Влез

View Full Version : Мини-зайци и грижите у дома

darkangel65
02-20-2010, 19:37
ХеЙ!!! Здравейте :) Тази тема не знаех къде да я пусна,защото няма тема ЖИВОТНИ , но пък мисля ,че това е мястото,защото пак е свързано с дома. О.К. Ще си всимаме зайче и исках да попитам ако имате такова къде продават мини-зайчета ??? И дали грижите за тях са много скъпи-имам предвид дали постоянно се дават пари за тоя заек.
П.С: А ако имате и някакви съвети мнооого ще съм благодарна!!

FuCkInBuBbLeGuM
02-20-2010, 20:06
Доста теми има за зайчета, но нищо.
1. Можеш да си купиш от зоомагазин
2. Трябва да му купиш клетка, в която да има място за купичка, поилка, сено и свободно място, за да си ляга зайчето. В клетката трябва да му сложиш талаш, за да му е меко и да попива разните работи дето прави :D . Талашът трябва да се сменя 2-3-4 пъти в седмицата (зависи колко бързо се замърсява).
3. Постоянно пари не мисля, че ще давате освен ако зайчето не изяжда храната бързо. Но и храната не е много скъпа. Трябва да му сменяш водата на 2-3 дни.
4. Трябва да го пускаш на разходка из апартамента/ къщата (ако има таква възможност) всеки ден, за да може да тича. Не е желателно в стаята да има растения/ хартия/ кабели, които може да достигне зайчето => да ги изяде. И ако ще го пускаш най- добре стой в стаята и го наблюдавай, защото ако прегризе някой кабел...

За друго не се сещам сега.

finger4o
02-20-2010, 20:08
Ами попринцип продават в зоомагазините :) Аз имам някъде от около 3 години, чичо ми го подари за РД-то понеже работи в зоомагазин. Не се дават много пари, аз му сменям талаша на около 4-5 дни, зависи колко е мръсен...талаша се продава в пакет и не е скъп. Можеш да го храниш с зеленчуци, някои плодове като ябълка например, ядки, гранули за гризачи и т.н., даже моя понякога яде и хляб :D Като го пускаш навън го наблюдавай да не гризе мебелите...моя не гризе други неща в къщи освен едно пърче дърво което съм му го сложил в клетката :-D Много са сладки и лесно може да свикнат с човека който се грижи за тях, не хапят освен ако не ги дразниш, с галенето няма никакви проблеми, моя се гушка в мен :D

anonimchetou
02-21-2010, 07:22
приятелят ми си взе заек преди седмица. Заека струваше 20 лева , а клетката му 35лв. Доста скъпа ми се видя , и талаш и храна и поилка.. на него му излезна около 65 лева всичко. И така той си го гледа в клетката,храни си го , сменя му водичката пуска му зеле да яде. От време на време го взима галим го или го пуска на земята да скаача и понякога гризе . Ама на мен чесно казано зайците не ми допадат много от всичко се стряскат.

darkangel65
02-21-2010, 10:14
мерси МНОГО....ама може ли да ми кажете някои зоомагазин,защото аз искам мини-зайче,а в тя магазини дето ги знам въобще не са мини зайчета :D :D :D :D Та ако знаете някой адрес казваите!!!!

silwinka
02-21-2010, 18:20
купуваш си го от зоомагазин,естествено.
първо са най-скъпи , от самото купуване (към 30 - 35 лв.)
след това - сено към 1.50 ; храна (зависи),за колкото лв искаш и т.н
лесно е , много са мили животинките.. успех , също и лесно се гледат

Zar4e
02-22-2010, 08:21
Такам ето един сайт където има за всичко което те интересува http://forum.zoomania.org/index.php

Раздел зайци дано съм помогнала

finger4o
02-22-2010, 10:20
Еми ето го моя пичага :D Незнам дали е мини точно, но много ме радва :)

http://prikachi.com/files/1367142L.jpg

kris4ety14
02-22-2010, 11:54
Еми ето го моя пичага :D Незнам дали е мини точно, но много ме радва :)

http://prikachi.com/files/1367142L.jpg

:cry: Зайчето ти прилича досущ на моята Шуши, с която трябваше миналата година да се разделя, защото нямам възможност да се грижа за нея. Подарихме я на едни роднински дечица.

По темата: Понякога зайчето иска да избяга навън и може да си отвори клетката(зависи от модела). Също така внимавай, когато го хващаш - може да се уплаши и да се обърне да те ухапе.

stelit0
02-22-2010, 12:57
Мини-зайчетат са много сладки животни и не се гледат трудно.Имам го моя от вече 9 дни.Купува се от зоомагазин.Аз моя си го взех от един магазин кадето ги развъждат.Ще ти дам един съвет кото смятам ,че ще ти е полезен .Купи зайчето колкото се може по-голямо аз мойто го взех на 6 месеца.По-голямо защото когато са малки още не са укрепнали и много се разболяват и умират.Взех си едно малко зайче от стреса че е на ново място се спомина... :( така ,че е най-добре огато си го купиш да не го вадиш от клетката 2-3 дни за да свикне с новото място да се успокой.само му слагаш храна,вода и тн.след няколко дни то само ще потърси контакт с раката ти.Зайците се хранят предимно със сено (зъбите им растат цял живот и трябва да се пилят с храна,а сеното е най-подходящо),което е около 1.50-1.60лв.а е доста голям пакет и стига за доста време можеш да му даваш моркови(по по малко),ябълка,овесени ядки,царевица,обикновенни бисквиди,солети или специален гранулат за гризачи.Но има в предвид че тези гранулирани храни не трябва да се дават постоянно първо защото са доста калорични а зайчето не израсходва много енеррия ,а и 2-ро че не изпилва зъбките на зайчето,и го нахранва много бързо.Ако зъбите на зайчето станат много дълги се появяват аномалии в усната кухина и зайчето не може да се храни.За постелка на клетката можеш да използваш талаш,но аз личноп ще ти препоръчам тази гранолирана постелка за гризачи която е,защото талаша много се расипва около клетката.МММ друго друго.Водата която му даваш трябва да е преварена защото тази чешмяната е много варовита и може да се появят проблеми с бубреците.Може и бутилирана вода.Също може да купиш на заека си крекери за гризачи,минерално кубче,морковен хляб,витамини и много други неша който ще направят щастливо зайчето.Трябва да се разхождат по минимум 15-20 минути на ден за да не се схващат крачетата.Да се ржат ноктите на 4-5 месеца.А може да му сложиш и някаква пръчка за да си пили зъбките на неясамо да не е праскова или кайсия ,защото са отровни.да гледаш да не гризе кабели и прочие..Ами мисля че е това.Дано съм била полезна.Ако има нещо питай ме на ЛС. :-)

finger4o
02-22-2010, 13:12
Мини-зайчетат са много сладки животни и не се гледат трудно.Имам го моя от вече 9 дни.Купува се от зоомагазин.Аз моя си го взех от един магазин кадето ги развъждат.Ще ти дам един съвет кото смятам ,че ще ти е полезен .Купи зайчето колкото се може по-голямо аз мойто го взех на 6 месеца.По-голямо защото когато са малки още не са укрепнали и много се разболяват и умират.Взех си едно малко зайче от стреса че е на ново място се спомина... :( така ,че е най-добре огато си го купиш да не го вадиш от клетката 2-3 дни за да свикне с новото място да се успокой.само му слагаш храна,вода и тн.след няколко дни то само ще потърси контакт с раката ти.Зайците се хранят предимно със сено (зъбите им растат цял живот и трябва да се пилят с храна,а сеното е най-подходящо),което е около 1.50-1.60лв.а е доста голям пакет и стига за доста време можеш да му даваш моркови(по по малко),ябълка,овесени ядки,царевица,обикновенни бисквиди,солети или специален гранулат за гризачи.Но има в предвид че тези гранулирани храни не трябва да се дават постоянно първо защото са доста калорични а зайчето не израсходва много енеррия ,а и 2-ро че не изпилва зъбките на зайчето,и го нахранва много бързо.Ако зъбите на зайчето станат много дълги се появяват аномалии в усната кухина и зайчето не може да се храни.За постелка на клетката можеш да използваш талаш,но аз личноп ще ти препоръчам тази гранолирана постелка за гризачи която е,защото талаша много се расипва около клетката.МММ друго друго.Водата която му даваш трябва да е преварена защото тази чешмяната е много варовита и може да се появят проблеми с бубреците.Може и бутилирана вода.Също може да купиш на заека си крекери за гризачи,минерално кубче,морковен хляб,витамини и много други неша който ще направят щастливо зайчето.Трябва да се разхождат по минимум 15-20 минути на ден за да не се схващат крачетата.Да се ржат ноктите на 4-5 месеца.А може да му сложиш и някаква пръчка за да си пили зъбките на неясамо да не е праскова или кайсия ,защото са отровни.да гледаш да не гризе кабели и прочие..Ами мисля че е това.Дано съм била полезна.Ако има нещо питай ме на ЛС. :-)

това за водата от чешмата не го знех :idea: ще му давам бутилирана :)

charmy
02-22-2010, 19:47
Имам заек и сега ще обясня всичко за него.

Заека струва 20-30лв.Продава се в зоомагазините.Трябва да му купиш клетка, в която да стои.В клетката трябва да има поилка и креда както и купичка с храна, която аз му слагам само когато яде, защото иначе само я хапе и обръща.Не трябва да го прехранваш.Яде, освен храната от зоомагазина, и сено.Не трябва да стои на течение, защото много лесно изтива.Трябва да го пускаш да се пазхожда.Талажът му се сменя през 1-2 дни.Талаж се продава в зоомагазните.Пропуснах също да кажа, че е добре в клетката да има и пръчки, с които да си търка зъбките.Най-добре е пръчките да са от Акация.Трябва да го водиш и на ветеринар за да му реже ноктите и все пак да го прегледа дали е болно. 8-) Това се сещам за сега, ако се сетя друго ще пиша. :-)

charmy
02-22-2010, 19:49
Знаех си, че ще пропусна нещо.НЕ МУ ДАВАЙ ПРЕСНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ, ЗАЩОТО УМИРАТ!!!!!!!!!!!!!!!!!

Valento
02-22-2010, 20:53
Тва щи усмърди живота секи ден тряя да му чистиш къщурката ! :D

charmy
02-23-2010, 05:45
Valento, ако му сменяш редовно талажа въобще не смърди. :-P

FuCkInBuBbLeGuM
02-23-2010, 08:32
Знаех си, че ще пропусна нещо.НЕ МУ ДАВАЙ ПРЕСНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ, ЗАЩОТО УМИРАТ!!!!!!!!!!!!!!!!!

Мойто що е живо? Аз от 1 година, че и повече го храня със пресни плодове и зеленчуци. Не постоянно, но доста често.

finger4o
02-23-2010, 10:00

Мойто що е живо? Аз от 1 година, че и повече го храня със пресни плодове и зеленчуци. Не постоянно, но доста често.

аз зная, че маруля не трябва да му се дава...ама зеленчуци като моркови, зеле и т.н. мисля, че няма да му стане нищо...също и обелки от краставици може :)

pitbullxx
02-23-2010, 15:51
Нямам зайци ,но една "приятелка" имаше и неиния заек беше с червени очи! просто адски. :-)

FuCkInBuBbLeGuM
02-23-2010, 15:57
^^ Доста бели зайци са с червени.

stelit0
02-23-2010, 16:07

Мойто що е живо? Аз от 1 година, че и повече го храня със пресни плодове и зеленчуци. Не постоянно, но доста често.++FuCkInBuBbLeGuM не им пречат пресните плодове и зеленчуци

Zar4e
02-24-2010, 10:11
В обелките на ябълките,краставиците и в елето има нитрати,които могат да убият диомашният ни любимец... :( В сайта,който дадох има за това,но кой да чете...Защо всички взимат животно и после каксе гледа? :booooomb:

sexita
03-27-2010, 18:08
На малки зайчета... под 3 месеца, давайте само суха храна - гранулки, сухарчета, семена (царевица, овес, жито и т.н.) и задължително към тях сено и прясна водичка. Бебетата носят (99% от тях) специфичен вирус от майките си, който предизвиква болест на червата, която може да ги умори за час при неправилно хранене. Така че... появи ли се разтройство - лошо.
Иначе като по-големи... може да ги поглезите с някое морковче или резънче ябълка, но пак с мярка.
За талаша... и аз му слагам на моя само гранули и съм много доволна - никаква миризма, никакъв буклук. Слагам му в една тавичка и е като котешка тоалетна... той е на 2 месеца само, а веднага се научи къде да си върши работата и сега му е чистичко.
Не ги дръще на топло... не ги забравяйте на балкона лятото или на вън... много зайчета не могат да издържат на топло. Идеалната температура за тях е най-много 20 градуса... смятайте.
Не ги къпете. Вярно, че белите зайчета много се цапат, но ги къпете възможно най-рядко, защото много се разболяват. Използвайте сух шампоан.
И се надявам че всички знете, че на 3 месечна възраст или поне 500грама тегло, зайчетата трябва да се заведат на ветеринар за да ги ваксинира. След това се реимунизира през 1 година (зависи от ваксината)

Аз моето зайче го взех от Подуенския пазар (малко рисковано, ама си е здравичко) за 20 лв, 15 лв беше най-голямата клетка... микс му взех за храна със семена и сено.
Гранулите са ми 9лв за 10 кила гранули, които сигурно са ми за половин година :D
Ако имате въпроси... питайте :-)
Ето го и моя Лиско.
http://photos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs445.snc3/25548_1259777099459_1380602669_30733117_2695996_n. jpg http://photos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs444.snc3/25504_1265915212908_1380602669_30745341_7506327_n. jpg http://photos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs464.ash1/25504_1268348513739_1380602669_30750774_4495111_n. jpg http://photos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs464.snc3/25504_1268348953750_1380602669_30750783_5671158_n. jpg

finger4o
03-27-2010, 20:50
Твоя лиско съм го виждал във форума зоомания :D Много е сладък :) Аз там съм mitaka_7 :-D А ето и още няколко снимки на Бънкатаа :D

http://prikachi.com/files/1439887J.jpg

http://prikachi.com/files/1397794p.jpg

Monstre
03-27-2010, 22:00
На малки зайчета... под 3 месеца, давайте само суха храна - гранулки, сухарчета, семена (царевица, овес, жито и т.н.) и задължително към тях сено и прясна водичка. Бебетата носят (99% от тях) специфичен вирус от майките си, който предизвиква болест на червата, която може да ги умори за час при неправилно хранене. Така че... появи ли се разтройство - лошо.
Иначе като по-големи... може да ги поглезите с някое морковче или резънче ябълка, но пак с мярка.
......
Аз моето зайче го взех от Подуенския пазар (малко рисковано, ама си е здравичко) за 20 лв, 15 лв беше най-голямата клетка... микс му взех за храна със семена и сено.
Гранулите са ми 9лв за 10 кила гранули, които сигурно са ми за половин година :D
Ако имате въпроси... питайте :-)
Ето го и моя Лиско.

Голям сладур (:
Иначе нашият всичко яде - и марули, и краставици, морковите не ги харесва особено, обаче сеното направо го обожава. Яде и банани, и ябълки, и сухари, че понякога си гризва и някое и друго пръстче 8-) Голяма ламя, една мишка ми прегриза, а от един месец кажи-речи е в къщи.
Винаги си има достатъчно вода, че да не вземе да ожаднее, през деня му махаме горната част от клетката и остава само легено-подобното нещо, в което той си влиза, когато му скимне и си излиза, щом му стане скучно. Иначе засега е със стърготини, ама като свърши пакета ще му измислим по-приемлив вариант, че много взе да го разпилява, като излиза.
Радвам се, че го взехме, не само, че не изисква толкова големи грижи като кучето, но и е адския сладур. Единият диван вече си е само негов, ако някой седне "да му прави компания" непременно се опитва да го изгони, похапвайки леко я от дрешка, я от ръчичка 8-)

pamii
03-27-2010, 22:30
Хехе и аз си имам зайче, казва се Топчо ;дд Значи: Декоративните струват около 25-30lv. Купи си го най - добре от зоо magazin или от пазара хД Като за начало трябва да му купиш клетка и поилка за вода. От играчки не се нуждаят защото ядут веществото и могат да се натровят. Моя заек беше изял някаква гумена играчка и пръснахме адски много пари за ваксини и т.н., така че по - добре не му купувай! Попринцип зайчето не се нуждае от толкова много работи: клетка,поилка,сено,талъж и заешка храна. Това е общо взето. Можеш да му купиш и заешка каишка, с която да го извеждаш навън, но преди това трябва да го заведеш да му бият ваксина. С моя Топпи често излизаме в парка ;дд Декоративните зайчета не се нуждаят от много грижи, но искат внимание! И го наблюдавай какво яде. Може да му се образува топка в корема от чужди тела като - килим, одеало, перде например и т.н.

:)

zvezdichkaaa
12-01-2010, 16:21
А те нощни ли животни са?Смисъл бодуват ли през нощта или си спят?

breackkz
01-25-2012, 09:30
здравейте на всички :) вчера си взех мъжко зайче за първи път ще гледам зайче бихте ли ми дали съвет как да се грижа за него

mariqanastasova
01-25-2012, 09:40
здравейте на всички :) вчера си взех мъжко зайче за първи път ще гледам зайче бихте ли ми дали съвет как да се грижа за него

Декоративното зайче е симпатичен домашен любимец, който създава повече радост отколкото грижи. Този малък гризач ще стане част от дома ви, но със сигурност ще има нужда и от свой собствен. За тази цел могат да се приспособят редица неща, но разбира се най-добре е да му купите клетка или стъклен съд специално с такава цел. Клетката трябва да е просторна, с място за хранилка, поилка и тоалетна. Можете да пуснете зайчето на разходка - в коридора или из хола, но внимавайте с вратите или да не го настъпите. Много деца прекарват часове в гоненица с любимото си зайче. То се научава да тичат след стопанина си или да прави осморки между краката му, което е забавно за всички.

Бебето мини зайче се храни основно със специализирана гранулирана храна като менюто му постепенно се обогатява със сено и подходящи зеленчуци и плодове – моркови, ряпа, ябълки, тиква, марули, магданоз, копър и дори млечка. Дажбата на вече порасналия заек / 7 – 8 месеца / включва не повече от 1/3 гранулирана храна, малко зеленчуци и все повече сено, което е изключително важно за правилното изтриване на зъбите му и нормално храносмилане.

През целия ден зайчето трябва да има достъп до вода, най-добре от поилка тип “пипета”, защото откритите купички лесно се обръщат при което хем влагата в клетката е висока и е предпоставка за заболяване, хем зайчето остава жадно.

Добрата хигиена на заешката къща, както и на самото зайче е водещ фактор за правилното му развитие, комфорт и предпазване от болести. Постелята в клетката / талаш или силиконови перли / трябжа да е суха и чиста, както и лапите и козината на зайчето. Всяка вечер то само ще си чисти лапите и ушите – особено ако са по-далги. Ако му помагаме с малко сух шампоан и гребен ефекта ще е по-добър, а контакта ни с него по-пълноценен. Четките за разресване отстраняват заплетените косми и задържаните боклучета и по този начин козината е подредена и с блясък. Приучете зайчето от малко към тези процедури за да не го плашат когато порасне. Като профилактика по отношение на заболявания се изисква зайчето да бъде обезпаразитявано поне по веднъж на 3 месеца, а ваксина да се поставя на всеки 6 месеца. Трябва да се следи състоянието на ноктите и зъбите – дали са с нормална дължина и цвят.

Декоративния заек е нежно животно, но отглеждането му не е нито трудно нито сложно. Като дребен гризач обаче, повечето заболявания при него протичат бързо и са трудно лечими. Затова и профилактиката е толкова важна. Наблюдавайте декоративното си зайче ежедневно и при всеки симптом за нещо патологично – по отношение на апетит, жажда, общо състояние, козина и т.н. се обадете в кабинета или елате на място за клиничен преглед. Спазвайки основните ни съвети, ще имате един щаслив заек и партньор в игрите.
-това е написано от ветеринар

mariqanastasova
01-25-2012, 09:40
http://www.animobg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=53&Itemid=15
ТОВА СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ТИ ПОМОГНЕ!!!!!

smile12345
01-25-2012, 13:48
аз зная, че маруля не трябва да му се дава...ама зеленчуци като моркови, зеле и т.н. мисля, че няма да му стане нищо...също и обелки от краставици може :)

мм аз пък ще ви кажа,че не умира от пресни плодове и зеленчуци,също така маруля може да му даваш,но да е постояла един ден измита извън хладилника.НЕ хранете заека с краставици,само с обелки може..[=

zayo99
06-15-2012, 07:09
Здравейте!Може ли някой да ми каже кои талаж за зайчета не прави боклук?Аз бях взела стърготини но те правят много боклук.А също така какво мога да взема на зайчето за да си свърши "работата".

scrooper
06-16-2012, 20:31
Пазете си кабелите!

draid
06-16-2012, 22:02
Ако го пускаш да се разхожда , много внимавай да не стане печен заек в следствие на гризане на неправилното нещо. Иначе като цяло доста боледуват и са малко капризни за гледане като че ли. Аз заек съм гледал само в чинията.

scrooper
06-18-2012, 10:51
Аз заек съм гледал само в чинията. ^^ То за това си струва да се гледат зайци, само че на село.