PDA

View Full Version : Социология в СУ

mila_pila
06-30-2009, 15:54
Видях няколко теми за социология, но общо взето останах с впечатление, че не е много популярна тази дисциплина. Та искам да попитам има ли някой, който учи социология, доволни ли сте, какво ви е мнението за реализацията и изобщо каквото може да споделите ще ми е от полза, че както се заформят нещата (ако не стане някой гаф) това ще уча в СУ.

lLady_MooN_RaiN
06-30-2009, 16:50
Не уча социология, но имах тази дисциплина в задължителните ми за този семестър предмети. Не ми хареса. Странна наука. Стари знания по други предмети не могат да ти помогнат да направиш дори първите крачки. Всичко е различно. Трябва да промениш дори начина си на мислене...

mila_pila
06-30-2009, 19:11
А ти какво учиш?
Да не би да си се разочаровала от света, който социологията ти е разкрила? (когато чувствата да речем се принижават до ниво инстинкти и за повечето социални феномени си има логично обяснение, си е малко шашкащо). Иначе аз не знам дали съм права, но си имам 'романтична' представа за социологията, че това е търгашеската страна на психологията, тоест изучават се тенденции в обществото, форми на поведение с цел по-късно да се прилагат в негов ущърб в разни рекламни кампании и т.н. Естествено не е задължително, но принципно е една от възможните сфери, където да се приложи наученето в курса на обучение по социология. хъх

lLady_MooN_RaiN
07-01-2009, 07:05
Аз уча регионално развитие и политика. И не, не ме е разочаровал света, който социологията ми разкрива. По-скоро ме разочарова самата социология. Каквото и да кажеш - излиза, че е невъзможно да бъде доказано. Каквото и да напишеш - излиза, че нямаш социологически стил на мислене. Не мисля, че социологията е това, което ти описваш. Въобще тя не може да бъде отнесена като страна на някоя друга наука, или като част от нещо друго. Тя е отделна. Нашият преподавател, казваше, че тя била нещо толкова шантаво, че дори и той не бил сигурен какво всъщност е.

mila_pila
07-01-2009, 14:10
Малко обезкуражително звучи това, което ми казваш, добре че преливам от ентусиазъм и позитивизъм, навярно благодарение на неопитността на моите 18 години..
Все пак благодаря за информацията. :)

afterforever
07-01-2009, 16:52
Ти за дисциплината социология ли питаш или за специалността? Не искам да бъда груб, ама сякаш все по-малко хора успяват да разебрат за какво става въпрос докато влязат в университети, а някои и след като излязат не са разбрали.

mila_pila
07-01-2009, 17:25
Специалността обхваща различни дисциплини, нали така?
как тогава бих могла да говоря за дисциплина?
съжалявам, че някъде там съм омотала нещата. Не съм тръгнала да уча социология щото думати ми звучи добре или по някаква друга толкова тъпа причина и все пак няма как да имам ясен поглед над тая наука. Все пак не е застъпена в учебната програма на средните училища, не е биология или химия. Каквото и да си говорим на сляпо се хвърлям и може би попадам в графата на неразбиращите какво правят студенти. Ще видим. Каквото и да стане, едва ли ученето на каквото и да било ще е загуба на време.

Loshotia
07-01-2009, 17:26
Много си прав! Специалности като публична администрация имат бал до небето, а се излиза чиновник. Иначе ми е интересно дали дисциплините в социологията предлагат нови знания и дали те са приложими. Нея съм я писала на трето желание

afterforever
07-01-2009, 17:27
Абе те за нови знания - предлагат. На практика не може 4 години се нещо ново да няма. Ама за въпроса са приложимостта... :shock:
Loshotia, ти кво си писал на първите 2?

Loshotia
07-01-2009, 17:30
ПисалА 8-)

Писах право ( :-x ) и политология! Силно се надявам да ме приемат на второто желание. Иначе имам 5.13 по история а на редовния само ще си внеса таксата.(За СУ говоря)

afterforever
07-01-2009, 17:31
Да бе, ест, че е писала, не може да съм толко тъп, че дори да не го видя, протсо съм го изтървал.

Ама мн сте ми интересни. Кво пишете специалности, които не искате да учите... :shock:

Loshotia
07-01-2009, 17:34
Въпросът е, че завършвайки право имам много повече възможности от това ако завърша просто политология. Не ми е интересно правото, но ще ми даде повече възможности. Иначе съм чела какво се учи в политологията и получих душевен оргазъм.

afterforever
07-01-2009, 17:36
Ще имаш повече възможност ако си супер добър в това, което правиш или ако имаш връзки (и все пак всичко зависи от шанса). Пък... според мен тряа да учиш нещо, което искаш наистина...

lLady_MooN_RaiN
07-02-2009, 06:07
Подкрепям! Колкото и възможности за реализация да имам, никога не бих записала да уча само заради това. Това ще са 4-5 години мъки, а после ще си намеря хубавата добре платена работа ще взимам големите пари и...питайте ме дали ще съм щастлива. Няма да съм, защото заплащането не е всичко в една работа. Трябва да се чувствам удовлетворена, от това, което правя. Да върша работата с удоволствие. А това може да се случи, само ако тя ми харесва...

golemiq_korab_minava
01-24-2016, 07:09
интересна тема.

какво ли е станало след 7 години и как ли вече мислят хората?

Авторката сигурно вече е завършила ;д

Dwyd96
01-24-2016, 08:26
интересна тема.

какво ли е станало след 7 години и как ли вече мислят хората?

Авторката сигурно вече е завършила ;д

Най-вероятно вече не посещават форума :д

golemiq_korab_minava
01-24-2016, 08:57
Най-вероятно вече не посещават форума :д

някаква идея да извикаме? :Д