PDA

View Full Version : Някой иска ли да кандидатства за висше в Англия

neHcuoHepKa
08-01-2009, 15:37
Има ли хора ,които са се ориентирали към продължаване на образованието си в UK?
Ако имате въпроси питайте, ще се радвам да отговоря.

gilotinator
08-01-2009, 15:54
Ами аз съм мисля да продължа образованието си в UK.Та,използвал ли си някоя фирма,като Интеграл,за да ти помогне с избора на специалността и настаняване и т.н.? :)

neHcuoHepKa
08-01-2009, 16:12
Така да започна първо с Интеграл. Взимат 500 лв за да попълнят няколко данни в 1 сайт.
www.ucas.com е сайтът и само през него можеш да кандидатстваш за УК унита.
Можеш да си попълниш апликацията сам или да дадеш 500 лв на Интеграл. Като да знаеш ,ако кандидатстваш през фирма ти нямаш достъп до акаунта си и ако стане грешка и прецакат нещо от Интеграл , ти няма да разбереш и може да те reject-нат университетите.
За настаняването всеки университет си има общежития и като те приеме ти си пишеш желанията и те те настаняват.
За самото кандидатстване ти трябват
1.Мотивационно писмо , с което да обясниш с какво те привлича специалността и защо да изберат точно теб за нея (имай впредвид в по-класните университети 10 човека се борят за 1 място)
За това мотивационното е най-добрия начин да ги убедиш да те вземат
2.Препоръка от учител. Най-добре е тя да е написана от учителя ти по английски ,защото при нужда от контакт ще се свържат с него и е добре да им говори езика.
3.Понеже крайният срок за кандидатстване в УК е 15.01.10г трябва да си вземеш академична справка от училище за оценките ти от 9 до 11 клас.
4.За кандидатстване в УК университети трябва да положиш изпит ТОЕФЛ или ИЕЛТС с резултат по-висок от този ,които унито изисква.
5.За да се ориентираш в специалностите ще ти дам този линк. Това е класация на ГАРДЪИН за университетите , като можеш да ги сортираш по специалност.
http://education.guardian.co.uk/universityguide2009

6.Добре е да се регистрираш в сайта на UCAS и да видиш дали можеш да си попълниш апликацията сам , ако имаш някакви въпроси пиши.
А да не забравя имаш право само на 5 избора на университети.

gilotinator
08-01-2009, 19:22
Аз няма да кандидатствам още щото съм на 17 сега(в 11 клас съм),но се интересувам да не оставям за последно.Благодаря ти много за информацията,сайта ми свърши работа,ако имам въпроси,ще ти пиша.Поздрави! :)

teenems
08-01-2009, 20:16
аз бих искала

amk933
08-01-2009, 22:09
Аз имам още 2 години до тогава де, но още от сега се интересувам и горе-долу съм наясно с цялата история покрай кандидатстването. Но аз определено ще ползвам Англия като резервен вариянт, ако не ме приемат в Америка. Но поне ще имам и английска и американска диплома и ще избегна пречките, които българското образование създава при кандидатстване. Поне със 100% знам че в LSE обикновено reject-ват хора от България тази година, дори с 6.00 и перфектни препоръки и резултати на IELTS в порядъка на 8.50 и 9.00.

А имам един въпрос, ако можеш да ми отговориш, защото е много специфичен. Като съм с английска диплома знам, че IELTS и TOEFL не ми трябват. С какво се кандидатства? Може ли без IB или A-levels? Как?

neHcuoHepKa
08-02-2009, 04:39
Или iB или А levels или A2
като си избереш унита им гледаш entry requirements за специалността.
Като си с английска диплома не ти трябва тоефл/иелтс.
За ЛСЕ приемат БГ - миналата година един познат влезе там. Може понякога да искат и foundation year.

psychopath
08-02-2009, 05:12
Повече ми допадат Швеция и Финландия.
Условията за българи са по-добри. :)

GbSy
08-02-2009, 08:10
Много голяма мечта ми е да уча право в Оксфорд един ден, но предвид таксите там... едва ли.

gilotinator
08-02-2009, 08:40

Там пак се учи на английски,нали?

GbSy
08-02-2009, 08:53
Я, ако обичате, да ми разсясните за всички тези iB A levels и т.н.
Моооля ви. 8-)

amk933
08-02-2009, 11:12
Оффф, точно това се надявах да не чуя. Аз въпреки че ще уча и IB не исках да кандидатствам с него, защото е адски, ама адски трудно. Домашни се пишат до 4 сутринта и после хоп на даскало в 7:15 до 17:00. Ужааас. Поне за Америка IB няма да ми трябва. А в Кембридж доколкото видях може и със SAT, което някак-си по ме удоволетворява. А за LSE за тази година ти го казвам със сигурност. Ако излизаш само с бг диплома не взимат. Имам приятели с перфектни резултати и на IELTS, 6.00 в дипломата и перфектни препоръки и никой не е приет. Причината - бг образование. :)

А за IB, A-levels, AP и т.н. е дълга и широка. Общо казано това са трите най-трудни дипломи в света, които завършват с изпита и са огромен плюс при кандидатстване. Специално за IB директорите на Харвард, Йел, Браун и още няколко са казали, че: "IB е най-добрата средно-образователна програма в света без изключение". Та накрая има изпити и ако ги изкараш примерно с 6 или 7 от възможни 7 можеш по съответните предмети да пропуснеш една година или семестър в университета и да минеш директно втора. Така можеш да завършиш бакалавър за 3 вместо за 4 например. Но е ужасно трудно. Ако те интересува друго питай. За IB мога и повече да разкажа. С AP също мога да ти помогна, но с A-levels не съм много наясно. :)

VQTUR
08-02-2009, 12:37
Аз също се готвя за изпити там октомври, но мойта специалност е малко по-различна.Занимавам се с музика.

А авторката - там ли учи/живее?
От къде знае толкова много?

пп. Лондон ми е любимия град! Сърцето ми остана там и много ще се радвам, ако наистина ме приемат.

neHcuoHepKa
08-02-2009, 12:41
Значи , сега да разясня на всички не толкова започнати.ТАКСИТЕ В УК УНИВЕРСИТЕТИТЕ СА ФИКСИРАНИ.ТОЕСТ ДОРИ И ДА ОТИДЕШ В НАЙ-ЗАБУТАНОТО УНИВЕРСИТЕТЧЕ ЩЕ ТИ ВЗЕМАТ TUITION FEE ТОЧНО ТОЛКОВА КОЛКО И В КЕЙМБРИДЖ,ОКСФОРД, ЛСЕ , УКЛ ИЛИ ИМПИРИЪЛ КОЛИДЖ.Таксата е 3000 паунда на година , като имате право на нисколихвен заем , който ще изплащате след като завършите и започнете работа.
За ЛСЕ да поясня , ако не са си направили достатъчно добро мотивационно твойте приятели, дори и най-високите резултати не могат да компенсират този факт.Щом не са получили оферта ,значи проблемът е в техния personal statement.Oбикновенно като реджектват пишат и причината.
За хора завъшили в България няма нужда да полагат изпити А левълс и IB!Kaндидатства се само с БГ диплома.

едит : На ИЕЛТС трябва да си извънземен за да изкараш 9.0 нали знаеш , че и 8.5 е прекалено много.

VQTUR
08-02-2009, 12:47
такса ми е ясно че има, но от къде се взимат тези кредити - и преди съм чувала за тях.
ще ми разясниш ли?

иначе винаги си остава възможността със стипендията :D

neHcuoHepKa
08-02-2009, 12:49

Там пак се учи на английски,нали?

Не знам много за Швеция или Финландия , само знам ,че имат много бакалавърски степени преподавани на английски.Обучението там е БЕЗПЛАТНО и на високо ниво. Трудно се намира работа , ако не знаете фински или шведски , а някой университети имат практика да приемат след изкаран тест при тях ,които обикновено е на фински или шведски.
Други "безплатни" дестинации са Дания ( не ви съветвам за там , чувала съм че хлябът е от порядъка на 5 евро и нагоре, общо взето скъпотия) и Норвегия.

neHcuoHepKa
08-02-2009, 12:53
такса ми е ясно че има, но от къде се взимат тези кредити - и преди съм чувала за тях.
ще ми разясниш ли?

иначе винаги си остава възможността със стипендията :D

Отпускат се от правителствени организации. Казват се нисколихвени заеми като лихвата е 0.5%.Изплащаш ги след като завършиш ,ако искарваш над 22 000 паунда на година в УК или над 1500 лв месечно в България. Кредитите покриват само таксите за унито. Кандидатстваш с лична карта и банкови извлечения ,с които доказваш ,че нямаш кинти за такси. Отпускат се на всички покрили условията. Ако нямаш пари няма как да не ти отпуснат кредит. Документите се подават за всяка година.
Общият размер на кредита за бакалавър възлиза на 9 000 до 12 000 паунда. Зависи дали учиш 3 години или 4 години бакалавър. За магистърските програми няма заеми.
Ако имате други въпроси питайте.

едит стипендия знам ,че можеш да получиш от University of Coventry на стойност 2000 паунда годишно , ако имаш БГ диплома над 5,5.

amk933
08-02-2009, 13:03
Аз знам, че 8.5 е страшно много, но и знам, че човекът има толкова. Нали се сещаш, че като има 8.5 е достатъчно умен да си напише дпбро мотивационно писмо. Иначе това за ЛСЕ им го пише дори на сайта, че българските дипломи са съмнителни, а и това, че човкът е reject-нат само заради бг образованието му го е казал познат, който работи в университета. Абе ЛСЕ е с много неясна политика по приеманията. Да не мислиш, че кухата лейка Лилана е влязла с много ум и добро мотивационно писмо. :?

neHcuoHepKa
08-02-2009, 17:04
Не знам , ама все пак ,ако не признават БГ диплома дават foundation.
Мотивационното писмо не опира само до английския!
www.studential.com виж тук примерни мотивационни. Ако е писано сухо и без необходимата мотивация.... ,която трябва за ЛСЕ.

amk933
08-02-2009, 17:30
Ще погледна, но ти казвам, че наистина е умен човек. Аз имам една приятелка, която е 5 пъти по-куха, но е с американска диплома и я приеха. Абе и пак ти казвам, че Лиланчето на дали е влязла с акъл. Ти къде си учила/ учиш в Англия? Доволна ли си? Не са ли ти студени англичаните? Мойте всичките учители(американци) много им се подиграват, че били странни, че били надути... Абе въобще как е всичко?

neHcuoHepKa
08-02-2009, 21:24
Американците по принцип не долюбват англичаните ,вторите са любезни и въздържани.
Уча в Гласгоу. Чувствам се добре не е лошо.
Относно БГ дипломата може да са се опарили от ЛСЕ. В България ,ако учиш в кварталното училище ще получиш диплома 6.0 ,но не и знанията за нея.

Slave4You
08-03-2009, 09:27
Аз сега ще съм 11 клас и имам планове да кандидатствам в Англия, но си уча в държавно училище и дипломата ми си е българска. Във всички университети говорят за необходимите оценки от GCSE и някой ми беше казал, че има начин тези level-и да се вземат и в България, така ли е? Иначе за да разбера на всеки университет изискванията относно българските дипломи предполагам, че трябва да ги питам лично? Също така цялата диплома ли се взема, или само основните предмети за специалността? (напр. за Медицина - Химия и Биология) И има ли значение броя часове по тези предмети, които съм имала в училище (напр. ако уча в профилирана гимназия ще имам много повече часове, отколкото ако уча в СОУ - това има ли значение?) Ако някой ми обясни тези работи ще съм безкрайно благодарна:)

amk933
08-03-2009, 09:58
Аз сега ще съм 11 клас и имам планове да кандидатствам в Англия, но си уча в държавно училище и дипломата ми си е българска. Във всички университети говорят за необходимите оценки от GCSE и някой ми беше казал, че има начин тези level-и да се вземат и в България, така ли е? Иначе за да разбера на всеки университет изискванията относно българските дипломи предполагам, че трябва да ги питам лично? Също така цялата диплома ли се взема, или само основните предмети за специалността? (напр. за Медицина - Химия и Биология) И има ли значение броя часове по тези предмети, които съм имала в училище (напр. ако уча в профилирана гимназия ще имам много повече часове, отколкото ако уча в СОУ - това има ли значение?) Ако някой ми обясни тези работи ще съм безкрайно благодарна:)

Тези A-levels в България можеш да ги изкараш единствено в Darby College, но трябва да го караш успоредно с училище, което си е чиста проба самоубийство. Иначе, не ти се броят основните предмети, а цялата диплома със вкючени матурите. Хорариумът мисля, че няма значение. Въпросът е да покрива някакви минимални стойности, а тези, които имат повече си е добре за самите тях. А това за българската диплома някои университети го имат на сайта си, при някои се знае негласно. Трябва да си много уникална или да имаш едно здраво рамо от някой политик, за да влезнеш в така наречените кастови университети. :)

neHcuoHepKa
08-03-2009, 10:31

Значи хора , като имате въпрос първо прочетете отначало темата.Написала съм ,че А левърс не ви трябват. GCSE пък и на англичанин не му трябва ,защото това е GeneralCertificate for SecondaryEducation. Като получат това GCSE те трябва после да влязат в колеж за 2 години и товага изкарват А левълите.
За българи учещи в България Алевъли не трябват!
Хорариумът няма значение ,но е добрe да отбележиш ,че учиш в такова училище ,ако има връзка със специалността избрана от теб.
Дипломата се взима цялата. ЗИП + НОРМАЛНИТЕ ПРЕДМЕТИ + МАТУРИ

Ако имате въпроси , продължавайте да питате :)

amk933
08-03-2009, 10:46
^ Е не трябват, ама можеш да ги изкараш. Какъв е смисълът? Сигурно има някакво преимущество? :-o

Slave4You
08-03-2009, 11:03
Мерси за отговорите. Разбрах, че не се искат, но тъй като дипломата ми не е особено блестяща, реших, че ако уча здраво да взема А-левъли с добри оценки, ще мога да кандидатствам с тях. Разбрах, че няма да стане обаче - мерси за отговора amk933 :)

bishop
08-03-2009, 22:06
и аз имам въпроси. 3. тази година ще съм 11 клас и като завърша вероятно ще кандидатствам в англия. миналия декември взех САЕ с А, първият ми въпрос е мога лид а кандидатствам с него като сертификат по англ (на сайтовете на повечето университети пише че се приема). иначе дори и да мога тази година ще карам IELTS, няколко сата и TOEFL.

освен това бях чул от учителката ми по немски, синът на която ще учи в оксфорд от октомври, че сатовете не са определящи, но по колкото повече предмети има SAT 2 човек толкова по добре. (ще държа SAT 1, 2те математики, химия, молекулярна биология, английски, немски и евентуално и екологическата биология). има ли нещо вярно?

последният ми въпрос е колко горе доло струва животът за 1 година в англия? в главата ми се върти нещо от сорта на 3000-4000 общежитие + още толкова храна (отделно от 3200 и колкото там беше tuition-a и учебниците)

amk933
08-03-2009, 22:24
За повечето специалности САЕ с А ще ти е повече от достатъчен, а и щом пише на сайтовете, че може, значи може, но като ще караш IELTS виж кой ти е по-високият резултат и кандидатствай с него. За SAT за пръв път чувам да играе някаква роля в Англия, но щом учителкат ти ти го е казала сигурно има защо. Виждам, че си се хвърлил/а на страшно много предмети. Не го подценявай. SAT Reasoning Test е може би най-коварният изпит по английски и останалите предмети след IB A1 HL. Дори Харвард и най-добрите университети по света не искат повече от 3 SAT Subject Tests. И, ако ще караш математика 2, няма абсолютно никакъв смисъл да караш 1, простото, защото 2= 1 + още малко. Много е лесна математиката на SAT, дори 2, но имай предвид, че си е по американската програма и не знам какво учите в българското училище като материял, дали е нужното ( не като сложност, а като материя). Но пак ти казвам в никакъв случай и 1 и 2 - просто няма смисъл. Още повече, че на 2 се изкарват по-лесно по-високи резултати, защото там една или две грешки може изобщо да не ти ги броят и да си имаш 800/800, докато на 1 не е така. ;)

За живота в Англия не мога да ти помогна. Пенсионерката по-добре би ти помогнала, защото живее там все пак. Но с тези резултати на САЕ ти препоръчвам да изкараш един TOEFL и да пробваш и в Америка. Така и така ще се мъчиш със SAT. 8-)

silver_moon
08-04-2009, 07:22
айде и аз да питам, че хич не съм наясно :D
1. трябва ли първо да съм изкарала всички нива англ., за да се явя на изпитите за САЕ и тн. . Остана ми само Upper-Intermediate да изкарам, но се чудех дали мога още сега да се запиша на курсовете, подготвящи за тези изпити

2. кои изпити се гледат в Англия и кои в САЩ
3. Мога ли в 11 клас (сега ще съм 10) да изкарам тези изпити и в началото на 12 да кандитатствам в Англия и САЩ

пп. сори за глупавите ми въпроси :D

neHcuoHepKa
08-04-2009, 07:41
CAE с А е супер! IELTS няма нужда да караш според мен (аз не разбирам от университети в Америка) но ако се пробваш в Кеймбридж или Оксфорд (не може едновременно и в двата да кандидатстваш) може да успееш. Все пак една диплома от Оксфорд или Кеймбридж е по-добра от Пенсилвания и тези другите там университети. Почти се равнява на Харвард.
Процедурата за Оксфорд/Кеймбридж (ще ги наричам Оксбридж за по-кратко) е следната. Кандидатстваш в един двата до 15 октомври (или септември беше , не мога да си спомня ).
Ще те извикат на интервю ,което включва и тест по математика (лесен , но коварен , доколкото знам цели не да се видят знанията ти , а мисленето).Ако те приемат , таксите са 3200 на година плюс общежития към 4000 и храна не знам(храната там е ефтина така ,че около 60 паунда макс на седмица) Ако учиш там няма да ти позволят да работиш през учебното време. Учебният период е от 26 седмици за Оксфорд до 32 седмици за Кейбридж. Можеш да кандидатстваш за заем ,който да ти покрие таксите за цялото обучение , но разходи за храна и общежитие си покриваш сам.Някой университети предлагат заеми за тези неща , но не съм много запозната с тях.
Грубо за живот на месец ти трябват минимум 600 паунда
минимум 85 паунда на седмица за общежитие , 40 паунда храна , телефон , ток-газ , малко пари да излезеш някъде с приятели.
През ваканциите можеш да работиш (явно в Оксбридж натоварването е доста щом учат до 7 месеца) .Та остават ти 5 месеца да работиш , можеш да излезеш на квартира след първата година с приятели и значително да ти спаднат разходите. Минималната надница за човек от 18 до 21 години е 4,73 лири на час.

neHcuoHepKa
08-04-2009, 08:01
айде и аз да питам, че хич не съм наясно :D
1. трябва ли първо да съм изкарала всички нива англ., за да се явя на изпитите за САЕ и тн. . Остана ми само Upper-Intermediate да изкарам, но се чудех дали мога още сега да се запиша на курсовете, подготвящи за тези изпити

2. кои изпити се гледат в Англия и кои в САЩ
3. Мога ли в 11 клас (сега ще съм 10) да изкарам тези изпити и в началото на 12 да кандитатствам в Англия и САЩ

пп. сори за глупавите ми въпроси :D

1.не
2.САЩ - САТ . UK- бг диплома плюс TOEFL /IELTS /CAE поне с В .
3.Можеш.

amk933
08-04-2009, 09:46
^По питането за САЩ да добавя:
Ако си с българска диплома ти трябва и TOEFL задължително. Освен това ти е задължителен SAT Reasoning Test, по-известен като SAT 1 и, ако ще кандидатстваш в Харвард, Йел, ЮПенн, Принстън, Станфорд, Корнел, Джон Хопкинс, ЮСЛА, Бъркли, Браун, Колумбия, Чикакгския, Ню Йоркския и въобще из елитните ти трябват минимум 3 предмета SAT Subjet Tests по твой избор.

А сега и аз да питам:
Защо може да кандидатстваш само в Оксфорд или само в Кембридж?
Кой според теб е по-добрия?
Аз, ако искам да вляза в единия от двата ми трябват минимум 36/45 на IB за Кембридж и 38/45 за Оксфорд. Защо е тази разлика? 2 точки не са малко? :-o Мерси.

neHcuoHepKa
08-04-2009, 11:58
Честно да ти кажа нямам представа от iB и не знам 2 точки малко ли са много ли са?Знам само ,че можеш да кандидатстваш само в един от двата. Не знам защо.
Все пак имай предвид ,че правилата за Оксбридж за много различни от нормалните университети.
Знам ,че има българи в Оксфорд , но нямам директна връзка с тях.
Все пак доколкото се разбира и от сайтовете и от инфото ,което имам натоварването в Оксфорд е по-голямо като се има впредвид ,че учат 26 седмици на фона на 32 в Кеймбридж. Това е месец и половина по-малко.
Ти си избираш , но предполагам ,че знаеш по кооолко много кандидати има за 1 място. Ей забравих ,че се водиш overseas student и таксите са по-големи , но като гражданин на ЕС (ако имаш бг гражданство) може би ще си като home/eu student. Това не е зле да провериш ,ако имаш съмнения във финансовата част.
Съветът ми е , ако наистина искаш в Оксбридж седни и учи.Мисли само за "наградата" .Сериозно нещо е да си студент на Оксфорд или Кейбридж , а пък още по-сериозно става и ,ако завършиш.

amk933
08-04-2009, 12:41
Аз ще кандидатствам в Англия, само като втори вариянт иначе най-голямото ми желание е Yale, но там е най-трудно, може би в целия свят, защото е политически и кастов и му е най-нисък acceptance rate. А Оксбридж ще пробвам просто така. Ако стане стане. Иначе 2 точки са относително много на IB. Иначе ще кандидатствам с бг гражданство, но с IB, американска и английска диплома и най-вероятно със SAT. Няма да карам IELTS или CPE. И ще разчитам на много силни политически препоръки. Иначе знам, че трябва яко учене и за това още от сега (10 клас) ще ходя на tutors за SAT. Ти какво учиш в Англия? Там ли мислиш да работиш и да живееш след това?

l0lz
08-04-2009, 13:57
Кво да те питам, аз след няма и 2 месеца заминавам за Англия и там ше уча и ше си изкарам висшето. x)

neHcuoHepKa
08-04-2009, 16:38
Кво да те питам, аз след няма и 2 месеца заминавам за Англия и там ше уча и ше си изкарам висшето. x)

От поста ти предполагам ,че ще си в secondary school.

amk933 - какво означава политически препоръки?
Иначе аз съм Computer Science, но нямам идея още дали тук ще остана.
В БГ също предполагам се взимат добри пари като програмист.
Би било хубаво и в България да въведат А левълите за университет. Вместо тия глупави матури, които за нищо не ти трябват. :D

amk933
08-04-2009, 16:54

От поста ти предполагам ,че ще си в secondary school.

amk933 - какво означава политически препоръки?
Иначе аз съм Computer Science, но нямам идея още дали тук ще остана.
В БГ също предполагам се взимат добри пари като програмист.
Би било хубаво и в България да въведат А левълите за университет. Вместо тия глупави матури, които за нищо не ти трябват. :D

Да в Secondary съм или както ние му викаме High School. :D
Политически препоръки са препоръки от лица, обвързани с политиката, който за кастовите университети като Йел и Оксфорд са важен плюс. Иначе специалността ти е много готина, но според мен е напълно несъизмеримо това, което ще получаваш в България и това, което в Англия, Америка, Австралия и т.н. В БГ най-малкото първо ще те пуснат да си тестер и няма да ти плащат много, а за да си издигнеш в тиия фирми трябва да умре някой. :D Според мен, ако се уредиш там ще ти е по-добре. Иначе за A-levels се мъчат от много години в английската да ги вкарат както е в немската Leistung-а, но са мноооооооого далече. Аз смятам, че най-добрия вариянт ще е IB, защото А-levels са само в Англия, AP само в Америка, а IB е някак-си по международно, въпреки че е най-трудното от 3-те. Абе права си че тия матури са пълен бълвоч. Добре, че няма да ги карам, въпреки че с IB хич няма да ми е лесно. Якото обаче е, че всички университети вдигат изкуствено на всички IB кандидати с 1 единица общия успех и така може да изкараш много повече от 4.00 или A/A+(американското 6). :-o

neHcuoHepKa
08-04-2009, 20:50
Според мен А левълите а някакси по- стуктурирани. В смисъл , караш А левъл по математика , А левъл физика и тн. IB сигурно е всичко наведнъж. При А левълите можеш да се явиш на поправка по дадения предмент за повишителен и тн.
А тия матури какво , караш ги , но от една страна е хубаво ,защото показват кой колко знае.
Примерно учиш в кварталното училище , нищо не правиш ама ти драскат 6-ци. Излизаш с диплома 6 , а тия от елитните гимазии (вкл и мен) са се блъскали за да си изкарат оценките. И какво ? Накрая аз имам по-ниска диплома от оня идиот от 142353 СОУ.
Но наистина А левърлс трябва да се въведат и в БГ образованието.
Сега правят някаква реформа и махат изпитите след 7 клас ,които пресяваха хортата за елитни гимназии. Според мен искат да докарат БГ образованието до колапс.
До колкото знам в Америка е по-лесно. Ние сме учили тригонометрия още от 9 клас докато вие я взимате май в колежа :)

amk933
08-04-2009, 21:17
Какво имаш предвид под тригонометрия. Sin, Cos, Tan, Cotan и тези ли? Специално в моето училище по математика има два класа - Стандартен и Висок. Аз съм във високия и там тези неща ги учихме в 9 клас. Учим и много статистика, вероятности и т.н. Изобщо не ми е по-лесно от в българското училище, където учих до 8 клас включително. Материала е много повече специално по биология и науките. Само за справка учебника по история е 700 страници, а този по биология 1200. :-s Това за 9 клас. И има много проекти и практика и домашни. Абе въобще пълна олелия. Сега ще съм 10. :)

Иначе IB си е много добре направено. Можеш да учиш или за цялата диплома или да изкараш сертификати в отделни области, който искаш без да имаш цялата диплома. Нямаш право на поправка, но за разлика от A-levels, с IB и AP, ако искараш 6 или 7 (IB) и 5 (AP), можеш да изпуснеш първата година по съответните предмети или дори да минеш директно втора.

А за бг системата, много добре са го намислили, обаче не знам за 4 години дали ще го осъществят. След 7 клас изпита ще го махнат, но ще сложат външно оценяване или нещо подобно на матура, което няма да изисква частни уроци и ще покаже кой колко знае. По математика ще се решават задачки както беше едно време, а няма да се кара на принципа "Държавна Лотария", както си беше с този малоумен тест, а по български не знам как ще е. Лично аз подкрепям промените. И другото е, което една маса умствено недоразвити не разбраха е, че предучилищната ще е задължителна и вече ще е от 5 годишна възраст, а не от 6 и ще обхваща и двете години, а не само едната, както беше по-рано. Но тук решиха че ще се тръгва на училище на 6. Пак недоразбрали и недочули. Иначе Фандъкова е страхотна. Беше ми директор 7 години и по-голям Човек и Професионалист не познавам. Адски мила, любезна, разбираща, контактна и общителна, но взискателна и мнооооооого отговорна. Знае какво прави, защото точно благодарение на нея 73 СОУ (Втора Немска) стана едно от най-елитните училища и държавното училище с най-модерна база, благодарение на многобройните дарения от посолствата, който привлече. На матурите миналата година училището беше на 2 място по бал след АК с една стотна по-малко. :) Много е добра и благодарение на нея в София има доста нови детски градини след като тя стана кмет. Така че ако тя не помогне, то не виждам кой. :)

Mastta
08-04-2009, 23:52
Значи аз ще се включа в темата като най-тъпия и най-малкия ( :lol: ) Сега ставам 8 ми клас, но мисля че за серизните неща трябва да се помислят много рано. Още от много малък винаги съм си мечтал да уча в Америка или Англия. Знам че ще трябва да се боря упорито. В момента английски почти не знам :D , но като за начало се записах в Пловдивската английска гимназия. Не знам това до каква степен ще ми помогне. От сайта на гимназията разбрах, че след 11ти клас се полагало изпити за САГ. От предишните постове разбрах, че това вършело работа (естествено, ако ги взема). Мисля, че дипломата, която ще взема, като завърша се води бълграска ?! :-o И въпросът ми е трябва ли да се карат допълнителни курсове или нещо такова в моя случей или само с ученето в училище мога да постигна нещо?

п.п. - Извинявам се за тъпите и въпроси.

amk933
08-05-2009, 00:14
Хич не са тъпи и много се радвам, че са останали такива хора като теб, на които им пука за бъдещето им и го мислят от сега. Много труд ще трябва да хвърлиш през идните години за да научиш английския. До колко добре ще го научиш зависи доста и от теб самия. Ако учиш, колкото да изкараш 3, няма да го научиш, но доколкото разбирам случая е друг. Дипломата ти е българска. Курсове първата година няма смисъл да караш. Ако учите като хората в подгответо трябва да вземете поне до Intermediate материяла. От следващата година обаче ти препоръчвам да се захванеш с английския и извън училище по-сериозно. За CAE, CPE и IELTS ще ти трябва и допълнителна помощ или поне моето впечатление е такова, особено, ако искаш да учиш в някой от топ-университетите. За Америка е по различно. Там САЕ не върши работа. За там ти трябва TOEFL, който е що годе приемлив като трудност и SAT, за който без частни уроци си за никъде. Много е труден и в училище английския не е достатъчен. За него се учи специфична лексика и как се конструира и пише есе за 20 минути. Това е от мен. Ако се сетиш нещо друго - питай. Ще отговарям. За важните неща се мисли от далече. :)

neHcuoHepKa
08-05-2009, 04:54
От моя опит в английска гимазия мога да добавя ,че часовете 9 и 10 клас са всички на английски ,което донякъде помага за термините.
Аз не съм наясно с образованието в Америка , но имам някакво усещане ,че е доста по-скъпо.
За Англия моят съвет е ТOEFL плюс добра диплома (над 5.50 при всички положения).
САЕ няма смисъл . СPE e вече профишънси и хептен няма смисъл. :?
А само една добавка щом сега ще си 8 клас ще кандидатстваш след 4 години (в началото на 12) което е 2013. Точно тогава ще вдигат таксите двойно в Англия (от 3000 на 7000 ).

amk933
08-05-2009, 07:01
^В смисъл кое да е скъпо? Висшето ли? :-o Кажи, ако е висшето и ще ти кажа как е (такса, програми, стипендии), но определено, ако не си на стипендия (малко вероятно) е доста по скъп от в Европа. Но като цяло животът и храната специално са много по-евтини. :)

neHcuoHepKa
08-05-2009, 08:28
Kaто такси за унито . Тук в УК стипендии на чужденци не дават, там как е?

amk933
08-05-2009, 09:26
Дават без значение дали си чужденец или не. Дори Харвард, Йел, Колумбия, Принстан, Корнел, Браун, ЮПенн и Дартмаут имат такава полица, че всеки, чиито родители получават по-малко от 180 000 (мисля че толкова беше) долара, учи без пари, без кредити просто те го покриват. И така около и над 50% от студентите в тях не плащат нищо. Това им е другото хубаво освен, че са престижни. Иначе най-скъпо е в Джордж Уошингтън Юнивърсити и е някъде към 50 000 долара само tution fee-то. В Харвард и Йел е малко по-малко - 40 и нещо хиляди. Иначе най-евтино е в Community Colleges. Там семестър може и на 2300 долара да ти се върже. Иначе извън Бръшлянената лига, където, ако нямаш средства ти покриват таксите, много други университети имат разни стипендии за успех. Абе измислени са начини за подпомагане и няма значение дали си Home Student, EU, International и т.н. :)

Kum40Val40
08-05-2009, 13:37
Като ви чета и съвсем се обърках. И аз ще съм осми клас, но съм решил отсега, че ще продължа образованието си в чужбина. Смятах тази година да се запиша на курс за FCE, а после - за CAE, Ама като ви чета се чудя дали има смисъл. Или да се запиша на обикновен курс и като дойде време за кандидатстване да се пробвам с TOEFL, Какво бихте ме посъветвали?
И друго да питам. Прочетох, че бг дипломата не е с добро име. Само дипломата ли гледат? Дали няма значение и конкретното училище все пак? Защото аз ще уча в СМГ и смятам, че ще получа подготовка не по-лоша от връстниците си в чужбина.

amk933
08-05-2009, 14:13
Хубаво е, че си решил да учиш в чужбина. За FCE лично според мен няма смисъл. Да караш и САЕ сега е още по-безмислено, защото вече не са доживотни както бяха по-рано, ами за 2 години само. Най-рано в 11 клас, ако ще караш някакви изпити или най-късно лятото преди 12 клас. По-добре сега наблягай на английския като цяло. В СМГ математиката ще я научиш, ама езика не ми се вярва. Трябва да се занимаваш с него извънкласно. Ако ще кандидатстваш в Англия само по-добре е IELTS, ако ще кандидатстваш само в Америка - TOEFL, а, ако и в двете пак TOEFL. За Америка ще ти трябват и SAT Reasoning Test + 3 SAT Subject Tests, за който си трябват яко уроци. Особено за Reasoning-а. Така че по това отношение в Англия е по-лесно. :)

За Англия не знам как е, но в Америка важното е да имаш повече от 5.50 или 5.75 в идеалния случай. Но за САЩ огромно значение има препоръките. Те са ти грубо казано 40% от цялото кандидатстване и трябва да мнооого силни. Иначе съмнявам се някой в Англия или Америка да ти знае българските училища, което е голяма тъпня, защото има разлика между знанията в 976049838 СОУ и СМГ, ЕГ-тата и елитните училища. :?

Mastta
08-05-2009, 14:29
Значи оставам с впечетление, че TOEFL върши най-добра работа, но аз не знам нищичко за него, бихте ли ми дали малко повече информация за него. (че аз дори за първи път чувам :D )

amk933
08-05-2009, 14:45
Еми значи TOEFL го има(ше) в 2 вариянта- paper-based (на хартиен носител) и така наречения ibTOEFL или internet-based. Хартиения е 677 точки, а интернетския е 120 точки. Вече май остана само ibTOEFL да се практикува. TOEFL означава Test of English as a Foreign Language или Тест по английски като чужд език. Нищо по-различно не е от нормален тест. Имаш Reading, Writing, Speaking и Listening или Четене, Писане, Говорене и Слушане. На ibTOEFL пишеш два текста, отговаряш на 6 въпроса устно, четеш един текст от около 700 думи ( 3-5 пасажа) и отговаряш на въпросите по него и накрая слушаш 6 пасажа по 3-5 минути и отговаряш на въпроси свързани с тях. Ако се сещаш нещо още питай. :)

neHcuoHepKa
08-05-2009, 19:20
Хубава темичка се получи , можем да помагаме хем за ЮК, хем за Америка. :D
Значи за ЮК , БГ дипломата не е проблем (или не е чак такава пречка).
Единствения университет ,за който е подвърдено ,че не приема бг дипломи е UCL - Унивърсити Колидж Лондон. Ние с амк933 проведохме една малка дискусиика за ЛСЕ (Ландън Скуул ъф Економикс) , но щом има приети значи все пак приемат българи.
За ЮК гледат първоначално мотивационното писмо ,което вие си пишете и препоръката от учител. После поставят условия за оценките.
Така ,че погрижете се да имате добра диплома от 9 , 10 , 11, 12 клас. И учете английски , за да можете 11 клас да карате TOEFL.

П.С - Според мен Англия и ЮК като цяло си е една постижима цел за българите. Поне няма да се занимавате с издаване на визи и разни други документации.

amk933
08-05-2009, 20:01
А как се кандидатства в UCL, ако си с бг диплома или просто нямаш никакъв шанс? :-o Все пак това е един от хубавите английски университети... А и още един въпрос имам. Имам една позната, която завърши MIT, след това специализира в Харвард, но реши да работи в Англия и там едва-ли-не някак си я приемали с пренебрежение, заради американското образование нищо, че е впечатляващо. Имаш ли наблюдения дали винаги реагират така към американското образование?

Иначе темичката супер се заформи. Браво! :)

П.С.: Току-що влязох в сайта на UCL и честно казано по-объркващ сайт не съм виждал. Едно Admissions да бяха сложили. :(

Kum40Val40
08-06-2009, 05:09
Някъде по-нагоре пишеше, че в Кембридж имало интервю и допълнителен изпит по математика. Имате ли представа как точно става с организацията? Лично или онлайн?
Като се има предвид, че това е един доста скъп университет, имате ли право да работите или се разчита изцяло на мама и тате? Ако изобщо остава време за работа... Абе, това с издръжката е доста смущаващо. То кредита си е кредит, ама доколкото разбрах в никакъв случай не покрива изцяло пребиваването и ученето.
Как кандидатствахте? Чрез посредническа фирма или чрез UCAS?
Откъде сте сигурни, че таксата от 3000 ще се вдигне на 7000. Щото тогава шансовете ми ще намалеят още повече :neutral:

Kum40Val40
08-06-2009, 17:09
Също ми е интересно да разбера каква е атмосферата в университетите, в които учите? Има ли нещо общо с нашите? Какви са състудентите ви? Вярно ли е, че конкуренцията между вас е голяма и преписванки и подсказванки не са допустими? Ей такива работи... Айде че сигурно вече съм досаден. :neutral:

amk933
08-06-2009, 19:41
За Кембридж, трябва да отидеш на място и да си вземеш интервюто и изпита, лично до колкото знам. Изпита поне за LSE съм го виждал и не е труден, такак че предполагам, че и този не е някакъв по-страшен.
Какво значи един доста скъп университет? Оксбридж са държавни университети и като всичко останали таксата в тях е фиксирана и не е повече от колкото в най-просите Английски Университети, а именно 3250 лири. Докато си на училище (между 26 - 32 седмици) НЯМАШ право да бачкаш. През устаналите 4-5 месеца можеш. Единствено за Шотландия знам със сигурност, че много често ги освобождават от таксата и учат без пари, влючително и българи. Кредитът ти покрива само tuition fee до колкото знам. Храна, общежитие и т.н. трябва сам да си ги осигуриш. :)

Аз не съм още в университет. Знам, обаче, че дори и да кандидатстваш с фирма те пак си минават през UCAS. Просто ти вършат работата по апликацията, която не е кой знае колко сложна, за което ти прибират 500 лв. За това, че ще ги вдигат, пенсионерката да отговаря. :D

За атмосферата и другите неща в Англия не знам как са. За Америка мога да ти кажа как са, но за средно училище става въпрос. :)

Kum40Val40
08-07-2009, 04:45
Ами кажи де! Това също звучи интересно...

ramone
08-07-2009, 17:04
Амм... и аз имам един въпрос към вас, въпреки че като гледам темата е стеснена в рамките на 'английски/американски университети', не съм убедена, че питам, където трябва, ама гледам начетени хора, може и да знаете. :)
Направо.. виждам някаква тенденция след 10 клас хората масово бягат към Англия, разбирам ги де. В даскало цените скачат, образованието спада, смисъл да се остава няма. Изключвам всички сантиментални пречки 'приятели, семейство, живот...' ако ме приемат, тогава ще му мисля, но конкретно въпросът ми е следния - сега ще съм 10 клас, мечтата ми от отдавна е да следвам висше в Англия, но сега както изникна тази възможност за продължаване на гимназия там сериозно се замислям. Имаме си някакви съветници в училище, с които да се консултираме, но преди да отида при тях наесен, искам да питам вас дали знаете каква е работата - чух, че много от по-големите съученици ги взели на стипендии там, и искам да ви питам знаете ли как става. Пенсионерка, към теб най-вече се обръщам, каза, че там живееш, имаш ли някаква представа как стоят нещата за гимназиите там? Какви изпити и бележки искат, дават ли добри стипендии, заслужава ли си да се местя от догодина?
Успехът ми е добър, 5.56 нещо от сорта доколкото го смятах, ужким за стандартите на даскалото е нещо високо, въпреки че много ги има и с по 6.00 а тях нито мога да ги стигна, нито много ми се иска. Ама нали ви казвам, училището и стандартите му бавно, но сигурно потъват и не знам доколко ще ми гледат на gpa-то като на нещо сериозно. Единственото, което ме притеснява е, че в даскало сичките TOEFL, SAT и AP, които приятелите ми от 11 клас се скъсваха да взимат тая година, да не дойде много нанагорно да трябва да ги взимам пък и в съвсем друга държава, наред с всичките новости.. Та ако си наясно, кажи каквото знаеш, ако не и просто мнението ти и съветът ти ще са ми много от полза, защото аз не мога да реша, а като гледам си оторизирана за подобни въпроси :D

Slave4You
08-07-2009, 20:59
Здравейте отново:) Значи аз взех САЕ сега лятото и сега се чудя дали да се запиша на IELTS или TOEFL. За Англия по принцип не е ли по-добре приет IELTS? Повечето ме съветват да си ида на TOEFL, но по различните сайтове гледам, че общо взето няма университет, който да не взема IELTS. И IELTS по-труден ли е от САЕ-то? (ако някой има представа и от двете)

fee
08-10-2009, 12:19
Здравейте :) Много хубава тема.
Аз също много искам да кандидатствам в Англия, само че проблемът е, че сега щи бъда 11 клас, уча английски като втори чужд език и не знам дали в рамките на една година ще успея да се подготвя за TOEFL. Смятам още този месец да тръгна на уроци, но все пак не съм убедена, че времето ще е достатъчно за една добра подготовка. Според вас има ли възможност да взема изпита с приемлив брой точки, ако уча сериозно през тази година?

amk933
08-10-2009, 12:50
Slave4You, принципно за Англия съм с впечатлението, че най-добре е IELTS, но, ако ще кандидатстваш и извън Англия, по-добрият вариянт е TOEFL. IELTS не го приемат в Америка, например, докато TOEFL го приемат и там и в Англия. Да го кажем така: IELTS е по-насочен към Англия, а TOEFL е по-универсален. :)

Вече дали IELTS е по-труден от САЕ - зависи колко точки изкараш. Ето ти една приравнителна скала да видиш САЕ, СРЕ и другите на колко точки съответстват на IELTS:

http://ieltsaustralia.com/teachersandresearchers/commoneuropeanframework/F1_TestComp.gif

fee, ще трябва доста да се потрудиш тази година, за да изкараш хубав резултат на TOEFL, но определено имаш шанс! Успех и залягай над учебниците по EN. :)

Slave4You
08-10-2009, 13:59
Леле amk933 мерси много за таблицата, никъде не съм попадала на нея и доста добре ме ориентира:) А това, че САЕ се равнява на 6.5 на IELTS, нали не означава, че се равнява на А, ами само ако можеш да го вземеш - т.е. на С. Много кофти го обясних, надявам се че го разбра:) Питам, защото аз имам В и се надявам това да не означава, че няма да мога да изкарам и 6.5 :-D защото доста университети виждам, че искат и 7.0, пък и 7.5:(
Още нещо - знаеш ли какво значение има дипломата при избирането на кандидатите? Просто моята няма да е 6.00 и дано това не означава, че вече съм out :D :(

neHcuoHepKa
08-10-2009, 14:04
Aко сте над 8 или макс 9-ти клас стойте си в България.
В ЮК образованието е много по различно и те 9 (или 10) клас завършват гимазия и се насочват към колежи (които са 2 години).
Ако сте 10 клас трябва да се върнете 1 година назад,за да вземте материала, да влезете в крачка и най-важното да може да те си изкарате изпитите за GCSE ,с които се влиза в колежи.
След като се влезе в колеж след 2 години го завършвате и полагате изпити , в зависимост в коя държава сте (Шотландия ,Англия, Уелс )
Тези изпити са по предмети и се наричат А левърлс като най-високата оценка е "А". Те са много по - специализирани по предмета и знанията трябва да са на добро ниво. Нещо като матури ,но вие си избирате предметите като математиката е задължителна.
За да ви приемат в по-хубавите университети трябва да имате минимум BBB (тоест 3 "В"-та на изпитите , нещо като 5-ци )
За правото съответно изискванията скачат до небето и минимума за хубав университет е АВВ (6 и 5,5)
За това за по-лесно изкарайте си гимазия тук и си кандидатствайте с българските оценки.

fee
08-10-2009, 14:36
Мерси, amk933! Ще се постарая много, пък ще видим дали ще успея. :)

amk933
08-10-2009, 14:37
Леле amk933 мерси много за таблицата, никъде не съм попадала на нея и доста добре ме ориентира:) А това, че САЕ се равнява на 6.5 на IELTS, нали не означава, че се равнява на А, ами само ако можеш да го вземеш - т.е. на С. Много кофти го обясних, надявам се че го разбра:) Питам, защото аз имам В и се надявам това да не означава, че няма да мога да изкарам и 6.5 :-D защото доста университети виждам, че искат и 7.0, пък и 7.5:(
Още нещо - знаеш ли какво значение има дипломата при избирането на кандидатите? Просто моята няма да е 6.00 и дано това не означава, че вече съм out :D :(

Разбрах те за САЕ, ама не мога да ти кажа дали е А, В или С. :-o

7 и 7.5 не е невъзможен резултат. Ако си учиш сериозно и задълбочено, ще го изкараш без много проблеми според мен. Всички, които познавам тази година, които се явиха на IELTS изкараха над 7, а един от най-добрите ми приятели изкара 8.5. За дипломата питай пенсионерка как е в Англия. В Америка определено тя не е най-големият фактор. Там най-важни са препоръките и SAT. :) Иначе в САЩ хората се групират с оценки над 5.75, над 5.50, над 5.00 и другото вече не се гледа много, много. Така че ако си в групата над 5.75 примерно, няма значение дали имаш 5.75 или 5.99. :) Много объркано го обясних, дано ме разбра. :-D

Slave4You
08-10-2009, 19:08
Благодаря amk933 , това ме успокои малко :grin:
neHcuoHepKa когато можеш моля те кажи това за дипломите, че може да се окаже, че изобщо няма смисъл да кандидатствам в чужбина :(

neHcuoHepKa
08-10-2009, 19:17
Same here!
Тук , ако напишете добро мотивационно (което не е лесна работа , не стига само да кажете "Много искам да уча еди кво си!" А да дадете примерси с дейности ,които сте извършвали свързани с избраната от вас специалност и някакви награди ,които сте печелили , да опишете силните си страни и извънкласните си дейности) умиверситета може да свали малко от изискванията си за оценки , ако впечатлите admission tutor-ите.
За дипломата , зависи от специалността , за някой специалности искат по-високи оценки като правото например.
Но най-добре можете да се ориентирате като гледате техните изисквания за А левълс.

ВВВ - обикновено е 5 , с 5 по математика
АВВ - може да е 5 , може да е 5.50 , с 5 по математика мин.
ААВ - тук вече е със сигурност над 5.50 , като може да ви искат и 5.70
ААА - над 5,70 мин , може и 5.90 да искат.

Това е доста субективен критерии , но за по-сигурно можете да питате унитата по мейла за изискванията им относно български кандидатстуденти за определена специалност.
Също да добавя , дипломата не се знае до последния момент.
Тя се формира така
Нормални оценки + ЗИП + Средна оценка от матурите
Сборът го делите на 3 и получавате вашата диплома.

ani4aaaaa
08-24-2009, 09:06
Здравейте на всички ! :) Искам да попитам дали някой от вас знае как стоят нещата с магистратурите във Великобритания..... Също така искам да попитам и за някакви курсове по английски език във Великобритания :oops: Благодаря ви предварително! :grin:

neHcuoHepKa
08-27-2009, 07:40
За магистратурите ти трябва над 100 точки на TOEFL.
Аз лично те съветвам да си останеш в България докато не научиш хубаво езика. След това можеш да кандидатстваш за магистратура като се име предвид оценките ти от Бакалавъра.
Магистратурата в ЮК е 1 година. Цените варират от 9 хиляди нагоре.

blackorchid94
08-29-2009, 13:51
Здравейте!И аз искам да кандидатствам или в Англия или в Америка,в 9клас съм.Обаче искам да попитам как стоят нещата,ако искам да кандидатствам с медицина?Много искам да уча точно това и не съм сигурна дали ще е възможно за един нормален българин да си го позволи в UK или USA. :neutral:

bez_ime_
09-01-2009, 20:43
Здравейте!Първо браво за темата,наистина много полезни неща сте посочили.
Сега към моя въпрос-при мен положението е малко сложно.Става въпрос,че много искам да уча в Америка или в Англия,но най-вероятно това не е нещо ново,което сте чували.Обаче нямам финансовата възможност да си позволя да ходя на курсове.Уча сама вкъщи,по стари учебници на сестра ми,която завърши езикова гимназия с Английски като 1 език,отделно си търся самоучители и книжки.От миналото лято съм наблеглана сериозно,като смея да твърдя,че успях да си вдигна нивото.Но според вас на кое да наблегна повече за конкретните изпити,главно Toefl i SAT,за да се подготвя сама и то успешно.Знам,че ще е много трудно без учител,но не мога да ходя на курсове,планът ми е да залягам усилено и да ходя на консултации в училище.Сега ще бъда 11 клас-по-добре е в края да се опитам да държа Тоefl и в 12 Сат или в 12 едновременно?Благодаря предварително на всеки ,прочел дългия ми пост(за което се извинявам) и отговорил :)

amk933
09-01-2009, 20:50
Здравейте!Първо браво за темата,наистина много полезни неща сте посочили.
Сега към моя въпрос-при мен положението е малко сложно.Става въпрос,че много искам да уча в Америка или в Англия,но най-вероятно това не е нещо ново,което сте чували.Обаче нямам финансовата възможност да си позволя да ходя на курсове.Уча сама вкъщи,по стари учебници на сестра ми,която завърши езикова гимназия с Английски като 1 език,отделно си търся самоучители и книжки.От миналото лято съм наблеглана сериозно,като смея да твърдя,че успях да си вдигна нивото.Но според вас на кое да наблегна повече за конкретните изпити,главно Toefl i SAT,за да се подготвя сама и то успешно.Знам,че ще е много трудно без учител,но не мога да ходя на курсове,планът ми е да залягам усилено и да ходя на консултации в училище.Сега ще бъда 11 клас-по-добре е в края да се опитам да държа Тоefl и в 12 Сат или в 12 едновременно?Благодаря предварително на всеки ,прочел дългия ми пост(за което се извинявам) и отговорил :)

Ами лично според мен, след като не можеш да ходиш на уроци, по-добре се преориентирай към Англия и TOEFL или IELTS. Ако искаш да учиш в Америка ти трябва и САТ и Тойфел, а САТ изисква страшно много усилия и ресурси, защото според мен е трудно сам да се подготвиш за него. Та в Англия ще ти трябва само Тойфел или IELTS, така че вместо да разконцентрираш фокуса си със САТ, по-добре се заеми с някой от двата наистина на сериозно и учи само за него. Другото, което е, е че до Англия винаги може да си намериш нискотарифен полет, а до Америка летенето е около 1000-1300 долара в двете посоки, а виждам, че при теб финансите имат значение. Като цяло в Америка образованието е и по-скъпо. :) А твърдо ли си решила в Англия или имаш някакви намерения и из Европа да учиш? В Дания, Германия и Холандия, образованието също не е лошо, а и е по-евтино, в Дания даже безплатно и можеш да изкарваш доста пари от почасова работа. Имам приятели там, на които за час поставяне на чинии в миялна машина им плащат по 15 евро, а не знаят датски и са просто някакви студенти и имигранти. Така че и това също е опция, ако искаш де... :)

amk933
09-01-2009, 20:59
Здравейте!И аз искам да кандидатствам или в Англия или в Америка,в 9клас съм.Обаче искам да попитам как стоят нещата,ако искам да кандидатствам с медицина?Много искам да уча точно това и не съм сигурна дали ще е възможно за един нормален българин да си го позволи в UK или USA. :neutral:

Много зависи какво разбираш под нормален българин, много зависи от възможностите на твоите родители, много зависи дали си в UK или USA, много зависи в какъв университет си и дали си на стипендия или не. Не е невъзможно след като много хора го правят, но изисква определени лишения и не е никак лесно сам в чужда държава и да учиш и да се переш, гладиш, храниш, почистваш и т.н. С медицина в Америка ще ти трябват САТ Химия и САТ Биология, ако наистина искаш да учиш в хубав университет, защото така ще докажеш, че 6-ците в училище не са въздушни. (не са трудни и двата изпита). Освен това ще трябва да си избереш и трети предмет, в който си добра. Трябва ти и SAT Reasoning Test, който е отврат и си трябват уроци от далече. Ще ти трябва и Тойфел, защото май учиш в Българско училище? :-o Ще ти трябва отличен успех и много силни препоръки. Също така една купчина извънкласни дейности или така наречения CAS или Co-curricular. За Англия не знам как е. Иначе в Америка и може би в света най-добрият медицински университет е John Hopkins University. :)

blackorchid94
09-02-2009, 09:11
Добре,ако искам да кандидатствам в Англия с медицина,защото очевидно в Америка е доста по-скъпо,какъв трябва да бъде реда на действия?Ясно ми е за TOEFL...,обаче на колко пари приблизително ще възлиза всичко?Много е объркано :-o
Благодаря за разбирането. :) :) :)

bez_ime_
09-02-2009, 09:48
Ами лично според мен, след като не можеш да ходиш на уроци, по-добре се преориентирай към Англия и TOEFL или IELTS.
Благодаря ти за отговора.Да,искам да уча в Англия или Америка,още от много малка и не искам финансите да стават причината да не замина.Друг е въпроса,че аз и работя,пък и сега в училище ще взимам стипендия(не,че е кой знае колко,но все пак 5 месеца по 20 лв=100лв.заделени).Мисълта ми е,че ще направя всичко възможно да си заделя пари,за да ходя на уроци,поне за Сат,защото явно наистина подготовката сама няма да е достатъчна.Пък и доколкото гледах таксите за Сат е по-малко,отколкото за Тоефл,следователно и от там ще заделя.Както и да е,май се впуснах в много обяснения.Но ми е неясно малко със Сат процедурата,самия тест,колко предмета трябва да избирам,кои...?Предварителн се извинявам за малко глупавите въпроси,но в крайна сметка всеки се учи с времето :)

amk933
09-02-2009, 13:26
Ами лично според мен, след като не можеш да ходиш на уроци, по-добре се преориентирай към Англия и TOEFL или IELTS.
Благодаря ти за отговора.Да,искам да уча в Англия или Америка,още от много малка и не искам финансите да стават причината да не замина.Друг е въпроса,че аз и работя,пък и сега в училище ще взимам стипендия(не,че е кой знае колко,но все пак 5 месеца по 20 лв=100лв.заделени).Мисълта ми е,че ще направя всичко възможно да си заделя пари,за да ходя на уроци,поне за Сат,защото явно наистина подготовката сама няма да е достатъчна.Пък и доколкото гледах таксите за Сат е по-малко,отколкото за Тоефл,следователно и от там ще заделя.Както и да е,май се впуснах в много обяснения.Но ми е неясно малко със Сат процедурата,самия тест,колко предмета трябва да избирам,кои...?Предварителн се извинявам за малко глупавите въпроси,но в крайна сметка всеки се учи с времето :)

Не са глупави въпросите. На много хора изобщо не им е ясно как работи САТ, защото мисля, че преди няколко години го промениха и вече не е онова, което беше. Така, да оставим какво е било да кажем какво е. Значи САТ се дели на две части: SAT Reasoning Test (да го кръстин просто 1) и SAT Subject Test (2). Едно е задължителен за всички университети в Америка и е много гаден. Състои се от Critical Reading, Essay Writing, Math и Vocabulary. Есето се пише за 25 мин. от спускането на темата, Reading-a ако ти стигне времето си е живо чудо, а Math е много лесно. За Vocabulary, си има специални около 5000 думи, без които си загинала, ако не ги знаеш. На математиката можеш да ползваш калкулатор. 1 е доста по-труден от 2 според мен. 2 е специализирани предмети измежду които можеш да си избереш 1, 2 или 3 в зависимост от унито, но горещо ти препоръчвам да са три и по специалността. Например, ако ще учиш медицина е най-логично да си избереш химия биология и още нещо, а не литература, испански и история. :) 2 е мноооого по-лесна от 1 и почти всички изкарват добре. :) А Тойфел искаш или не трябва да караш задължително, просто за Америка освен Тойфела и САТ е задължителен, докато в Англия само Тойфел/IELTS. :)

Ето това са предметите между които можеш да зибираш за 2:
Literature
U.S. History (formerly American History and Social Studies)
World History
Mathematics Level 1 (formerly Mathematics IC)
Mathematics Level 2 (formerly Mathematics IIC)
Biology E/M
Chemistry
Physics
Chinese with Listening
French
French with Listening
German
German with Listening
Spanish
Spanish with Listening
Modern Hebrew
Italian
Latin
Japanese with Listening
Korean with Listening

Ако ще взимаш математика, вземи 2, защото се изкарват много по-високи резултати от на 1, нищо че е по-лесна. Просто 2 не е толкова по-трудна, но там няколко грешки изобщо не се броят. ;) Аз съм 10 клас и на Математика 2 изкарвам 780т от 800! ;)

Ето ти и един сайт, в който можеш да видиш примерни въпроси: http://www.collegeboard.com/student/testing/sat/about/SATII.html

amk933
09-02-2009, 13:27
Добре,ако искам да кандидатствам в Англия с медицина,защото очевидно в Америка е доста по-скъпо,какъв трябва да бъде реда на действия?Ясно ми е за TOEFL...,обаче на колко пари приблизително ще възлиза всичко?Много е объркано :-o
Благодаря за разбирането. :) :) :)

За Англия пенсионерката трябва да ти каже, но не се отказвай от Америка и пробвай. ;)

bloodymirror
09-03-2009, 08:20
да,но се колебая между Англия и Америка.. а защо точно Англия.. по-добре ли е от Америка ? 8-)

amk933
09-03-2009, 15:52
да,но се колебая между Англия и Америка.. а защо точно Англия.. по-добре ли е от Америка ? 8-)

Зависи мноооооого откъде гледаш. За някои хора Америка е най-голямата неандерталска дупка на роботизирани производители на пари, т.е. хора. Същите тези хора боготворят България и Европа например и защо на света не биха се отделили от тук. Аз съм на обратното мнение. НО има едно нещо, което много се тиражира в пространството - по-добро от американското образование няма. Не знам доколко е вярно, но определено мога да каже, че средното им образование е много по-трудно, свързано с много повече работа и повечето от тази работа не цели да те направи атомен физик или втория Айнщайн, ами подготвен за живота и да можеш да си обясниш как и какво се случва покрай теб. Та да се върнем не темата за университета. Зависи също много и дали мислиш да караш бакалавър, магистратура или докторантура. В Америка докторантурата обикновено е 2 година, а в Англия 3-4. Така че и периодът има значение. Финансово не знам кое е по-изгодно. От гледна точка на разстояние и летене, определено Англия, но от гледна точка на ядене Америка. От гледна точка на такси определено Англия, където таксата е 3 000 лири, за разлика от Америка, където достига нива от 40 000 - 60 000 долара със спането, учебниците и т.н. Но пък в Америка има много повече стипендии и може и безплатно да ти излезе самото обучение. :) Но ако трябва да съдим по качество на образованието според мен Америка е първа и веднага след нея Англия. Просто Харвард и Йел като стандарти са недостижими дори за Окбридж според мен и бутат Америка на първо място. ;)

mimenceto666
09-06-2009, 22:38
Все още има 4-5 години и нз до тогава какво ще искам
но Принстън в САЩ ми хвана окото (мечти, мечти ...)

blackorchid94
09-08-2009, 14:30
Дали знаете за някакви престижни университети със стипендии? :-o

amk933
09-08-2009, 15:23
Дали знаете за някакви престижни университети със стипендии? :-o

В Америка специално в най-добрите (Брашлянената Лига - Харвард, Йел, Принстън, Колумбия, Дартмаут, ЮПенн, Корнел и Браун) първо кандидатстваш и те гледат чисто академично. Приемат те само по този критерий и след това гледат финансовото състояние на родителите. Ако получават под 180 000 долара (май толкова беше) университетът ти покрива цялото обучение безвъздмезно. Но първо трябва да се докажеш академично...;) Докажеш ли се - проблем с парите точно в тези университети нямаш. :)

VQTUR
09-09-2009, 20:21
.

dacha
09-11-2009, 20:56
Mii.,.zna4i purvo iskam da se izvinq za tova, 4e ne pisha na kirilica. Ucha v Rim i sum 3 godina bakalavur sus specialnost kitaiska filologia.Bih iskala sledvashtata godina da kandidatstvam za magistarska stepen v UK ili v USA. Angliiski sum uchila samo v gimnaziq (pak v Italia) i purvata godina v universiteta. Iskam da popitam kakva diploma shte mi trqbva po angliiski za kandidatstvaneto.Ako moje da mi obqsnite po- podrobno procedurata za kandidatstvane za magistarska stepen. Az bih iskala v UK tui kato e po- blizko, no priqtelqt mi kaza, che v Harvard shte e mnogo po- dobre nezavisimo, che e dosta daleche. I do4ux, che v UK magistraturata e 1 god, no ne sum mnogo zapoznata.Iskah da popitam i dali vhodniq test shte e varhu obshta kultura ili po dadeniq predmet.I v na4aloto na temata pro4etoh, 4e ne mojelo da se kandidatsva ednovremenno v Oxford i v Cambridge, no ne mi stana qsno zashto. Ne pro4etoh cqlata tema, za koeto se izvinqvam tui kato sigurno ima otgovor na mnogo ot vuprosite mi.Izvinqvam se i za tqh no prosto ne sum zapoznata, a i nqma koi da pitam. #-o :cry:

TykaSePisheNick
09-11-2009, 21:20
Има ли хора ,които са се ориентирали към продължаване на образованието си в UK?
Ако имате въпроси питайте, ще се радвам да отговоря.

Кво ти пука, нали си пенсионерка..

amk933
09-12-2009, 11:28
Mii.,.zna4i purvo iskam da se izvinq za tova, 4e ne pisha na kirilica. Ucha v Rim i sum 3 godina bakalavur sus specialnost kitaiska filologia.Bih iskala sledvashtata godina da kandidatstvam za magistarska stepen v UK ili v USA. Angliiski sum uchila samo v gimnaziq (pak v Italia) i purvata godina v universiteta. Iskam da popitam kakva diploma shte mi trqbva po angliiski za kandidatstvaneto.Ako moje da mi obqsnite po- podrobno procedurata za kandidatstvane za magistarska stepen. Az bih iskala v UK tui kato e po- blizko, no priqtelqt mi kaza, che v Harvard shte e mnogo po- dobre nezavisimo, che e dosta daleche. I do4ux, che v UK magistraturata e 1 god, no ne sum mnogo zapoznata.Iskah da popitam i dali vhodniq test shte e varhu obshta kultura ili po dadeniq predmet.I v na4aloto na temata pro4etoh, 4e ne mojelo da se kandidatsva ednovremenno v Oxford i v Cambridge, no ne mi stana qsno zashto. Ne pro4etoh cqlata tema, za koeto se izvinqvam tui kato sigurno ima otgovor na mnogo ot vuprosite mi.Izvinqvam se i za tqh no prosto ne sum zapoznata, a i nqma koi da pitam. #-o :cry:

Много сложни са някои въпроси тук. Първо, след като си с италианско средно и висше образвание 100/100 ще ти поискат поне TOEFL. Оценките от дипломата в университета също са много важни.

От там нататък вече магистратурата колко време ще ти вземе зависи много. Обикновено е 1 - 2 години според университета. Но това ние тук няма как да ти го кажем. Най-добре влез в сайтовете на университетите, които си си харесала и поровичкай там.(тамън малко английския ще си го припомниш :-D ) На Харвард е www.harvard.edu . И да правилно ти е казал приятелят ти, че независимо, че Харвард е далече, Харвард си е Харвард. Както казва нашият College Counselor: "Harvard, Yale and Princeton - that's the top and no other". Не, че Оксфорд и Кембридж ще ти дадат по-лошо образование, но в света Харвард си е един. Така че вземат ли те там - отивай! :)

ThedramaQueen
09-12-2009, 13:47
v angliq vis6eto e nai skupo :? az specialno nqmam 50 000 paunda na godina za obrazovanie....

amk933
09-12-2009, 13:51
v angliq vis6eto e nai skupo :? az specialno nqmam 50 000 paunda na godina za obrazovanie....

В Англия специално висшето е едно от евтините и струва 3250 паунда на година за всички дърважни университети в това число и LSE, Oxbridge, Imperial College, King's College, UCL и т.н. Айде да не се изказваме неподготвени. Прочети цялата тема после говори. ;)

ThedramaQueen
09-12-2009, 14:23

В Англия специално висшето е едно от евтините и струва 3250 паунда на година за всички дърважни университети в това число и LSE, Oxbridge, Imperial College, King's College, UCL и т.н. Айде да не се изказваме неподготвени. Прочети цялата тема после говори. ;)

ei 4ovek ne moje da si kaje mnenieto. az si kazvam za men kakvo sum 4uvala i kakva informaciq imam :-x

amk933
09-12-2009, 14:36

ei 4ovek ne moje da si kaje mnenieto. az si kazvam za men kakvo sum 4uvala i kakva informaciq imam :-x

Еми може да си каже мнението без да подвежда другите, а и не е трудно да се отвори един сайт на някой университет в Англия и да се погледнат таксите. Само не разбрах защо ми се караш след като нищо лошо не съм казал, а просто истината? :-o По-спокойно...

ThedramaQueen
09-12-2009, 15:00
ok spiram da pi6a tuka 6tom se dopuskat samo takiva tesni specialisti kato tebe... 8)

lqlqlqll
09-12-2009, 15:46
amk933, виждам, че си наясно с образованието в САЩ, затова ще ми кажеш ли какво мислиш за NYU и по-специално за Stern Business School .Също ме интересува, за колко време човек може да се подготви добре за SAT. :)

amk933
09-12-2009, 16:24
amk933, виждам, че си наясно с образованието в САЩ, затова ще ми кажеш ли какво мислиш за NYU и по-специално за Stern Business School .Също ме интересува, за колко време човек може да се подготви добре за SAT. :)

Аз лично страшно много харесвам NYU. Със сигурност ще кандидатствам и там. Stern Business School определено е едно от най-добрите училища в САЩ за бизнес. Много е добро мястото към което си се ориентирал/а. Определено е в топ 10. Но след като се оиентираш към Ню Йорк ти препоръчвам да пробваш и в Columbia University Business School, защото определено то е може би най-доброто бизнес училище или, ако не то със сигурност в Топ 3. А и е на същото място почти - Ню Йорк. Но където и да влезнеш било то SternBS и CUBS няма да си без работа. :) Много са добри и двете. А за SAT ти трябва поне една година много здрава подготовка! Аз почвам от сега (3 години по-рано) въпреки че не уча в българско училище. Трябва здраво учене. Математиката е лесна, но оттам нататък положението далеч не е розово. И трябва да си решиш кои три предмета ще избереш за SAT 2 и да си ги учиш по-сериозно. Учители за тях няма да са ти нужни. Аз лично ти препоръчвам да избереш Математика 2, а не 1, защото са почти еднакви по трудност, но на 2 се изкарват много по-високи резултати, защото обикновено 1-3 грешки не се броят, а на 1 се. Другото заради което ти препоръчвам да вземеш математиката е, защото в Америка във всички Admissions Committees гледат с много добро око на хора, които са challenge-нали себе си повече. ;) Това го знам лично от няколко директора по прием в университети. Другите два предмета си ги избери ти. Аз лично ще взема испански и литература.

Успех! Питай, ако се сетиш нещо друго. :)

Иначе аз също искам да се занимавам с бизнес, но по специално с бизнес и корпоративно право и бизнес администрация. :)

Celence
09-12-2009, 16:32
аз да питам за Англия - да кажем имам желание, горе-долу кога бихте ме посъветвали да си седна на гъза да се готвя? Аз сега ще бъда 11 клас
академична справка, препоръка и мотивационно писмо - това 12 клас
тойфела евентуално по-рано да имам време да се подготвя като хората..

аз имам една приятелка, която учи в Ланкастър - тя почна да се готви ваканцията между 10 и 11 клас. Аз не знам какво се е готвила толкова за един тойфел почти 2 години?!

Малко са ми объркани и тези срокове и дати, защото не съвпадат с българските :D И сега както ще съм 11 клас коя година трябва да кандидатствам - 2010/2011 или 2011/2012? Нали срока е до януари.. обяснете малко

lqlqlqll
09-13-2009, 10:08
amk933, благодаря за инфото. За SAT 2 си мисля за Мат 2, Немски и евентуално Химия. Искам да те питам, понеже уча в бг у-ще, кои предмети тук се учат г/д както в Америка и няма да има нужда от много допълнителна подготовка. А всъщност как става кандидатстването, директно чрез унито или има някакъв сайт, подобен на UCAS. :)

amk933
09-13-2009, 10:26
amk933, благодаря за инфото. За SAT 2 си мисля за Мат 2, Немски и евентуално Химия. Искам да те питам, понеже уча в бг у-ще, кои предмети тук се учат г/д както в Америка и няма да има нужда от много допълнителна подготовка. А всъщност как става кандидатстването, директно чрез унито или има някакъв сайт, подобен на UCAS. :)

Ами мисля, че с немския няма да имаш проблеми, математиката също не би трябвало да ти е трудно, предвид това, че американската е елементарна и химията, ако нямаш проблеми с терминологията трябва също да ти е сравнително лесна. Ето ти официалния сайт на САТ, ако не си влизала, може да направиш няколко въпросчета и да видиш нивото какво е горе долу - http://www.collegeboard.com/student/testing/sat/lc_two/chem/prac/cs/csprac01.html?chem . Другото, което ти препоръчвам са книгите на Kaplan, защото съдържат въпроси от вече отминали САТ тестове и най-реално могат да ти дадат представа за какво иде реч и къде седиш ти спрямо останалите. Princeton Review и Barron също имат такива книги, но са по-лесни сраванени с тези на Kaplan. А иначе какво се уча в българското училище, както в американското си нямам идея честно казано. Английският (много по-труден) и математиката (много по-лесна) са различни. Другото в общи линии е горе-долу същото с тази разлика, че ние имаме училищни лаборатории, с каквити и СУ не може да се похвали и половината учебен процес преминава в практика. Но на САТ практика няма, така че това не е от жизнена важност за изпита. Смятам, че, ако си добре с терминологията, математика, химия, биология, физика и тем подобни няма да са ти проблем.

Иначе кандидатстването става или чрез подаване на документи във всеки университет по отделно или чрез подаване на една обща апликация в сайта The Common Application https://www.commonapp.org/CommonApp/Members.aspx , което е американското подобие на UCAS. Мисля, обаче, че за всеки университет има и няколко допълнителни формуляра, които трябва да се допопълнят освен апликацията, но то си пише като влезнеш в сайта на избраното от теб училище. :)

DuMbErRr
09-13-2009, 13:35
Аз бих искал :)

bez_ime_
09-13-2009, 15:23
amk933,по-назад в темата те бях питала някои въпроси,не знам дали помниш,както и да е.предварително ти благодаря за отговорите и за информацията,наистина е важна.искам да те питам за SAT мога ли да държа направо 2 или трябва задължително само 1.също така примерно,ако искам да кандидатствам МИО или право или езици,кои предмети би трябвало да избера.засега съм сигурна,че ако държа 2 едното със сигурност ще е френски.също така,ако държа само 1 и Toefl ще могат ли да ми отпуснат стипендия.благодаря ти отново :)

amk933
09-13-2009, 21:34
amk933,по-назад в темата те бях питала някои въпроси,не знам дали помниш,както и да е.предварително ти благодаря за отговорите и за информацията,наистина е важна.искам да те питам за SAT мога ли да държа направо 2 или трябва задължително само 1.също така примерно,ако искам да кандидатствам МИО или право или езици,кои предмети би трябвало да избера.засега съм сигурна,че ако държа 2 едното със сигурност ще е френски.също така,ако държа само 1 и Toefl ще могат ли да ми отпуснат стипендия.благодаря ти отново :)

Ами не съм много сигурен дали можеш 2 без 1, но чисто практически не виждам за какво би го ползвала. 1 е всъщност това, което оценява знанията ти по английски, а 2 в избрани от теб области. Няма университет в Америка (грубо казано), които да не иска 1, докато не са малко тези, които искат 1 или 2 предмета от САТ 2, вместо 3. Ако искаш обаче хубав универистет ти трябват 3 предмета на САТ 2 + САТ 1. А това колко предмета ще държиш на САТ 2 обикновено не се определя от теб, ами от желаният университет и неговите изисквания за кандидатстване. Кажи ми към кой си се насочила, за да ти кажа колко ти трябват. :) За стипендия мноооого зависи. Принципно покрай кризата доста се позатегнаха нещата специално в Америка. Но, ако влезнеш в което и да е било училище от Брашлянената Лига (Харвард, Йел, Колумбия, Принстън, Дартмут, Корнел, ЮПенн, Браун) и родителите ти получават под 180 000 долара мисля, че беше, то университетът сам ще ти покрие всички разходи без джобните и транспортните. Това е полицата на всичките 8 университета от лигата и влезнеш ли там - нямаш проблем с финансирането. И не става въпрос за кредит, а за безвъзвратно дадени средства. Също така финансовото състояние не влияе на приема, който си е чисто по академични причини. Така че влезнеш ли там, ще ти е най-лесно с парите. Извън Брашлянената Лига неща стоят малко по-сложни и пак трябва да ми кажеш към кои университети си се насочила, за да ги видя или да ти кажа какво знам. :) И за Брашлянената Лига определено ти трябват 3 САТ2 и САТ. Даже мисля, че и ТОЙФЕЛ ще ти трябва, ако си с бг диплома. Освен това много извънкласни дейности са голям плюс както и силните препоръки. :) А и ти препоръчвам освен френския да държиш Математика 2, защото се изкарват по-високи резултати отколкото на 1 и университетите гледат с по-добро око на 2 отколкото 1. И третият предмет може да ти е някой, който ти е лесен в училище. Има доста опции: Химия, Физика, Биология Е, Биология М, Американска История, Световна История, Литература, Един куп езици, Математика 1, Математика 2 и т.н. Влез в сайта на CollegeBoard и отиди в секцията на САТ и разгледай предметите. 100/100 ще си намериш още някой. :) Ако се сетиш нещо друго питай. :)

bez_ime_
09-15-2009, 18:30
благодаря ти много,попринцип от миналата година сериозно започнах да се замислям и разглеждам университети.регистрирах се в един сайт,в който университети и колежи от САЩ ти пращат оферти и информация,ако не си го мяркал мога да ти го пратя по ЛС.та за университетите наистина е голям залък да кажа Харвард или Принстън ,но и там ще се опитам.харесах си и NYU и UCLA.питах за САт,защото смятам в края на тази година да държа Toefl и декември месец на 12 клас(сега съм 11) да държа Сат,защото знам за процедурата,че януари-февруари трябва да си пусна документите.та така,общо взето не знам дали ще ми остане кога да държа САТ 2.от сестра ми са останали 2 дебели учебника на английски с пълната Американска история и мислих 2-рия предмет да е този.и така,общо взето голямо желание имам да уча,ама с време и финанси не много и това ми е най-голямото притеснение-че няма да ми стигне или пък няма да са достатчни изпитите.затова още веднъж ти благодаря за информацията(съжалявам,ако вече ставам банална :-D ) ,защото общо взето други за сега нямам ,към които да се обърна :)

amk933
09-15-2009, 18:40
^Прати ми го този сайт на ЛС, моля те. :)

Иначе, за САТ 2, ако ще кандидатстваш в NYU, Harvard и Princeton, не си и помисляй да го изпускаш, защото всичките изискват по 3 предмета. Иначе и трите САТ 2 предмета се държат в един и същи ден със САТ 1. Единствено, ако са повече от 3 (което не ти трябва за никъде) се държат в отделни дни. :)

tempting
09-16-2009, 07:40
А това за под 180 000,ако се отнася за колежите и бакалавърските степени,то за магистърските така ли е(в смисъл след трите години в колежа)?

lqlqlqll
09-16-2009, 16:12
... защото всичките изискват по 3 предмета. :)
Доколкото разбрах от сайта на NYU искат 2 SAT Subj.

bubals
09-16-2009, 16:42
некои може ли да ми обесни за стипендите в америка

tempting
10-19-2009, 09:12
Въпрос към пенсионерка: тъй като в Англия колежа при нас се явява последните две години от гимназията,ако искам да уча в Англия трябва ли да ходя в колеж и чак след това в уни?

amk933
10-19-2009, 14:37
Въпрос към пенсионерка: тъй като в Англия колежа при нас се явява последните две години от гимназията,ако искам да уча в Англия трябва ли да ходя в колеж и чак след това в уни?

Въпреки че не съм пенсионерката ти казвам: ДА, задължително е! В САЩ и в Англия в колежа се получава бакалавърска степен. Ако нямаш бакалавър, няма как да учиш за магистър. Трябва. :)

tempting
10-19-2009, 19:11

Въпреки че не съм пенсионерката ти казвам: ДА, задължително е! В САЩ и в Англия в колежа се получава бакалавърска степен. Ако нямаш бакалавър, няма как да учиш за магистър. Трябва. :)
Не е много честно. Те свършват колеж на 18,а ние на 20? :o

r0ckst4r
10-19-2009, 23:19
Такаа и аз да се включа в темата. :D Сега съм 12ти клас, изкарах 7.5 точки на IELTS (преди това бях изкарал CAE и ми беше адски лесно) Почти съм готов с всички документи. (чакам си препоръката от класната тея дни, остана ми още един параграф от мотивационното писмо) Само да питам за академичната справка - трябва да я дам да я преведат нали? :)
Иначе съм се ориентирал към Бизнес и Туръзъм. Ще кандидатствам в следните университети: Bournemouth, Plymouth, Brighton, а останалите 2 още не съм ги решил окончателно. (мислех си Portsmouth ама нещо много нисък рейтинг има) Колебая се и за Surrey. Абе най-вече искам да ме приемат или в Plymouth или в Bournemouth. Дипломата ми е 5,00. За сега всичко върви по план. Ще следя темата и ако имам още въпроси ще пиша. :)

Pwnmaster
10-20-2009, 11:19
Едно от нещата, които искам да ви питам е-в UCLA с какъв тест се кандидатства, колко точки трябва да имам да уча там и дали ще ме приемат със стипендия?
Благодаря предварително! :)

amk933
10-20-2009, 16:57

Не е вярно това. Те свършват колеж на 20-21, а ние на 22-23. Ние сме по-добре. Аз поне не искам на 5 да ходя на училище. ;)

amk933
10-20-2009, 17:00
r0ckst4r, легализиран превод се казва и не е скъпо. Да, трябва.

Едно от нещата, които искам да ви питам е-в UCLA с какъв тест се кандидатства, колко точки трябва да имам да уча там и дали ще ме приемат със стипендия?
Благодаря предварително! :)

САТ 1+ 2хСАТ 2+TOEFL

А това дали ще те приемат никой не знае. Зависи в кое училище учиш. Колко изкараш на САТ-овете, какви оценки имаш, какви препоръки и извънкласни дейности. И пак никой не знае. ;) Божа работа, отлични резултати и много късмет ти трябват.

tempting
10-21-2009, 09:44

Не е вярно това. Те свършват колеж на 20-21, а ние на 22-23. Ние сме по-добре. Аз поне не искам на 5 да ходя на училище. ;)
Да,но пък след като свършваме колеж на 22-23,по-късно завършваме висше и по-късно започваме с кариера-по-късно се реализираме.Гадно е.

svetlidim
11-11-2009, 11:14
Здравейте :) Искам да уча медицина в Англия...Разгледах някои университети на търсачката, което предложихте в началото на мненията и излезе университета Dundee като най-добър от всички. Или може би изискващ най-високи резултати?
Ако може някой да ме ориентира в цялата схема, защото съм объркана. Кой университет да избера? Имате ли познати , които да учат някъде на острова медицина?

tempting
11-12-2009, 11:17
...

bloodymirror
11-12-2009, 11:58
Аз искам..
но се двоумя и за Америка..

svetlidim
11-12-2009, 12:06
За Америка трябва и SАТ, а аз не съм подготвена за този изпит. Ще взема само TOEFL.

bloodymirror
11-12-2009, 12:08
a как можеш да се подготвиш за '' SAT'' :( ;D

svetlidim
11-12-2009, 12:18
Със ходене по частни уроци, където учат ужасно много думи и бодуват по цели нощи. Трябват ти поне 2 години стабилно учене преди да се явиш на изпит. Сама прецени имаш ли време. Аз се усетих след 10ти клас и ми казаха,че било късно (което може и да не е било така, но си реших, че варианта да уча в Европа изобщо не е лош). :)

bubals
02-20-2010, 21:19
пенсионерка искам да питам нали не е задалжително да изкарваш академична спавка или там какво е а може и от бележниците да си ги препишеш оценките ( ако ги пазиш)

newborn
03-13-2010, 12:09
Не съм сигурна дали някой може да ми отговори, ама какво се изисква за да кандидатствам медицина в Англия или Шотландия ??

webmast3rche
03-13-2010, 12:29
Аз искам да попитам дали има някакъв елитен университет , в който се изучават информационни технологии , информатика.. смисъл такава специалност.. общо взето компютри?

Аз сега съм 9 клас , но все пак :)

Chacho
03-13-2010, 12:34
Аз искам да попитам дали има някакъв елитен университет , в който се изучават информационни технологии , информацика.. смисъл такава специалност.. общо взето компютри?

Аз сега съм 9 клас , но все пак :)

Разбира се, че има - Кембридж :D

В България също има добро обучение. Програмиране ли ти трябва или хардуерно образование?

webmast3rche
03-13-2010, 12:47
Програмиране или дизайн. :neutral: Едно от двете. :) Хардуер - не :)

Chacho
03-13-2010, 13:03
Тогава защо не Софийски университет?

webmast3rche
03-13-2010, 13:33
Тогава защо не Софийски университет?

Незнам .. Наумил съм си , след като завърша , да уча извън България..

иначе мерси за информацията :)

L0ST
03-13-2010, 13:37
Предполагам, че като искаш да кандидатстваш компютърни науки в Англия си много добър в англ. ез. и математиката?

webmast3rche
03-13-2010, 13:43
Английски не.. аз попринцип съм в немска , обаче ще ходя някъде на курсове или уроци и пак ще го науча езика.. Вмисъл идва ми като втори език в училище и 100% няма да ми е достатъчно!

п.п обмислям и възможностите за Германия , обачеее... като че ли Англия ми допада повече :)

Millen4ety
03-13-2010, 13:47
Аз имам едно питане: не съм много запозната с кандидатстване за висше. Преди седмица ходих с родителите си в НДК на изложение на колежи и университети е Европа. Искам да кандидатствам медицина - твърдо съм се ориентирала към това. В момента уча във 9 ФЕГ. Понеже искам висше в Англия, в НДК ни казаха на няколко места, че е уникално трудно от ФЕГ да отида специално за медицина в Англия и затова ни ориентираха към частни английски колежи за 11-ти и 12-ти клас. Наистина излиза скъпо, но по този начин вече ще съм научила добре френски и ще оправя английския, като излезна сллед средно образование с два добри езика. Според по-запознатите, това да замина за частен колеж в Англия за 11-ти и 12-ти клас, добра алтернатива ли е? :-o

Chacho
03-13-2010, 13:53
Вярно, че темата е за висше в Англия, но все пак защо сте се насочили натам? Медицина в медицинския в София предлага доста добро обучение. Пък и да следваш медицина в чужбина ми се струва, че е по-смислено за специализация, отколкото общата медицина. Та какво ви кара да бягате да учите в чужбина? За работа разбирам, но все си мисля, че образованието в родината ни не е лошо.

Millen4ety
03-13-2010, 14:01
^ Аз искам в Англия, защото се надявам там да мога да се реализирам по-добре, а и не ми харесва начинът на живот в България. Обиколила съм голяма част от Европа и бих казала, че Англия най ми харесва, освен това съм пристрастена към английския. Миналата година бях на летен езиков лагер в Хейстингс и останах страшно доволна. Другото е, че ми вървят точните науки - математика, физика, химия, а имам сведения, че за медицина там гледат много математика и физика, даже повече от биологията. Не знам доколко е вярно, но ако реша да отида да уча в Англия искам да съм възможно най-запозната и да не се чудя в последния момент... :)

L0ST
03-13-2010, 14:01
Вярно, че темата е за висше в Англия, но все пак защо сте се насочили натам? Медицина в медицинския в София предлага доста добро обучение. Пък и да следваш медицина в чужбина ми се струва, че е по-смислено за специализация, отколкото общата медицина. Та какво ви кара да бягате да учите в чужбина? За работа разбирам, но все си мисля, че образованието в родината ни не е лошо.

Ключовата дума тука трябва да е "все още" не е лошо... Както е тръгнало скоро и то ще заприлича като на всичко останало в тази държава...Но се надявам, че ще изчака да завърша (аз искам да завърша тук, в България)

webmast3rche
03-13-2010, 19:26
А да попитам.. изпитите са по математика и английски .. така ли?

L0ST
03-13-2010, 19:28
Ами де да знам, знам, че информатика се влиза с математика, а в англия все пак трябва да разбираш какво тидрънкат професорите, нали?

Chacho
03-13-2010, 19:36

Ключовата дума тука трябва да е "все още" не е лошо... Както е тръгнало скоро и то ще заприлича като на всичко останало в тази държава...Но се надявам, че ще изчака да завърша (аз искам да завърша тук, в България)

Има си българските черти, но и на запад не смятам, че предлагат кой знае какво. Има онлайн лекции, може сами да видите. Stanford, MIT

amk933
03-13-2010, 21:48
Ъъъ...защото образованието в родината е доста подозрително и никой не гледа на него с добро око в чужбина - за това бягаме. Аз имам двойно гражданство и ще имам американска и английска диплома в 12 клас, сиреч мога да запиша СУ като чужденец без изпити и да вляза директно. Обаче това няма да се случи просто... :)

Просто е лудост. Ако искаш да си стоиш в Бг, СУ е идеалната възможност, но за навън... :?

Chacho
03-13-2010, 21:51
Е все някой трябва да остане. А в чужбина ги тресе Холивудска треска, носиш CV-то със няколко годинки стаж, обещаващия проект, чаровната усмивка и амбициите, и те взимат. За който знае как да си върши работата има място както в родината, така и навън. А в България смятам, че е напълно възможно да се научиш да вършиш работа.

amk933
03-13-2010, 22:00
Така, но дори икономически нашата страна е неспособна да даде такива възможности каквито чужбина. Ти и много умен да си и супер бизнес да имаш, ако оперираш само в България имаш един много нисък тавън чисто икономически погледнато. Абе в България има много години да минат преди да има за какво да се седи тук и да има смисъл да се връщаме...според мен де.

Аз поне се надявам децата ми да не израснат тук...нито имам намерение да се развивам тук. Радвам се, че и българско образование няма да имам, защото дори средното такова вече не се признава от водещи университети съвсем официално като LSE и UCL... :)

L0ST
03-13-2010, 22:03
Аз не съм на същото мнение - скъпото образование може да е по-добро, но разните му колежчета пръснати навсякъде, не са толкова по-добри. От познати знам за образованието в САЩ - не за частните училища, а за общинските - като отишли там, от Бг, били много над нивото на децата на тяхната възраст в САЩ, като се върналислед 2-3 години в Бг, били много зостанали на фона на съучениците си от Б-я...

Pwnmaster
03-13-2010, 22:06
За университети в Европа бих поставил тези в скандинавските страни и в Германия/Австрия.
Ако вземеш Шпрахдиплом за немскоговорящиге страни е чудесно.

amk933
03-13-2010, 22:09
Аз не съм на същото мнение - скъпото образование може да е по-добро, но разните му колежчета пръснати навсякъде, не са толкова по-добри. От познати знам за образованието в САЩ - не за частните училища, а за общинските - като отишли там, от Бг, били много над нивото на децата на тяхната възраст в САЩ, като се върналислед 2-3 години в Бг, били много зостанали на фона на съучениците си от Б-я...

Сигурно...аз уча в американско училище и ми се скъсва сещаш се кое от учене. Докато учех в българско училище, бях в една от най-добрите и елитни езикови гимназии. Е това беше рай на фона на сега. Има нощи, в които седя до 4 сутринта за да си напиша. Учи се в пъти повече и е много по-трудно. Такъв успех като 6.00 не съществува, но за сметка на това оценките са реални и няма човек от училището от 12 клас, който да е приет в по-малко от 2 университета, не колежа, а масово са приети в по 4-5. Просто има хора, на които не им пука. Да в американското училище е много по-лесно да изкараш 3-4, което си е average, но 5 и най-вече 6 или А се изкарва със яко учене и разбиране. Няма го това зубрене на формули и дефиниции като в БГ. Има практика, лаборатории, investigation-и и т.н. ;)

Chacho
03-13-2010, 22:10
Това по-скоро зависи от учениците. Повечето от учениците, които не са в елитни училища в Бългрия също дърпат нивото много надолу. Там знаещите и можещите са малцинство. Какво се предлага като образование е друга бира.

Амк, няма смисъл да сравняваме переспективите в родината с тези навън, то си е загубена кауза. Все пак имам намерение възможностите в страната един ден да са същите, като тези в чужбина. Без да остават амбициозни и интелигентни хора в страната това няма как да стане. В раздела политика ти беше пуснал темата за това, защо Симеон Дянков, Кристалина Георгиева и хора като тях се връщат в държавата. Не всичко опира до заплатата.

L0ST
03-13-2010, 22:14
@amk да не вземеш да го приемеш като убида или нещо..

Аз се позовавам на това, което са ми казвали познати, нямам опит и мпи близки не са учили в САЩ, така че не мога да кажа кое какво е..

А колкото до учене чрез пркактика - супер е...тука никъде няма лаборатории, пручвания и така натаък - огромен минус...

Chacho
03-13-2010, 22:17
За университети в Европа бих поставил тези в скандинавските страни и в Германия/Австрия.
Ако вземеш Шпрахдиплом за немскоговорящиге страни е чудесно.

Testdaf май беше избора. Можеш ли да ми кажеш нещо повече, освен документ за владеене на език, още какво трябва за каднидатстване в тези страни? Интересуват ме технически специалности, в частност компютри.

Pwnmaster
03-13-2010, 22:19
Мисля че, за технически специалности е достатъчна само диплома за средно образование.
Документ за познания по немски език също е предимство.
Говоря за Австрия като цяло, познавам 3ма човека, които учат програмиране във Виена.

amk933
03-13-2010, 22:22
@amk да не вземеш да го приемеш като убида или нещо..

Аз се позовавам на това, което са ми казвали познати, нямам опит и мпи близки не са учили в САЩ, така че не мога да кажа кое какво е..

А колкото до учене чрез пркактика - супер е...тука никъде няма лаборатории, пручвания и така натаък - огромен минус...

Не се обиждам изобщо...

Просто съществува такава заблуда и не е вярно въобще. Аз уча в супер добро училище и това, което се учи там е несравнимо с бг системата просто...пъти по-трудно е, но знам, че си заслужава поне...

А има разни изпаднали училища, ама то навсякъде е така. Не може всички да ходят в топ училищата. Въпросът е, че се сравняват най-тъпите американски училища с най-добрите български...

Сравнете средностатистическите училища и най-добрите американски с най-добрите български и ще видите за какво иде реч. Разликата е грамадна. :)

Chacho
03-13-2010, 22:26
А вярно ли е, че по университите в Щатите са излизат прекалено тесни специалисти? Живот и здраве обмислям магистратура да карам навън.

amk933
03-13-2010, 22:28
А вярно ли е, че по университите в Щатите са излизат прекалено тесни специалисти? Живот и здраве обмислям магистратура да карам навън.

Какво ще рече тесни специалисти?

Нали знаеш, че вече масово е Bachelor of Liberal Arts? Това е точно обратното на тесен специалист. В смисъл конкретизирай въпроса да го изчерпам... 8-)

Chacho
03-13-2010, 22:33
Какво е това Bachelor of Liberal Arts, за първи път чувам ^^. А това, което имам впредвид.. имаше един виц по темата: За да ти направят хамбургер в Щатите, един ще е специалист по резане на хляба, втори по изстискване на кетчуп, трети по пълнене с месо т.н. Чудех се дали има истина в анекдота.

Пък и повече ме интересува за Master's degree, ако е различно от Bachelor, че поне така мислех.

amk933
03-13-2010, 22:44
Ох, ами от къде да започна...

Значи имаш два вида бакалавър - Bachelor of Liberal Arts (което се учи все повече и повече, включая Йейл, Харвард, етц) и по-старото Bachelor of Sciences. Bachelor of Sciences те ориентира по специалността още от първата година, в която влезнеш в колеж. При ВА първите две години от колежа учиш от всичко по малко. Имаш 5 категории предмети, от които трябва да избираш и няма значение какво ще учиш по-нататък трябва да има и математика, и език, и наука и социална наука и етц. Вторите и последни 2 години от колежа специализираш малко по-тясно в дадената ти област. Например аз искам да уча бакалавър Политика, Етика и Икономика. Първите две години колеж ще са ми общи неща, последните 2 ще ми е по тази специалност.

За Master не е вярно, че е много тясно. Не по-тясно от БГ в никакъв случай. Може да учиш даже двойна магистратура, ама е много на баир лозе. Аз мисля да извърша това самоубийство. 8-)

Например ако си магистър по право, учиш 4 години общо право. Това е магистъра и си най-общ правист. В смисъл не е строго специално. Ако искаш да станеш точно някакъв адвокат след мастъра има така наречените LL.M. degrees, който вече те специализират по тясно. Но мастъра не те ограничава чак толкова. :)

Pwnmaster
03-13-2010, 22:48
Заеби тея работи, бе мен!
Вече сме в ЕС, по-изгодно за учене, на високо ниво.
Пък и стандарта на живот на европейците е много по-добър от този на янките.

Chacho
03-13-2010, 22:52
Ясно, мерси много. Евентуално ще си набележа някои университети, да видя повече подробности за магистърското обучение при тях. Бакалавърът, които си си харесал звучи доста примамливо. И аз бих се пробвал нещо такова, но чак като имам възможността сам да си го платя. Поне ме enlight-на малко, да знам в каква обстановка евентуално да се ориентирам.

Като се замисля, BA доста прилича на потоците, които направиха някои от БГ университетите.

amk933
03-13-2010, 23:10
Абе BA-то те прави страшно well-rounded, но не може да разчиташ само на него, защото специалист по всичко няма. Но в добавка с една солидна магистратура си е трепач...

А това за стандарта на живот беше малко глупаво...В Европа само цените са по високи, но доходите - по-ниски. Кое му е по-високото на стандарта? Америка представлява 1/4 от цялата световна икономика. Световната е общо към 60 трилиона долара. Америка прави 15 от тях. Целият ЕС прави 25 трилиона, но като го разделиш на 20 и кусур държави е далеч от 15-те трилиона на САЩ.

Pwnmaster
03-13-2010, 23:14
Говоря за едно нормално средностатистическо семейство.
Здравеопазването е безплатно, най-малкото. Колежа също. Ти имаш ли представа колко американци се ожениха за канадци само и само за здравеопазването?

Chacho
03-13-2010, 23:18

Оглеждам възможностите. Така или иначе, най-вероятно ще търся реализация в България. Родината си е родина. Най-много да се изуча навън.

Pwnmaster
03-13-2010, 23:20

Оглеждам възможностите. Така или иначе, най-вероятно ще търся реализация в България. Родината си е родина. Най-много да се изуча навън.
True, true

AFT
03-14-2010, 14:48
Ще е хубаво, ако авторката на темата се завърне и отговори на въпросите, които и' зададоха хората, че и мен ме вълнува. :>

newborn
03-15-2010, 12:56
Момичето сигурно е заето, иначе за медицината на острова, защо да е толкова невъзможно да се влезе в един добър университет, ако имаш диплома 6,00 6 на матурите и примерно един UKCAT с по-висок резултат от този, който изисква уни-то?? :-o :-o
Аз съм 9 клас и искам да знам какви уроци и от кога трябва да започна, ако не е невъзможно да влеза медицина, без да съм учила в колеж в Англия?? :) :)

great_mari
03-16-2010, 10:45
понеже тук говорите като цяло за унитата и в Англия, и в Америка,аз имам въпроси:
1.така наречените извънкласни дейности в какво се изразяват,защото доколкото разбрах са важни.Моля за примери,защото в момента съм 9 кл в Пловдив и не се занимавам с нищо друго освен уилище и уроци по езици,но се интересувам какво ще рече извънкл. д-сти като примери
2.Така наречените препоръки от учители могат ли да се вземат да кажем от учител,при когото ходя на частни уроци или задължиелно трябва да е от училището,в което уча
Засега това са ми въпросите и благодаря на отзовалите се,ако има нещо още ще питам :oops:

amk933
03-16-2010, 14:42
1. Ротари
Спортове
Труд в полза на обществото и училището
Шах

Има и още много, ама в БГ не са популярни...

2. От училището трябва да са. Може иначе за Америка специално да си вземеш препоръка 3-та от външен човек, който те познава добре и би казал нещо неказано в другите 2 препоръки от училището. Иначе изглежда като пренавиване и няма смисъл...

Celence
03-16-2010, 15:08
Не е задължително да е от училището. Аз ще кандидатсвам в Шотландия и ще си взема препоръка от частния ми учител. Много хора правят така. Но най-добре е учител, който знае английски, за да не се занимаваш да я превеждаш.

А за спортовете, може да ги споменеш като средство, което ти е помогнало да развиеш работа в екип, комуникативни способности един вид, амбиция за победа и т.н. но да ги споменеш ей така не виждам смисъл :)

---

За Ротари чух за първи път преди 3-4 години. Какво представлява точно :-o В моя град също го има или поне го е имало някога и ми е интересно

Kum40Val40
03-23-2010, 16:26
Много ми се иска някой, който знае със сигурност, да поясни за A-level. Необходим ли е при кандидатстване и дава ли някакво предимство?

newborn
08-14-2010, 16:36
up :) :) :)

babyliss0
09-22-2010, 13:49
За да не правя нова тема искам да попитам във всички държави ли,които предлагат безплатно образование трбва да се държи изпит по англ.език (напр. Тойфел).. Някои ми беше казъл , че може и по диплома вярно,че тоа ще е за някой колеж предполагам!!

ginny
09-25-2010, 19:13
Аз сега съм 10 клас и също искам в Англия, но чак сега зех да се интересувам от подробности та ако може някой да деде сайт или нещо подобно където да пише всичко- изпити и така нататак .

silver_moon
09-26-2010, 07:43
добре, и аз имам няколко въпросчета :D
Принципно съм се насочила към Шотландия, понеже е безплатно, но чувам, че и в Уелс било също безплатно - истина ли е това ?
2. Уча в професионална гимназия с химия и биология на университетско ниво и искам и с това да кандидатсвам, имам 6.00 по всички биологии и химии, това че ги уча по-разширено и тн. дава ли ми предимство? И излизам със средно специално като еколог :D
3.Сега съм 11 клас, пролетта (април или май) ще карам IELTS, мога ли след това да кандидатствам, без да чакам да започне 12 клас. Чувала съм, че доста хора биват приети още в края на 11 клас, поради различните срокове за кандидатсване тук и там. Имам вече почти цялата диплома за средно образование я имам, т.като. сега 11 и 12 клас учим почти изцяло професионалните предмети + немски, математика и бел.
4 и знам, че станах досадна, но - какви точно документи ми трябват

мерси на всеки, който отговори :)

sladkish_14
09-26-2010, 13:39
Лелее хора колко много въпроси.. :shock:
Има международни изложения за образование, този месец специално в София е тъпкано с такива. Идете и се поинтересувайте там. Лично хора от университета ще отговорят на абсолютно всичките ви въпроси.

ginny
10-29-2010, 20:58
добре, и аз имам няколко въпросчета :D
Принципно съм се насочила към Шотландия, понеже е безплатно, но чувам, че и в Уелс било също безплатно - истина ли е това ?

Да и аз се заинтересувах относно цените. В Англия е около 3200 паунда на година. Знам, че в Дания е безплатно. Та въпросът ми е знаете ли на др места как са таксите?

VampireGirl666
01-12-2011, 19:56
Здравейте! Сега съм 10кл. в езикова гимназия (английски, като първи чужд език). Имам желание да уча право в Англия или Америка, но не съм много наясно с нещата. Бих желала да ме ориентирате в процедурата по кандидатстванете и приемането. Благодаря!

fr3shbg
04-03-2013, 19:09
Здравей, видях че си запознат с кандидатстването в чужбина(САЩ), но не си писал отдавна там. Макар да прочетох цялата тема в мен останаха все още доста въпроси свързани с кандидатстването.Дали трябва да знам в кои университети ще кандидаствам когато правя САТ? Как ще напиша резултата си на САТ до университета?През имейл ли се извършва кандидатстването(забеляза , че доста университети използват commonapp.org, но не са всички) Как се кандидатства за стипендия, също как се плащат таксите за кандидатстване и има ли ограничение в броя университети в които кандидатстваш?
P.S Според мен ще е добре да напишеш едно мнение(или направо тема) подробно описвайки всичко около кандидатстването