Влез

View Full Version : Как да го избавя от комплексите.

desitoyoy
12-16-2009, 18:42
Става въпрос за момчето, което наричах най-добър приятел повече от година. Той е невероятен-хубав, умен, мил, любезен, но не цени тези си качества. Мисля, че го познавам най-добре от приятелите му и знам, че е невероятен и съм му го казвала, но той не мисли така. Постоянно се прави на идиот и си навлича проблеми. Един ден го попитак защо се държи така, а той каза. "Защото иначе съм скучен и на никой няма да му е приятно с мен." Това не е вярно, защото когато беше с мен беше себе си и ми беше приятно, но не знам как да му го кажа. Какво да направя?

MagnetiC
12-16-2009, 19:14
Според мен човек не може да се отърве от комплексите си...единствено може да ги подтисне за определен период чрез помощта на приятел, любим, роднина, но най-вече на непознат...Момчето явно не може да погледне обективно на нещата... ако ти му повтаряш колко е умен и готин и пр. има 2 варианта
1) да ти повярва, но след време (час, седмица) отново да си спомни по някакъв начин, че не е така (поне според него)
2) да не ти повярва, защото си му бест фр и го лъжеш само за негово добро
Мисля, че някои комплекси отшумяват с годините и настъпването на зрелостта, но не всички са такива...
Според мен единственото, което можеш да направиш е да си поговориш сериозно с него - да му кажеш какъв е в твоите очи и да подкрепиш мнението си с необорими доказателства.. да го накараш да се вгледа по-хубаво в себе си.. пък дано открие това, което откриваш ти :)

w0sh
12-16-2009, 19:15
Би ли дефинирала според теб това какви комплекси са?

не ми излзай с "малоценност"

sunshinepp
12-17-2009, 06:25
ТОЯ НЯМА СПАСЕНИЕ! :o :( :o

MaLkaTa_LaDy
12-17-2009, 06:33
И аз съм в същото положение. За съжаление не мога да ти помогна. Единственото, за което се сещам е да си намери приятелка.
А иначе за комплексите, предполагам, че са сходни - смята че е грозен, че не е забавен, че не е умен, че не може да си намери приятелка и тякива подобни. :(

desitoyoy
12-17-2009, 19:12
Целия проблем дойде от една лигла, която той си хареса,а тя го отряза. От тогава се има за скучен и прави само глупости. Намери си приятелка ама се разделиха след няколко дни. Той просто не се отпуска пред другите. Прави се на точно такъв какъвто не е. Аз успях да го накарам да е себе си, когато сме само двамата и е невероятен. Беше ми приятно и не ми беше скучно. Казах му го. Казвала съм му много пъти, че е невероятно момче, но той не мисли така. Мисли само за оная тъпа лигла. А тя пет пари не дава за него.

Linns
12-17-2009, 19:16
Ти да не говориш за бившия ми приятел !? :razz: :razz:

Ами да ти кажа честно не виждам защо едно хубаво и умно момче прави идиотски изпълнения за да привлича внимание.. Предложи му да спре за малко и да види, че и без това пак ще го харесват и не е нужно просто ..

Успех ..

Nakadah
12-17-2009, 20:57
Става въпрос за момчето, което наричах най-добър приятел повече от година. Той е невероятен-хубав, умен, мил, любезен, но не цени тези си качества. Мисля, че го познавам най-добре от приятелите му и знам, че е невероятен и съм му го казвала, но той не мисли така. Постоянно се прави на идиот и си навлича проблеми. Един ден го попитак защо се държи така, а той каза. "Защото иначе съм скучен и на никой няма да му е приятно с мен." Това не е вярно, защото когато беше с мен беше себе си и ми беше приятно, но не знам как да му го кажа. Какво да направя?

стани орг
и почни меташ камани по него

montana6
12-18-2009, 00:05
Ами да ти кажа честно не виждам защо едно хубаво и умно момче прави идиотски изпълнения за да привлича внимание.. Предложи му да спре за малко и да види, че и без това пак ще го харесват и не е нужно просто ..

Щото като като се самокритикува постоянно и се подценява, очаква другите да му правят комплименти, да му казват, че не е вярно, да го съжаляват и да му обръщат внимание.

anika17
12-18-2009, 01:54

моят отговор може и да не ти хареса, но аз мисля, че лично ти нищо не можеш да направиш.
по този начин той търси внимание и съчувствие. незнам на колко е, но явно все още не е излязъл от пубертета.
остави го да си блъска главата и в един момент сам ще се усети, че прави грешки, тогава ще смени тактиката.
в този случай си мисля, че колкото повече му обръщаш внимание, толкова повече той ще се вдетенява, така, че просто го остави, сам да стигне до правилния начин на мислене.
не вярвам да се е комплексирал чак толкова, най-вероятно просто следва тази схема, защото не си е изработил по удачна. а това сигурно е така, защото няма много опит.
опита обаче идва с времето, така че....
търпение

Linns
12-18-2009, 05:31

Щото като като се самокритикува постоянно и се подценява, очаква другите да му правят комплименти, да му казват, че не е вярно, да го съжаляват и да му обръщат внимание.

Виж, за това не се бях замислила..
Напомня ми за момичетата "ау колко съм грозна и дебела" - "не бе, супер си, прекрасна си.."
:razz:

montana6
12-18-2009, 10:57
Точно. Същото е. :)

desitoyoy
12-18-2009, 20:22
Да вероятно това е така, но при него не се получава. Всички му се подиграват, но той не се спира. Аз наистина държа на него и не мога да позволя това да продължава. Той е направил много за мен и аз за него. Аз съм му сред най-добрите приятели и съм длъжна да продължавам да опитвам дори и да няма резултат.

Sirius
12-18-2009, 21:01
Да си направи харакири.

Valento
12-18-2009, 21:32
Само ще ти кажа че като порасне още ще си спомни думитети !!!!!но мисля че ще е късно тогава ...

PurpleDream
12-18-2009, 21:39
нЕма как...

desitoyoy
12-20-2009, 16:32
нЕма начин да нЕма начин!!!

А не ми пука дали след време ще си спомня или не, важното е сега да се промени. Моля ви давайте идеи, защото опитвам, но не се получава.

loliii
12-20-2009, 17:06
Целия проблем дойде от една лигла, която той си хареса,а тя го отряза. От тогава се има за скучен и прави само глупости... Мисли само за оная тъпа лигла. А тя пет пари не дава за него.
Нали знаеш, че да си комплексиран значи да не гледаш реално на нещата, да не виждаш добри качества в себе си, а лошите да ги хиперболизираш, да си мислиш, че си виновен за всичко, защото си смотан и т.н. Комплексите се пораждат от наистина много значими случки - дълго време всички да те мачкат; някой важен за теб човек да ти повтаря, че си тъп, грозен или некадърен /примерно майка ти, баща ти, баба ти, всичките ти приятели/ и ти започваш наистина да им вярваш и в 99 % от случаите хората си остават комплексирани за цял живот. Другото нещо е, че всеки един човек, аз, ти, всички, имаме някакви комплекси, породени от минали събития /или от настоящи/, защото всеки са го намачквали някога... единствена разлика е, че има различни начини на избиване на тези комплекси :
1) Да ги преобърнеш в самоирония и чувство за хумор и да се опиташ да ги завреш на дълбоко в подсъзнанието си. /Това е най-добрият начин/
2) Да си избиеш комплексите върху другите чрез агресия, заядливост и постоянно неодобрение: ако вътрешно се мислиш за грозен и имаш ниско самочувствие, почваш да наричаш другите грозни и да им търсиш кусури и т.н.
3) Постоянно да повтаряш "оххх, днес съм много злеее, не е ли така?" или "аз съм виновен/на, толкова съм тъп/а, всичко оплесках" и т.н.

Сега като написах всичко това се замисли възможно ли е едно хубаво, умно и добро момче да се комплексира заради някакво си момиче? Или си е бил такъв по принцип /може би не е толкова перфектен, колкото го виждаш с твоите очи, все пак ти е приятел и може би ти самата не виждаш реалността, а той я осъзнава/ или в момента е на етап "ще се парвя на много велик, че да привлеча внимание", който много бързо ще отмине и ще забрави цялата тая история с комплексите, АКО наистина е толкова умен.

На кратко : Не можеш нищо да направиш. Или ще си остане комплексиран за цял живот, или ще му мине от самосебе си.

desitoyoy
12-20-2009, 19:36
Да, не е перфектен. (тука ми иде да напиша едно клише, но ще се сдържа) Знам, че не е идеален. Просто като му кажа нещо хубаво и той само ти мислиш така. Никой друг не е на твоето мнение. Понеже е много умен и са му се подигравали, че е зубар. (не сме учили в едно даскало преди, но са ми разказвали) Може би и това му се е отразило, но истинските проблеми започнаха, когато тая го отряза. Той просто наистина не вижда нещата реално. Не може да направи така, че да изпъкне с хубавите си качества, а все се забърква в глупости. Примерно не е добър спортист обаче му е навик да се прави на велик точно в спорта, а да се прави на незнаещ по математика (пример). Не знам как да му обясня, че трябва да изтъква хубавите си качества.

azida
12-30-2009, 20:03
как да го избавиш от комплексите - еми прави му комплименти