PDA

View Full Version : димчо дебеляновв хелп ме ...



portokal4eto
06-15-2009, 15:18
здравейте..имам да пиша интерпретация на "ПЛОВДИВ" от Димчо Дебелянов мойе ли някой по някакьв начин да ми помогне... нещо измислено от самия него ли и аз незнам.. ще сьм ви мн благодарнаа :(

MP
06-15-2009, 15:50
Как така интерпретация?

portokal4eto
06-15-2009, 19:14
ami da se napravi analiz na tvorbata .... :-o

MP
06-16-2009, 09:48
Малко по-късно ще го напиша,трябва ми малко време.

portokal4eto
06-16-2009, 13:31
ms :-) puk i to mi e za 4etvurtuk ;)

MP
06-16-2009, 18:27
Малко ще е разбъркано,но това ми донесе 6.

Произведението е създадено през 1910 година.Публикувано за първи път в стихосбирката "Стихотворение" (1920година).Заглавието напомня за миналото на Дебелянов,за преместването на семейството му от Копривщица в Пловдив,когато той е на 10 години,40 дена след смъртта на баща му.
Творбата има елегично звучене,но е сонет,който е изграден по следната схема : абаб/абаб/вгв/гвг и разделен на 4 катрена .(всеки катрен е стих).1-ят катерн изразява основната теза:тежестта на спомена и прекършения индивидуален порив.2-ят катрен развива тезата,чрез упрек на съдбовния отказ и високите екзистенциални стойности,търсени от лирическия герой.3-ят катрен е антитезата : страдалческото битие не е само спомен,а и настояще.4-ят катрен е синтез на посланието на творбата и съдържа обобщение за обреченото съществуване на индивида в един духовно не приемлив свят и призоваване на забравата като единствен изход и спасение.
1-ят катрен разкрива темата за погубеното детство и за несправедливо отнетата младост,излъганите надежди,прекършения порив към щастие.Миналото е непоносимо,в него има само бури,забрани,бездомни скърби.Бурята се свързва с объркаността на човека,останал без опори в живота.Те са като житейски изпит за личността.Споменът е начин за постигане на духовна хармония по принцип при символистите,но тук е отхвърлян.Скръбното детство подсказва бъдещи изпитания и скърби.
Първото четиристишие е признание.Има инверсия "безпощадна буря" .Второто четиристишие казва,че героят е изгубил основните ценностни ориентири - вяра,надежда,любов."Зли страни","пленени мечти" подсказват неосъществени мечти,обречени на безплодие.Екзистенциалнит копнежи на лирическия герой не могат да бъдат осъществени.Подчертава се бездомничеството,детските дни са скръбни,но настоящето също."Бродя' - означава липса на опори,безцелно скитане.Подчертан е образът на търсенето,скиталчеството.П оставен е проблемът за разминаванет между стремежи,копнежи,идеал и действителност,проблемът за града като пространство на отчуждението,анонимността, невъзможността за пълноценно общуване,проблемът за страданието,породено от невъзможността за постигане на хармония със себе си и света,проблемът за спомена,който е отхвърлен.Детските дни са белязани с черен знак за лирическия герой и това е бреме,нежелан спомен."Едничък дом на мойта скръб бездомна" - това е оксиморома.Утехата е непостижима."Пустошта огромна" - подчертана е безкрайността на пустошта,липса на надежди.Свързва се с непостижимостта на високите духовни стремежи.Подчертано е и безграничието на пустшта,водеща към самотност."Черни мисли" - споменът не носи успокоение,светлина.Това предизвиква и призива за забрава.Чрез миналото,спомена,се налага идеята за неосъществимостта на прекрасното.

Съжалявам,че е толкова хаотично,но в момента ми е малко трудно да мисля.Ако има нещо неясно,питай,ще се опитам да обясня. :)

portokal4eto
06-16-2009, 19:02
МЕРСИИ много за помоща ще го прегледам хубаво е че има и такива хора като теб..готови да помогнат ... все пак мсс много ;-) :smt041 :-)

MP
06-17-2009, 12:59
Успех в четвъртък !