View Full Version : Задача по физика..
Force_bladeR
06-26-2009, 21:20
Помогнете за една задача по физика.. лесна е.. не я схващам много и се копебая, тъй като физиката ми куца 8-)
Два точкови заряда си взаимодействат със сила 1 N. Как трябва да се измени разстоянието между зарядите, за да стане силата на взаимодействие 16 N?
а) да се намали 16 пъти;
б) да се намали 4 пъти;
в) да се намали 2 пъти;
г) да се увеличи 4 пъти.
Това е :)
Force_bladeR
06-27-2009, 12:41
Задачата е за 9-ти клас... никой ли не знае?
blackvelvet
06-27-2009, 13:12
Ми....трябва да имаш формула в учебника...или тетрадката.Oт там нататък е лесно.
Pepincetyy
06-27-2009, 13:49
Ми....трябва да имаш формула в учебника...или тетрадката.Oт там нататък е лесно.
Жокер:
F=((q1*q2)/r^2)*k
Жокер2:
k е константа
още жокери трябва ли?
Помогнете за една задача по физика.. лесна е.. не я схващам много и се копебая, тъй като физиката ми куца 8-)
Два точкови заряда си взаимодействат със сила 1 N. Как трябва да се измени разстоянието между зарядите, за да стане силата на взаимодействие 16 N?
а) да се намали 16 пъти;
б) да се намали 4 пъти;
в) да се намали 2 пъти;
г) да се увеличи 4 пъти.
Божичко ние това го учихме в 6 кл ама по новата програма :shock:
DJ_Mrav4o
06-28-2009, 06:27
а) да се намали 16 пъти;
б) да се намали 4 пъти;
в) да се намали 2 пъти;
г) да се увеличи 4 пъти.
Божичко ние това го учихме в 6 кл ама по новата програма :shock:
Вас ви съсипват бе хора! :shock: По темата: Смятам, че е отговор а), обаче си извадих моята проста логика, която няма нищо общо с физичните закони 8-)
lifesofia
07-15-2009, 02:38
Тази задача за ТУЕС ли решаваш. Само там са толкова забутани. Според мен 4 тази година го учих, но благодаря на lmao, за формулата. Не, че нещо знаех.
SmiLeHappyEnjoyMyPaiN
07-15-2009, 03:46
А)
Ама и вие сте едни физици :D отговора е д) трябва да се увеличи 4 пъти
Тъй като разстояните се повдига на квадрат (нема да е зле да си научиш формулата) то 4 на квадрат е 16 и тъй като 16 ти е знаменател го качваш от другата страна и излиза че силата се е увеличила 16 пъти :D :D
Егати и тъпото обяснение направих :D