PDA

View Full Version : ЗА или ПРОТИВ Частното Средно Образование?



amk933
06-25-2009, 13:58
Защо?
Каква са преимуществата на държавното спрямо частното?
А на частното спрямо държавното?
Изолира ли частното учениците от проблемите/реалността в живота до някаква степен?
Ти в какво училище учиш?
Ако можеше би ли учил/а в частно? (в случей, че не си)
А би отишъл от ЧУ в държавно? (в случей, че си в частно)
Би ли пратил/а детето си в ЧУ, ако имаш възможност някой ден?

Предлагам и на хора, които са посещавали и двата типа учебни заведения да споделят къде им е харесвало повече и какви са + и - на двата типа...

П.С: Аз съм учил в държавни до 8 клас, след това частно, но ще споделям мнение по нататък ;)

Seducti0n
06-25-2009, 15:40
:) Такам, тази година завършвам 10-ти клас в ЧУ.
От 1-ви до средата на 8-ми клас учех в държавно /уточнение първия срок на 8-ми клас бях в гимназия, тоест отидох на изпитите след седми/.Та първото, което е, че не случих на клас, на учители, въобще много се тормозех и ходех с меко казано -нежелание- на даскало.
Родителите ми ме преместиха в частно и мога да кажа, че това беше едно от най-хубавите неща, които някога са привили за мен.
В никакъв случай не ни изолират от проблемите на обществото, напротив дори.Средата е хубава, контактувам с нормални хора /има такива на които много държа и уважавам/.Обучението на ниво, въобще няма от какво да се оплача като изключим базата.
Дразня се на хора, които ей така за да си проветряват устата плюят срещу частните училища, вярват на градските легенди, създали се в обществото и като с коне с капаци, твърдят че за нищо на света не биха си записали децата в часно-аргументите почти никакви.Уж се борят срещу системата, но в дейстиветолност са част от нея.За добро или лошо всички ползваме частните услуги под различните им форми, но щом става въпрос за здраве примерно хората са склонни да дават стотици /стига да ги имат де/.
Не мога да отрека, че има и хубави държавни училащата.Самата аз получих основоте на образованието си именно в такова и сега ще е някак цинично да плюя.Не съм краен човек, всеки има право на мнение, факт, но всеки има и правото да не бъде съгласен.

:)

guinessgirl
06-25-2009, 16:32
може би просто съм предубедена,но имам лошо мнение за хората,които учат в частни гимназии и университети...

amk933
06-25-2009, 16:52
може би просто съм предубедена,но имам лошо мнение за хората,които учат в частни гимназии и университети...

Че то и Харвард е частен, ако следваме тази логика..... дай някакви наблюдения, приятели, някакъв пример.... :)

plmn
06-25-2009, 17:01
може би просто съм предубедена,но имам лошо мнение за хората,които учат в частни гимназии и университети...

защото те могат да си го позволят, а ти не?

elito6754
06-25-2009, 17:16
Частно или държавно? Ако имаш пари, в частно, ако нямаш - в добро държавно. :) Нямам нищо против хората в ЧУ, всеки учи където намира за най-добре. Това е цялата философия.

lipstik
06-26-2009, 13:27
На мен ми харрсват частните,даже аз щях да уча в такова,но се прецакаха работите с парите :booooomb: .Но попринцип за мен няма никакво значение в какво училище си завършил средното,важното е да влезнеш в хубав университет.

vesito13
06-26-2009, 14:11
Гласувах ЗА , защото нямам нищо против частните училища . Не виждам нищо лошо в частното образование . Всеки има право да избира къде да учи , както може да избере аег или фег /просто пример/ , така може да избере държавно или частно да бъде училището , в което да учи . Попринцип се води , че в частните училища са мамините дечица , но това е просто , защото те могат да си го позволят . Когато знам , че аз не мога да уча в такова училище , дори не съм си помисляла за него . Къде е по-добро образованието не мога да кажа , защото нямам база за сравнение . Но смятам , че не зависи много в какво училище си , а това колко просто искаш да научиш . Ако избереш хубаво държавно училище и то може да ти даде добро образование , както частното . А това дали отделя някого от обществото , не смятам , че е така , все пак и в частните училища има хора , приятели , проблеми . Нищо странно или необикновено. След години , ако преценя , че за детето ми ще е по-добре да учи в частно училище и имам възможността , бих го пратила .

WhyNot
06-26-2009, 16:29
според мен трябва да се получи ккато в добрата стара англия- по скъпо частно образование но по качествено!пример за това са университетите в оксфорд и кеймбридж които приемат повече студенти от 4астния сектор заради по добрите им резултати.но добрата страна според мен е че се създава конкуренция между 4астното и държавното училище което може да е предпоставка за вдигането на нивото на обучение :-P