Влез

View Full Version : Проверка на сребро

sexfantasy
08-14-2009, 11:15
Купих си сребърен ланец, поносих го 1 месец, но имам съмнение, че не е сребърен. Появиха се някакви черни петна, които не могат да се махнат. Не се махнаха нито със сол и вода, нито със сода и вода. Казаха ми, че и с оцет и вода също става, и това пробвах, въобще с какво ли не пробвах. Голямо киснене, голямо търкане беше. По-зле не става, но и по-добре не става. Та въпросът ми е можете ли да ми кажете някакъв начин, чрез който мога да проверя дали е сребърен?

plamka
08-14-2009, 11:19
Разгледай се за малък печат издълбан някъде ( би трябвало да е около закопчалката според мен ). Иначе аз си чистех моите с оцет и сода, като гледам само това не си пробвала. Дръж го примерно 1-2 дни.

j_adore2
08-14-2009, 11:20
Има надпис 925 на среброто.Може да отидеш при някой златар .. не знам :)

Black_Fyed_Peas
08-14-2009, 11:29
на закопчалката трябва да има издълбано номерче 925, иначе аз моето сребро както казаха по-горе го чистя със сода и оцет

stefity
08-14-2009, 11:34
Вземи един бял лист хартия, вземи и ланеца. После като натискаш ланеца върху хартията, направи една черта. Ако се появи тъмна линия, значи е сребро, ако ли не - Честито, сдобил си се с менте. :)

sexfantasy
08-14-2009, 11:35
Да гледах за номерчето, има такова, но то е толкова миниатюрно, че и с микроскоп няма да мога да го видя. Има нещо вдлъбнатичко, но не се разбира какво е. А иначе това за 925 го знам, но една приятелка ми каза, че нейна гривна, на която е имало такова номерче се е оказала фалшива, макар, че е била купена от лицензиран магазин, а не от някоя улична сергия за сребро. Така че, то вече на нищо не може да се вярва и никакви надписи не ми вдъхват доверие...

ameli
08-14-2009, 11:49
среброто почернява, така че не се чуди :-D
пробвай с паста и четка за зъби, все едно си миеш ченето :D
и от водата почернява повече, така че отбягвай да ко мокриш

plamka
08-14-2009, 12:08
Тогава отиди в магазина от който си го купила и ги питай защо почернява, с кво може да се изчисти и т.н. хем да ги засрамиш малко :-D

ThisIsMe
08-14-2009, 12:10
Тогава отиди в магазина от който си го купила и ги питай защо почернява, с кво може да се изчисти и т.н. хем да ги засрамиш малко :-D

да,явно е менте и аз колко пъти се набутвам с тва сребро,понеже мн ми харесва а накрая потъмнява.Иди в магазина и поразпитай!

TheGirlNextDoor
08-14-2009, 12:21
Вземи един бял лист хартия, вземи и ланеца. После като натискаш ланеца върху хартията, направи една черта. Ако се появи тъмна линия, значи е сребро, ако ли не - Честито, сдобил си се с менте. :)

това и аз го пробвах..иии действа 8-)

heiress
08-15-2009, 00:15
Печати има и на ментетата.. иначе не си уцелила правилната комбинация за почистване.. не е вода и сода, нито вода и оцет, а е оцет и сода.. и ментетата стават розови, така че едва ли е менте, щоме почерняло.

mArMaLaDkA
08-15-2009, 01:41
Проверката с листа хартия е бая измамна, защото ланеца може да е от никел или нещо подобно, но да е посребрен и в такъв случай пак оставя сива линия.

casey
09-13-2009, 19:25
Отиди до най-близкият златар, питай го - той ще го погледне и веднага ще ти каже - няма да губиш време с опити и т.н.

vagarious
09-13-2009, 19:30
Ем аз пък от 3години нося гривна, пръстени и обеци - сребърни, и нито са почернявали някога,нито нищо.Проблеми нямам.А иначе, да, отиди в магазина от където си го купил/а (надявам се, че и гаранция имаш) и такам..

nimfa716
09-13-2009, 20:17
ами просто отиди до магазина и ги питаи дали мога да ти го изчистят :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

sunshine92
09-14-2009, 10:28
В по-големите магазини за сребро предлагат почистване. На един мой пръстен му се случи същото, но като го занесох и го пуснаха там се оправи :wink:

3oPuTy
09-14-2009, 13:33
Е ти нямаш ли сертификат за ланеца,че така се шашкаш?! :shock:
А иначе спокойно - сребърен ще да е,но от онова калпавото сребро :? И аз се бях набутала да си направя подарък и си купих гривна+пръстен+колие за около 80-90 лв. и на края почерняха :? От тогава си купувам сребро само от един магазин,защото ми дават сертификат за качеството + една карта,с която ако стане нещо (ако се скъса нещо или започне да почернява) ще ми го оправят безплатно или с отстъпка (в зависимост от повредата).

viksit0y
09-14-2009, 13:37
На мойте сребърни неща пише 925 ITALY на всичките пише така. А аз ги чистя или със сода или с една паста astonish и с гъбата за чинии.

Monikaaa.
07-27-2016, 07:43
Здравейте! Ще ви дам доста полезна информация! Истинското стерлингово сребро 925 окислява при взаимодействие с въздуха. При това окисление се получават черни петна. Това е напълно нормално, ако вашето сребро е истинско :)

supersonic0
07-30-2016, 11:21
Тука всички големи разбирачи :D Съвсем нормално е среброто да потъмнява, спомням си преди баща ми си даваше сребърните неща на една комшийка, дето работеше в монетния двор и ги пускаше на барабаните, връщаше го брутално лъскаво, чак съмнително :lol:

Ceckka
08-08-2016, 14:27
Има си разлика в "сребърните" накити. Пробвай с магнит! Ако не се хваща значи е сребро. А колкото до потъмняването - нормално е. Избягвай да го мокриш. :)
Успех!

NissaN
08-14-2016, 19:11
А тези методи за почиатване стават ли за сребро проба 999.Че имам един ланец и го нося 3 години и вече е почернял.Защото май имА разлика при 925 и 999 не само в цената.