Влез

View Full Version : SAT и TOEFL

didivid
11-06-2009, 12:11
Здравейте! :)
Искам да попитам дали някой от вас е държал тези изпити. С колко ги взехте? Сами ли се готвихте или ходихте на курсове? Знаете ли откъде мога да си намеря примерни тестове? С колко горе-долу трябва да ги изкарам, за да може резултатът ми да е поне Много Добър?
Моля ви се, който епросветен да казва каквото знае, защото имам ужасно много въпроси и не мога да ги задам всичките.
О, друго нещо. От 2003 насам, TOEFL много ли е променен? Защото имам учебници оттогава и се чудя дали форматът на изпита е много променен. Защото као не е ще мога да си уча и да се упражнявам оттам.
Благодаря на всички, които (надявам се) ще се отзоват! :)

amk933
11-06-2009, 12:24
Много добър на SAT I > 2100 точки,
Много добър на SAT II > 700-750 точки в зависимост от предмета,
Много добър на TOEFL > 110 точки.

Ами според мен няма да ти навреди ако си ги решиш тези от 2003, но не очаквай да е същото. ;) Иначе питай, каквото те интересува и ще ти отговоря. Аз не съм ги държал още, ама ходя на уроци за SAT. (TOEFL няма да държа.) :)

didivid
11-06-2009, 12:31
Благодаря за бързия отговор. Разбира се, че ще те обстрелвам с въпроси. Така, първо: каква е разликата между SAT I и SAT II?
Ти нахй-вероятно възнамеряваш да кандидатстваш в Щатите. Можеш ли да ми дадеш повече инфо за кандидатстването изобщо, GPA и други такива неща. Също така към кои университети си се ориентирал? И кои специалности също?
Мнгоо ще се съм ти благодарна, ако ми помогнеш! :)
Едит: А къде ходиш на курсове?

amk933
11-06-2009, 12:39
SAT I го искат всички уноверситети и си е изпита по езика с малко математика. SAT II е изпит по даден предмет, който ти си избираш (Химия, Биология, Математика, Език и т.н.). В зависимост от университета може да ти иска 0-1 в по-обикновените и 2-3 в по-елитните. GPA са ти оценките от училище превърнати в Американски. Аз ще кандидатствам само в Америка, защото не уча в българско училище и нямам бг диплома. Та на мен първото ми желание е Yale, а специалността - Политика, Икономика и Етика (това е една специалност) или Политически Науки. Ако не стане в Yale, се надявам да ме приемат в Pomona, което ще ми е като back-up. Иначе ще пробвам и в Харвард, Колумбия, Чикагския, Ню Йорксия, ЮПенн, Принстън и т.н. Абе почти цялата Ivy League + още няколко. :) Питай, ако нещо трябва да доразясня, ако не съм го обяснил хубаво. :)

didivid
11-06-2009, 12:44
Аз също съм се насочила само към Америка. По-различни са ми желаните специалности, но както и да е. А този SAT II навсякъде ли го искат? Или няма нужда да се взима изобщо? Ти ще го взимаш ли? Решила съм SAT и TOEFL да си ги взема, защото много искам да ме приемат. За момента съм си избрала само два университета, но имам време (10ти клас съм :) ) и най-вероятно ще станат повече.
А ти с early decision ли ще кандидатстваш или по "нормално" време, когато кандидатстват всички?
И пак да питам.. къде ходиш на курсове за SAT?

amk933
11-06-2009, 13:00
За SAT II както казах зависи много от университета. Обикновените изобщо не го искат. Някои искат само по 1. А най-елитните искат 2-3 SAT II по различни предмети. Аз ще взимам 4. Кои са университети, които си си харесала? Иначе да ще кандидатствам на early decision в Yale, защото това ми е мечтата и първото желание. Но на early decision можеш да кандидатстваш само в един университет - този, който желаеш най-силно. Другите на regular. Аз в момента ходя на частни уроци за SАТ II немски. Иначе най-доброт място за SAT I лично според мен е Кирил и Методий фондацията. ;) И освен това ти трябва перфектен английски. :)

didivid
11-06-2009, 13:06
Ами единият универистет е Unversity of Pennsylvania, а другият е Dickinson College. Kолкото до английския ми.. Имам завършено ниво Advanced, а сега ходя на курсове за САЕ (за втора година.. т.е. и миналата година карах същия курс), но може от втория срок да се откажа, зависи от SAT-a и TOEFL-a.. Просто след като започнах курса, започнах да се замислям за Щатите и оттам вече ти трябваат други сертификати, т.е. Кеймбридж не важи..
Иначе за early decision, знам, че само в един можеш, а ако не те приемат, тогава кандидатстваш в останалите. :)
А всички хора, които познавам, и ще държат SAT, ходят на курсове в Кирил и Методий. :D
Горе-долу, колко ти излизат курсовете? И откъде си взимаш допълнителни материали и тестове? :? Щото аз гледах из нета... някакви учебници по 160лв. :shock:

amk933
11-06-2009, 13:11
Ами единият универистет е Unversity of Pennsylvania, а другият е Dickinson College. Kолкото до английския ми.. Имам завършено ниво Advanced, а сега ходя на курсове за САЕ (за втора година.. т.е. и миналата година карах същия курс), но може от втория срок да се откажа, зависи от SAT-a и TOEFL-a.. Просто след като започнах курса, започнах да се замислям за Щатите и оттам вече ти трябваат други сертификати, т.е. Кеймбридж не важи..
Иначе за early decision, знам, че само в един можеш, а ако не те приемат, тогава кандидатстваш в останалите. :)
А всички хора, които познавам, и ще държат SAT, ходят на курсове в Кирил и Методий. :D
Горе-долу, колко ти излизат курсовете? И откъде си взимаш допълнителни материали и тестове? :? Щото аз гледах из нета... някакви учебници по 160лв. :shock:

Аз си ги поръчвам от Америка директно и ми ги пращат. Иначе не знам колко струват курсовете, защото още не съм тръгнал за САТ 1. В момента ходя на частни уроци за САТ 2. А за ЮПенн ще ти трябват поне 2 САТ 2. Иначе материалите от Америка са ти между 12 - 15 долара на учебник. Много рядко има някой по 60-тина долара. ;) Тук са стари издания и много по-скъпи.

didivid
11-06-2009, 13:16
Значи, щом чичо ми живее в Щатите, мога да му поръчам да ми изпрати учебници за по 12 долара? :shock: ОО, супер! :grin:
Тогава за курсовете, аз ще се свържа с фондацията и ще попитам за курсове и дали мога да си набавя учебника по посочения начин! Благодаря ти мого за информацията до тук. :-) Ако имам още въпроси, надявам се няма да е проблем да те питам отново!
Късмет с кандидатстването! ;)

didivid
11-06-2009, 13:50
Искам да попитам за TOEFL.. Кой вариант е по-добре да се вземе? Paper-based, computer-based или interne-based? Защото току-що провех в сайта на фондация "Кирил и Методий" и там пише, че има курсове само за internet-based. Има ли значение, кой вид ще взема? :(

JCoutureJunkie
11-06-2009, 14:14
didivid успех ти пожелавам,и аз съм се насочила най-вече към University of Pennsylvania.В момента съм в 9-ти клас и сега февруари ще трябва да взема някакъв сертификат.Много ми е трудно,нашата госпожа по английски ни отрупа с всякакви учебници,книги и допълнителни материали,а успоредно с това ще ходя на курсове по немски,за да мога да го изравня с английския(все още не съм почнала,защото в нашето училище има голяма неразбория за тези курсове точно)
Исках да питам и аз няколко неща,че да не пускам нова тема:
amk933 :-) искам да те попитам от къде точно си поръчваш учебниците за такава цена?Някакъв сайт,издателство?
Как можеш да си изчислиш GPA-то и какво горе-долу трябва да е числото,с което имаш шанс да влезеш в Принстън,Колумбийския и т.н.
Кога е най-добре да се държат SAT-a и TOEFL-a?Знам,че имат срок на давност.Някой ми беше споменал,че е 2 години...
От какво значение са срочните и годишните оценки в училище?От коя година задължително ти ги искат?Аз съм чувала,че ги искат от 9-ти клас нагоре,но не съм сигурна.
ЗА SAT II казваш,че можеш да държиш по Химия,Биология и т.н. На английски са,нали(имам си аз да не са,просто се надявам 8-) )Добре де,но аз например никога не съм учила Биология на английски,а там като ми дадат някакви термини,които не съм чувала дори?Или тези неща се взимат малко или много на курсовете?А,и освен това дали трябва да си избереш тези предмети,които по някакъв начин са свързани с бъдещата ти професия?Или няма значение?
Ех,малко дълго стана,просто ми е много интересно.Искам да знам как да се подготвям.Благодаря предварително :-) лИбов моя :-D :oops:

amk933
11-06-2009, 14:57
Искам да попитам за TOEFL.. Кой вариант е по-добре да се вземе? Paper-based, computer-based или interne-based? Защото току-що провех в сайта на фондация "Кирил и Методий" и там пише, че има курсове само за internet-based. Има ли значение, кой вид ще взема? :(

В България има само Internet-based, така наречения ibTOEFL. :)

didivid
11-06-2009, 15:01

В България има само Internet-based, така наречения ibTOEFL. :)
Е, значи нямам избор. Трябва да го взема обачес максимална оценка...

didivid
11-06-2009, 15:02
А има ли голяма разлика между iBTOEFL и другите два вида? В смисъл такъв.. мога ли да се упражнявам от учебници, предназначени за другите два вида, или са твърде различни..?

amk933
11-06-2009, 15:09
didivid успех ти пожелавам,и аз съм се насочила най-вече към University of Pennsylvania.В момента съм в 9-ти клас и сега февруари ще трябва да взема някакъв сертификат.Много ми е трудно,нашата госпожа по английски ни отрупа с всякакви учебници,книги и допълнителни материали,а успоредно с това ще ходя на курсове по немски,за да мога да го изравня с английския(все още не съм почнала,защото в нашето училище има голяма неразбория за тези курсове точно)
Исках да питам и аз няколко неща,че да не пускам нова тема:
amk933 :-) искам да те попитам от къде точно си поръчваш учебниците за такава цена?Някакъв сайт,издателство?
Как можеш да си изчислиш GPA-то и какво горе-долу трябва да е числото,с което имаш шанс да влезеш в Принстън,Колумбийския и т.н.
Кога е най-добре да се държат SAT-a и TOEFL-a?Знам,че имат срок на давност.Някой ми беше споменал,че е 2 години...
От какво значение са срочните и годишните оценки в училище?От коя година задължително ти ги искат?Аз съм чувала,че ги искат от 9-ти клас нагоре,но не съм сигурна.
ЗА SAT II казваш,че можеш да държиш по Химия,Биология и т.н. На английски са,нали(имам си аз да не са,просто се надявам 8-) )Добре де,но аз например никога не съм учила Биология на английски,а там като ми дадат някакви термини,които не съм чувала дори?Или тези неща се взимат малко или много на курсовете?А,и освен това дали трябва да си избереш тези предмети,които по някакъв начин са свързани с бъдещата ти професия?Или няма значение?
Ех,малко дълго стана,просто ми е много интересно.Искам да знам как да се подготвям.Благодаря предварително :-) лИбов моя :-D :oops:

GPA > 3.75 = 5.75 българска оценка. Това имаш ли го вече всичко зависи на SAT I, SAT II, есето, препоръките, извънкласните занимания и мотивационното писмо. Оценките се броят от 9 клас. Важат срочните такива. Смята се така:
6 = A = 4
6-= A- = 3.7
5+= B+ = 3.3
5 = B = 3
5- = B- = 2.7
4+ = C+ = 2.3
4= C = 2.0
4- = C- = 1.7
3+ = D+ = 1.3
3 = D = 1
>3 = F = 0
Иначе SAT II всичките са на английски. Няма определени SAT II, които трябва да вземеш, ако ще кандидатстващ за Bachelor of Arts (политика, литература, фиологии, икономика, и т.н.). Ако кандидатстваш за Bachelor of Sciences (математика, физика, химия и т.н.) тогава задължително трябва едното да е Мaтематика IIC, а другото Физика, Химия или т.н. Аз ще карам Математика IIC, Математика IC, Испански и Немски. Аз си поръчвам всичко от Amazon.com :) 8) Ако имате още въпроси питайте.

amk933
11-06-2009, 15:12
А има ли голяма разлика между iBTOEFL и другите два вида? В смисъл такъв.. мога ли да се упражнявам от учебници, предназначени за другите два вида, или са твърде различни..?

Ми чак твърде различни не са. Но не съм много запознат с TOEFL, защото аз няма да го карам. Трябва да питаш някой, който го е карал в последно време. :)

didivid
11-06-2009, 15:19
То аз, чрез тази тема питам всички, ама само ти се отзова.. до момента.. :D

amk933
11-06-2009, 15:21
^Ами не са много хората, които могат да си позволят да учат в Америка, а още по-малко са децата на нашите години, които имат амбициите да постигнат нещо. :) Повече ги интересува к'ви цигари ще пушат или как ще избягат от училище.

didivid
11-06-2009, 15:23
Е, да де, ама все някой трябва да е държал изпита и да има поне малко инфо.. :D

JCoutureJunkie
11-06-2009, 15:30
^Ами не са много хората, които могат да си позволят да учат в Америка, а още по-малко са децата на нашите години, които имат амбициите да постигнат нещо. :) Повече ги интересува к'ви цигари ще пушат или как ще избягат от училище.
мерси за отговора :-) А това,което си написал е наистина така...колко жалко за тях...но нищо,поне ние имаме по-малка конкуренция 8-) 8) погледни от добрата страна на нещата :D

DesireToFire
11-06-2009, 16:08
Мен ме интересуваха точно същите въпроси 8-) . Така де много благодаря за отговорите, но само да попитам колко се плаща за доставката на учебниците като ги поръчваш през Амазон?

didivid
11-06-2009, 17:20
Мен ме интересуваха точно същите въпроси 8-) .
Гледай какво нещо е живота. Всички се интересуваме, а само един се отзовава.. До сега.. надявам се.. Вкрайна сметка и за TOEFL ми трябва инфо.. :D

amk933
11-06-2009, 19:30
Мен ме интересуваха точно същите въпроси 8-) . Така де много благодаря за отговорите, но само да попитам колко се плаща за доставката на учебниците като ги поръчваш през Амазон?

Нямам си идея, честно казано, но като го смятах пак беше много по-евтино, защото тук един учебник ти е 60 лв, а там 12-14 долара. Доставката не е повече от 4, ако е нормална, което взима месец да дойдат. Къде са 16-17$ къде 60 лв? Но аз си ги поръчвам на приятели в Америка и те ми ги пращат до България. :)

courtney
11-06-2009, 19:48
didivid, надявам се, че нямаш нищо против да задам и своите въпроси в темата ти, за да не правя нова. amk93, от доста време гледам, че си наясно с университетските въпроси и искам и аз да те обсипя с няколко, защото много ме тормозят и докато мине грипната, че да те се видя с консултантката по тея въпроси, ще съм ги забравила вече.
Много пъти си споменавал, че се насочваш към Америка, запомнила съм го, успех ти пожелавам на изпитите за там, като гледам към най-добрите си се запътил, но все пак силно се надявам, че имаш някаква информация и за Великобритания.
Та снощи гледах някаква класация на университетите в UK, като на 1во място беше Оксфорд, а след това Кеймбридж и тн. Цъкнах на Оксфорд и какво ми изписва - 3 225 паунда "for full-time UK and EU students starting in 2009". Та това са 7000 лева годишно, възможно ли е такава сума за най-добрия в UK, като Харвард като гледах беше от порядъка на 50 000 щатски долара? Не мога да си я обясня тази цена, изглежда ми нереално ниска за такова образование, смятайки и колко възможности за стипендии и финансова помощ се предлагат. Всмисъл, мечтая си там да ходя и просто като видях английски университети на по 40то-50то място на същите цени и още повече ми се засили амбицията за там. Не че някой ще ми даде 49 бона за образованието, така като съм си избрала специалността дето се следва най-дълго, но все си мечтая, че ще ме вземат на някви стипендии или и аз не знам какво още. :lol: Знаеш ли случайно това реално ли е цената, защото ме влудява този въпрос от няколко дни. 8-)

А, и още нещо, ти спомена доста университети, има ли ограничение в колко можеш да кандидатстваш? Защото знам, че през ucas (каквото и да е това, говориха ни много за него онзи ден) можех да пишеш само 5, но имало възможност и да пращаш директно към университета документите. Някой ми беше казал, че по този начин имаш към 10 избора, ама това вярно ли е? Кой ти ги гледа в колко университета си кандидатствал, звучи ми супер нелогично това, ако си подадеш всички документи в някви сериозни университети обаче нещо се прецака и не те вземат никъде. 8-) Аз си мислех, че имам милион възможности за университети. :?

ps didivid, пак се извинявам, дано не е проблем, че питам тук :)

amk933
11-06-2009, 20:41
^Имам информация и за Англия и с удоволствие ще ти отговоря. Щом си се насочила към Англия не гледай Америка, защото нещата са много различни. В Америка най-добрите университети са частните (Йел, Харвард, Принстън, Станфорд, ЮПенн, Колумбия, абе почти всички) и има много малко изключения, които са държавни като Бъркли. В Англия е точно обратното. Там най-добрите (Оксфорд, Кембридж, UCL, LSE, King's College) са държавни. И докато в Америка частните си определят таксата всеки сам за себе си, то в Англия правителство определя таксата и тя е една било то за Оксфорд или някой квартален колеж. Да в Оксфорд е 3250 паунда годишната такса. НО! Това не включва спане, което е още 400 паунда на месец и ядене, което си осигуряваш сама. В Америка в тия 50 000 долара е включено всичко. ;)

Сега да минем на ucas. Това е все едно си попълваш документите електронно и те се разпращат в до 5 университета, в които ти желаеш да кандидастваш. Просто он-лайн кандидатстване, без да пишеш на ръка и без да се занимаваш с пощата. :) Там можеш до 5. После можеш колкото си искаш освен това да кандидатстваш, но трябва на ръка. Ако ти се пише, си подаваш документите и така. Никой няма да тръгне да те следи дали си подала в още 10, 20, 50 и т.н.

BePoHuKa
11-07-2009, 01:44
Майка ми помня, че държа TOEFL , но аз мислих, че са го отменили вече. :-o Странно :-o

Sir9Maximilian
11-07-2009, 01:46
Не са го отменили :}

BePoHuKa
11-07-2009, 03:35
Не са го отменили :} 8-) Oки

silver_moon
11-07-2009, 07:33
такам айде и аз да питам поне :lol:
аз съм 10 клас в момента и съм се насочила към висше във Великобритания. Ходя на курсове по англ. в момента, скоро свършвам Intermediate ниво и смятам да изкарам и Upper-intermediate втория срок. Та въпроса ми е, това достатъчно ли е за взимане на TOEFL с оценка, достатъчна за кандидатстване (прием) в университет. Доколкото знам нивото Advance е повече разговорно, не се взима граматика там. Отделно си чета книги на англ. и си правя упражнения от където намеря. Та, моля за компетентно мнение :D

amk933
11-07-2009, 10:02
аз съм 10 клас в момента и съм се насочила към висше във Великобритания. Ходя на курсове по англ. в момента, скоро свършвам Intermediate ниво и смятам да изкарам и Upper-intermediate втория срок. Та въпроса ми е, това достатъчно ли е за взимане на TOEFL с оценка, достатъчна за кандидатстване (прием) в университет. Доколкото знам нивото Advance е повече разговорно, не се взима граматика там. Отделно си чета книги на англ. и си правя упражнения от където намеря. Та, моля за компетентно мнение :D

Кратко и ясно - Не. ТОЙФЕЛ не е само проста граматика, ами и въпрос на инверсионни конструкции, subjunctive, collocations и т.н., което няма как да се научи до ниво В2. Advanced ти трябва поне. Да не говорим, че като изкараш Advanced е желателно да отидеш на един курс за ТОЙФЕЛ, за да свикнеш с механиката и формата и особеностите. И все пак зависи колко искаш да изкараш и къде се целиш в Англия, защото има разлика между Оксфорд и University of нещо-си, грубо казано. :)

December
11-07-2009, 10:28
М знам,че не се вписвам много в темата, но няма къде другаде да питам(освен ако не напрая нова тема,но си мисля,че в нея ще ми отговорят същите хора :D ) пък и amk933 е голям разбирач,а didivid сякаш беше писала,че е взела сертификат от Кеймбрич.
Та въпросът ми е, първият сертификат от Кеймбрич на какво ниво се взима? Например Intermediate? И после вторият сертификат,и накрая мисля, че беще бизнес сертификатът :? ... Сори,че така объркано стана,ама не съм запозната като вас и ми е малко трудно. Ако може някой да ми напише например
FCE - Intermediate и т.н. :lol:

silver_moon
11-07-2009, 10:33

Кратко и ясно - Не. ТОЙФЕЛ не е само проста граматика, ами и въпрос на инверсионни конструкции, subjunctive, collocations и т.н., което няма как да се научи до ниво В2. Advanced ти трябва поне. Да не говорим, че като изкараш Advanced е желателно да отидеш на един курс за ТОЙФЕЛ, за да свикнеш с механиката и формата и особеностите. И все пак зависи колко искаш да изкараш и къде се целиш в Англия, защото има разлика между Оксфорд и University of нещо-си, грубо казано. :)
е, аз че ще ходя на подготвителен за ТОЕФЛ ще ходя, няма как. Не съм запозната много много с формата и тн., трябва ми подготовка. Значи ще изкарам и Advanced нивото. Благодаря ти много за инфото :)

amk933
11-07-2009, 11:42
М знам,че не се вписвам много в темата, но няма къде другаде да питам(освен ако не напрая нова тема,но си мисля,че в нея ще ми отговорят същите хора :D ) пък и amk933 е голям разбирач,а didivid сякаш беше писала,че е взела сертификат от Кеймбрич.
Та въпросът ми е, първият сертификат от Кеймбрич на какво ниво се взима? Например Intermediate? И после вторият сертификат,и накрая мисля, че беще бизнес сертификатът :? ... Сори,че така объркано стана,ама не съм запозната като вас и ми е малко трудно. Ако може някой да ми напише например
FCE - Intermediate и т.н. :lol:

FCE е като надграждане на Upper Intermediate, но е преди Advanced. Ако Upper Intermediate ти е В 2.1, то FCE ти е В 2.2, а Advanced ти е С1. Моят съвет е да не се хвърляш на FCE след Upper Intermediate, ами да караш курсове за FCE успоредно с Upper Intermediate или след това. Не е толкова лесно колкото изглежда. ;) А, ако трябва да съм честен, не вииждам много смисъл от FCE. Advanced и Proficiency са тези, които са по-важни и пак не колкото IELTS или TOEFL. ;)

silver_moon
11-07-2009, 12:08
Ох, извинявам се, че пиша пак :D

кой сертификат е по-добър за човек, искащ да учи в страна от Великобритания (за момента Шотландия, че стана безплатно и за българи) - IELTS или TOEFL и каква точно е разликата между тях

Много се извинявам, че ви тормозя пак, но забравих да питам одеве, а виждам, че тук поне някой е запознат :)

amk933
11-07-2009, 12:26

кой сертификат е по-добър за човек, искащ да учи в страна от Великобритания (за момента Шотландия, че стана безплатно и за българи) - IELTS или TOEFL и каква точно е разликата между тях

Много се извинявам, че ви тормозя пак, но забравих да питам одеве, а виждам, че тук поне някой е запознат :)

Ако си сигурна, че искаш САМО Обединеното Кралство -> IELTS
Ако ще пробваш в Америка, Англия и Европа -> TOEFL
Ако ще е само Америка -> TOEFL

Това става въпрос за езиков сетификат. Ако обаче искаш Америка в играта влизат и SAT I и SAT II. ;)

elito6754
11-07-2009, 13:46
И аз се намесвам в темата с един въпрос...има ли вечен сертификат по английски и кой е той? :-o

amk933
11-07-2009, 14:07
И аз се намесвам в темата с един въпрос...има ли вечен сертификат по английски и кой е той? :-o

Едно време FCE, CAE и CPE бяха, ама вече и те не са. Не се сещам някой истински сертификат от сорта нa Cambridge или ТОЙФЕЛ, който да важи за винаги. Сигурно има някакви измислени, ама каква работа ще ти свършат? ;)

silver_moon
11-07-2009, 15:03

Ако си сигурна, че искаш САМО Обединеното Кралство -> IELTS
Ако ще пробваш в Америка, Англия и Европа -> TOEFL
Ако ще е само Америка -> TOEFL

Това става въпрос за езиков сетификат. Ако обаче искаш Америка в играта влизат и SAT I и SAT II. ;)
значи ще е TOEFL , преди много исках в Америка, но таксите ми се виждат невъзможни за един средностатистически българин, чиито родители получават нормални български заплати :( така че съм се насочила към UK и Финландия за момента, но на преден план е UK, защото искам в англоговоряща държава...отново мерси за отговора :)

didivid
11-08-2009, 17:06
Айде стига бе! Никой ли в този форум не е взимал internet-based TOEFL?!? :shock:

Ge7OverHere
11-09-2009, 07:16
А мен ме интересува FCE и CAE вечни ли са или имат някакъв срок?

SorrowEyes
11-09-2009, 16:33
Нямат срок.

amk933
11-09-2009, 17:03
Нямат срок.

НямаХА срок. Вече доколкото знам имат. :)

didivid
11-09-2009, 19:30
Нямат срок.

НямаХА срок. Вече доколкото знам имат. :)
Аз чух, че още 2 години ще са доживотни и после... с някакъв срок... Сега ще проверя! ;)

Infinity
11-10-2009, 10:13
Аз малко неподготвена се включвам в темата..е прочетох всичко дотук и ми се изясниха някои въпроси,но искам да попитам за UK оценките отново ли важат от 9-ти клас? И за там ти трябва TOEFL нали?? :)
А,да..иии :oops: защото от тая година съм решила вече да се вземе във ръце и задължително да се запиша на курсове по АЕ,ако някой може искам да ми напише всичките нива на английският език от първото до последното :oops: :oops: .И още нещо amk93 най-после ще споделиш ли в какво училище учиш и къде? :) Благодаря предварително!

amk933
11-10-2009, 20:58
Аз малко неподготвена се включвам в темата..е прочетох всичко дотук и ми се изясниха някои въпроси,но искам да попитам за UK оценките отново ли важат от 9-ти клас? И за там ти трябва TOEFL нали?? :)
А,да..иии :oops: защото от тая година съм решила вече да се вземе във ръце и задължително да се запиша на курсове по АЕ,ако някой може искам да ми напише всичките нива на английският език от първото до последното :oops: :oops: .И още нещо amk93 най-после ще споделиш ли в какво училище учиш и къде? :) Благодаря предварително!

Ако ще е само в Англия кандидатстването най-добре IELTS, но, ако предвиждаш и други Европейски държави и/или Америка обезателно TOEFL.

Нива на АЕ като чужд език според общоприетата европейска езикова рамка:
А1
A2
B1
B2
C1
C2

И след това е английски като майчин език. Освен това ниво В2 много често се дели на две поднива: В2.1 и В2.2 и има чувствителна разлика. Може би най-голямата разлика измежду всички нива. В момента уча в училищетото на американското и английското посолства. Надявам се и там да си завърша, защото си имам американска и английска дипломи + IB. Няма български, ама мен много много не ме касае. Аз български вече тотално го забравям, защото и в нас не се говори много много. :)

Infinity
11-11-2009, 10:26
А имаш ли някаква информация какво представлява IELTS,въпреки че имам намерение да се пробвам и в Дания живот и здраве,защото както всички знаем там образованието е безплатно! :) :)
И още един въпрос лично към amk93 от чисто любопитство.Защо във вас не се говира Бг?
Вече сигурно ти ставам досадна,обаче съм болна вече от това чудо наречено любопитство. :lol: :lol:

Infinity
11-11-2009, 12:32
didvid ще взема малко и аз да ти помогна тъй,като гледам се интересуваш главно от TOEFL.
Значи сега ти копвам едно мнение на човек държал изпита през 2008,което мисля те урежда,щото доколкото разбрах е варианта е сменен преди това /2006/ и е валиден все още.

Хм, формата на Тойфела е гадничък, защото слушаш лекция дълга 6 минути, която е на академично ниво и после отговаряш на 16 въпроса... И така около 5-6 пъти беше... Четенето и разбирането също го има - три дълги текста на академична тема и пак отговаряш на въпроси. Есето - кое есе? Те са вече две - едното е слушаш пак дълга лекция на академична тема, после четеш текст по същата тема и правиш писмено сравнение между двете. Другото си е на тема, която не е академична и си даваш мнението... Това на Кеймбридж го няма и заради това си мисля, че сегашния формат на Тойфел е много по-гаден. Предишните формати са лесни, но сегашния е...

Такаа...това му е мнението и няколко пъти се подчертава,че академичният език много му е попречил,което лично мен ме притеснява,защото не съм във езикова и съответно не уча предметите на АЕ и това явно след 4 години живот и здраве много ще ми попречи. 8-) Ето ти една темичка от друг форум,в която се описва
абсолютно всичко,което предполагам те интересува,включително и мнения на хора карали изпита. :)
Нооо...с две думи без курс тегаво вървят нещата.Момчето от темата е изкарало 68т.,което ми се струва доста зле от възможни 120т. :-o
http://forum.unwe.acad.bg/viewtopic.php?f=14&t=6973
Това е темата,от която копирах мнението на автора.
На самоподготовка е бил е резултета си е плачевен. 8-)

didivid
11-11-2009, 13:52
cool_doll, благодаря за инфото, но аз вече съм я гледала тази тема. Честно да ти кажа, от това което прочетох, останах с впечатлението, че това момче не беше ходило на никакви курсове по английски. Т.е. ти все едно знаеш малко от малко испански и се явяваш на някакъв сертификат, който ти покрива ниво С1 от Европейската езикова рамка. :D Е, не става, защото твоите знания са примерно на ниво А2 или поне В2.1, но пак са недостатъчни, за да покрияш изпита с добър резултат.
Мисълта ми е, че това момче изобщонее учило английски и иска да вземе TOEFL с добър резултат, а това не ми се струва възможно. Когато за първи път попаднах на тази тези се шашнах, защото той описа изпита като хипер труден и непосилен. Но аз влязох тук: http://toefl.testove.com/ , влязох и в официалния сайт на TOEFL, направих примерни упражнения и сигнах до извода, че на това момче теста му струва много труден и сложен, защото то самото не знае достатъчно английски. Докато аз мисля, че съм на досатъчно високо ниво и няма да имам големи проблеми с TOEFL-a, а просто исках да попитам някой, коийто го е държал... просто ей тъй - да ми сподели опита си.
Надявам се си ме разбрала, мерси все пак за линка, поне си си отделила от времето да го потърсиш заради мен! Благодаря! :-)

И един въпрос към: amk933. Ъъъ, може и да си го написал вече, но аз нямам спомен.. Ти ще държиш ли SAT II и ако да - по кои предмети? Аз съм се насочила към Биология и италиански, но за биологията ще си трябва бая учене. Също така биологията се дели на Е и М части. Имаш ли идея каква е разликата между тях и също така и двете трябва да се държат или може само едната част? :)

Infinity
11-11-2009, 14:24
Ами няма защо ада ми благодариш всъщност,щото аз го вметнах за всички заинтересовани,каквато съм и аз. 8-) Ориентирам се още от рано към Дания,Холандия,Швеция...все държави,в които образованието е безплатно :) .Аз всъщност точно затова се ориентирам към тях,де. 8-)
Искам да те попитам ти на какви курсове си ходила/ще ходиш? :-o
И също така тези,които се подготвят за изпита TOEFL,какви материали използват и какви учебници,защото днес се шашнах да гледам доста скъпи учебници.
Ето вижте ги и поне,ако някой е учил по някой от тях да сподели заслужава ли си. :-o
http://www.pons.bg/index.php?act=products&do=details&id=304 80лв. е

http://www.testove.com/toefl_book_kaplan.htm
http://www.book.store.bg/c/p-p/m-119/id-15873/barron-39-s-how-to-prepare-for-the-toefl-11th-edition-pamela-sharp.html?srchstr=BARRON’S%20TOEFL&s=0&sin=1&sinstore=2&lattocyr=0&latconvused=0

http://www.testove.com/gre_book_princeton.htm
Лично аз съм информирана само за тези,но ако някой знае някакви други или още по-добре някакви безплатни материали в нета,ако някой знае някакви линкчета от замунда ще съм му много благодарна. 8-)

Infinity
11-11-2009, 14:28
Ами няма защо ада ми благодариш всъщност,щото аз го вметнах за всички заинтересовани,каквато съм и аз. 8-) Ориентирам се още от рано към Дания,Холандия,Швеция...все държави,в които образованието е безплатно :) .Аз всъщност точно затова се ориентирам към тях,де. 8-)
Искам да те попитам ти на какви курсове си ходила/ще ходиш? :-o
И също така тези,които се подготвят за изпита TOEFL,какви материали използват и какви учебници,защото днес се шашнах да гледам доста скъпи учебници.
Ето вижте ги и поне,ако някой е учил по някой от тях да сподели заслужава ли си. :-o
http://www.pons.bg/index.php?act=products&do=details&id=304 80лв. е

http://www.testove.com/toefl_book_kaplan.htm
http://www.book.store.bg/c/p-p/m-119/id-15873/barron-39-s-how-to-prepare-for-the-toefl-11th-edition-pamela-sharp.html?srchstr=BARRON’S%20TOEFL&s=0&sin=1&sinstore=2&lattocyr=0&latconvused=0

http://www.testove.com/gre_book_princeton.htm
Лично аз съм информирана само за тези,но ако някой знае някакви други или още по-добре някакви безплатни материали в нета,ако някой знае някакви линкчета от замунда ще съм му много благодарна. 8-)

didivid
11-11-2009, 14:38
Така първо нещо да вметна за учебниците, дето си дала линкове за тях. Ако си ги купиш от Amazon ще ти излязат мнгого по-евтино с доставката. :) Аз лично когато започна активно да се подготвям за TOEFL и SAT ще си поръчам учебниците оттам, защото тука в БГ са от 80до ри до 160 лв, а там на старо (употребявани и писани следователо) са ти 0.88 ЦЕНТА! (това ти казвам, само за да видиш разликата. :D Все пак къде са 160лв., къде са 88 цента! :D) :D Новите са между 10 и 30 $. :)
Така, сега за курсовете. В четвърти клас ходих на частна учителка в блока до нас. 5 (elementary) и 6ти (pre-intermediate) клас ходих на Бритакника (от София съм :) да вметна само :D ) , 7ми клас се записaх на пак на Британика (продължих си де), но след един месец спрях, защото се подготвях за изпитите за гимназия. Лятото между 7 и 8 клас си минах учебника дето ми беше останал от 7ми клас. По този начин прескочих нивото Intermediate, защото си го изкарах сама цяло лято на село. В 8ми клас в АВО-Бел ходих на курс за Upper-Intermediate. Лятото между 8 и 9 ходих на летен курс за FCE и се явих на декемврийската сесия. А 9 и 10 (сега) пак в Авото съм Advanced - подготовка за САЕ. Но най-вероятно ще прекъсна от втория срок, за да започна да се подготвям за TOEFL, SAT I и SAT II. :)

blgt
11-11-2009, 14:45
абе деца в българия никой нищо не купува не го ли научихте.. можете да дръпнете за без пари по-голямата част от най-добрите учебници за тоефл и сат.

на тоефл-а висок резултат въобще не ви трябва, тъй като относно условията него никой не го гледа. той ви трябва колкото да им покриете минималното ниво, щото не живеете в англоезична страна. за по-голямата част от университетите тва е 70-80 ibt, 90-100 ако искате журналистика или тия се правят на гъзари. аз докато кандидатствах единствените които не приеха тоефл-а бяха оксфорд и кембридж, ама те тука англичаните са малко странни.

на сат не е трудно въобще да искарате висок резултат. стремете са на математиката да направите 800, щото тва дето го има там сте го учили в 8-9ти клас (ако сте си седели на панталонките де). за reading ви трябва само и единствено да научите един списък лексика дето ми мяза че беше около 300-400 думи, вярно, гаднички, но пък малко. а за writing вече като сте си осигурили 1400-1500 на другите 2 части хич няма да ви боли патката.

сат2 като карате гледайте кое ви е най-изгодно. за биологията точно не знам, ама аз като карах немски имаше два варианта - или с listening, или без. (физиката и математиката нямаха де, така че не съм сигурен) аз, като типичен български тарикат, естествено тактично пропуснах датата с listening и отидох на тая без. всъщност за самия резултат няма разлика, просто е по-трудно - предполагам че и с биологията е нещо подобно.

айде учете и ше ви чакам в англия. зарежете ги тия дании, швеции, там е студено :D не гледайте че не е безплатно, кат се почнат заемите и стипендиите всичко ше ви покриват, и даже ще ви остане...

didivid
11-11-2009, 14:58
абе деца в българия никой нищо не купува не го ли научихте.. можете да дръпнете за без пари по-голямата част от най-добрите учебници за тоефл и сат.
E, дай линк тогава :D:D:D:D:D Моля! :)

blgt
11-11-2009, 15:04
E, дай линк тогава :D:D:D:D:D Моля! :)

не ме пуска, че съм ного малък .. иначе tpb има каквото ти душа желае .. ако пък не намериш - гугъл знае всичко.. просто трябва да напишеш един торент след името :)
пс. а и в замундата и арената май имаше някви такива неща навремето

didivid
11-11-2009, 15:09
Извинявам се за невежеството... Какво е tpb? :-o :-o

amk933
11-11-2009, 19:44
А имаш ли някаква информация какво представлява IELTS,въпреки че имам намерение да се пробвам и в Дания живот и здраве,защото както всички знаем там образованието е безплатно! :) :)
И още един въпрос лично към amk93 от чисто любопитство.Защо във вас не се говира Бг?
Вече сигурно ти ставам досадна,обаче съм болна вече от това чудо наречено любопитство. :lol: :lol:

Е то е ясно, защо...имам два първородни езика и един по-добър и от двата. Майка ми е арменка, баща ми е полу-македонец, полу-българин, а аз говоря най-добре английски. Бъркотия. 8-) Та опитвам се да зауча някакъв арменски, което се простира далеч отвъд човешките способности, ако питаш мен. 76 йероглифи в 2 азбуки ми идват в повечко. :-s :-| Добре че поне се оправям с родата и бабите и дядовците. 8-)

amk933
11-11-2009, 19:55
И един въпрос към: amk933. Ъъъ, може и да си го написал вече, но аз нямам спомен.. Ти ще държиш ли SAT II и ако да - по кои предмети? Аз съм се насочила към Биология и италиански, но за биологията ще си трябва бая учене. Също така биологията се дели на Е и М части. Имаш ли идея каква е разликата между тях и също така и двете трябва да се държат или може само едната част? :)

Дам ще карам 4 САТ 2 - Немски, Испански, Математика 1 и Математика 2. Аз съм малко луд заради това така. 8-) В Йейл ми искат 2 САТ 2, в Харвард, където е най-много искат 3. Обаче аз лудия 4.

По Биология държиш или М или Е, не може и двете. Преди това има и една обща част. Иначе разликата е, че е М е повече свързано с клетки, фотосинтеза, системи и т.н., докато Е е свързано с някакви популации, общества и енергии. Вземи М, защото то е по-близко до българската програма. ;)

П.С: Хич не ви завиждам с тоя ТОЙФЕЛ. 8-)

amk933
11-11-2009, 19:57
Иначе за учебници има 4 издателства и това е, аз друго не признавам:

Kaplan
Barron's
Princeton Review
Peterson

Интернет, замунда, не е като на хартия с отговори и обяснения. ;)

Infinity
11-12-2009, 09:42
Така е интернета не е перфектното решение,но нямам никакви близки,които от Америка могат да ми направят тази услуга със учебниците от сайта,който даде. :o Имам едни,но не са чак толкова близки...и не се търсим особено. :( 8-)
А,пък това със доставката,нещо не ми харесва особено.. :-o
Така,че какъв вариант остава? Скъпите учебници от Бг!? :o :? :-o

Scr3amerka
11-12-2009, 14:27

Kaplan
Barron's
Princeton Review
Peterson

Ако може и аз да те питам нещо..

Сертификата FCE помага ли при кандидатсването в Великобритания?

amk933
11-12-2009, 14:32

Kaplan
Barron's
Princeton Review
Peterson

Ако може и аз да те питам нещо..

Сертификата FCE помага ли при кандидатсването в Великобритания?
FCE според мен не, защото това ти е ниво В2. За да учиш в Английски университет ти трябват А на САЕ или В на СРЕ. Най-добрият вариянт, обаче, е над 7 на IELTS. И пак зависи къде искаш. :)

Infinity
11-12-2009, 17:46
А с две думи кой е на лесният от всичкиту изброени дотук изпити? 8-)

amk933
11-12-2009, 17:53
С две думи - няма такъв. 8-)

didivid
11-12-2009, 17:54
Лесен е много разтегливо понятие. Зависи какво ти е нивото. :D Ако си на ниво Proficiency FCE ще ти е хипер лесен :D:D:D

gilotinator
11-12-2009, 23:17
И аз съ бях запътил за Англия или Щатите,но реших тук да взема бакалавър и евентуално да следвам магистър.С дентална медицина ще се занимавам :) Успех с начинанието :P

blgt
11-13-2009, 00:28

извода - принтиш ;) там при тебе няма как, ама тука избора е между 70 долара учебник и по 4 стотинки на страничка в печатарницата. а иначе има и доста други издателства.. макар че сега не се сещам точно как се казваха. най-добрите според мене са тия от collegeboard де, все пак те си организират изпита.

не се лъжи братче да праиш 4 сат2 .. аз така се излъгах и накрая и един се оказа, че не ми е трябвал 8-) 8-) а и на вас, дето ще ставате политици и прочее, не ви ли искат оня дето имаше допълнително английски?

FCE според мен не, защото това ти е ниво В2. За да учиш в Английски университет ти трябват А на САЕ или В на СРЕ. Най-добрият вариянт, обаче, е над 7 на IELTS. И пак зависи къде искаш. Smile
тук ми се струва че се изсили малко.. приемат и с по-ниски оценки. е, не всички де.
всеки университет си има отделни критерии. проучете какви са, не става по мързеливата процедура - драскаш във форума и някой ти казва :P :P :P

пс. за човека дето питаше какво е тпб : http://lmgtfy.com/?q=tpb (вече пораснах и мога и линкове да слагам)

amk933
11-13-2009, 13:38
^Не се изсилих. Неслучайно казах, че зависи от университета, но топа (Оxbridge, LSE, UCL, King's, Imperial) за да имаш някакъв шанс ти трябва над 7.5, да не кажем над 8. А FCE изобщо не виждам за какво би послужило на някого.

А аз знам, че 4 не ми трябват, но това са и най-силните предмети и, като кандидатствам ще ми се броят най-силните 2 или 3. ;)

amk933
11-13-2009, 13:39
ПС: Ония САТ с допълнителен английски отдавна го няма. 8-) И не на мен не ми го искат. Искат го на чужденци. :)

didivid
11-13-2009, 16:11
Ъъъ, аз да се похваля. Направих примерен тест за SAT I, без никаква подготовка.. в смисъл, не съм ходила на курсове и така нататък. Всичко е на базата на знанията ми до този момент. :) Та, резултатите ми са:
Математика: 400/800
Reading: 420/800
И Writing не го изчислих като хората, щото не писах есето, но raw score ми излезе 49, което не знам какво означава. :D
Да попитам просвететните в тази част.. Горе-долу 50% покритие добре ли е като първи път, като (пак казвам) не съм се готвила досега ИЗОБЩО за SAT..?
Мисля, че като започна някакви курсове и се поупражнявам, ще си подобря резултата. В крайна сметка долната граница за прием варира между 590-650. :D:D:D

amk933
11-13-2009, 16:34
Ъъъ, аз да се похваля. Направих примерен тест за SAT I, без никаква подготовка.. в смисъл, не съм ходила на курсове и така нататък. Всичко е на базата на знанията ми до този момент. :) Та, резултатите ми са:
Математика: 400/800
Reading: 420/800
И Writing не го изчислих като хората, щото не писах есето, но raw score ми излезе 49, което не знам какво означава. :D
Да попитам просвететните в тази част.. Горе-долу 50% покритие добре ли е като първи път, като (пак казвам) не съм се готвила досега ИЗОБЩО за SAT..?
Мисля, че като започна някакви курсове и се поупражнявам, ще си подобря резултата. В крайна сметка долната граница за прием варира между 590-650. :D:D:D

Ами много зависи. Не е зле, но зависи на какво си го правила този тест и дали е новият формат. ;)

didivid
11-13-2009, 16:45
Отпред пише Official SAT Practice Test 2009-10 .. Предполагам, че е новия. А какво значи.. "на какво съм го правила"? :-o

amk933
11-13-2009, 16:46
Отпред пише Official SAT Practice Test 2009-10 .. Предполагам, че е новия. А какво значи.. "на какво съм го правила"? :-o

Това е то. Щом е 2010 значи е ок вс. Правилното е. :)

didivid
11-13-2009, 16:52
Имам въпрос... :D (естесвено) Значи, като ходих във фондация Кирил и Методий ми казаха, че там само се правят упражнения и не се учи материал. Обаче, аз не знам терминологията по математика, и на Reading-a зациклих тук-там, имаше думи дето за пръв път в живота си ги виждам. Как мога да се подготвя, защото има неща, които не съм учила.. доколкото знам SAT е някъде на ниво Advanced и малко отгоре... T.e. има неща, които не знам.. :)

amk933
11-13-2009, 17:23
Enjoy:

http://img.sparknotes.com/content/testprep/pdf/sat.vocab.pdf
http://www.freevocabulary.com/vocabulary.pdf

Това са всички думи и на сън да те бутнат трябва да ги знаеш. :)

didivid
11-13-2009, 17:27
Леле, колко са мноооооооого! :shock: Ти всички ли ги знаеш?!

Infinity
11-13-2009, 17:36
Ох,аз имам един проблем исках да видя думите,които dmk93 даде,но нещо компа от известно време не ми отваря правилно документи pdf?!
Нямам представа защо,но ми излизат само някви странни символи.. :(
А,много искам да ги видяяя.. :o
Някой може ли да ми ги прати на ЛС или на скайп евентуално :oops:

didivid
11-13-2009, 17:37
Нямаш ли Adobe Reader?

amk933
11-13-2009, 17:47
Леле, колко са мноооооооого! :shock: Ти всички ли ги знаеш?!

Ми много малко не знам. Смятам до една година да ги знам всички.

didivid
11-13-2009, 17:52
А по какъв способ ги учиш? Щото различните хора по различен начин - някои ги пишат по 100 пъти,други само ги четат и т.н. Ти как си успял да научиш до сега?

amk933
11-13-2009, 18:13
А по какъв способ ги учиш? Щото различните хора по различен начин - някои ги пишат по 100 пъти,други само ги четат и т.н. Ти как си успял да научиш до сега?

Ами не съм ги учил. Просто си ги знам. 8-) Как да ти обясня...на мен английски ми е първи език, по-добър от арменския и българския. Common sense се вика на английски, не знам как е на български. Думите, които не знам са думи, които почти никой не използва. Иначе най-голямата глупост е да пишеш думи. Така НЕ се учи ефективно. Не съм писал думи от 3ти клас, а знам 6 езика. От личен опит говоря. :) Просто чети думата и значението и си повтаряй на ум. След това закриваш значението или думата и се тестваш дали си я запомнила, но това го правиш, след като си научила поне 1 страница да речем. 5000 думи трябва да са ти на вода...:)

didivid
11-13-2009, 18:19

Ами не съм ги учил. Просто си ги знам. 8-) Как да ти обясня...на мен английски ми е първи език, по-добър от арменския и българския. Common sense се вика на английски, не знам как е на български. Думите, които не знам са думи, които почти никой не използва. Иначе най-голямата глупост е да пишеш думи. Така НЕ се учи ефективно. Не съм писал думи от 3ти клас, а знам 6 езика. От личен опит говоря. :) Просто чети думата и значението и си повтаряй на ум. След това закриваш значението или думата и се тестваш дали си я запомнила, но това го правиш, след като си научила поне 1 страница да речем. 5000 думи трябва да са ти на вода...:)

Оооо, това ще отнеме време. И аз никога не ги пиша.. Така не ги запомням изобщо.Мерси за всичкооо! :-)

ritobis
11-14-2009, 08:02
И аз ще се включа в темата.Още съм млад и зелен 8-) 8-) .Сега съм осми клас.Винаги ми е било мечта да уча в чужбина.amk933, ще ми обясниш с 2-3 думи за какво уроци става въпрос (тези, на които ходиш ти) :smt120.Ако не е тайна, кажи ми в коя гимназия учиш. :( :( :( :( Sry за тъпите въпроси

bloodymirror
11-14-2009, 08:05
Хм.. само да попитам и аз :-D ..
значи прочетой едно мнение на един потребител/ка ..
таа тя говореше,че в Америка е невъзможно за един българин или българка,на който родителите взимат една нормална БГ заплата..а в Америка се плащало много.. дали наистина е така..всмисъл,трябва ли да разполагаш с много пари,за да успееш да се изучиш в Щатите.. :(

didivid
11-14-2009, 08:49
Хм.. само да попитам и аз :-D ..
значи прочетой едно мнение на един потребител/ка ..
таа тя говореше,че в Америка е невъзможно за един българин или българка,на който родителите взимат една нормална БГ заплата..а в Америка се плащало много.. дали наистина е така..всмисъл,трябва ли да разполагаш с много пари,за да успееш да се изучиш в Щатите.. :(
В Щатите може да ти дадат финансова помощ, кредити, стипендии, намират ти почасове работа.. После изплащаш заем. Ако докажеш, че дохода на вашите, не покрива таксата, ти дават пари и т.н. А ако като се върнеш в БГ (ако се върнеш) и нямаш възможност да си изплатиш кредита, ти го анулират. :D Това го знам от един колега на майка ми. Върна се от Щатите преди 3-4 години и всичко ми разказа. То и техните не са много по-заможни от нашите, но както виждаш - отиде момчето, изучи се. Сега е в БГ за практива.. Работи 2-3 години в Министерство някакво и после се връща да учи магистър. :)
За това в Щатите е едва ли не по-изгодно, защото в Англия например не дават такава помощ и са единици тези, които получават стипендия. :)

bloodymirror
11-14-2009, 09:23
Благодаря ти много..
и аз съм мераклийка за Америка :lol: ..
а,мисля,че питах в една тема..ама нещо не я намирам..таа- от кога трябва да почна тези подготвителни уроци,курсове? и къде е най добре? къд е етова Кирил и Методий :-D ..
ии.. можете ли да ми предложите някой университет/колеж за актьорско майсторство (защото аз искам това да уча..) :) Мн благодаря,предварително!!!

didivid
11-14-2009, 10:50
За курсовете.. Де да знам.. аз още не съм тръгнала, но мисля от втоиря срок да почвам. Ти кой клас си?
Фондация Кирил и Методий се намира в София и май е единственото място, което предлагга курсове за ТОЙФЕЛ и САТ. Или ако не е единственото, то поне сигурно е най-доброто, защото всички, които се готвят за тези изпити ходят там. :)
Ти сама можеш да си прецениш кога да започнеш, зависи какви са ти знанията. Аз направих приемерен САТ и покрих малко повече от 50% (1430/2400 - без есе), което е добре, предвид това, че НИКОГА не съм се готвила специално за САТ. ;) И за това мисля, че като изкарам един курс и реша 10 теста ще се подобря и на реалния изпит ще изкарам поне 2000 точки! Стискайте пaлци! :D

А за университетите, не знам как е "актьорскo майсторство" на английски, но виж дали тук ще намериш нещо! ;)
http://colleges.usnews.rankingsandreviews.com/best-colleges

JCoutureJunkie
11-14-2009, 11:07
^Aктьорско майсторство е acting
П.С. Попрегледах думите,много ми се сториха,но поне има някои,които знам.По математика повечето неща съм ги учила на английски вече.А и задачите(поне това,което скъпият ни amk933 е постнал) не са голяма философия.Има неща от 7-ми клас още...който се е готвил добре тогава,няма как да не ги реши.
amk933 мерси за материалите.И на мен ми беше интересно да ги видя!

didivid
11-14-2009, 11:12
П.С. Попрегледах думите,много ми се сториха,но поне има някои,които знам.По математика повечето неща съм ги учила на английски вече.А и задачите(поне това,което скъпият ни amk933 е постнал) не са голяма философия.Има неща от 7-ми клас още...който се е готвил добре тогава,няма как да не ги реши.
E, да има някакви лесни неща, но има и такива които просто трябва да се научат! ;)

JCoutureJunkie
11-14-2009, 11:18
E, да има някакви лесни неща, но има и такива които просто трябва да се научат! ;)
Ще се учат,няма къде да бягаме 8-) (ако знаете с каква тъжна физиономия го пиша това...)
А между другото,как успявате да запомняте думите като не ги пишете :shock: ?Аз например ако хубаво не си изпиша думичката абсурд да ми влезе в главата.Нито като значение,нито като правилно изписване.

amk933
11-14-2009, 12:32
И аз ще се включа в темата.Още съм млад и зелен 8-) 8-) .Сега съм осми клас.Винаги ми е било мечта да уча в чужбина.amk933, ще ми обясниш с 2-3 думи за какво уроци става въпрос (тези, на които ходиш ти) :smt120.Ако не е тайна, кажи ми в коя гимназия учиш. :( :( :( :( Sry за тъпите въпроси

Аз в момента ходя на частни уроци по немски за САТ 2, който ще карам през юни. През априлската (мойта е 2 седмици и половина 8-) ) ще ходя и на курсове по математика в Кирил и Методий (поне така го планувам за сега). И цяло лято ще съм на уроци по немски в Сервантес. Та сега първо през юни ще взема САТ 2 по математика 1 и немски. После ноември ще карам САТ испански и след това почвам якото учене за САТ 1 на частни уроци и Кирил и Методий. Иначе, аз казах къде уча - училището на посолствата на Англия и Америка. :)

amk933
11-14-2009, 12:35
Благодаря ти много..
и аз съм мераклийка за Америка :lol: ..
а,мисля,че питах в една тема..ама нещо не я намирам..таа- от кога трябва да почна тези подготвителни уроци,курсове? и къде е най добре? къд е етова Кирил и Методий :-D ..
ии.. можете ли да ми предложите някой университет/колеж за актьорско майсторство (защото аз искам това да уча..) :) Мн благодаря,предварително!!!

Личното ми мнение е, че Juilliard е може би най-добрия университет за актьорско майсторство. Йейл също е много добър. ;)

bloodymirror
11-14-2009, 14:43
За курсовете.. Де да знам.. аз още не съм тръгнала, но мисля от втоиря срок да почвам. Ти кой клас си?
Фондация Кирил и Методий се намира в София и май е единственото място, което предлагга курсове за ТОЙФЕЛ и САТ. Или ако не е единственото, то поне сигурно е най-доброто, защото всички, които се готвят за тези изпити ходят там. :)
Ти сама можеш да си прецениш кога да започнеш, зависи какви са ти знанията. Аз направих приемерен САТ и покрих малко повече от 50% (1430/2400 - без есе), което е добре, предвид това, че НИКОГА не съм се готвила специално за САТ. ;) И за това мисля, че като изкарам един курс и реша 10 теста ще се подобря и на реалния изпит ще изкарам поне 2000 точки! Стискайте пaлци! :D

А за университетите, не знам как е "актьорскo майсторство" на английски, но виж дали тук ще намериш нещо! ;)

Ами 8ми съм! A ти?

didivid
11-14-2009, 17:51

Ами 8ми съм! A ти?

Aз съм десети. Аз питам само инфомативно де. :D Според мен е рано да тръгваш на курсове за ТОЙФЕЛ и САТ, даже на мен ми казаха, че съм малка и най-рано може втория срок... сега де на 10ти клас.. :) Има време, не се притеснявай, а и ти докато трябва да кандидатсваш, може да има разни промени по изпитите и процедурите! ;)

didivid
12-25-2009, 11:03
Здравейте, здравейте! Връщам темата от "архива", обаче имам голям проблем! Не мога да си намеря учебник по SAT II по италиански! Няма НИКАКВИ!! :shock: Някой случайн да знае къде мога да намеря НЕЩО? :( :(

amk933
12-25-2009, 11:16
Здравейте, здравейте! Връщам темата от "архива", обаче имам голям проблем! Не мога да си намеря учебник по SAT II по италиански! Няма НИКАКВИ!! :shock: Някой случайн да знае къде мога да намеря НЕЩО? :( :(

Само това е http://www.amazon.com/SAT-Subject-Test-Italian/dp/083736308X/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1261743332&sr=8-1 :)

didivid
12-25-2009, 11:22
И аз го намерих този, ама виж какъв коментар има отдолу:

This shoddy book contains a series of multiple choice questions, unrelated to the SAT Italian exam, without any explanations of answers or subject review whatsoever.

Точно това ме притесни, а и е мн старо издание.. Ужас.. Как може само един учебник да има?! :shock:

amk933
12-25-2009, 11:25
^За моят немски е същата история. 8-)

didivid
12-25-2009, 11:26
:D И откъде взимаш примерни тестове и упражнения и т.н. ?

amk933
12-25-2009, 11:30

Е за немския ми има един учебник с 5 теста. 8-)

Но толкова. Уча си по част от учебниците на немската. :) Аз доколкото знам си в Италиянския Лицей, така че не знам за какво се притесняваш. :-o

didivid
12-25-2009, 11:35

Но толкова. Уча си по част от учебниците на немската. :) Аз доколкото знам си в Италианския Лицей, така че не знам за какво се притесняваш. :-o
Притеснявам се, защото за втора година учим един и същ учебник (едно и също ниво - В1-В2). Просто го започнахме отначало. Учетелите са оттегчени от нашия клас, не искат да ни стъпят в стаята. Граматиката я знам вече почти цялата, защото започнах да уча сама. Вече съм на километри пред класа и пак се притеснявам. Друго нещо са думите. Речника по италиански е толкова беден, че не можеш да си прдставиш... А аз исках учебник за САТ, за да решавам примерни тестове, за да мога да свикна с изпитния формат и въпорсите и т.н. ... Очевидно трябва да уча сама и да се подготвям едва ли не на "сляпо" :D :D

amk933
12-25-2009, 11:38

Но толкова. Уча си по част от учебниците на немската. :) Аз доколкото знам си в Италианския Лицей, така че не знам за какво се притесняваш. :-o
Притеснявам се, защото за втора година учим един и същ учебник (едно и също ниво - В1-В2). Просто го започнахме отначало. Учетелите са оттегчени от нашия клас, не искат да ни стъпят в стаята. Граматиката я знам вече почти цялата, защото започнах да уча сама. Вече съм на километри пред класа и пак се притеснявам. Друго нещо са думите. Речника по италиански е толкова беден, че не можеш да си прдставиш... А аз исках учебник за САТ, за да решавам примерни тестове, за да мога да свикна с изпитния формат и въпорсите и т.н. ... Очевидно трябва да уча сама и да се подготвям едва ли не на "сляпо" :D :D

Не се притеснявай. Ако си учиш съвестно няма да имаш проблеми. :)

didivid
12-25-2009, 11:40
Ох, добре, че си ти да ми вдъхнеш малко ентусиазъм! :-)

didivid
12-25-2009, 11:44
А чакай само още нещо да те питам. Тъй като баба и дядо сега са на гости у чичо ми в Америка мисля да си поръчам няколко учебника, за да ми ги донесат. ще имаш ли нещо против да видиш дали съм направила правилния избор? :oops:

1. The Official SAT Study Guide (TM): Second Edition (College Board)
2. Kaplan SAT 2010 Edition: Strategies, Practice and Review
3. Kaplan SAT Subject Test: Biology E/M, 2009-2010 Edition
4. Sat II Biology for Dummies (това го взимам, защото има теорията)
5. The SAT I for Dummies

amk933
12-25-2009, 12:33
А чакай само още нещо да те питам. Тъй като баба и дядо сега са на гости у чичо ми в Америка мисля да си поръчам няколко учебника, за да ми ги донесат. ще имаш ли нещо против да видиш дали съм направила правилния избор? :oops:

1. The Official SAT Study Guide (TM): Second Edition (College Board)
2. Kaplan SAT 2010 Edition: Strategies, Practice and Review
3. Kaplan SAT Subject Test: Biology E/M, 2009-2010 Edition
4. Sat II Biology for Dummies (това го взимам, защото има теорията)
5. The SAT I for Dummies

Добри са да. Обърни внимание също така на Cracking the SAT by Princeton Review и имаше още един учебник на Barron's за SAT I, който е добър. Абе каквото и да поръчаш на Kaplan, Barron's, Princeton Review и College Board няма да сбъркаш. :)

didivid
01-05-2010, 15:28
Здрастиии! Честита Нова Година.. Да, пак имам въпроси... Първо какво е PSAT? И трябва ли да го взимам и да уча за него? Изобщо какво е това? (разбрах само - preliminary SAT ?! :neutral: )
Help... please... :(

AngelovaD
09-06-2010, 05:48
Здравей, искам да попитам нещо. Аз като имам 5,50 среден успех. Това на колко се равнява в GPA? 5,50 колко е - А- или В+?

spongkata
01-13-2011, 17:12
ЗДРАВЕЙТЕ (СЪЖАЛЯВАМ ЗА ГЛАВНИТЕ БУКВИ, НО ИСКАМ ДА МИ СЕ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ НА ВЪПРОСИТЕ, ЗАЩОТО СА МИ ВАЖНИ)
ТАКА ЗНАЧИ, СЕГА СЪМ 11 КЛАС И ЗАПОЧНА ДА МИ СЕ ВЪРТИ В ГЛАВАТА..СЛЕД 12 КЛАС ДА ДЪРЖА ТОЙФЕЛ С (ПОНЕЖЕ ЗНАМ, ЧЕ Е С 2 ГОДИНИ ВАЛИДНОСТ) ДА СИ ИЗКАРАМ 1 ГОДИНА В СОФИЯ (ДА СЕ НАРАДВАМ НА БЪЛГАРСКИЯТ СТУДЕНТСКИ ЖИВОТ ХАХА) И НА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА ДА ОТИДА, НО ЩЕ МОГА ЛИ ТАКА СЛЕД КАТО СЪМ ВЗЕЛА ИЗПИТА ПРЕДИ ГОДИНА, А ПЪК И СЪМ ЗАВЪРШИЛА ПРЕДИ ГОДИНА.. ИЗЧЕТОХ ЕДНА КАМАРА ФОРУМИ, НО ТУК КАТО ЧЕ ЛИ НАЙ-МЕ ОРИЕНТИРАХТЕ, ЗА КОЕТО СТРАШНО БЛАГОДАРЯ!!!
НЕКА СПОМЕНА, ЧЕ УЧА В ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ И ПЪРВИ ЕЗИК АНГЛИЙСКИ И СЪМ НА НИВО 5 НЯКЪДЕ РЕШИЛА СЪМ И МАТУРАТА ДА МИ Е ТАКАВА (ЕТО ОЩЕ 1 ПРИЧИНА ДА СЕ СТЯГАМ) ОБАЧЕ ПРОБЛЕМЪТ МИ Е ЧЕ НЕ СЪМ ОТ СОФИЯ И НЕ МОГА ДА ХОДЯ НА УРОЦИ ЗА ТОЙФЕЛ ТАМ -ОТ МОНТАНА СЪМ-
МНОГО СЕ НАДЯВАМ ДА МИ ОТГОВОРИТЕ В СРОК ОТ 1 МЕСЕЦ ЗА ДА СЕ ОРИЕНТИРАМ ВЕЧЕ В НЯКАКВА НАСОКА
АКО МОЖЕТЕ ДА МИ ДАДЕТЕ НЯКАКВИ НАСОКИ КАКВО ДА ПРАВЯ ИЛИ ОТ КЪДЕ ДА СИ ЗАКУПЯ УЧЕБНИЦИ И НА КОЕ ИЗДАТЕЛСТВО :-) :-) :-)

spongkata
01-13-2011, 17:13
ЗДРАВЕЙТЕ (СЪЖАЛЯВАМ ЗА ГЛАВНИТЕ БУКВИ, НО ИСКАМ ДА МИ СЕ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ НА ВЪПРОСИТЕ, ЗАЩОТО СА МИ ВАЖНИ)
ТАКА ЗНАЧИ, СЕГА СЪМ 11 КЛАС И ЗАПОЧНА ДА МИ СЕ ВЪРТИ В ГЛАВАТА..СЛЕД 12 КЛАС ДА ДЪРЖА ТОЙФЕЛ С (ПОНЕЖЕ ЗНАМ, ЧЕ Е С 2 ГОДИНИ ВАЛИДНОСТ) ДА СИ ИЗКАРАМ 1 ГОДИНА В СОФИЯ (ДА СЕ НАРАДВАМ НА БЪЛГАРСКИЯТ СТУДЕНТСКИ ЖИВОТ ХАХА) И НА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА ДА ОТИДА, НО ЩЕ МОГА ЛИ ТАКА СЛЕД КАТО СЪМ ВЗЕЛА ИЗПИТА ПРЕДИ ГОДИНА, А ПЪК И СЪМ ЗАВЪРШИЛА ПРЕДИ ГОДИНА.. ИЗЧЕТОХ ЕДНА КАМАРА ФОРУМИ, НО ТУК КАТО ЧЕ ЛИ НАЙ-МЕ ОРИЕНТИРАХТЕ, ЗА КОЕТО СТРАШНО БЛАГОДАРЯ!!!
НЕКА СПОМЕНА, ЧЕ УЧА В ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ И ПЪРВИ ЕЗИК АНГЛИЙСКИ И СЪМ НА НИВО 5 НЯКЪДЕ РЕШИЛА СЪМ И МАТУРАТА ДА МИ Е ТАКАВА (ЕТО ОЩЕ 1 ПРИЧИНА ДА СЕ СТЯГАМ) ОБАЧЕ ПРОБЛЕМЪТ МИ Е ЧЕ НЕ СЪМ ОТ СОФИЯ И НЕ МОГА ДА ХОДЯ НА УРОЦИ ЗА ТОЙФЕЛ ТАМ -ОТ МОНТАНА СЪМ-
МНОГО СЕ НАДЯВАМ ДА МИ ОТГОВОРИТЕ В СРОК ОТ 1 МЕСЕЦ ЗА ДА СЕ ОРИЕНТИРАМ ВЕЧЕ В НЯКАКВА НАСОКА
АКО МОЖЕТЕ ДА МИ ДАДЕТЕ НЯКАКВИ НАСОКИ КАКВО ДА ПРАВЯ ИЛИ ОТ КЪДЕ ДА СИ ЗАКУПЯ УЧЕБНИЦИ И НА КОЕ ИЗДАТЕЛСТВО :-) :-) :-)

amk933
01-13-2011, 18:04
Редактирай си постовете и си смали буквите. Тогава може и да ти отговоря.

Писането с големи букви се счита за крещене и в разрез с общите правила във форума. Никой няма да ти обърне повече внимание така - напротив даже. :)

anonymous708973
01-13-2011, 18:58
Ниво 5 ли? :-o

changess
01-13-2011, 21:31
Ти сама си си отговорила на въпроса: Тойфел ти е с давност 2 години, значи 1 година няма как да е проблем. Иначе за уроци- не се притеснявай, щом си в английска гимназия би трябвало да ти е достатъчно добро нивото ( нямам идея какво е ниво 5 о.О). Аз лично ползвах учебника и дисковете на Barron's и един торент в замунда и се справих без уроци, а и английският ми е втори език. Ако все пак държиш да ходиш на уроци, сигурна съм че и в Монтана имате учителки по английски, помисли за частни.

PBS
01-14-2011, 02:41
Америка има занижени стандарти за чуждестранни кандидати, т.е. ако сте американци и се опитате да кандидатствате в Харвард само ако имате пари ще ви пуснат, а на чужденци дават пълни стипендии без те да имат някакъв супер успех и постижения.

Понеже българите сме малцинство в чужбина, нас ни приемат много по-лесно заради т.нар. affirmative action programs. Университетите приемат определен брой хора в зависимост от тяхната страна, раса и т.н. Примерно, китайците са доста на брой в американските университети, затова тях ги приемат много по-трудно, докато някой от Гана или България много по-лесно влизат. Така, че не зависи толкова колко SAT-ове вземате. Всеки университет си има свои пропорции затова колко хора и от кои страни ще вземат.

А иначе, в Европа образованието е супер-евтино, в сравнение с Америка. Въпреки, че имам зелена карта за щатите, поради високите такси в Америка сега уча в Канада, но и тук стана същото.

А за тестовете:

Колкото и речници да се наизустят, SAT винаги има непознати думи. Целта е не да се наизустят речниците, а да се види дали разбираш контекста. Примерно, такива думи като "hackneyed" и "obstreperous" дето ги има в някакъв PDF файл качен тука само в някоя префърцунена английска гимназия се учат; забравили са "discombobulated" - тая дума липсва в повечето речници.

SAT-овете са тестове по обща култура, които всеки американски ученик трябва да може да мине - от пълен дебил до гений. Най-трудното е английската част на SAT I, математиката е лесна. SAT II също са много лесни - просто трябва да знаеш няколко термина - примерно, в математиката - complete the square, x-, y-intercept, slope са най-често употребяваните.

За TOEFL - paper-based и computer-based TOEFL бяха много по-лесни, но Internet-Based TOEFL е доста по-труден от SAT. Аз мисля, че вече само IBT TOEFL признават. Максимумът е 120 точки, трае 4-5 часа - има говорене, четене, слушане и писане. TOEFL-ът е time management и стрес - на всеки въпрос имаш ограничение на времето - примерно по 15 секунди на въпрос.

spongkata
01-14-2011, 11:50
Добре, съжалявам за главните букви.. ни най-малко исках да изглежда сякаш се карам \:D/
под това че съм ниво 5 имах в предвид че в училище оценките са ми 5-ци горе долу :)
а както казахте, че като съм в езикова ще се справя лесно без частни..
не мисля тъй като госпожата ни е рускиня и българският и куца.. пък за английският да не говориме, какво произношение има и как ни превежда думите на нейн си собствен език :o

HU57L3R
02-20-2011, 22:47
Нека възродим древната тема! Та, аз съм 11 клас, ходя на уроци ниво Advanced и паралелно започвам да се подготвям за SAT и TOEFL, с желанието да вляза в АУБГ. На SAT ми трябват 1300 точки от Math + Critical Reading за стипендия, което си е напълно реално, имайки предвид, че на Math се целя в 750+. Взел съм си речник с 5500 думи за двата теста, но ми се струват ненужно много, а и не съм от най-ученолюбивите. Изчетох цялата тема и попаднах на това: http://img.sparknotes.com/content/testprep/pdf/sat.vocab.pdf 1000 думи ми се струват достатъчно и за двата. В комбинация с минаването на някой учебник 1-2 пъти, дали ще ми е достатъчно? Btw, на TOEFL ми трябват едва 80.

rinktt
01-02-2012, 13:03
Здравей amk933!Интересувам се от САТ,тъй като ще ми е нужен при моето кандидатстване.Бих желал да попитам кога е най-добре да започна подготовка и за думите-колко са и как е най-добре да ги запомня.Наясно съм със самия изпит,но се интересувам от самата подготовка.Благодаря предварително.

DisappointedDreamer
01-02-2012, 14:43
1 година преди да държиш изпита най-късно трябва да започнеш, за да можеш да се подготвиш добре.

Думите най-лесно се запомнят с помоща на картички - написваш думата от едната страна на едно листче, а от другата значението им, и така теглиш и проверяваш коi знаеш и коi не.

DisappointedDreamer
01-02-2012, 14:48
Здравей amk933!Интересувам се от САТ,тъй като ще ми е нужен при моето кандидатстване.Бих желал да попитам кога е най-добре да започна подготовка и за думите-колко са и как е най-добре да ги запомня.Наясно съм със самия изпит,но се интересувам от самата подготовка.Благодаря предварително.

Това зависи само от теб. Не можеш да изкаш от нас да кажем дали това ще ти е достатъчно, но лично според мен не. Но все пак ти не се целиш високо, така че минавайки 1-2 учебника може да ти е достатъчно, макар аз да ти препоръчвам да го минеш поне 3 пъти.

ILBB
05-27-2012, 10:31
Много добър на SAT I > 2100 точки,
Много добър на SAT II > 700-750 точки в зависимост от предмета,
Много добър на TOEFL > 110 точки.

Ами според мен няма да ти навреди ако си ги решиш тези от 2003, но не очаквай да е същото. ;) Иначе питай, каквото те интересува и ще ти отговоря. Аз не съм ги държал още, ама ходя на уроци за SAT. (TOEFL няма да държа.) :)

Здрасти,

Прочетох тази тема и видях, че си много запознат. Темата е от 2009-2010 година и би трябвало вече да си държал тези изпити и да си кандидатствал.

Може ли да ми кажеш как минаха изпитите, трудността им, какви резултати изкара и къде те приеха. Аз съм в 10 клас, тази година Декември месец се явявам на CPE като имам взет CAE с A. След това мисля да ходя на курс за TOEFL и да се явя лятото преди 12 клас. За SAT трябва да проуча дали в Американския в Благоевград провеждат курсове понеже там ми е най-удобно.

Амбициите ми са за престижните университети в Америка, от бръшляновата лига, понеже там поемат всичките такси за ученици, на които семейния годишен доход е под $60 000. Мисля също да кандидатствам и в Италия - University of Bocconi - International Economics, Management & Finance. Също така и в Англия, насочил съм се към бизнес, мениджмънт, финанси, икономика.

Можеш ли да споделиш как мина твоето кандидатстване и да ми дадеш съвети, които биха ми били от полза.

Благодаря предварително.

:)

slicky
05-27-2012, 11:48
^ Той влиза доста рядко, дори може и да е спрял вече...

DisappointedDreamer
05-27-2012, 20:07
ILBB, въпросния влиза ужасно рядко, и шанса да ти отговори е нищожен. Има други форумчета предполагам пък и книжки, които биха ти били от полза.

amk933
07-23-2012, 13:19
Дам, дам...влизам ужасно рядко, но се случва! :D
Просто и на мен, както и на много потребители, новата "версия" не ми понася.

Изпитите минаха супер добре - карах всичко по веднъж. Приеха ме на 5 места в Щатите - 2 в брашляновата лига, най-старото училище по дипломация, най-добрия либерал артс колеж и едно уни в Ню Йорк. Не искам да бъда по-конкретен.

Курсове за САТ в София има във фондация Кирил и Методий, Американския колеж през лятото и чат-пат във фондация Фулбрайт. Не разчитай само на тях обаче - трябва да си седнеш на д-то и да си учиш в собственото свободно време. За учебници по-горе сме писали. Сега ти е времето да учиш за САТ - аз започнах лятото на 10/11 клас. Карах САТ 1 в края на 11 клас и повече не съм се занимавал. Началото на 12 ще ти е достатъчно напрегнато с всички апликации.

Съвети съм давал доста във форума - не всичко е цифри и изпити. Това е най-важното. Не се обсебвай със САТ-ове и ТОЙФЕЛИ. След дадени нива (около 2200 на САТ и 700-750 на САТ 2) никой вече не го интересува колко имаш - показал/а си достатъчен академичен потенциал. От там нататък ги интересува човека - есета, препоръки и т.н. Не си мисли, че 6.00 и 2400 ще те вкарат някъде - НЯМА! В Америка за разлика от Англия не всичко е цифри. ;) Успех. Пиши ми на ЛС друг път, за да мога да видя като вляза.

Smile.
07-24-2012, 11:45
Тази учебна година ще съм осми клас в езикова гимназия. Първият ми език ще е английски, а вторият - немски. От девети клас ще учим биология, история и география на английски. Ето учебниците, които се използват през годините:
VIII Upstream for Bulgaria нива А1+, А2, B1+
IX FCE Result - Revised
X Ready for CAE
XI English Through Literature - I
XII English Through Literature - II
С римските цифри са написани класовете. Не мисля да ходя на частни уроци, но разбира се ще използвам учебниците на College Board, Kaplan и другите известни издателства. Искам да ви питам, кога ще съм на достатъчно високо ниво за TOEFL? Някъде пишеше, че CAE е за ниво Advanced, а на друго място, че и TOEFL е на това ниво. Не съм сигурна, затова се обръщам към хората от форума. Ако в десети клас учебника е "Ready for CAE", ще съм готова ли и за TOEFL?
Някъде пишеше, че САТ-а е добре да се държи в края на 11-ти клас. А вторият САТ след това ли или преди? Кога е най-добре да се започнат да се учат думите за САТ? За колко време ги научихте вие? Онези безкрайни списъци с по 1000 и другия с 5000 думи не ми вдъхват никакъв оптимизъм. ;(
Смятате ли, че това е достатъчно упражнение на думите, които ще са ми необходими за TOEFL? http://www.filecrop.com/39391933/index.html
Има един тест, TOEFL Junior се казва и е за деца от 11 до 15. Тъй като съм на 14 ще го направя малко по-късно, но ми изглежда прекалено лесен.

BoysInc97
12-26-2012, 19:30
Тази учебна година ще съм осми клас в езикова гимназия. Първият ми език ще е английски, а вторият - немски. От девети клас ще учим биология, история и география на английски. Ето учебниците, които се използват през годините:
VIII Upstream for Bulgaria нива А1+, А2, B1+
IX FCE Result - Revised
X Ready for CAE
XI English Through Literature - I
XII English Through Literature - II
С римските цифри са написани класовете. Не мисля да ходя на частни уроци, но разбира се ще използвам учебниците на College Board, Kaplan и другите известни издателства. Искам да ви питам, кога ще съм на достатъчно високо ниво за TOEFL? Някъде пишеше, че CAE е за ниво Advanced, а на друго място, че и TOEFL е на това ниво. Не съм сигурна, затова се обръщам към хората от форума. Ако в десети клас учебника е "Ready for CAE", ще съм готова ли и за TOEFL?
Някъде пишеше, че САТ-а е добре да се държи в края на 11-ти клас. А вторият САТ след това ли или преди? Кога е най-добре да се започнат да се учат думите за САТ? За колко време ги научихте вие? Онези безкрайни списъци с по 1000 и другия с 5000 думи не ми вдъхват никакъв оптимизъм. ;(
Смятате ли, че това е достатъчно упражнение на думите, които ще са ми необходими за TOEFL? http://www.filecrop.com/39391933/index.html
Има един тест, TOEFL Junior се казва и е за деца от 11 до 15. Тъй като съм на 14 ще го направя малко по-късно, но ми изглежда прекалено лесен.
Здравей! Малко късен отговор, но се надявам да съм полезен. В момента съм в 9ти клас и уча по учебниците на Кембридж /издание 2012/: COMPLETE FCE. Първи сертификат е лесен, защото почти вскичко е същото като в 8 клас. Но нещата не стоят така с CAE. Като цяло е много по-труден и се твърди, че TOEFL е по-лесен от него. Но, тъй като ти в 9ти клас ще се подготвяш за първи сертификат, защо не държиш IELTS, както ще направя аз. Предимствата са няколко: 1.Това е изпит на Кембридж /но също е приеман от всички университети в Америка/ - следователно е по-близък като формат до FCE, за който ще си се подготвила., 2.Няма специфични думи /от Биология, Химия и т.н/, както в TOEFL. 3. Все още в Бг няма paper-based TOEFL, а само вариантът на компютър - TOEFL iBT, а аз искам на хартия да си държа.
от тук следва - да, до някъде ще си подготвена за TOEFL, но не трябва да забравяш, че е единия е американски, а другия Британски изпит - повярвай ми, това има значение.
Думите за САТ- от лятото на 8ми клас си взех една книга на Barron`s и си ги уча сам. Добре си планирай времето за САТ2, да не се окажеш "на сухо", колкото и грубо да звучи. В края на 11 клас трябва вече да си си подала документите за early decision за американските университети, така че по-рано.
Колкото до TOEFL JUNIOR - изпит на нивото на външното в 8ми клас, имам 885 от 900 точки, само заради единия reading. защото имаше доста думи на академично ниво - иначе като цяло е лесен.

Надявам се да съм бил полезен. Ако имаш още въпроси - питай!

rinktt
12-27-2012, 12:17
Въпросът ми е най-вече към amk933.В момента съм 11 клас и се колебая дали да не продължа образованието си в Аубг.Но все още не съм започнал подготовка за САТ-смяташ ли,че ще имам достатъчно време и дали ще си заслужава усилията?Ще съм ти много благодарен,ако можеш да ми дадеш повече информация по тези въпроси.

BoysInc97
12-27-2012, 22:29
Въпросът ми е най-вече към amk933.В момента съм 11 клас и се колебая дали да не продължа образованието си в Аубг.Но все още не съм започнал подготовка за САТ-смяташ ли,че ще имам достатъчно време и дали ще си заслужава усилията?Ще съм ти много благодарен,ако можеш да ми дадеш повече информация по тези въпроси.
задаваш към amk933, но мисля, че още едно мнение няма да е излишно /дано не съм нахален, хаха/. За аубг не ти трябва само сат, ами TOEFL или IELTS. Имаш ли някой от тях?
11 клас по принцип е късно да ги държиш, а колкото до това дали ще можеш да се подготвиш за САТ - до лятото може и да се подготвиш...Но тъй като документите се подават в края на 11 клас, едва ли ще можеш тази година.
Но защо пък не да кандидатсваш след това /мисля че не е проблем/.
Нека и amk933 - експерта.

rinktt
12-28-2012, 09:07
До колкото знам кандидатстването за аубг е началото на втория срок на 12 клас-аз не смятам да кандидатствам в САЩ.Поради тази причина ми е нужно да знам дали ще имам достатъчно време.Ще бъде по-трудно,но все пак се надявам,че не и невъзможно.Също така ме интересува дали Аубг ще бъде по-добър избор от някой от останалите по-елитни университети в България,имайки предвид факта,че доста ще трябва да уча,за да взема САТ с добър резултат,въпреки че съм готов да го направя.

amk933
12-28-2012, 10:29
В АУБГ се кандидатства в средата или след средата на 12 клас, така че имаш време да се подготвиш за САТ. Просто трябва моментално да си седнеш на д-то и да правиш тестове. Използвай и част от лятото за това и нещата биха могли да се получат. За пълна стипендия АУБГ иска 1350/1600 точки, което си е абсолютно постижимо в такъв период от време. Просто ще трябва да се концентрираш. И да, заслужава си. По-добър е от елитните БГ университети, by far, колкото и да подскачат студентите в СУ, ТУ, МУ, УНСС, УАСГ и сие...да не говорим, че възможностите за магистратура в чужбина са не знам колко пъти по-големи. Ако ти се занимава и си сериозен, изобщо не се чуди. :)

rinktt
12-28-2012, 10:54
Благодаря ти,ще седна и по най-бързия начин ще започна подготовката.

petia955
12-28-2012, 12:32
Здравейте, аз съм г/д същата като rinktt само че искам да се пробвам и за САЩ и Англия. Пролетта ще взема CAE преди няколко дена карах пробен и го минах с A, но не искам да бързам. Мисля края на лятото до врема TOEFL и евентуално SAT като се чудя дали имам шанс. Ходя на курсове по английски. От март отивам в група за C2, но се съмнявам ще до края на 2013 ще съм готова да взема CPE. Леля ми живее в Америка и е на мнение, че ще успея да се подготвя, тя до колкото проучи, документите могат да се дадат до 2рия срок на 12 клас. И все пак да ви питам и вас така ли е? И за Англия някой ако знае как стоят нещата. Другото, което ме притеснява е, че нямам извънкласни дейности, а до колкото разбрах и тях ги гледат, та се чудя на какво да се запиша. В училище мога чак за 12ти клас да се запиша на някой клуб, но дали няма да е късно.. За САЩ ще ми трябва и САТ 2, amk933 моля те ако можеш обясни ми по- подробно какво представлява, струва ми се доста трудна да се вземе, аз мислех математика и някакъв език да взема. И последно кажете ми реално ако се скъсам от учене имам ли шанс за престижните университети в Америка или Антлия при положение, че дипломата ми няма да е пълно 6, най-вероятно към 5-75. Благодаря много.

BoysInc97
12-28-2012, 14:03
Сетих се и аз сега за извънкласните дейности. Миналата година ходих на клуб "Опознаване на европейските столици" /имам сертификат/, тази година ходя на клуб "Уеб дизайн" и от там ще ни издадат сертификати, ходя и на клуб "Подготовка за олимпиади по АЕ."
Тези неща вършат ли работа при кандидатсването или трябват някакви други?
Също така - спорт може ли да се пише?

Благодаря предварително!

DisappointedDreamer
12-28-2012, 18:05
Сетих се и аз сега за извънкласните дейности. Миналата година ходих на клуб "Опознаване на европейските столици" /имам сертификат/, тази година ходя на клуб "Уеб дизайн" и от там ще ни издадат сертификати, ходя и на клуб "Подготовка за олимпиади по АЕ."
Тези неща вършат ли работа при кандидатсването или трябват някакви други?
Също така - спорт може ли да се пише?

Благодаря предварително!

Да.