PDA

View Full Version : Отглеждане на зайче

taffy
01-06-2010, 18:53
Значии напоследък много съм се навила да си взимам зайче. Само чее нито си имам представа как се гледа, в какво, колко живее, кво яде ии тн и тн.. Нитоо породи, видове, нищоо..
Ии най-важното - мирише ли много?

П.С. Тема такава незнам дали има, sry.

ameli
01-06-2010, 19:03
Всяко нещо мирише, ако не го чистиш (било то заек, свинче, хамстер, папагали и т.н.)

в интернет има предостатъчно материали, а и като отидеш в магазина продавачите ще те посъветват как да го гледаш, с какво да го храниш и така :) има и книжки за отделните животни-можеш да си купиш някоя :)

fatalgirl
01-06-2010, 19:40
Аз имам зайче. Гледа се в клетка и мирише доста ако не му сменяш стърготината 2-3 дена (особено лятото). Храни се с гранули, люцерна, моркови, зеле мойто даже и солети яде :-D . Ако имаш някакви въпроси питай с радост ще ти отговоря. :)

taffy
01-07-2010, 16:43
Най-напред искам да питам колко дълго живее? Чувала съм варианти до 10 години, други казаха няколко месеца.. И двете ми се виждат.. или много, или малко..
Ъм, и клетката колко голяма трябва да бъде горе долу? Или там си казвам, че е за зайче ии те съответно ми дават подходяща 8-)
Ии какви спеицални грижи трябва да се полагат? Галене, разхождане.. И ако примерно го пусна из апартамента, има ли вероятност да прегризе нещо? :-D

FuCkInBuBbLeGuM
01-07-2010, 17:33
Всеки заек живее различно според мен. Клетката трябва да е достатъчно голяма, за да може хем зайчето да се излегне спокойно, хем да има място за купичката и водата. Аз на моето зайче му бях взела по - малка клетка като беше по - малко, а сега като порасна му взех по - голяма. Трябва да го галиш, решеш, през лятото може д аму мокриш лапите и ушите, за да се разхлажда. Ако го пуснеш из апартамента може да прегризе някой кабел, да изяде тапетите (ако сте с тапети ( моя заек много обича хартия) ) , растения и т.н. Така че ако ще го пускаш да се разхожда трябва да си задължително покрай него и да го наблюдаваш.

DinViesel
01-07-2010, 18:44
относно отглеждането :
има си специялни клетки за зайци.. слагаш стърготина на дъното ( 2-3 пръста).. задължително се сменя през определен период от време.. моя заек си знаше да си върши нуждите само в единия ъгъл на клетката и изобщо не се усещаше миризма.. за хранааа.. за декоративните зайци не е много полезно да им се дават разни такива зеленчуци (марули , зелета , моркови) поне така съм чувал де.. зайците са лесни за хранене.. сутринта сипваш от гранулите в купичката и си готова.. може да си яде по всяко време колкото иска.. същоо трябва да има и поилка във клетката.. трябва да следиш нивото на водата и по възможност като си купуваш поилка я огледай дали трака.. щото там където е "чучура" от който заека пие има едно топче което захлупва отвора и не позволява на водата да изтича и заека като пие избутва тва топче с език.. така че ако трака значи топчето се движи свободно и ще може да се ползва..
хубаво е да го изваждаш от клетката и да го оставяш да се разхожда.. в началото може да се изхожда по голяма нужда ама тва не трябва да те притеснява.. имат вид точно като черен пипер на зърна.. :D другото което е важно е да вземеш някаква играчка която да си гризе щото зайците имат нужда.. аз тва го разбрах когато ми прегриза 3 кабела за колоните.. и още нещо тъй като зайците са по активни през нощта е възможно вечер да издава шум.. било то от скимтене или просто да си яде квото му е останало в купичката ( когато му сипеш заравя глава и половината гранули падат из клетката ама после си ги намира през нощта и си ги дояжда) така че аз моя заек вечер го изнасях от стаята защото не можеш да спя.. миии това е общо взето за зайците.. в началото ще е малко " срамежлив " и страхлив ама след 1 седмица ще свикне и ще стане гальовен като котка.. успех :P

silwinka
01-09-2010, 11:56
Имам декоративно.. това нещо е страхотно животинче,толкова е миличко поне мойто е женска и е супер галиовничка и мила! Постоянно ме ближи хах и много ме обича..та
купуването на заек е около 30-35 лв макс! Клетката от 25-30 лв..и там вече сено 1-1.50 ' храна - зависи..и талаж-а не е скъп , както и гранулите!
По-хубаво с онези гранули , а не с талаж-щот целия заек кът се напикае,и после легне става жълт :D xD
Много е хубаво да го отглеждаш,естествено че смърди стига да му сменяш на седмица талажа и постелката и няма да пречи..
Основната храна е сено,постоянно трябва да има в купичката си,както и хранилка и такова за вода..
Има и гранули за храна,много хубави са , но само сутрин и вечер!
Сменя козина на 3 месеца ( :