм ти бил полезен! :)
Cathylicious
05-27-2009, 19:49
Аз също съм наблегнала на биологията сега,за всеки случай,ако ми се прецака кандидатстването в чужбина .. Насочила съм се към ветеринарна медицина или молекулярна биология,много е сладко като специалност,ама за съжаление реализация за сега в България няма :( Иначе трябва да ходиш на уроци,да не кажа,че ти е задължително .. Наистина мисля,че няма да можеш да се оправиш самичка,темите са 60 и има страшно много за учене и разясняване...
MrUndaztood
05-28-2009, 12:56
И аз ще кандидатствам с Биология след 2 години(17 съм) - медицина.
Тъй...
По биология уроците НЕ са задължителни,дори няма смисъл,може да ходиш само да те изпитват примерно (ако някой учител не е съгласен за това де,така аз ще направя).Биологията е разказвателен предмет,трябва да се чете и съответно да се научи С разбиране.В конспекта са общо 4 учебника.От 8-ми клас,9-ти,и 2 от 10.Тези от 10 клас - има различни теми,от план-конспекта,който се обявява (различен е) всяка година месеци преди изпита.Това е план,където са посочени всички теми,които могат да се паднат. Та за 10-ти клас. Посочение са 15 теми от учебника за 10-ти клас,но някои теми задължително трябва да се комбинират от двата учебника.
Хмм...какво друго...ми това е,учат се посочените уроци от план конспекта,после се развиват като теми.Същият вариянт е и на Олимпиадите по Биолгоия в училище.Тест + тема.Миналата година беше Сърце.Сърдечно-съдова система (Анатомия - 8 кл),тази година - Белтъци (9 кл). Олимпиядата е по-лесният вариянт,защото възможната тема е от 1 учебник,а не от 4 ;).
Не знам какво друго да ти кажа...учи се и това е...аз ще почвам от това лято лека-полека да се подготвям-пиша темите и от другата година почвам с ученето на темите и ходенето на уроци по химия.Ако има нещо друго питай :)
Университите са/Факултети на МУ-тата и изобщо:
МУ Варна
-Факултет по Дентална Медицина - Варна (нов,окрит края на 2008 -та)
-Факултет по Фармация - Варна (строи се)
МУ Пловдив
МУ София
-Софийският Университет
Стара Загора
Плевен
Като цяло МУ Варна и МУ София са с най-високо качество.
МУ Пловдив е за паралиите,ако схващаш ;)
уроци и курсове търсиш от университета в който смяташ да кандидатсваш, защото най-добре ще те подготвят и ще те знаят че при тях си ходил на уроци когато проверяват изпитите
MrUndaztood
05-28-2009, 14:12
уроци и курсове търсиш от университета в който смяташ да кандидатсваш, защото най-добре ще те подготвят и ще те знаят че при тях си ходил на уроци когато проверяват изпитите
Да и ще дава по 35 лв на ЧАС.Естествено ако има излишни пари,защо не.
ако може да си го позволи, това е най-добрия и сигурен вариант за уроци
Това са глупости! Медицинският университет дава двуседмичен курс, в който трябва да си компютър за да запомниш всичко, струва 200-250 лева!
cherrypezz
05-28-2009, 18:57
lmao е прав(а) .
ПП: И аз съм се насочила към медицина. Не искам да уча в България, но тук вече започват многото проблеми, за които просто няма смисъл да говоря. :?
MrUndaztood
05-28-2009, 19:42
Това са глупости! Медицинският университет дава двуседмичен курс, в който трябва да си компютър за да запомниш всичко, струва 200-250 лева!
Малко инфо може ли
може ли да споделиш кое точно е глупост?
svetla_88
05-29-2009, 13:21
предлагам теми по биология и химия разработени от проверяващи
за повече инфо на пощата ми
Здравей,
Аз съм на 17 години и също ще кандидатствам в МУ.
прочетох че: "предлагам теми по биология и химия разработени от проверяващи
за повече инфо на пощата ми". Ще съм ти благодарен да ми ги пратиш и на мен. :) Благодаря предварително.
П.С. mazoa@abv.bg
pifiella
11-03-2011, 11:27
Здравей,
Аз съм на 17 години и също ще кандидатствам в МУ.
прочетох че: "предлагам теми по биология и химия разработени от проверяващи
за повече инфо на пощата ми". Ще съм ти благодарен да ми ги пратиш и на мен. :) Благодаря предварително.
П.С. mazoa@abv.bg
Предполагам,че не става въпрос за пращане,а за продаване?
И аз ще кандидатствам с биология.
Уроци не ти трябват. 8 и 9 клас отваряш учебниците и учиш всичко,10 комбинираш от двата учебника и си готова.Аз вече си имам 3 написани темички :D остават ми около 57, ама време има, спокойно.
xxKiFlAxx
11-03-2011, 13:04
частните уроци са 10-15 лв за час..от каде измисли 35 :razz: :?
chemist9009
11-03-2011, 14:33
частните уроци са 10-15 лв за час..от каде измисли 35 :razz: :?
става въпрос за университетски преподаватели - доц. и проф.,а при тях цените не са 10-15 лева...а са минимум 25 лв/час 8) 8)
Ми има лесно, няма да ходи при доценти и професори, сещаш се.. има и учители, които са запознати доста с кандидатстването и формирането на темите, даже по-добре от тези доценти...
По биология от уроци няма много смисъл, отиди да два-три урока и сама ще разбереш защо.. учителката просто ще ти формира темата и ще ти каже за следващия път я научи и ти ще я научиш и така..
Но темата я обърнахте на медицина,момичето ще кандидатства само с биология, не с химия. Има доста интересни специалности с биология, и може да се реализира и тук също.. :)
[quote=mazoa]
Предполагам,че не става въпрос за пращане,а за продаване?
,10 комбинираш от двата учебника и си готова.
Кои два учебника. в (МУ Форум > МУ-София > Прием > Ресурси > Учебници, сборници, помагала) са показали само 1 учебник на 2 различни издателства (Учебник по Биология за 10 клас изд."Булвест 2000" и Учебник по Биология за 10 клас изд."Просвета" ) :D
Аз ли не съм разбрал ? 8-[
предлагам теми по биология и химия разработени от проверяващи
за повече инфо на пощата ми
ako mojesh da mi gi pratish shte sym ti blagodaren :)) sketu@mail.bg
Blagodarq predvaritelno!
kalpazanka
08-07-2013, 09:36
Стара тема. СорЕ.