View Full Version : За или против родителския контрол.
NeZaPoznat
07-27-2009, 14:41
Напоследък все по често се появяват теми в които тийн-ове заявяват, че живота им видите ли бил техен, били големи, разбирали ги вече нещата и родителите нямали право да им се бъркат т.е. пречели им.
За това реших да пусна и тази тема.
В началото малко уводни думи.
От почти 3 години работя и се мъча да се издържам сам. Не съм успял да стана напълно самостоятелен защото живея с нашите (едно жилище струва около 50 000 лв които нямам), но иначе придобих представа какво точно значи фразата ‘мъчени пари’. Това са пари за които си работил и които вярвайте ми се харчат много по-трудно от тези, които ви дават вашите.
Та ако с тези пари аз издържам някого хич не го виждам как ще ми каже “Къф си ти че да ми казваш какво да правя ... “
За тези , които работят обяснението е по-лесно - казвате ‘ къф си ти ‘ на шефа и тръгвате на минутата да си търсите нова работа.
За родителите нещата са малко по-различни. Те са ви родили, отглеждат ви, обичат ви, склонни са да ви простят някое и друго прегрешение, но не бива да се отнасяте с тях като с хора от които само трябва да се взема.
Знам - някои ще ми цитират нещо от закона за правата да детето и т.н. Ако оставим нстрана факта, че повечето от вас биха се обидили ако им кажат ‘дете’ трябва да спомена, че никъде няма област в която някой да има само права и никакви задължения. И какво сега - родителите са ДЛЪЖНИ да ви осигуряват храна, дрехи, подслон, джобни ... да поддържат начина ви на живот такъв, че да имате възможност да растете и да се развивате. А вашите ЗАДЪЛЖЕНИЯ какви са ?! Според моите наблюдения повечето тийнове смятат, че единственото, което трябва да правят е да ядат, пият, (пушат) и да седят по цял ден в кафенето или пред комп-а. (ако при вас не е така бих се радвал да чуя с какво се отплащате за грижите им)И най-странното е че точно такива тийн-ове смятат, че техните не са никои за да им казват какво да правят т.е. да им се месят в живота т.е. да упражняват контрол. Според повечето постове вие сте достатъчно големи за да контролирате живота си и да взимате едни или други съдбоносни решения. Е щом е така ....
Добре - махаме родителите т.е. махаме контрола, но махаме и всичко , което те притежават и ви дават - дом, дрехи, храна и пари.
Каква е алтернативата?! Ето - оказвате се на улицата без пари и с един кат дрехи на гърба. Какво се случва с бедомниците в най-добрия (забележете НАЙ-ДОБРИЯ) случай. Настаняват ви в дом за деца без родители където ще спите с още 2-3 ‘деца’ в една стая и ще ползувате една баня с още 20-30. Джобните бяха мисля че 10 лв на месец.
В най-лошия случай ще ви намери някой сводник и ще ви накара да работите за него. Дааа знам знам - ще се оплачете - на кой ?! И кой ще ви пусне да се оплачете !? И кой ще ви защити ако се оплачете ?!
За сметка на това пък няма родителски конторл - избирайте !
П.п. Ако сте гласували преди да прочетете поста и искате да смените гласа си - сорка. Първо се чете , после се мисли и чак тогава се гласува ...
mArMaLaDkA
07-27-2009, 14:57
Поради причината, че съм само с един родител, следва, че помагам, не само защото искам, а защото това е най-малкото, което мога да направя за него.
Прочетох целия ти пост, но не видях къде пише нещо за родителския контрол и за какъв по-точно става въпрос. 20 пъти повтаряш, къде променяш словореда на изречението, къде заместваш със синоними, как днешните лапетии са паразити, които и при най-малкото зачекване да помогнат с нещо, се противят и се правят на интересни с агенцията за защита на детето.
Сега бъди така добър и ми обясни за какъв родителски контрол става въпрос. Защото, ако почна да предполагам, ще напиша сума ти неща, които обаче ще са твърде общи.
ThePowerOfLove
07-27-2009, 14:59
Аз съм за родителския контрол. Трябва да ни се подсказва от време на време кое е по-правилно. Не става въпрос за получаването на пари, а за съвети и подкрепа. Аз под родителски контрол разбирам някои ограничения, които са за добро на детето ;)
NeZaPoznat
07-27-2009, 15:00
Сега бъди така добър и ми обясни за какъв родителски контрол става въпрос. Защото, ако почна да предполагам, ще напиша сума ти неща, които обаче ще са твърде общи.
Къде да ходиш.
С кого да излизаш.
Кога да се връщаш.
и.т.н. - неща за които обикновено се оплакват тийн-овете тук.
asi_basi
07-27-2009, 15:05
Az sam ZA roditelskiq kontrol, no v granicite na normalnoto, za6toto nqkoi roditeli prekalqvat i tuk ne govorq za tova 4e ne pozvolili da stoim po celi no6ti po kuponi ili ne6to takova. A za tova, 4e roditelite ponqkoga se vmania4avat v kontroliraneto ni i zapo4vat da zabranqvat prosti ne6tica, za6toto pri takiva slu4ai stava o6te po-zle...togava deteto mu pisva i po4va da pravi kakvoto si 6te i spira da slu6a roditelite si napalno.
точно хората без родителски контрол са точно тези който си ходят пияни по центъра на града, пафкат ви тревица, взимат си амфетки, не ходят на даскало, и след 10 години ми чистят кенефа, за съжаление почти всички в днешната младеж са така, което значи че в бъдеще България ще може да предложи голям капацитет от чистачи на кенефи....
Ilikeliljon
07-27-2009, 15:16
Незапознат съгласен съм с теб, но някои родители прекаляват. Между другото щом си толкова наблюдателен влез в темата за родителските бисери и виж какво е отношението на някои родители към децата си. Аз лично се ужасих на няколко пъти. Според мен контрол е силно казано, според мен не трябва да има контрол, а просто родителя да научи детето само да си поставя границите и да знае кое е добре да пресича и кое не е добре. В днешно време има само алтернативите контрол-липса на контрол, а не учене за поставяне на собствените граници. А ти лично можеш да станеш самостоятелен като излезеш на квартира, знам че това би утежнило положението ти, но мисля, че това е начина. Аз лично тепърва почвам да го правя това и за това не смятам, че мога да ти давам акъл за тези работи, но все пак този вариант с излизането на квартира е най-удачен, за да стане човек самостоятелен. :-o :-o :-o
GossipGirl89
07-27-2009, 15:24
Зависи за какъв родителски контрол става дума.
Но за какъвто и да става попринцип докато навършиш 18 ти си длъжен да се съобразяваш с родителското мнение. Независимо дали става дума за вечерен час, за джобни или за "няма той да ти е гадже щото не го харесваме". Макар че за това последното не съм много съгласна - според мен като има такъв случай трябва да се седне и да се обясни кое, как и защо и чак тогава вече да се преценява кое е редно и кое не. Но за съжаление малко родители го правят - повечето казват "забранявам ти" и решеват, че с това са приключили с проблема :? Затова и тийнейджърите се възпротивяват и не ги слушат - забраненото винаги е най-сладко... ;) И не става дума сома за това - попринцип от скандалите няма полза. В разговора е решението според мен :)
Има и друг вариант, но тук вече не става дума за деца, а за 18+. Защото има родители, които цял живот не спират да се мешат и да дават мнения, което за мен е доста глупаво и неправилно. На мен баща ми винаги ми е казвал "Докато не направиш 18 ще се съобразяваш с нашето мнение. След това си троши главата ако искаш" и наистина. Откакто направих 18 много много рядко се случва да се намесят в нещо, за което искрено им благодаря :D
Та като цяло съм ЗА родителския контрол, но зависи от начина, по който е упражнен ;)
mOBSCENE
07-27-2009, 15:24
Незапознат съгласен съм с теб, но някои родители прекаляват. Между другото щом си толкова наблюдателен влез в темата за родителските бисери и виж какво е отношението на някои родители към децата си. Аз лично се ужасих на няколко пъти. Според мен контрол е силно казано, според мен не трябва да има контрол, а просто родителя да научи детето само да си поставя границите и да знае кое е добре да пресича и кое не е добре. В днешно време има само алтернативите контрол-липса на контрол, а не учене за поставяне на собствените граници. А ти лично можеш да станеш самостоятелен като излезеш на квартира, знам че това би утежнило положението ти, но мисля, че това е начина. Аз лично тепърва почвам да го правя това и за това не смятам, че мога да ти давам акъл за тези работи, но все пак този вариант с излизането на квартира е най-удачен, за да стане човек самостоятелен. :-o :-o :-o
много добре казано..де всички да мислеха като теб!
`ако при вас не е така бих се радвал да чуя с какво се отплащате за грижите им`
Баща ми незнае как да се държи с едно дете..как да му се отплатя?!
Та аз изобщо не говоря с него..
Не мисли ,че при всички е лесно!
Аз съм се приспособила..не трябва изобщо да говоря с него за да не стане лошо :x
mArMaLaDkA
07-27-2009, 15:31
Харесва ми начинът, по който баща ми ме възпитава. Вечерният ми час винаги е бил нормален, даже ми е отпускал по повечко от време на време; никога не ме е спирал да изляза с този и онзи, но винаги ми е казвал да внимавам и да мисля какво правя; никога не е имало забрани от типа "Няма да ходиш там и иначе". Но аз и не смятам, че съм му създавала някакви главоболия. Нито съм тръгнала по нощен живот, нито се събирам с педофили, които да ми предлагат тревица и разни други "приятни" вещества. Не съм му давала повод да се съмнява или поне така си мисля, въпреки че напоследък нещо ми се е стегнал режима, при положение, че не правя нищо нередно.
Иначе и аз се оплаквам от време на време. Например 5-те позвънявания на ден, за да "ме чуел как съм". Отначало ми беше приятно, защото ми беше скучно вкъщи, но после взе да ми писва. Чувствам го като някаква проверка и това "аз да видя как си" ми звучи като оправдание. Сега пък е тръгнал да ме пита кога си лягам и кога ставам. :shock: За това пък вече няма как да не кажа "голяма съм вече, откъде накъде ще ми задава такива въпроси". Не съм на 10 все пак, да не говорим, че съм ваканция. Любимо му е и да ме имитира. Загледала съм се някъде, нищо целенасочено, той веднага да ми покаже как съм била застанала, каква физиономия съм направила и етц. Супер вбесяващо е. Нещо се е чалнал.
Като изключим, че се дразним взаимно от време на време, смятам, че наистина ме е възпитал добре и продължава. Именно, заради разговорите, споделянето и близостта, никога не съм се срамувала да кажа какво ме мъчи. И именно, защото баща ми ме е научил сама да разграничавам кое е добро за мен и кое не(както каза Ilikeliljon), не станах развалина като повечето ми наборки, които са лапнали цигарата, с чашата в ръка, ошетали половината град и съществувайки за нещо си, въпреки, че и те не знаят за какво.
NeZaPoznat
07-27-2009, 15:31
Донякъде съм съгласен, че не бива да се прекалява с контрола, но ако един родител каже 'забранявам' явно има аргументи, които вие не бихте разбрали. Аз например не можех да разбера защо ме караха да си мия зъбите всеки ден и редовно 'кръшках' като мокрех четката. Сега имам почти 10 пломбирани зъба и вече без да ме карат си ги мия редовно.
Със забраните 'не пий' или ' не пуши ' или 'не се събирай с този или онзи' положението е горе долу същото, но там ако работите отидат на зле ситуациата е мнооого по-сложна.
Не пишете какво правите вие - въпроса с червено в поста .
NeZaPoznat
07-27-2009, 15:34
Не мисли ,че при всички е лесно!
Аз съм се приспособила..не трябва изобщо да говоря с него за да не стане лошо :x [/color][/i]
Никъде не е лесно...
п.п.. Сори - докато пишех поста сте постнали още отговори и за това не съм взел в предвид последните 3 поста ..
Ilikeliljon
07-27-2009, 15:36
Донякъде съм съгласен, че не бива да се прекалява с контрола, но ако един родител каже 'забранявам' явно има аргументи, които вие не бихте разбрали. Аз например не можех да разбера защо ме караха да си мия зъбите всеки ден и редовно 'кръшках' като мокрех четката. Сега имам почти 10 пломбирани зъба и вече без да ме карат си ги мия редовно.
Със забраните 'не пий' или ' не пуши ' или 'не се събирай с този или онзи' положението е горе долу същото, но там ако работите отидат на зле ситуациата е мнооого по-сложна.
Да, прави си, но неслучайно те накарах да видиш родителските бисери. Родител учи дете да не псува и в следващия момент псува като все едно е от село Горно Ботево, както се казва в моя район. Родител казва няма да пушиш, в следващия момент искаш ли пари за цигари или вземи от моите да не харчиш пари. Много родители не усещат тези противоречия и заради собствените си слабости не могат да възпитават децата си. Не можеш да приказваш на детето си, не пуши, аз знам какво е гадно, пък ти самия да пушиш като комин и да дишаш като морж с един бял дроб :? :? :-o :-o
NeZaPoznat
07-27-2009, 15:40
За лошия родителски пример си напълно прав !!
Имаше виц за Иванчо:
- Не е хубаво да лъжеш Иванчо - казва бащата.
В този момент се звъни на врататаи бащата казва:
- Ако е комшията - кажи че ме няма :?
Аз съм за частичния родителски контрол (т.е. да ме питат къде ще ходя и с кого,да ме питат кога горе-долу ще се прибера,но не и да ми казват "С тоя и тоя няма да излизаш!" "Ще се прибереш в толкова часа!" и т.н.) и за постоянната КОМУНИКАЦИЯ между родителите и децата!!!Ако комуникацията между двете страни е на ниво НИКОГА няма да се стигне до момента,в който родителите ще кажат "Няма да излизаш с тоя!" (казвам го от личен опит),а винаги двете страни ще изказват мнение и на края тийна (в случая) ще реши как да постъпи :)
Ето три реални ситуации:
1.Преди около 3 години тръгнах с момче,което майка ми не одобряваше ... Седнахме веднъж на кафе и тя ми каза "Това и това не харесвам в Радо".Изслушах я съвсем спокойно и й казах,че знам,че не е идеален и че ако тя излезе права за него това ще ми послужи за урок да не се доверявам лесно на момчетата :) Връзката ми с това момче продължи 2 години,а майка ми успя да си промени мнението за него някъде към 6-я месец :)
И какъв е извода в този случай?!Ми извода е,че не винаги първото впечатление е правилно :)
2.Преди година най-добрата ми приятелка тръгна с момче,което е по-голямо от нея с почти 5 години (за инфо тя беше на 17,а той на почти 22).Техните бяха против връзката им,а дори не го познаваха :? В началото й казваха "Няма да излизаш с Миро!!!" и тя "Добре!",но все пак се виждаше с приятеля си без техните да знаят.Веднъж една лелка от техния блок ги видяла и каза на техните ... Лелеее такава война настъпи в тях :? Забраниха й да излиза :? Спряха й джобните :? Взеха й телефона (който си беше купила с НЕЙНИ пари),взеха й компа (който също си беше купила с НЕЙНИ пари) ... Абеее като цяло беше като затворник :? На края момичето не издържа и избяга от тях (малко след като техните разбраха,че още се вижда с младежа тя навърши пълнолетие) и за близо месец се беше покрила в приятеля си.На края техните разбраха къде е и през сълзи успяха да я накарат да се прибере.От тогава редовно ходят при някакъв семеен психолог,който им помага да оправят отношенията си и комуникацията помежду си.
3.Една от най-добрите ми приятелки ходи с румънец от почти 5 години (в момента и двамата са на по 20 години).През първите няколко месеца тя криеше връзката си от брат си (за инфо:тя живее само с брат си,а майка й е в чужбина),защото беше сигурна,че той няма да я удобри.Когато нещата между тях започнаха да стават наистина сериозни тя каза на брат си за момчето,при което той я преби от бой,защото не му била казала още в началото.Забрани й да се вижда с него,защото бил румънец и заплаши да го пребие ако продължат да се виждат :? Е както се подразбира от началото на историята те не спряха да се виждат,но приятелката ми доста честичко излизаше с очила заради тупаниците на брат си :?
[color=violet]Извода от тия две случки:Липсата на комуникация води до всякакви безумни постъпки :?
И отново по темата:
Напоследък все по често се появяват теми в които тийн-ове заявяват, че живота им видите ли бил техен, били големи, разбирали ги вече нещата и родителите нямали право да им се бъркат т.е. пречели им.
Чакай малко!!!Това,че аз твърдя,че живота си е мой и че съм достатъчно голяма да вземам сама решения не означава,че родителите ми ми пречат :? От къде на къде пък стигна до извода,че щом някой може да взема сам решение означава,че родителите му вече не са му нужни и му пречат :shock: :? :-o
По тази логика значи щом един мъж или една жена създаде семейство,значи трябва да отпише родителите си,защото вече е самостоятелен и те не му трябват :shock: :? Хммм не мисля :?
Няма да коментирам и останалите неща от темата,защото едва ли някой ще се хване да ми чете дългия роман,но определено с някои неща не съм съгласна :? :)
А отностно анкетата - няма да гласувам,защото (както казах в началото) съм за частичния родителски контрол и постоянната комуникация,а такъв отговор не фигурира в анкетата :)
Ilikeliljon
07-27-2009, 16:28
Брат й е кретен на тая, бахти смотаняка, аз ако дойда може аз да му хвърля един бой, смотянак :-x :-x :-x :-x Добре че родителите са решили да се допитат до семеен психолог, това не е лоша алтернатива, за да се разберат :) :)
GossipGirl89
07-27-2009, 18:43
Точно там е проблема, че голяма част от родителите не излагат аргументи, а просто казват "забранявам" и очакват децата да изпълняват. На теб ако някой дойде и без абсолютно никакви обяснения как и защо просто ти каже "забранявам ти еди кво си" ти ще го послушаш ли на секундата ? Няма ли да попиташ защо ти се забранява? Според мен ако всеки един родител говореше по нормален и спокоен начин с детето си и му обесняваше кое е правилно и кое не и защо трябва да прави това, а другото не - днешните тийнове изобщо нямаше да са на това дередже. Както казах вече - за мен решението е в разговора :)
Иначе на въпроса ти "как се отлащате на родителите си" - с уважение и респект :) Имали сме много противоречия, но съм се научила, че трябва да ги уважавам и да съм им благодарна за положените грижи да ме направят човек :)
Брат й е кретен на тая, бахти смотаняка, аз ако дойда може аз да му хвърля един бой, смотянак :-x :-x :-x :-x Добре че родителите са решили да се допитат до семеен психолог, това не е лоша алтернатива, за да се разберат :) :)
Бедна ти е представата що за кретен е брат й :? Добре,че майка й си заряза работата само и само да се прибере да въдвори малко ред ама и това не помага :? Оня е някакъв непукист,който мисли само за себе си :?
А другото момиче успя да накара техните да ходят заедно на семеен психолог,само защото ги заплаши,че пак ще избяга и вече няма да се прибере :)
точно хората без родителски контрол са точно тези който си ходят пияни по центъра на града, пафкат ви тревица, взимат си амфетки, не ходят на даскало, и след 10 години ми чистят кенефа, за съжаление почти всички в днешната младеж са така, което значи че в бъдеще България ще може да предложи голям капацитет от чистачи на кенефи....
аз съм за частичния родителски контрол .. най-важно е да има комуникация между децата и родителите .. наскоро се бях зачела в темата за родителските бисери и на някои постове просто се втрещих :shock: ... в крайна сметка родителите трябва да дават пример . лошото е ,че като си тинейджър приемаш всяка забрана , всяка забележка като края на света и това не води до нищо положително .. и пак ще кажа КОМУНИКАЦИЯ И ДОВЕРИЕ между деца - родители
Ясно,че се опитваш да трупаш мнения,но все пак не е нужно постоянно да се цитираш :?
Ясно,че се опитваш да трупаш мнения,но все пак не е нужно постоянно да се цитираш :?
нали ;)
всеки знае че в бъдеще България ше е известна с чистачите си на кенефи :oops:
нали ;)
Ми то дори всички родители да държаха децата си над учебниците денонощно пак до чистенето на кенефи ще стигнем ... В България образованието е на прекалено ниско ниво,а и самата система на преподаване куца :?
нали ;)
Ми то дори всички родители да държаха децата си над учебниците денонощно пак до чистенето на кенефи ще стигнем ... В България образованието е на прекалено ниско ниво,а и самата система на преподаване куца :?
и смееш да го казваш на мене
та виж ми граматиката подяволите...
Съгласна съм с мнението на Зориту,че трябва да има комуникация аз имам жив пример за липса на комуникация до мен 8-) ,и знам колко тежки са последствията при липса на такава. :)
ItalianMafia
07-28-2009, 03:09
Tъй като днешните хлапета изгарят от необяснимо желание, колкото се може по-рано да станат алкохолици и наркомани съм твърдо ЗА !
Родителите носят пълната отговорност за това какви са децата им..
NeZaPoznat
07-28-2009, 07:10
Последния пост казва много верни неща !! Но по темата:
Прочетох повечето от родителските бисери. Само да спомена, че и аз не разбирам напълно родителите си. За някои неща просто нямаме една и съща гледна точка. Ако някой ден разбера защо - ще пусна тема но за сега просто приемам нещата такива каквито са. Не забравям обаче че зад всяка забрана има аргументи, които или не знам или не мога да разбера. И аз имах период когато се репчех на наиште. Даже на 15 г имах навик да излизам когато всички заспят и се прибирах към 3- 4 часа. Веднъж обаче баща ми проверил дали съм в стаята и като не ме намерил ме изчакал в коридора. Хвърли ми такъв здрав бой че .... и после сложи още една ключалка на вратата, която заключваше вечер след като си легна. Ключ имаше само той и мама. Бях обиден , покрусен, смазан от унижение, че ме заключват след като съм вече пораснал. Малко по-малко започнах да разбирам притесненията му и все си мислех че са неоснователни и че мога да се грижа за себе си. Когато обаче стана публична случката със Стоян Балтов изтрезнях напълно. Момчето са го убили просто за кеф, да се покажат какви са мъже. Ако са толкова мъже защо 6 човека скачат на 2-ма, а не на 10 например , но това е друга тема. Нещата изглеждат различно ако имаш повече жизнен опит. Ето един нагледен пример.
Тема от нашия форум:
http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?t=264647
Моят проблем е , че баща ми ме заплашва какво щяло да стане като започна у-ще .. От шести клас насам се ми повтаря "Внимавай да не се издъниш , защото до 18 , а и след това ще си под домашен арест . " Днес например точно преди 5 мин. ми звъни телефона и той ме пита "Кой беше" и с майка ми започват да изреждат куп имена . Аз им казах да не ме разпитват , както аз не се интересувам кой им звъни на тях .. Отговора беше "Дръж си езика зад зъбите" .. След това баща ми добави "Лятото прави каквото си искаш ама дойде ли септември аз се заемам с теб" ... Нестига , че ме прибират в 2о:оо h ами ще ме и заплашват .. Какво иска от мен не мога да разбера?? Държи се с мен сякъш съм безотговорна , не способна да се грижа за себе си .. Вярно , че съм на 14 , но всяка учебна година съм наказвана по незнам си колко пъти за някоя 4-ка или пък за това , че съм закъсняла с 15 - 20 мин след 8 . . Безумие . . Какво иска да ме вкара в девическо у-ще ли ??? Понякога се прибирам със страх у дома и незнам как да подходя . . Зъби ми се , стиска зъби , крещи ми .. Сякаш съм му подчинена или и аз незнам какво .. Омръзна ми се пак аз съм му дъщеря не домашната котка или куче.. Да не говорим , че когато съм била малка никога не е бил до мен .. Сега не е ли малко късно ..???
Тема от Офроуд форума:
http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=46260
И някои мнения:
На 33г. знам, че днес не съжалявам, че лятото най-късно в 22.30ч., а зимата в 21.00ч. трябваше да си бъда у дома, докато не завърших средното си образование.Тогава се сърдех на родителите си, че във вихъра на купона аз си тръгвах...Днес разбирам, че това е било правилното поведение на родител към дете. Ако родителят непроконтролира детето си и не му създаде навици, надали това ще свърши държавата с една императивна норма.А и е важнен размера на санкцията.
....
моята щерка не се прибира докато не ида аз да я прибера
все пак е на градина
а сега сериозно по темата
едно време бях супер гламъв келеш - много отворен и надут
стигнах до там, че на 11 се занимавах с глупости, които ме откараха в полицията
баща ми(лека му пръст), беше познаван и много уважан човек в града ни
та когато ме прибраха, дойде един майор на разпита, изгони дознателя и като ме лепна...
оказа се че били приятели с баща ми от детинство. правели са и още по - големи простотии и от мен
Споделям това с вас за да ви кажа, че точно тази случка обърна живота ми на 180 градуса.
Адски съм благодарен на споменатия майор и като цяло на случилото се, за да осъзная важните неща в живота
...
Прочетете я - не е голяма. Има и мнения на тийн-ове.
Открихте ли разликите ?
Newsgirl
07-28-2009, 19:20
Моите родители са готини и не са някакви снобари дето нищо не дават, затова си ги обичам и гледам да помагам с каквото мога. А по темата - за родителския контрол съм.
От почти 3 години работя и се мъча да се издържам сам. Не съм успял да стана напълно самостоятелен защото живея с нашите (едно жилище струва около 50 000 лв които нямам), но иначе придобих представа какво точно значи фразата ‘мъчени пари’. Това са пари за които си работил и които вярвайте ми се харчат много по-трудно от тези, които ви дават вашите.
Та ако с тези пари аз издържам някого хич не го виждам как ще ми каже “Къф си ти че да ми казваш какво да правя ... “
За тези , които работят обяснението е по-лесно - казвате ‘ къф си ти ‘ на шефа и тръгвате на минутата да си търсите нова работа.
За родителите нещата са малко по-различни. Те са ви родили, отглеждат ви, обичат ви, склонни са да ви простят някое и друго прегрешение, но не бива да се отнасяте с тях като с хора от които само трябва да се взема.
Знам - някои ще ми цитират нещо от закона за правата да детето и т.н. Ако оставим нстрана факта, че повечето от вас биха се обидили ако им кажат ‘дете’ трябва да спомена, че никъде няма област в която някой да има само права и никакви задължения. И какво сега - родителите са ДЛЪЖНИ да ви осигуряват храна, дрехи, подслон, джобни ... да поддържат начина ви на живот такъв, че да имате възможност да растете и да се развивате. А вашите ЗАДЪЛЖЕНИЯ какви са ?! Според моите наблюдения повечето тийнове смятат, че единственото, което трябва да правят е да ядат, пият, (пушат) и да седят по цял ден в кафенето или пред комп-а. (ако при вас не е така бих се радвал да чуя с какво се отплащате за грижите им)И най-странното е че точно такива тийн-ове смятат, че техните не са никои за да им казват какво да правят т.е. да им се месят в живота т.е. да упражняват контрол. Според повечето постове вие сте достатъчно големи за да контролирате живота си и да взимате едни или други съдбоносни решения. Е щом е така ....
Добре - махаме родителите т.е. махаме контрола, но махаме и всичко , което те притежават и ви дават - дом, дрехи, храна и пари.
Каква е алтернативата?! Ето - оказвате се на улицата без пари и с един кат дрехи на гърба. Какво се случва с бедомниците в най-добрия (забележете НАЙ-ДОБРИЯ) случай. Настаняват ви в дом за деца без родители където ще спите с още 2-3 ‘деца’ в една стая и ще ползувате една баня с още 20-30. Джобните бяха мисля че 10 лв на месец.
В най-лошия случай ще ви намери някой сводник и ще ви накара да работите за него. Дааа знам знам - ще се оплачете - на кой ?! И кой ще ви пусне да се оплачете !? И кой ще ви защити ако се оплачете ?!
П.п. Ако сте гласували преди да прочетете поста и искате да смените гласа си - сорка. Първо се чете , после се мисли и чак тогава се гласува ...
ти и твоите велики размисли ...
аз съм ЗА родителския контрол, но в умерени граници!
вчера на плажа ... (една случка и не точно случка, ама както и да е...)
та ... влизам си аз в морето и до брега няква лелка с 20 годишен син го контролира като 5 годишно ... чак ми дожаля за момчето :shock: а то беше някво такова унило, едва ли не травмирано ... ужас ! "не искам да си влизаш на дълбоко, дотук е добре (стигаше му до кръста) ... и т.н.
ето за това говоря ... родителски контрол, но в умерени количества
devolution
07-28-2009, 19:44
Много ясно, че за.
Идеята е да се дава достатъчно свобода и отсрещната страна да я оценява правилно. ; )
Ми аз съм против.Щом има такова нещо като родителски контрол това значи,че няма доверие междъ членовете в семейството.
Аз съм ЗА,много е разюздано положението! :?
NeZaPoznat
07-30-2009, 08:42
От постовете си правя следните заключения:
Повечето са ЗА конторл но при условие че има доверие, разбиране и взаимно уважение.
Мисля, че за уважението или по-точно липсата на уважение сме виновни по-скоро ние. Когато аз се репчех на нашите ядях повече бой защото баща ми не си поплюва много. С времето обаче разбрах, че ако уважавам и се вслушвам повече в мнението им , което (уточнявам) не винаги разбирам - то получавам повече уважение и свобода.
Извън семейството също е така. Вие бихте ли уважавали човек който все ви е няпряко, крещи ви че не го разбирате и все иска да е на неговата както правят повечето деца ?! Ако някой гледа все да ви прекара и ви се тръшка ако не му угодите нещо много скоро ще го отсвирите. Е те не могат и за това стават строги и ни наказват. Аз поне мисля така. Такива са и повечето мнения в Оф роуд форума ако сте изчели темата. Никой не се сърди на родителите, че са го наказвали на времето, но това от гледна точка на пораснали хора - вече станали те самите родители.
А ако мислите че не оценяват това че сте съпричастни към техните грижи - пробвайте поне един ден да сте изпълнителни и да комуникирате с усмивка и ще видите колко различно ще е.
п.п.И това е кръчмарска мъдрост :)
Въпрос - Ти на колко си години? Ще ме извиниш ако си написал някаде.
Защо е Безмислената тема?
Да не би като им напише човек как стоят нещата, да го прочетат? Или пък да си помислят какво ще им се случи, ако наистина не се упражнява контрол върху тях и не им се дава нищо? Ми че те половината пикльовци и пикли не могат да се избършат сами, камо ли да изкарат някой лев!
Напълно подкрепям автора и за харченето на пари, и за изкарването на пари. Лесно е когато ти дойдат отгоре и ги харчиш ей така, но като знаеш как си ги изкарал..
Твърдо трябва да има контрол и не само! Но контрола да е толкова голям, че да не си позволяват да се оплакват по форуми!
Искам да изгледате ето това видео (http://www.zamunda.net/details.php?id=167715&hit=1) и да си дадете сметка, че не всичко е пари! Сигурен съм, че 99,(99)% от изгледалите го ще кажат как може човек като Него да кара Ford Mondeo! Разликата е там, че той знае как ги е изкарал тея пари, макар и да са 58 милиарда долара!
psdsquared
07-30-2009, 16:28
За !
endless07
07-30-2009, 16:51
ами деда знам,ама много се дразня че наще все си мислят най-лошото за мене,все като се пребера късно вечер и веднага почват да ме разпитват дали съм зимал разни наркотици и такива работи.....просто искам да ми имат малко доверие и да не се притесняват толкова много че вече почват да ме дразнят
За! Не е нужно да се аргументирам.
NeverTheSame
07-30-2009, 17:36
Разбира се ЗА!
изобщо не знам защо повдигате въпроса...всички курвета и пропиляващи живота си наркомани са просто разхайтени...на които им липсва родителски контрол.
разбира се обаче има и такива,които прекалено много се..ами..`грижат` ако може така да се изразя за вече порасналите си деца x]]
SuperMeBojo
07-30-2009, 17:46
Честно казано преди около 3 години бях типичен пример. Аз съм на 13 е***е се в г**а, аз съм най-големия. Бях пропаднал в училище (навит до полуда да ходя в спортното) пушех, пиех, шмърках тва онова дървех се на тоя и на оня. За щастие сега съм 3 години по-голям и с 90% повече умствен багаж от преди. Смело твърдя че не съм никак глупаво дете, даже обратното, просто бях доста объркан (за жалост има много случаи като моя). Та дойде време за кандидатстване ... бях укрил успешно 21 двойки от нашите (то си бяха само техни амбицийте за кандидатсване). Майка ми побесня и с право де ... баща ми ми даде отдавна измолените шамари и се почна ... 3 месеца непрестанен контрол, като в затвор. Сега уча в елитна езикова гимназия ... не пуша, не пия, за друго да не говорим ... започнах да чета книги, 2ра година работя през лятото и бавно, но славно ставам човек. Та мисля че бях пределно ясен ... ТВЪРДО съм за родителския контрол. Родителите (в повечето случаи) са хора с много повече житейски опит и горделивите им отрочета само биха могли да спечелят ако се вслушват във всеки един съвет даден им от тях. Кой знае сега на каде щях да съм поел ако нямаше родителски контрол от страна на Майка ми и Баща ми, които вече ценя безкрайно много.
SuperMeBojo
07-30-2009, 17:50
ами деда знам,ама много се дразня че наще все си мислят най-лошото за мене,все като се пребера късно вечер и веднага почват да ме разпитват дали съм зимал разни наркотици и такива работи.....просто искам да ми имат малко доверие и да не се притесняват толкова много че вече почват да ме дразнят
Не е нужно да им се дразниш ... само се постави на тяхно място за 1 минута ... да имаш дете което в момента е само на улицата ... доста е късно и знаеш колко са податливи децата/тийновете (незнам как стоят нещата в случая) на лош пример. :wink:
ЗА родителския контрол съм, но и много зависи от самия тиинейджър... Ако е някъв тъпак и е в гадна среда, дори да го контролират родителите и да му нареждат и т.н пак ще си остане такъв.. Ако пък е разбрано хлапе, и никви ограничения да няма, пак няма да пропие, пропуши и т.н...
Много ясно, че за.
Идеята е да се дава достатъчно свобода и отсрещната страна да я оценява правилно. ; )
Точно. :)
Иначе и аз съм твърдо ЗА родителския контрол,но в умерени количества,защото всички знаем,че има родители който прекаляват.
Аз съм родител.
1%
1% [ 1 ]
аз се грижа за лудите хора в къщи защото те са прекалено чалнати за да пазаруват и плащат сметки и такива работи :D .. свикнала съм
TheLastAngel
08-01-2009, 00:21
За мое голямо съжаление си напълно прав ...... Ама родителският контрол нетрябва и да е прекален. Да си на 20 а да се прибираш в 10(примерно). Да не ти позволяват да излизаш с момчета. Да ти звънят през половин час и да те питат каде си...
На скоро разбрах ,че има и такива родители и е ужасно ...
Аз бях гаден с родителите си. Баща ми ни е напуснал когато съм бил бебе и майка ми ме гледаше сама. Имаше си мъже раазни но когато станах на 13 години се омъжи повторно. Обиждах ги, бих се с мъжът на майка ми. Все им се сърдех че нямам готини дрехи и маратонки, нов джиесем, пари за дискотеки. Бягал съм от къщи много пъти и като избягах последния път са тръгнали да ме търсят и са катастрофирали. Не знаете какво е да си сам в къши за това се оплаквате от вашите. Сега ако има начин да си ги върна ще носа само стари дрехи, ще купувам маратонки по 10 лева, телефон не ми трябва, ще ги целувам като тръгвам и като се прибирам в къщи, ще ги слушам за всичко, ще помагам в къщи и никъде няма да ходя без тахно разрешение. НО няма как. Дано господ да ми прости греха защото и прошка не мога да измоля от тях.
До 15-16 год....... то вече нататък та завлича живота.
titinkaa
09-17-2009, 17:07
ЗА!
Ами За. Докато не сме достатъчно големи да се оправяме сами.
FuCkInBuBbLeGuM
09-22-2009, 16:44
За, но да е в рамките на нормалното.
NoShTnO_iZkUsHeNiE
09-22-2009, 17:43
За родителски конрол.