View Full Version : Любовта продължава не повече от 4 години!?
MaLkaTa_LaDy
12-22-2009, 06:02
Това е мнението на мексикански учени, според които любовта е "временно състояние на организма, което химически не може да продължи повече от 4 години".
По мнението на Хеорхина Монтемайор Флорес от Националния автономен университет на Мексико в първата фаза в мозъка се произвеждат особени химически съединения, които се разпространяват във всичките му неврони. През този период жертвата на Купидон е неспособна да мисли за каквото и да е друго освен за любимия човек.
По анатомични причини обаче любовта не може да трае повече от 4 години – дори в най-романтичните случаи. Нещо повече – психичното състояние на влюбения може да бъде сравнено с повечето най-трудно преодолими психични състояния.
Флорес подчертава още, че човек може да се влюби в някого само веднъж: "Повторните изблици на чувства могат да се обяснят само по друг начин – чрез привързаност или сексуално влечение".
Любовта според нея води и до понижаване на творческите способности.
"Нищо истински стойностно не е създадено през периода на любовта, а единствено след като тя вече си е отишла", съобщава Би Би Си.
Е, какво ще кажете...
Ще кажа, че когато започнем научно да обосноваваме любовта, тя изгубва същността си. Любовта не трябва да се обяснява, трябва да се изпитва. Дали ще е за 4 дни, 4 месеца, 4 или 40 години... не можеш да я вкараш в учебник.
ivcheto0o
12-22-2009, 06:56
аз не съм много съгласна има много двоики които са щтастливи и се оби4ат дори и след 20 години.Но все пак има разлика м/у любов и обич.Пък и това
"Нищо истински стойностно не е създадено през периода на любовта, а единствено след като тя вече си е отишла"
не мисля 4е е вярно,когато съм влюбена и съм щтастлива (т.е. споделено) работя много по-добре от тогава когато съм отег4ета и не толкова щтастлива.Но разбира се има моменти в които си по разсеян .
smiirnoff
12-22-2009, 07:38
пфу пфу
какви глупости още ще измислят :Д
мама и тати що се обичат вече от 20 години о.о
тая Флорес сигурно е няква супер разочарованата от любовта и сега, за да не е единствена, се опитва да скапе любовта на другите :Д
тея 'учени' като вземат да се захващат да обяснпват чувства, се чудя да плача ли, или да се смея :Д
Ще кажа, че когато започнем научно да обосноваваме любовта, тя изгубва същността си. Любовта не трябва да се обяснява, трябва да се изпитва. Дали ще е за 4 дни, 4 месеца, 4 или 40 години... не можеш да я вкараш в учебник.
смятай смятай кфи теории :lol: се едно да кажат че сексуалността на ч човек трае само 4 5 години 8-) въй
абсолютно съм съгласен! когато бях влюбен преди година, бях много щастлив, но нищо не можех да направя като хората
сега година по-късно имам огромен хъс да направя нещо за да покажа на тая какво е изпуснала. знам че ще и бъда благодарен цял живот че ме заряза и ме амбицира да направя нещо. сега съм много организиран и всичк ое повече от супер в професионален план!
valdesbg
12-22-2009, 08:41
Лейди това ми напомня на църквата през средновековието - не търсете доказателство че бог съществува. В противен случай сте неверници и ще бъдете отлъчени.
Реално погледнато любовта наистина е сбор от химични реакции и опредеелни хормони, чийто катализатор е определен човек. И по скоро чувсъвата които изпитваме когато сме с него. За да опростя връзката: когато си с някого се пораждат определени чувства към него от твоя страна. Породени са заради присъствието или липсата на този човек около нас. И точно в тези чувства ние се влюбваме :)
Като всеки друг процес в нашето тяло и любовта не е вечна. И тъй като става дума за хормони нейното действие е ограничено от природата до да речем 4 години. По същия начин е и с адреналина, серотонина, допамина и още един куп други. Нормално е :)
И тъй като това си е един вид "дрога" за организма. Не се засягайте - но летитм в облаците винаги когато сме влюбени. Подобно действие имат и наркотиците. Просто правя паралел. И като "дрогирани" не сме в състояние да ползваме пълния си потенциал ама изобщо. Затова се казва че сме с намалени творчески способности. Имаме много идеи и желание, но не можем да ги реализираме. Вече обясних защо.
Разбира се аз не отричам чувствата и връзката която е създадена между двама човека. Ясно е че за тези условни 4 години те ще са изградили стабилни отношения, и любовта е била повода това да се случи. Разбира се когато тя "изчезне" другите чувства и връзки между двамата човека, поемат контрола. Обич, уважение,приятелство, подкрепа, желание да правят неща заедно... :) Или поне би трябвало да се случи така. Факт е че често се случва, особено при младите двойки да се разделят, защото "тръпката е изчезнала". Ето това е момента когато химията от любовта спира да действа. И това е съвсем естествено.
Човек обаче не обича промените, или поне тези които го карат да мисли за да ги преодолее. В този случай е същото. Най-бързото и просто решение е да се разделят. Да ама забравяш всичките хубави моменти и неща, които сте направили заедно. И всички други отношения, които имаш с този човек. И какво излиза? Че ако не ми летят пеперуди из корема не струваш. Малко детинско изглежда, не мислите ли? :)
Ако някой иска да дискутира с мен, ще помоля да е КУЛТУРНО. На просташки постове - знаете че ще отгооворя с присъщото ми чувство за хумор :)
bogzfaggot
12-22-2009, 08:41
Според мен това си е чисто индивидуално.Но да примерно любовта през тинейджърските години продължава по-малко от колкото като вече пораснеш и си зрял.
несъм съгласен, защото направиха ендо проучване в което тестваха двама стари със над 50 годишен брак и определиха че те двамата в момента чувстват същите чувства един към друг както един тинейджер към новото си гадже така че ....
Лейди това ми напомня на църквата през средновековието - не търсете доказателство че бог съществува. В противен случай сте неверници и ще бъдете отлъчени.
Реално погледнато любовта наистина е сбор от химични реакции и опредеелни хормони, чийто катализатор е определен човек. И по скоро чувсъвата които изпитваме когато сме с него. За да опростя връзката: когато си с някого се пораждат определени чувства към него от твоя страна. Породени са заради присъствието или липсата на този човек около нас. И точно в тези чувства ние се влюбваме :)
Аз не съм казала, че НЕ МОЖЕ да се докаже научно. Казах, че НЕ ТРЯБВА да се прави.
То и съществуването на Бог вече го доказаха, ама хората си вярват сляпо, както си знаят.
Любовта е ЧУВСТВО и точно поради това трябва да бъде ЧУВСТВАНА. Не разбирам какъв е този стремеж да се обясни химически.
Значи, виждам един симпатичен младеж на пътя и започвам да си мисля: Така, ниво на флуидите - повишено. Ниво на не знам кой си хормон - повишено. Сърцебиене - на лице. Изпотяване на дланите - обилно. Мда, мда... влюбена съм...
Това е чиста глупост. Отнемате цялата магия на любовта. Не го разбирам и нямам нужда от физически и химически формули, за да съм влюбена :)
Любовта е природно бедствие , никой не знае кога ще се случи , и кога ще завихри сърцето на някой човек...любовта не е научно изследване , тя е психическа нагласа !
Wrathchild
12-22-2009, 11:03
Абсолютно съгласна съм с LadyDi.
"Обич, уважение,приятелство, подкрепа, желание да правят неща заедно..." - ако чакам да мине тръпката, за да ги има тези неща, то тази връзка я отписвам още в зародиш.
valdesbg
12-22-2009, 14:30
Марина, абсолютно убеден съм че няма да тръгнеш да мсилиш в тая насока. А ще си кажеш "Хмм този младеж изглежда симпатичен, допада ми, защо да не ида да го заговоря, пък после ще видим." И след края на разговора си очарована от младежа, и имаш някакво вътрешно желание да го видиш пак.
това е хипотетичен сценарий, но идеята вя схвана. Никой не държи от теб да знаеш кое кога се е повишило, за да установиш че си влюбена. Ти както и милиони други хора,включвам и себе си го установяваме по друг начин. Има привличане, желание, страст... и още куп други неща.
Всъщност дори и да искаш - не можеш да измериш нищо от това което се случва в тялото ти. Ти чувстваш всичко и това ти е достатъчно. И това е перфектно - всички са щастливи.
На този свят всичко може да се обясни, и да се покажат принципите на които действа. Защо да не трябва? Никой не е насилван да знае и да учи какво става с тялото му когато се влюби. Койо желае - ще потърси из книгите или интернет и ще намери. който не желае - ще се отдаде на усещанията. И няма грешни страни. Важно е да се знае кое как действа. Наречи го любопитство, ако щеш. За мен както и доста хора по света е интересно да разберем кое ни кара да чувстваме и усещаме всичко това което наричаме с една дума "Любов". Какви са принципите на човешкото тяло, за да породи точно тези емоции и психично състояние? Това също ме интересува. Но самото чувство не го отричам, напротив радвам му се и се наслаждавам. :)
Wrathchild - всички тия неща се пораждат, или поне би трябвало да се породят още в началото на една връзка. Любовта е просто повода да се случат ТОЧНО между тези двама човека. И тъй като установихме че това са доста силни емоции и желания, и приемаме че любовта, като таква каквато я описваме, наистина има край, приемаме че тези неща остават и СЛЕД фиктивния и край.
И така :)
Влади, на теория съм съгласна с теб.
Де факто, може би аз имам нужда от малко повече мистерия и загадъчност. Нека любовта си е любов. АЗ нямам нужда от формули, за да обичам.
valdesbg
12-22-2009, 14:46
Значи супер, Марина - сигурен съм че ще оставиш любовта да е обвита в мистерия и загадъчност за теб, и няма да обръщаш внимание на всичките формули и обяснения :) И ще си щастлива, от този факт.
А това е, което има значение :)
pezata25
12-22-2009, 14:51
Тия 4 години най-много е любов от хормони, те това имат предвид. А не любов която е затвърдена един вид. Нз как да го кажа ама се адявам да ме разберете кюво исках да кажа :D
В началото си просто замаян от даден човек, докато по късно започваш да го обичаш истински. Те говорат за в началото, това че лапетата само си повтарят обичам те :-D нищо не значи.
доказано - да да