PDA

View Full Version : йога

130995
06-10-2009, 18:55
като стана дума за йога да питам някой ходи ли на курсове уроци и т.н. има ли ефект? :oops:

Loshotia
06-10-2009, 19:04
Абе много си е добро това нещо ако се практикува редовно. Имам приятелка, която освен, че смъкна адски много, много от болежките и минаха, подобри и баланса( вече може ходи с токчета) и срещна много готини хора. Аз един път ходих и после бях разглобена!

gluhar4e
06-10-2009, 20:10
Пиша тук,за да не пускам нова тема. На мен ми се ходи на йога.Тъй като не съм запозната много,ако някой може да ми препоръча някое добро място в София,ще съм много багодарна :)

qsmin
06-10-2009, 20:57
а колко често и по колко време за тренировките

gluhar4e
06-10-2009, 21:42
Ами идея си няма...изобщо не съм запозната колко време би трябвало да продължи една обикновена тренировка...може би час,час и половина или два.Иначе 1-2 пъти седмично мисля,че е достатъчно.

TheBeliever
06-10-2009, 21:50
Аз си правя йогата вкъщи. От всякъде може да си изтеглите уроци. Освежава, успокоява и подобрява цялостния тонус на тялото. Подобрява стойката и фигурата като цяло. Препоръчвам я на всички. Но ако сте решили да се пробвате само за да смъкнете някой килограм - откажете се. Важна при йогата е нагласата. Ако тръгнете с грешна нагласа на втората седмица ще се откажете.

DivoTo_KoTe
06-10-2009, 21:54
И аз си я правя вкъщи,преди бях много запалена,но скоро не съм правила.Ако има уроци в моя град ще се запиша,но и клипчетата вършат работа.
Също и пилатес е яко,до колкото съм пробвала от клипчета

Nam3less3
06-11-2009, 00:09
Йогата е умствена дисциплина, не физическа. Един приятел беше ходил на курс да види за какво става въпрос, и се върна уплашен.

LiveFlower
06-11-2009, 00:16
Йогата е умствена дисциплина, не физическа.. Точно , много изкривихте самия смисъл и значение на йогата , напоследък ...

Loshotia
06-11-2009, 06:32
Eто ви за София едно студио
www.yogamandala.net

gluhar4e
06-11-2009, 08:13
Благодаря Loshotia Приемам и други предложения,ако някой има такива разбира се :)
Относно йогата вкъщи - и това е хубава идея,но предпочитам да ходя някъде.

wigito
06-11-2009, 11:35
Във Варна има в хотел чЕрНО МОРЕ, В оРИНДЖ фИТНЕС и мисля , че в спортната.Мноо е яко.Аз се занимавам и мн ще ти хареса . :) :)

Sunrisee
06-11-2009, 15:26
Чувала съм и съм чела, че йогата те прави по-гъвкав. :) Отдавна си търся видеоклип с йога, но все не нацелвам подходящи. : )) Някой ще сподели ли с нас някое друго? (((:

anitram
06-11-2009, 19:11
http://zamunda.net/details.php?id=104070&hit=1 :grin:

butty
06-12-2009, 07:59
http://www.yogainside.info/ ето още един сайт, потърсете в гоогле .. има доста предложения :) Изглежда наистина интересно и съжалявам, че не живея в София и нямам възможност да я практикувам..

terawatt
06-12-2009, 11:38
Занимавам се с йога от 6 години. Помага ми много за спортната форма и здравето, а и не само - самото мислене и гледна точка ми се промениха коренно... Започнах я с цел подпомагане на физическата ми подготовка, но след време правех все по рядко. Няколко пъти посещавах курсовете на Венцислав Евтимов в НСА, а после започнах сам вкъщи... След 1 здравословен проблем, лекарите само ме измъчваха и се чувствах като парцал, нямах желание и сили за нищо. Само виждах съжалението на приятелите ми и това допълнително ме натоварваше... Зарязах всякакви лечения и процедури и се захванах се пак с всекидневни упражнения и диети. Всички диети, които съм правил и правя са с лечебна или профилактична цел. Помагаше ми мой съсед, които се занимаваше с йога от 20години. Още след първия месец започнах да се подобрявам много бързо. Постепенно се освежавах и ми идваха все повече сили и апетит. Беше ми необходимо около 1 година докато се стабилизирам до предишната си спортна форма. До момента продължавам да правя всяка сутрин асани и дихателни. Спазвам и строг режим на хранене, които не само изключва всякакви хранителни боклуци и глезотийки, но и включва особени правила на хранене, кога какви храни се консумират, как се съчетават.

Йога е себепознание. Освен упражния, то е и самодисциплина. В началото е доста трудно да се започне, а това идва от факта, че доста хора нямат вътрешно спокойствие. Някои не могат да стоят на 1 място и 5 мин., изнервят се бързо. Гледам сайтовете, които сте пратили има някакви курсове. Хубаво е да се отиде няколко пъти колкото да свикнете с упражненията. Има си особености като точки на концентрация и най-важното - дишането. Също, което ми направи впечатление е графика. Пак го пиша - основното и най-важното при йогата е дишането. За да се правят качествено дихателните упражнения стомаха трябва да е празен, а същото важи и за асаните - обърнатите пози (свещ). Именно постояноството и правилата спомагат най-добре тялото да зарежда все повече и повече. Посещавал съм и вечерни курсове по йога. Там идеята беше огъвкавяване, стабилизиране на тялото и заздравяне на мускулатурата. Редица изометрични упражнения и т.н. На мен лично най ми допада сутрешната йога след сутрешната хигиена. Именно тя ме зарежда най-мощно (енергията ми се засилваше с всеки изминал ден) и ме тласка в деня. Не случайно се препоръчва упражненията да се правят рано сутрин (м-у 5 и 8ч), което предполагам е проблем на много хора. Тогава е времето когато тялото се пречиства и упражненията освен гъвкавост, заздравяване, действат и като масаж на вътрешни органи, а и изчистващо (за което спомага дишането).

Като цяло, темата е много обширна. Няма да изпадам много в подробности. Ако някой има въпроси ще отговоря :)