Влез

View Full Version : Новата книга от авторката на "Здрач" - Скитница!

sexita
10-02-2009, 22:01
http://www.ciela.bg/pic/product/temp_view/523.jpg

А ако сте нов фен на Стефани Майер (http://www.stepheniemeyer.com) и все още не сте прочели Скитница, определено ви я препоръчвам! Ако нямате книгата, купете си я веднага!
От пет книги, публикувани от Стефани (аз съм голям фен на поредицата Twilight (http://www.twilightthemovie.com/)), Скитница е моята любима. Тя наистина е невероятна и много приятна книга.

Книгата е за възрастни и жанрът и е философски трилър.
Действието се развива в близкото бъдеще на планетата Земя, която е завладяна от чуждоземци паразити. Те се настаняват в телата на хората, като унищожават техните личности.
Мелани Страйдър, момичето, което продължава да живее като глас в главата, която вече е обща за нея и за чуждоземната душа, наречена Скитница, обаче оказа съпротива.
Мелани успява да убеди Скитницата да тръгне през пустинята, където любимият й Джаред и брат й Джейми се укриват в подземни пещери с други оцелели човеци. Когато тялото гостоприемник на Мелани и душата на извънземната Скитница се срещат с любимия на Мелани, Скитницата се влюбва в него и решава да остане при хората. Оформя се любовен триъгълник с две страни – две момичета в едно тяло.
Скитница е разказ за любовта и избора, но също и за получовешки същества. (“Аз рядко пиша само за хора”, казва Ст. Майър. “Хора можеш да срещнеш навсякъде.”) Това е любовен романс за опитите на Скитница да намери мястото си сред човеците, макар и сама, различна и необичана.
Формулата за успеха на Стефани Майър е, че тя пренаписва истории на ужасите като любовни истории и по този начин ги превръща отново в нещо съвсем ново. Тя пише научна фантастика за хора, които не обичат да четат научна фантастика. Тя намалява скоростта на действието, докато се натрупа емоционално напрежение, което винаги е съществувало, но никога не е било видимо, докато на литературната сцена не се появява Стефани Майър.

Ето и интервюто със Стефани Майър

Историята за първата ви книга "излезе" от ваша мечта, от къде получихте вдъхновение за да доразвиете образите си?

Мисля, че в живота си веднъж човек получава такъв шанс и това беше всичко, от което имах нужда, веднъж отворила се тази врата, имах много истории, които чакаха да излязат навън. Очевидно имах достатъчно хора в главата си, които да използвам за известно време.

Защо мислите, писането ви се радва на такова огромно внимание?

Всичко, което мога да предположа е, че когато пиша, аз забравям, че това не е реалност, преживявам историята и мисля, че хората "прочитат" тази искреност в образите. За мен те са истински, докато ги описвам и смятам, че и за читателя те стават такива.

Как пишете по начин, който привлича читатели от всички възрасти?

Не пиша тези книги конкретно за млада или възрастна аудитория. Пиша ги за себе си. Не знам защо "пасват" така добре на всеки, но намирам за много приятно това, че тридесет и няколко годишни хора с деца като мен ги харесват – и така знам, че не съм само едно 15-годишно момиче отвътре.

Били ли сте някога така обсебена от книга, както много от вашите феновете са?

Не знам някога да съм карала 8 часа, за да видя някого. Но това беше и така, защото нямах кола. Така, че нямах и такъв шанс. До моите фанатизми стигнах по-късно в живота си. Групата "Muse", когато ги открих през 2004 година, това беше нещо напълно ново за мен, да намеря някой от който да съм така обсебена. Имаше някои книги в детството ми, за чиито автори не можех и да мечтая да срещна или да се свържа с тях, просто се чувствах огромна дистанция между тях и мен. Те бяха като невероятни същества, а аз бях обикновена смъртна, която не можеше да ги безпокои. Но много обичах Анне Макфери. Ако мога да превърна една книга в реалност това ще бъде "Драконов полет". Щях да съм ужасно щастлива, ако можех да живея в този свят. После като поотраснах открих Орсан Скот Кард, който е страхотен. Та това са неща по които съм била обсебена, но честно казано, не съм от тези, които ще нощуват навън, за да видят някой, мекото легло е едно от най-любимите ми неща на света.

Знаем, че първата книга беше провокирана от ваша мечта, какво вдъхнови "Скитница"?

Мисля, че у много хора се създаде впечатлението, че си живея в очакване на някаква мечта, за да почна да пиша. Не става точно така. Това беше еднократно преживяване. Но още от малко дете обичам да си представям разни неща, които ми помогнаха много.

Защо има три бели страници в "Скитница"?

Не искам да казвам много, защото не всеки е стигнал до там, но ще ви кажа, че те са там не случайно. Нищо не е отпаднало от книгата. Там са поради конкретна причина, която съм сигурна ще разберете, когато стигнете до там.

(страниците са преди 59-та глава)

Мислите ли, че ще напишете продължение на "Скитница"?

Това е друг добър въпрос. Точно това е, че се чувствам някак уморена. Искам да съм свободна да пиша, а не да го правя под някакво напрежение, спазвайки краен срок. За това ще изясня за себе си какво искам да напиша и ще тръгна от там. Имам концепция за следващата книга и около две глави от нея вече и ако продължа с нея, то ще бъде трилогия – "скитница, "търсача" и "душата" – но изобщо не съм сигурна за това, но съм сигурна съм, че в някакъв момент ще избистря нещата. Едно от трудните неща в писането на продължения, конкретно на "Скитница" ще е, че свикнах и обикнах героите, а някои от тях ще се наложи да умрат, което няма да ми е никак приятно.

Формулата за успеха на Стефани Майър е, че тя пренаписва истории на ужасите като любовни истории и по този начин ги превръща отново в нещо съвсем ново. Тя пише научна фантастика за хора, които не обичат да четат научна фантастика. Тя намалява скоростта на действието, докато се натрупа емоционално напрежение, което винаги е съществувало, но никога не е било видимо, докато на литературната сцена не се появява Стефани Майър

Книгата (http://www.book.store.bg/p36023/skitnica-stefani-majyr.htm) може да закупите онлайн от тази книжарница (www.bookstore.bg).

xHARDCANDYx
10-05-2009, 17:45
Яяяяяяяяяяяя
Тфа треа се прегледа...

PurpleDream
10-06-2009, 22:23
......не става за писателка.... и аз съм фен на Здрач, тая книга не съм я чела, ама Роулинг (примерно) е 1000 пъти по- добра или Дан Браун или Агата Кристи ......

sexomanka
10-12-2009, 15:46
......не става за писателка.... и аз съм фен на Здрач, тая книга не съм я чела, ама Роулинг (примерно) е 1000 пъти по- добра или Дан Браун или Агата Кристи ......

Защо трябва да се сравняват. Нека си има няколко добри писателки...ако е само един The Best-а ще е скучно :D

Glamour92
10-14-2009, 08:48

Защо трябва да се сравняват. Нека си има няколко добри писателки...ако е само един The Best-а ще е скучно :D
+1

nezabelejimata
10-14-2009, 16:38
Значи и аз сам голяма фенка на Twilight, :D чела сам книгите поне по 3 пъти, а за филма да не говоирм кам 20 , 30 пъти съм го гледала... Днес след като прочетах темата ти и много искам да си купя тази книга ... най-вероятно ще утида утре ...
Мерси много за информацията за книгата... :smt041 :-)

qazwsx
10-28-2009, 19:51
moito bebe q pro4ete na angliiski :P :P :P

lipstik
10-29-2009, 17:52
Тази книга много ми хареса.Бях си я взела още лятото,преди да излезе преведена на български и страшно я харесах.Надявам се Майър да продължава да пише книги,определено ми харесва стила и на писане,даже повече от Роулинг.

cookie_master
11-02-2009, 17:10
Кои й е казал на тая,че може да пише? :-o

qazwsx
11-03-2009, 08:50
ti moje6 li da pi6e6 we ?????? :-x :-x :-x :-x

lipstik
11-03-2009, 10:39

Не си интерсна :wink:

DesireToFire
11-05-2009, 12:38
Кои й е казал на тая,че може да пише? :-o +1 :(

sexita
11-07-2009, 12:49
Явно след като книгите и са бестсейлъри в целия свят...МОЖЕ :?

mgxpower
11-07-2009, 13:06
Ако ми четеш ти с удоволствие ама сам да седна да чета много ми се приспива особено ако е увлекателна и край :lol: :lol: :lol:

December
11-07-2009, 13:07
Абе нали жената си изкарва милиони заради всичките 13 годишни молоумнички влюбени в ЕдуДърд на вас к'во ви пука...

DesireToFire
11-07-2009, 16:51
Явно след като книгите и са бестсейлъри в целия свят...МОЖЕ :? Ъъъ, количеството не винаги отговаря на качеството. Аз не виждам някой доказал се писател да я е похвалил или да е спечелила престижна награда за литература. Така че с нищо не се е доказала :?

LoveRetroMusic
11-08-2009, 08:22
:razz:

headhunterz
11-10-2009, 17:11
Ох какво да ви кажа...взех си я от библиотеката, сега я чета, първите 60-70 стр. не знаех за какво става на въпрос, кви са тея Търсачи, за какво по дяволите се говори?!В крайна сметка май се оказва, че пак става дума за някаква захаросана любовна история (поне така прецених, още не съм прочела цялата книга, не мога да давам точно мнение) като Twilight..

InloveAgain
11-12-2009, 09:53
Явно след като книгите и са бестсейлъри в целия свят...МОЖЕ :? Ъъъ, количеството не винаги отговаря на качеството. Аз не виждам някой доказал се писател да я е похвалил или да е спечелила престижна награда за литература. Така че с нищо не се е доказала :?

Няма нужда да се доказва пред никого.

PurpleDream
11-12-2009, 10:36

промених си мнението донякъде, прочетох книгата и се влюбих в нея :smt007 не мога да спра да я чета и като си лягам я вземам с мен, по спокойно ми :D :smt007 :smt007 :smt007

но все пак, според мен поредицата Здрач е написана много нескопосано... изобщо не си е подредила нещата...
обаче Скитница е супер :smt007 :smt007 :smt007

PurpleDream
11-15-2009, 20:41
ще правят филм по книгатаааааааааааааа
:grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

LadyDi
11-15-2009, 22:05
Доказала се е с това, че книгите й се четат, че има много фенове. Какво по-голямо доказателство за един писател?

Хемингуей като е доказн писател, вие чели ли сте нещо негово, нещо извън задължителните в училище произведения?

Достоевски, Балзак? Или всеизвестният Пауло Куелю? Аз лично не мога да го понасям, стилът му е объркан.

Стефани Мейър има таланта да пише за масите, книгите й биват разбрани от всеки. Това, че не е спечелила награда за литература, не означава, че не е добър писател. Дори елементарният начин на писане, онзи, който може да достигне до всеки, е вид изкуство.
Нещо, което 90% от форумците тук не го умеят.

sexita
11-20-2009, 10:36
Естествено, че е добър писател... и как няма да е, щом се издигна за кратко време дори над Дж. Роулинг

DessieQueen
12-12-2009, 16:56
А книгата има ли я качена някъде в Интернет? :-o

PurpleDream
12-14-2009, 21:05
А книгата има ли я качена някъде в Интернет? :-o
в замунда я има, ама май е на АЕ
аз пак я взех от една позната, тая седмица пак ще я чета :grin: :grin:

m1lan3l0
12-16-2009, 14:58
Не съм гледал нито чел здрач,въпроса ми е интересно ли е..

DesireToFire
12-16-2009, 18:57
HE, не е ! Освен ако не искаш да четеш блудкава лябовна история за брокатени вампири, дето всяко второ прилагателно е еднакво и всяко второ изречение описва колко красив е Едуард.

lipstik
12-17-2009, 19:34
Да,интересно е!

ThroughStruggle
12-25-2009, 09:08
Тая ги снася книгите една след друга като яйца. Комерсиализъм му е майката.
LadyDi, честно казано, на мен общественото мнение не ми е критерии за нищо. Това, че всички го харесват, не означава, че трябва да ми хареса и на мен и трябва да призная писателските й умения. За мен стилът й е сух, сюжетната линия е изтъркана, речниковото богатство е несъществуващо ( или недемонстрирано ) . Това дали тринадесет или четиринадесет годишните пикли по света харесват книгите й, няма никакво значение за мен. Друг е въпросът, че болшинството от тях нямат никаква база за сравнение, освен приказките на Андерсен и Шарл Перо. А ТуайлЯйт прилича на тях.

beb0oy
02-25-2010, 15:45
:smt007

kindergarden
02-27-2010, 09:50
даа невероятна книга е :smt007

slavito007
02-28-2010, 13:50
Аз пък я поисках на нашите за рождения ми ден. Ами интересна е, бе да му се не види. Е да, в началото от време на време става скучна, но втората половина наистина е интересна. Мисля да я прочета пак ама все няма време :D Книгата сама по себе си е красива - корицата е черна, по-скоро матирана, не е като здрачовия гланц, малко е големичка - едвам я натъпках в библиотечката 8-) Препоръчвам я на феновете, които обичат да четат фантастика. Много е добра.

violina995
03-05-2010, 18:04
Книгата Скитница е ненормална! Писателkaта е много добра! Прочетете книгата - страхотна е!

KpucmuHa
04-04-2010, 19:49
ммм прочетох я и на английски, още по - добра е 8-)

Paramour
04-08-2010, 18:29
На мен книгата ми хареса... понякога Майър малко попрекалява, но иначе не е зле :) :)