Влез

View Full Version : Вие какво бихте направили в тоя случай

Gwendoline
02-05-2010, 12:15
Здравейте
Напоследък направо изпушвам. Объркана съм и не знам как точно да постъпя... проблема е, че родителите ми ме задушават и унижават по всякакъв начин. Вече не съм чак толкова малка, за да не ми вярват (на почти 18/за жалост/), а не спират с детински истории. Не съм като повечето "абе мани ги, само ме тормозят, не ми дават по 10 лева на ден за кафе" и не знам си какви още. Ям в нас, спа в нас, имам дрехи, имам обувки - какво повече да искам? Само, че направо ми съсипват психиката. Всъщност смятам, че аз сама съм си виновна, тъй като от малка им се покорявам /както и да е/. Такъв тип хора са, че каквото кажат, ако не се изпълни дума по дума както те са казали се превръщам в "писюр, заспала патка, малоумна, идиот, за нищо не ставаш, всички ще ти се смеят, направо не знам как може да си толкова отрепана, писна ми от тебе, с две леви" и всеки ден така и то за някакви пълни глупости - примерно, че съм си оставила дънките на леглото, а не съм ги сгънала на стола; че съм влязла с обувките в нас, а не съм се събула пред вратата; че не съм си взела ръкавиците; че не сядам да си уча за училище веднага след като се върна, а примерно си почивам 2-3 часа като се върна и т.н. и т.н. Това са малка част примери, но опитайте се да разберете, че не съм на 15 вече, а ме третират като бебе. Не знам какво им стана, но вече 4 години едно и също ми набиват всеки ден - калпазанка, за нищо не ставаш, боклук и всякакви такива, пак казвам за супер простотии. Не мога да ги понасям вече. Ако не си оправя стаята - карат ми се, ако си я оправя - пак ми се карат! Не съм била хвърлила боклука от кошчето, толкова ли съм била заспала, не съм ли можела да се сетя........ може цялата стая да е лъсната ама все нещо ще намерят за какво да ми викат. То не е 1 път, не е 2 пъти ........ ПО ЦЯЛ ДЕН И ВСЕКИ ДЕН С ГОДИН ВЕЧЕ. Като се върна вместо да ми кажат "как мина днес, какво правихте в училище, ходи ли някъде, как си" това-онова - няяяма, веднага "ти що не направи това", "що не направи онова" "ейй значи голям боклук си" мрън мрън. Дори и да правя каквото казват - все тая. Казаха ми "носи си шапката, студено е" и аз от декември като паднаха студовете всеки божи ден със шапка и те "ей голям си боклук, ще кажеш ще ти се смеят като си със шапка блабла" казвам им "абе със шапка ходя!" "ходиш със шапка, друг път, аз не те знам ква си убита"......... И естествено, не пропускат да кажат на баба, дядо, чичо, леля, цялата рода, на комшиите..... пародия! Сещам се и за един абсурд - скарах се с една приятелка и те от къде разбрали не знам и вечерта като се прибрах сложили един стол пред канапето в хола и седнали на канапето и ме викат със сериозен тон "ела тука да си поговорим, ела, ела" сядам аз изплашена "какво има пък сега", "ти така и така що си се скарала с еди-кой-си, веднага да ходиш да се сдобрявате" дръпнаха ми едно конско и трябваше да им давам обяснение за какво съм се скарала с нея..........
просто не мога да си дам обяснение аз ли съм злето, че не им тегля една майна / защото си мислят, че ми пука твърде много и не мога да зарежа всичко/ или те имат някакъв проблем с мен :-o

nIkEnCeTy_bE
02-05-2010, 16:38
Ужас ! Съчуствам ти мила. Поговори с тях, неможеш така да търпиш да правят. Кажи им го, надявам се, че няма да прибегнат до там да те ударят. Като каза по надолу незнам откъде са разбрали за приятелката ти. Може някой да им казва какво правиш. Просто си мисля, че ти нямам доверие, ако правиш някакви неправилни неща. Доста странно защо ти говорят така ии се държат по тоя начин. Явно не са очаквали да си такава, каквато си. Може би не те приемат такава, колкото и лошо да прозвучи. Поговори с тях, най малкото което можеш да направиш.

Gwendoline
02-05-2010, 17:24
Ами не мисля, че има причина да не ми вярват, като се има предвид, че по цял ден кажи-речи съм пред тях и виждат какво правя. Може би се държат така, защото каквото и да ми кажат не тръгвам да си отстоявам правата /хаха/ или да се карам с тях, а казвам суховато "ок" и отивам да си гледам работата мълчаливо. До сега винаги съм се опитвала да избягвам конфликти с тях, тъй като виждах другите как се карат с техните родители и не исках и аз така да се карам с тях, което е било грешка, явно. По принцип родителите трябва да приемат децата си такива, каквито са със всичките им негативни страни, но на моите явно това им е трън в очите. Не знам какво да си мисля. Звучи странно "не те приемат такава, каквато си", то какво има за приемане. Вече 17 години са ме гледали и изведнъж да обърнат нещата така...
С говорене вече съм опитвала, имаше краткотраен ефект в началото. То нямаше резултат след една голяма караница, дето чак съседите идваха да питат дали сме наред - накрая аз бях пак виновна и на всичкото отгоре ме наказаха :-o

Gwendoline
02-05-2010, 17:32
Може би така, както описвам нещата звучат някакви консервативни, но всъщност наистина не са. Никога не съм имала вечерен час, като са ми трябвали пари - давали са ми, не са ми се карали за слаби оценки и не са ме наказвали /в смисъл да не излизам 1 седмица/ или някакви типични тийнейджърски работи.
Обръщат внимание вместо на цялата картина, на най-дребничките детайлчета. Като дадох пример за стаята, сещам се и аз друг. Саката съм и не мога да готвя и винаги са ми се карали за това, защото било "срамота". Та веднъж бяха на село и аз реших да направя един експеримент - пуснах прахосмукачка в цялата къща, изчистих праха, посредих, напазарувах, каквото трябваше, даже откъснах от някаква градинка рози и ги сложих във ваза :D , измих чиниите.. абее всичко общо казано. Подредих масата със салфетки, чинии, вилици, ножове...
накрая седнах да "готвя" - притоплих каквато манджа имаше в хладилника, направих салата, сложих на всеки отделна порция в чинията и чакам да си идват. Прибраха се те, казах им - майка ми се зарадва "браво", похвали ме - отиваме в кухнята да и покажа чука на вечерта... салфетките не се сгвали така, вилиците се слагали от другата страна, салатата била кисела и нищо друго не каза! пф...
все гледат негативните неща и най-дребните
Иска ми се да съм такава, че хич да не ми пука какво ще стане утре, ама

britzy
02-05-2010, 17:36
Оо ами много гадно-аз съм на 18 също и непозволявам.Просто ти винаги си се примирявала,не може ли да се махнеш или имкажи право в очите,че и ти си човек,и да се замислят малко за кфо са искали дете като за тях то е боклук и всякви още.Съчувствам ти :-) :-) :-)

ImmortalSportFreak
02-05-2010, 17:38
Много гадно че така гледат негативните неща.. Кажи им че не може да си перфектна... :?

fenkaaa
02-06-2010, 19:12
Имам приятелка на 15 и тя е по същия начин.Само дето ти казваш,че нямаш вечерен час,а тя в тях всичко оправя ала бала квото и кажат и накрая кфо ? Прибирай се,зима е 6-7 часа да си в нас.А лятото до 9 най късно 9 и 30 .. Просто и тя така се е покорявала от малка и е свикнала трябва да се мисли навреме ..

Stellsy
02-07-2010, 10:37
Ужасно е .. кажи им го. И аз съм такава винаги мълча, ако ми кажат нещо .. просто като малка съм яла бой и просто ме е страх да не се върнат онези години. Майка ми е много избухлива. Кара ми се за някой неща.. случвало ми се е да ме убиди, но това се случва 1 2 пъти в годината. Поне си голяма.. кажи им го.. недей да търпиш. Дано всичко да се оправи.. успех :-) :-)

aniie
02-07-2010, 10:56
Мисля,че най-доброто решение е да поговориш с тях.. :) Кажи им,че и ти си човек като тях и правиш грешки.. Не може да си перфектна..Никой не е :) А и аз честно казано нямам и на идея защо така се държат с теб..До колкото прочетох ти правиш опити да ги зарадваш... Цветя,храна,оправяне на къщата ала-бала... Ноо ,,май няма голям ефект.. :?

Бтл ми напомня на баба ми :D Каквото и да направя (уж добро..) За нея все нещо не е наред... :?

nymphadora
02-07-2010, 13:07
не всеки е случил на родители
като си на 18-намери си работа и се изнеси

Christine
02-07-2010, 13:10
Говори с тях. Доколкото разбрах не винаги са били такива, така че.. нещо ужасно да се е случвало напоследък?

loko1
02-16-2010, 17:11
МОИТЕ СА ПО ЗЛЕ ДА СИ ПОГОВОРИМ ,

danibebi
02-16-2010, 17:34
Еми и аз като малка съм яла бой :D и затова сега не им отговарям..мн рядко се случва..иначе се разбираме чудесно с нашите :grin: Еми незнам..поговори с тях или не им се подчинявай,нека разберат,че вече не си малка.. :-)

petinkataaa
02-18-2010, 16:41
потовори с тях,ако не стане..ще траеш още някой друг месец и отивай да учиш,че изход няма ;/

anna93
02-18-2010, 16:46
Съчуствам ти и много добре те разбирам, защото отношението на баща ми към мен също е ужасно. Но опитай се да поговориш с тях, може и да има ефект. А щом си на 18 се изнасяй и си намери работа.