View Full Version : Задача по физикохимия
baby_blo
12-20-2009, 12:08
Здравейте, ако някой може да ми помогне ще ви бъда много благодарна.
Сравнете скоростите на една реакция, която протича с участието на катализатор и реакция без участие на катализатор.
A+B----> AB без катализатор
A+B+E----> AE+B--->AB+E , където Е е катализатор
chemist9009
12-20-2009, 12:42
Разликата в скоростите на реакциите със и без катализатор е следната:
катализаторите са вещества които променят скоростта на реакциите и в края остават почти качествено и количествено непроменени.Те променят скоростта съответно и активиращата енергия на процеса-минималната енергия притежавана от молекулите необходима да се достигне до преходно състояние.Катализаторите понижават активиращата енергия.Активиращата енергия и скоростта на процеса са обратнопропорционални величини.От това следва,че реакцията в присъствие на катализатор ще протече по-бързо(ако катализатора е положителен,разбира се) от реакцията без катализатор.Тъй като активиращата енергия на процеса със катализатор е по-малка съответно с по-голяма скорост ще протече тази реакция 8) 8) 8)
......
~Organic Chemistry is my passion~~~
baby_blo
12-20-2009, 14:46
Благодаря за отговора. Това го знам, но трабвя да сравня двете скорости като уравнение а това не знам как точно да го направя.
chemist9009
12-20-2009, 16:22
Как по уравнение? еми при катализатора се получава междинно съединение АЕ,фактически се променя реакционния път.
....
~Physicochemistry Is Hell~Organic Chemistry is Heaven~
~Organic Chemistry is my passion~ 8) 8) 8)
baby_blo
12-20-2009, 17:02
Трябва да се изразят двете скорости и след това да се сравнят чрез формулки. И аз не знам как точно става това, ако знаех щях да го направя :)
chemist9009
12-20-2009, 17:27
Сигурно имаш предвид кинетичното уравнение:
V=k.c(A).c(B) без катализатор
V=k.c(A).c(B).c(E) при катализатор(когато катализатора е газ или течност)
V=k.c(A).c(B).S при катализатор(когато е твърдо вещество)
.....
~~~Organic Chemistry is my passion~~~
8) 8) 8)
baby_blo
12-20-2009, 18:34
Ок така се изразяват :) А сега можеш ли да ги сравниш ?
chemist9009
12-20-2009, 19:00
V=k.c(A).c(B)<V=k.c(A).c(B).c(E)
Скоростта на катализираната реакция е по-голяма от скоростта на некатализираната реакция причината е в понижената активираща енергия
baby_blo
12-20-2009, 19:24
Явно аз не мога да ти обясня какво точно се иска. Ясно е че реакцията с катализатора е с по-голяма скорост, но трябва да се докаже че е така и трябва да има някаква числова разлика. От тук нататък всичко опира да математиката
Здравейте, ако някой може да ми помогне ще ви бъда много благодарна.
Сравнете скоростите на една реакция, която протича с участието на катализатор и реакция без участие на катализатор.
A+B----> AB без катализатор
A+B+E----> AE+B--->AB+E , където Е е катализатор
8)
chemist9009
12-20-2009, 20:05
:-o :-o :-o числова разлика.... :shock: е би трябвало да ти дадат концентрации на реагиращите вещества или някви топлини :D
Физикохимията е АД :-D :-D :-D