View Full Version : САЩ искат да приемем затворници от Гуантанамо
kalashnik
12-12-2009, 07:36
2 декември 2009 / News.dir.bg
САЩ предлагат на България да приеме затворници от Гуантанамо и очакват решението на премиера Бойко Борисов.
Специалният пратеник на Съединените щати по закриването на Гуантанамо вече се е срещнал с вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов и е представил информация за конкретни лица, задържани в Гуантанамо, и е помолил правителството да разгледа възможността за преселването на тези лица в България, съобщава Mediapool.
По неофициална информация става въпрос страната ни да приеме до трима души. Още не е известно какъв ще е отговорът на премиера Бойко Борисов.
След встъпването си в длъжност в началото на тази година президентът Барак Обама издаде заповед за затварянето на Гуантанамо до една година. Съгласно неговото решение 60 арестанти трябва да бъдат изпратени в други държави, тъй като в родните им страни са изложени на риск от мъчения и убийство.
"Преселването на задържаните в Гуантанамо е жизнено важно за закриването на местата за задържане, разположени там. Помощта на нашите близки съюзници и партньори ни е нужна, за да постигнем целта, поставена от президента Обама", се посочва в писмо на Даниел Фрийд до премиера Борисов от 7 декември, с което Mediapool разполага.
В средата на юни страните от ЕС постигнаха съгласие за условията, при които ще приемат на своя територия бивши затворници от центъра за задържане на предполагаеми терористи в американската военна база. САЩ ще предадат на европейски страни онези затворници, които са обявени за "невинни" от американските власти. Вашингтон се ангажира да предостави информация за заподозрените в терористична дейност затворници на всяка приемна страна, както и в отделни случаи да поеме разходите по престоя им.
По неофициална информаця подобно предложение е отправено и на кабинета на Станишев, но е било отклонено.
Гуантанамо е град в югоизточната част на Куба. Американската база е използвана от военноморската флота на САЩ, като през 2001 г. е изграден и силно охраняван военен затвор. В него са задържани заподозрени в тероризъм и военни престъпления. Третирането на затворниците предизвика скандал, след като стана известно, че някои от тях са били измъчвани по различни начини - физическо насилие, забрана за заспиване, излагане на силен шум, задържане под вода. Аз съм твърдо против подобни действия, ние не сме някакъв следзатворнически рехабилитационен лагер.
Става въпрос за 1 затворник и не виждам какво толкова ще се случи да кисне в нашенски затвор. Най-много да се проклина, че е извършил престъпление и е попаднал тук. ;)
За 1 затворник политически проблем ще направите. Къде с него, там и без...Няма да взриви НДК не се притеснявай.
Така се почва, приятелю... Първо бежанци от Малта, после затворник. Какво ли следва?
Така се почва, приятелю... Първо бежанци от Малта, после затворник. Какво ли следва?
Да точно така се почва с молба за един затворник...Франция какво да каже като ще приеме 6? Понякога сте твърде параноични...Един затворник няма да изяде никой...Да не говорим, че САЩ помага достатъчно на България, за да можем да приемем 1, пак казвам - ЕДИН затворник, който ще си седи мирно и тихо в някоя килия.
mitternacht
12-12-2009, 19:18
Mирно и тихо трябваше да стоим НИЕ а не да се месим между шамарите.До сега някак си стояхме без масивни атентати.
Хич, ама хич не ни трябва да се дупим пред ония олигофрени х'американите.Не стига че пращаме ХОРА ами.. абе остави се...
Mирно и тихо трябваше да стоим НИЕ а не да се месим между шамарите.До сега някак си стояхме без масивни атентати.
Хич, ама хич не ни трябва да се дупим пред ония олигофрени х'американите.Не стига че пращаме ХОРА ами.. абе остави се...
Първо, кой ще ти направи атентат в България точно и от какъв зор? :lol:
Второ един затворник от Гуантанамо ще седи в затвора, а няма да ходи по улицата. Какво ще ти направи от затвора? Всъщност теб какво те засяга това цялото нещо? Няма да има никакъв ефект нито за теб, нито за семейството ти. Това си е дипломация в крайна сметка. Още повече, че става въпрос за 1, за Бога ЕДИН не 15, затворници. Няма да ви изяде яденето или да взриви сточна гара... Нищо няма да стане с него или без. Все тая. За какво въобще я има тази тема се чудя?
И за тебе всяко решение на България да сътрудничи на САЩ ли е даване на гъз? Немного добра логика...
kalashnik
12-13-2009, 07:05
Нямаше да съм против ако САЩ плащаха разноските по него, а не българската страна - България също е в криза, не трябва да се харчиме за някакви затворници.
Нямаше да съм против ако САЩ плащаха разноските по него, а не българската страна - България също е в криза, не трябва да се харчиме за някакви затворници.
Един затворник бе. ЕДИН! Колко мислиш, че яде и пие? И съм сигурен, че САЩ ще дават пари за него.
Един затворник бе. ЕДИН! Колко мислиш, че яде и пие? И съм сигурен, че САЩ ще дават пари за него.
Дано си остане само един.
Дано си остане само един.
Ама те общо са 60, и на всички вече са им намерени места. Само този ще е тук.
mitternacht
12-13-2009, 12:47
От къвто зор правиха атентати в Испания.Ама ти си малък и може да не помниш.Или от къвто правиха в Англия. Или от къвто щяха да правят в Германия, но добре че ги хванаха.
Че какво друго ако не даване на "задни части" е да пращаш войници на другия край на света, просто защото на някакви им се дощяло да окупират чужди територии, било то заради петрол или опиум?
От къвто зор правиха атентати в Испания.Ама ти си малък и може да не помниш.Или от къвто правиха в Англия. Или от къвто щяха да правят в Германия, но добре че ги хванаха.
Че какво друго ако не даване на "задни части" е да пращаш войници на другия край на света, просто защото на някакви им се дощяло да окупират чужди територии, било то заради петрол или опиум?
Да, точно аз няма да помня. Помня много добре и Мадрид, и Лондон, и Бали и 9/11.
България далеч не представлява такъв интерес за терористите. Ние имаХме някакви си хора в Ирак, имаме малко в Афганистан. Какво са нашите 500 войника сравнени с примерно 20 хиляди английски или 10 хиляди испански? Нищо лично, ама на дали на бин Ладен му е до България в момента.
Това заради петрола няма да го коментирам повече.
А защо ни е да пращаме ли? Защото сме член на НАТО.
kalashnik
12-13-2009, 14:28
Ако не бяхме членки на НАТО нямаше да загинат онези млади момчета в Ира заради егото на САЩ.
Ако не бяхме членки на НАТО нямаше да загинат онези млади момчета в Ира заради егото на САЩ.
Ако не бяхме член на НАТО с парите, коит имаме за армия, щяхме да сме без такава. ;)
Да, точно аз няма да помня. Помня много добре и Мадрид, и Лондон, и Бали и 9/11.
България далеч не представлява такъв интерес за терористите. Ние имаХме някакви си хора в Ирак, имаме малко в Афганистан. Какво са нашите 500 войника сравнени с примерно 20 хиляди английски или 10 хиляди испански? Нищо лично, ама на дали на бин Ладен му е до България в момента.
Не одобрявам изказването ти. Виж България колко е малка, виж САЩ колко е голяма - въобще няма база за сравнение.
Не одобрявам изказването ти. Виж България колко е малка, виж САЩ колко е голяма - въобще няма база за сравнение.
Виж колко е армията на САЩ в Афганистан и Ирак, виж колко е тази на България. Разликата е много голяма. Дори пропорционално няма база за сравнение. ;)
от мухата - слон :)
Точно. \:D/
kalashnik
12-13-2009, 16:03
Ако не бяхме член на НАТО с парите, коит имаме за армия, щяхме да сме без такава. ;) Заради НАТО армията ни е най-малката по численост и най-зле подготвената от 1878 година насам. Моделът за напълно професионална армия е удачен за държавите които са много богати, но не и за бедна и малка страна като България.
Ако не бяхме член на НАТО с парите, коит имаме за армия, щяхме да сме без такава. ;) Заради НАТО армията ни е най-малката по численост и най-зле подготвената от 1878 година насам. Моделът за напълно професионална армия е удачен за държавите които са много богати, но не и за бедна и малка страна като България.
Ако нямаше НАТО и по-малка щеше да е.
А и за какво ни е армия без оръжие? 15 човека по една пушка от втората световна ли ще ми носят? И ще им се плащат заплати...
Не ми се спори на тази тема. Темата муха-слон е за затворникът от гуантанамо.
Unendlich
12-16-2009, 17:42
Държавата ни има много по-сериозни проблеми и задачи за разрешаване и вършене, тук за един затворник ще си издерете очите. Той дори не говори нашия език, не са ни пратили батальон терорЯги, ейй.. |( България е малка страна, която не е в интерес на по-големите. Айде стига с този спор. :?
montana6
12-16-2009, 18:20
Само не можах да разбера от цялата работа, като ще затварят Гуантанамо защо не преместят тея затворници в затвори в САЩ, а трябва да ги пръснат по света...
Само не можах да разбера от цялата работа, като ще затварят Гуантанамо защо не преместят тея затворници в затвори в САЩ, а трябва да ги пръснат по света...
Защото със съдебната система на САЩ затворите в страната за буквално препълнени и работят на повече от позволения капацитет. :)
bulgarian1878
12-16-2009, 19:52
Недай си боже всичките ни политици да са като amk... Съвсем ще опропастят държавата ни.
Недай си боже всичките ни политици да са като amk... Съвсем ще опропастят държавата ни.
Никога няма да бъда политик в България, дишай спокойно. Не ми се работи с тукашния манталитет. ;)
bulgarian1878
12-16-2009, 19:58
Приятел, дали си ти или някой друг, ако всички са като теб - тежко ни братя.
kalashnik
12-16-2009, 20:19
Абе то не само политиците, ама и ако населението е като амк, то и тогава е страшно.
Представям си - референдум - да станете щат на САЩ или не :D :D
bulgarian1878
12-16-2009, 20:26
Абе то не само политиците, ама и ако населението е като амк, то и тогава е страшно.
Определено си много прав. :)
Ама спокойно бе. Аз искам да градя демокрация. В България няма място за това следователно няма място за мен. ;) Още повече, че тук никой нищо не цени. Все ми е тая всъщност какво мислите за мен. Аз ще се изградя като политик, то това е ясно. Няма как иначе, защото семейството ми очаква да продължа традицията и аз самият това искам и това уча от сега...
В Америка ли ще доизграждаш демокрациятя :D :D :D Няма да имаш шанс - Русия ще изпрати още 10 000 000 руснаци в САЩ, ние ще изберем свое правителство и САЩ ще се разпадне като СССР.
В Америка ли ще доизграждаш демокрациятя :D :D :D Няма да имаш шанс - Русия ще изпрати още 10 000 000 руснаци в САЩ, ние ще изберем свое правителство и САЩ ще се разпадне като СССР.
За Русия най-малко ми пука...
Тя сама ще си рухне...
Америка не ми е самоцел. ;)
bulgarian1878
12-16-2009, 20:53
Определено не съм привърженик на Русия и руснаците, ама те ли щели да рухнат... :D
У вашето семейство на вечеря явно си разказвате вицове, докато ви звъни червения телефон да ви кажат последните новини от шпионите на САЩ... ;D
Боже... Слез на земята, amk! :?
Определено не съм привърженик на Русия и руснаците, ама те ли щели да рухнат... :D
У вашето семейство на вечеря явно си разказвате вицове, докато ви звъни червения телефон да ви кажат последните новини от шпионите на САЩ... ;D
Боже... Слез на земята, amk! :?
Някой ден ще прогледнеш...разбирам какво си мислиш в момента, сигурно 90% си мислят така. ;)
Пак казвам - много хора подцениха Русия и много хора пострадаха от това, ти май ще си поредния.
Вземи прочети малко за компромисите, които европейските институции правят само и само, за да накарат Русия да омекне малко.
А също така си свери часовника за това до какво води автономното разпокъсване през историята. После пиши кой ще рухне.
Пак казвам - много хора подцениха Русия и много хора пострадаха от това, ти май ще си поредния.
А аз пак ти казвам, че за Русия не ми пука въобще. ;) Все ми е тая. Русия не е фактор...
Русия винаги е била твърда и непреклонна, ние не омекваме никога и пред никого - нито пред САЩ, нито пред Европа, нито пред чеченците.
И я ме просветни моляте до какво води автономното разкъсване, че май съм незапознат.
А аз пак ти казвам, че за Русия не ми пука въобще. ;) Все ми е тая. Русия не е фактор... Ето пак я подценяваш. А той като си ан линия, и знам че си експертно лице с което искам да се посъветвам. Как би коментирал днешната молба на НАТО към Руската федерация, Русия да изпрати в помощ на НАТО хеликоптери и пилоти за тях в Афганистан. Ще се радвам експерт от такава височина като теб да ми го разясни.
А аз пак ти казвам, че за Русия не ми пука въобще. ;) Все ми е тая. Русия не е фактор... Ето пак я подценяваш. А той като си ан линия, и знам че си експертно лице с което искам да се посъветвам. Как би коментирал днешната молба на НАТО към Руската федерация, Русия да изпрати в помощ на НАТО хеликоптери и пилоти за тях в Афганистан. Ще се радвам експерт от такава височина като теб да ми го разясни.
Русия каза, че ще подкрепи НАТО още при решението на Обама да прати още войници в Афганистан. Какво има да обяснявам? Ясно е, че ще се иска нещо необходимо, след като е казала.
И не ме занимавай повече с Русия - нямам време за губене в безнадеждни разговори...Все ми е тая за Русия. Не ме вълнува въобще. Няма с какво да ме развълнува. ;)
За мен Русия е просто един пример за една държава рухнала от болните си амбиции и несъумяла да спомогне собствената си икономика, благодарение на комунистическите си лидери. И да не ми пей песента за СССР - научих ти я наизуст. Путин поне за икономиката нещо свърши, ама до там. Цензура и политически терор следва и с тази пионка Медведев терорът ще е to be continued.
Ама спокойно бе. Аз искам да градя демокрация. В България няма място за това следователно няма място за мен. ;) Още повече, че тук никой нищо не цени. Все ми е тая всъщност какво мислите за мен. Аз ще се изградя като политик, то това е ясно. Няма как иначе, защото семейството ми очаква да продължа традицията и аз самият това искам и това уча от сега...
Много грешиш, като казваш, че в България няма място за демокрация... О, има и още как!!! Даже и правителството на Бойко да се окаже поредното крадливо (в което се съмнявам), мина времето на старите комунисти, симеончовци и доганчовци - те първа ще се появяват десни и центристки партии и както каза един български социолог: "Българина ще гласува дясно-центристко още дълги години напред." За сега единственото нещо което може да ни погуби е голямата емиграция и още по-големият демографски срив... Дай Боже България да се оправи в близките 10 години - оптимист съм и вярвам, че може да стане това! Трябва ни само малко идеализъм!
http://www.pinknews.co.uk/images/EUflag2.jpg http://i.telegraph.co.uk/telegraph/multimedia/archive/01129/opinion-graphics-2_1129915a.jpg
http://neoavatara.com/blog/wp-content/uploads/2009/07/eagle-on-us-flag.jpg http://forum.segabg.com/pic/45865-bulgarianlion.jpg