Влез

View Full Version : Що е то 'магията' в нашето сиво битие

machoka
10-16-2009, 11:58
САМО ЧЕ.....да живееш ВЪВ и СЪС магията, не означава да си сляп... представи си го като една паралелна Вселена - виждаш нещата точно така, както са, само че от съседения паралел, където всичко е много по-цветно, много по-приповдигнато и с основнен тон във възможността да постигнеш всичко, което си поставиш за цел.

Туй го писах преди малко в една тема.

Сега ще ви дам и елементарно научно обяснение на 'необяснимото'... а именно 'магията' в нашия живот, приказката имплантирана в ежедневието ни, но само след като изгледате това: http://www.youtube.com/watch?v=UZeV5e8DOAg . Един ден ще го пратя на любимата си, в чиято любов ще пропадна като в бездънна яма.

http://upload.wikimedia.org/wikibooks/en/a/ab/Equilateral_Triangle_Construction1.jpg

Лявата окръжност е магичната паралелна Вселена на реалната такава. В лявата окръжност всичко е възможно, всичко е постижимо, състоянието на духа достига своите пикови висоти. Това е Вселената на постоянната усмивка, на добронамереността, на приказната необятна любов, чиста като момина сълза, която те кара да се побъркаш когато дори за секунда си откъснат от Нея/Него. Тук са заключени и безнадеждно влюбените. В тази окръжност ти си такъв, какъвто си в мечтите си. Тук се помещават също и ярката дъга, и топлият пролетен дъжд, и пробиващото си път кокиче - все неща, които сякаш отсъстват в съседната. Тук ти си приказният герой, който винаги си искал да бъдеш, велик композитор на чувства и емоции, първоизточник на светлина, топлокръвност, радост...

Същевременно, в дясната окръжност се намира действителността такава, каквато я виждат повечето от нас. Тук са мрачните дъждовни дни, тук са намусените хора по улиците, които като ги попиташ колко им е часа си мислят, че искаш да им откраднеш часовника...в този кръг се помещават интригата, интереса, любовното 'лихварство', драмата породена от простота. Тук се намират всички онези хора, които 'бакчат всеки делничен ден от 9 до 5' и с това се изчерпва дозата им 'живот'. Разбира се тук е и сивото ежедневие, тук са хората без мечти, с изгубените мечти, с погазените мечти. Тук са заключени битовите скандали вечер на масата, на 20 годишните съпрузи изгубили безвъзвратно магията някъде през годините. Тук са всички хора без амбиция, без фантазия.. носещи се по сивото течение към нищото, тук са всички безцветни персонажи, в иначе изключително пъстро оцветената книга на 'живота' - това събирателно понятие.

УТОЧНЕНИЕ и ДЕФИНИЦИИ:
чували ли сте израза, използван за хората в лудниците "те са откъснати от реалния свят".. Тези хора имат следното нарушение, че тяхната лява окръжност се е РАЗДЕЛИЛА от дясната и витае като един затворен САМОСТОЯТЕЛЕН кръг в пространството. Това е обяснението за хората в тези заведения.
Вече направихме анализ на присъстващите в дясната оркъжност. И тук идва една съществена разлика между лявата и дясната. Както виждате тези 2 важни оркъжности имат ДОПИРНА ЗОНА. Хората, присъстващи в дясната, макар и съединени с лявата - ТЕ НЕ ЗНАЯТ за съществуването и. Докато тези хора, които са принадлежност на лявата, те ЖИВЕЯТ ВЪВ ДОПИРНАТА ЗОНА и са съвсем наясно и с дясната, и с лявата окръжност. Те живеят в социалната среда на дясната действителност, но чрез инструментите и по начина, по който им позволява лявата окръжност - с други думи това са хората, които живеят с магията или се чувстват персонажи в една красива приказка.
Сами виждате, че живеещите в допирната зона (левите) са по-близо до лудостта, но те са и по-близо до щастието. Техният живот е този, който си струва да бъде описан, този за когото разказват книгите, филмите.

И ПОСЛЕДНО, РЕВОЛЮЦИОННО, ОТГОВОР НА ВЪПРОСА - кои са най-щастливите хора на Земята? Тези, които са се научили да живеят така!
http://i35.tinypic.com/2qlz6h2.jpg

AraBella
10-16-2009, 12:22
Много ми хареса!Мисля,че си прав.Трябва да сме гъвкави,за да успеем да съчетаем "магията" с битието.
П.С.Песента е много нежна и хубава и съчетана с четенето на поста,ефекта е още по-добър. :)

LovelyGirl
10-16-2009, 16:17
И аз я слушах докато го четях и се получи много готино :)

Аз определено винаги съм си била в лявата половина :)

machoka
10-16-2009, 18:23
ХАхАх кой ми вдигна темата, да си признае! :D

нещо май не ви хареса какво съм написал (

sladkish_14
10-16-2009, 18:41
Разбира се тук е и сивото ежедневие, тук са хората без мечти, с изгубените мечти, с погазените мечти.

Ето защо съм от дясните.

Сам ли го сътвори ?! Ти си, като един мой приятел, досега мислех че само той би могъл да мисли такива неща.Всъщност много е истина това била съм и от двете страни.Колкото повече расте човек сякаш толкова по го дърпа другата страна.Няма да филосовствам, не че не обичам дори и когато не съм права 8-) ,защото в крайна сметка истината се намира със спорене /поне в този форум/.Много ме боли главата.Но е хубаво, хубаво е да се замислим и да изберем кръга в който да се въртим :)

Bixel
10-16-2009, 19:19
наистина има нещо смислено... но според мене живота не е само тея 2 окръжности има и още :(

Anon4o
10-16-2009, 19:32
Т.е. с 2 думи искаш да преразкажеш учебника по психология в частта си за Аз-овете :? Преобразувал си фактологията в синтезиран романтичен разказ :?

neocide
10-16-2009, 19:52

machoka
10-16-2009, 20:09
Т.е. с 2 думи искаш да преразкажеш учебника по психология в частта си за Аз-овете :? Преобразувал си фактологията в синтезиран романтичен разказ :?

Не знам какво пише в учебниците по психология. Синтезирам единствено собствените си мисли.

babity
10-16-2009, 21:06
Залюбил си някоя мома ми се види. Мнооого взе да се навърташ тук 8-) което пък изобщо не е лошо...

Python5
10-17-2009, 00:53
Принципно толерирам свободното развиване на теории на психологическа и/или философска основа, но това започна да звучи като The Secret (книгата/филма). Изследваш теория, след което заключваш "оптимален модел за постигане на щастие" - за другите нз, но ти поне трябва да си достатъчно интелигентен за да си над тези неща.

Може да звучи убедително на всеки, с IQ под 100 (50% от хората), но същевременно няма никакво научно покритие. Дори да имаше, отново не би могъл да дефинираш геометричен модел на щастието спрямо двете окръжности, поради самата природа на понятието "щастие" - недифинируема.

И не на последно място, дори разглеждана в рамките на любителска теория/размишление, има своите дупки. Типовете хора, които назоваваш, далеч не са всички възможни типове. Къде отиват тези, които живеят и в двете зони, преминавайки от едната в другата, в зависимост от необходимостта и/или настроението? Или пък онези, които живеят само в лявата, но не пребивават в медицинска институция?

Не ме разбирай погрешно - добра работа, но имаща нужда от малко конструктивна критика.

П.П. Сега мернах онзи коментар с учебниците по психология ... и ти толкова си чел учебника, момко, щом асоциираш написаното в тази тема с Аз-овете.

Anon4o
10-17-2009, 12:21
П.П. Сега мернах онзи коментар с учебниците по психология ... и ти толкова си чел учебника, момко, щом асоциираш написаното в тази тема с Аз-овете.

Определение за "То":

С това понятие Фройд обозначава едно от трите нива на личността-То, Аз и Свръх-Аз. Тази част от егото олицетворява вродените инстинкти и се подчинява на принципа на удоволствието. Това е импулсивната част на човешката психика, която не признава норми (забрани или изисквания), нито реалност (време и пространство) и е движена само от принципа на удоволствието и непосредственото, безпрекословно удовлетворение на биологичните потребности. Често е в конфликт със Свръх-Аз -ът, център на нормите и ценностите, наложени от средата, обществото или моралните изисквания. Свръх-азът цензурира, ограничава и потиска импулсивните нагони на себе-то.

Определение за "Свръх-аз":

Свръх аз или още като алтернативно изписване свърх-аз, а много рядко като русизъм супер-его е термин въведен от Зигмунд Фройд в психоанализата. С него се означават всички норми на поведение, табута, ограничения, които регулират поведението, на което придава импулс Ид (То/Безсъзнателното). Свръх азът е носител на социалната компонента от човешкото поведение и изпълнява основно рестриктивни функции.

Ами не бе, човек, автора говори за белите мечки на северния полюс.

Python5
10-17-2009, 12:33
Ами не бе, човек, автора говори за белите мечки на северния полюс.
Метафората ти е почти правилна - като махнем иронията. Единственото общо между цитатите, които предостави и оригиналната тема е сферата на науката, в която попадат двете - психология. Смея да твърдя, че писанията на мачока спадат донякъде и в философията - опитва се да дефинира оптимален модел на щастие, все пак.

В същото време ти ми говориш за Фройд и неговите теории за различните части на личността, как всяка от тях се стреми към нещо различно и понякога влиза в конфликт с другите. Отново питам - какво общо има това с теорията за две различни реалности?

Разбирам, че искаш да кажеш нещо умно по темата, но нека поне е по темата.

Anon4o
10-17-2009, 13:01
Автора говори точно за състояние на личноста, в което има известен баланс или равновесие между свръх-аза и то-то, но изказвайки го в есеестичен план. Може да не се изразява с философска фактология и да го бие малко на съчинение, но ако трябва да се тълкува говори точно по тази тема.

И междудругото "не, не е така" не е аргумент. ;-)

sh3_1s_7h3_0n3
10-17-2009, 13:12
Само аз ли като чета се абстрахирам от всякакви психологическо-философски догадки и го разбирам чисто и просто като сблъсъка на два свята, в които всеки индивидуално избира в кой да живее или до колко да ги пресече.
Само моментът с любовта ми липсва малко повече..., защото го е предал някак си много сухо и неемоционално..., а предвид, че темата е пусната именно в този раздел, предполага, че трябва да има нещо малко по-свързано с Любовта...
а такива сухи дефиниции, уточнения, геометрични графики и т.н ми идват малко в повече.
Нищо чудно, че по темата има 10 коментара на кръст. А като се има предвид кой е авторът... се очаква 'бум' на похвали и лиготии. (: Но май авторът е останал неразбран...

machoka
10-17-2009, 16:50
^^тези от лявата окръжност почти винаги остават неразбрани )

А и дали хората наистина сами си избират в коя да бъдат принадлежност? За съжаление тези от дясната мисля, че нямат понятие за света на лявата.. те го отхвърлят като 'лудост'.. наричат го 'ексцентричност' дори и му лепват всякакви етикети.. но не го признават.

Python5 - това за 'научното' обяснение е по-скоро на шега казано. Не съм учен за да обяснявам с терминологии - това по-скоро е едно графично, олеснено обяснение на моята теория за 'магията' в живота ни.

moneycomeme
10-17-2009, 17:45
Ммм това беше прекрасно! :grin: Toва е проблем на ,,другите,, хора,както вече каза ти.

moneycomeme
10-17-2009, 17:52
И между другото песента,страшно ми въздейства,много е хубава!Обичам такива теми,карАт ме да погледна по-глобалнона нещата без да се втелявам в глупости!Благодаря за темата!!

machoka
10-17-2009, 17:54
И аз благодаря, че ви има... всички вас.. и Нея (музата де 8-) ) благодаря, че я има.. иначе да съм се метнал под някой влак до сега ))

moneycomeme
10-17-2009, 18:06
Тогава можеше да стане по-лошо-ти да извадиш късмета на бебето от статията ..... :lol: Но иначе да,добре че я има музиката :)

BigFakeSmile
10-17-2009, 19:07
Третата картинка като че ли най-хубава :D . Не знам...аз съм от лявата..100%. Пък и каквото и да става аз съм оптимист до край. Казват, че е най-хубаво да си реалист, обаче на мен реалността не ми харесва. По тази тема много неща могат да се кажат. Всичко е въпрос на гледна точка и начин на живот. От друга страна пък примера ти за часовника някак...то как да не те е страх като има вероятност 70% да ти го вземат..

babity
10-17-2009, 19:18
^Защото ако не очакваш нищо, ако си готов, че ще те разочароват няма да се изненадаш... неприятно ще е, но очаквано... Според мен т'ва е най - благоприятния вариянт. Забелязваш само хубавото - за другото си подготвен.