View Full Version : Математиката - въпрос на дарба, или на усилена работа?
KumchoValcho
02-21-2010, 06:05
Добре, имам въпрос.
Някои хора казват, че ако не ти се 'отдава' математиката колкото и да се упражняваш, няма да я разбереш. Вярно ли е?
Защото според мен това 'не ми се отдава, нямам дарба' и т.н. е просто оправдание..
Искам да се занимавам с компютри като порасна и следващия ми въпрос е следния - Наистина ли трябва да владееш математиката перфектно, за да се занимаваш с компютри? Говоря за софтуер предимно (не съм мн наясно със специалностите бтв).
Иначе на 14 съм.
Според мен има истина в това ,че математиката се отдава на някои..на мен-не..имало е периоди,когато съм била много добра,ама сега :o
.Колкото и да се опитвам,решавам задачи,но не става..
п.с. в момента също се мъча :-o
KumchoValcho
02-21-2010, 06:10
На мен като малък (преди 4ти клас) изкарвах само 3ки ..бях супер зле. Сега оправих. Изкарвам 5ци, 6ци (тая година обаче имах две 4ки :/ ). Сега втория срок съм с 2 шестици и съм доволен, но все пак някои задачи не мога да ги решавам и това си е.. :-o
Но според мен е до упражнения и учене. Няма как да ти е перф. математиката ако не си знаеш правилата, теоремите, свойствата и т.н. И също ако не си решавал задачи допълнително, защото все пак така се упражнява и развива техниката.
Shadowsogirl
02-21-2010, 06:19
Ами уча много. И на уроци съм ходила и над задачите съм ревала по цял ден и по цяла нощ. Еми не мога. Не мога и никога не съм можела това, което го знаят тия дето запомнят теоремите и формулите от раз, които решават най-трудните задачи в учебника и искат по-трудни. Не мога да му се невиди. Колкото и усилия да положа никога не съм разбирала нещата. В началото ги проумявах след много труд, сега вече нищо не мога да схвана.
Вярно, че 9/10 от успеха е труд и старание, обаче без оная малка 1/10 е невъзможно да се справяш идеално.
Няма как да ти е перф. математиката ако не си знаеш правилата, теоремите, свойствата и т.н.
не съм съвсем съгласна тук)
Трябва ти математическо мислене, не да знаеш(хах) математиката. Виждала съм хора, при които то не е развито, ами - не се оправят с най-простичко програмиране.
//децата от най-ранна възраст следва да бъдат обучавани да развиват всичките (си) разумни способности, а не само в посоките, в които им се отдава.
anonimchetou
02-21-2010, 07:31
усилена работа се изисква според мен . Няма тъпи хора има мързеливи.
KumchoValcho
02-21-2010, 07:41
Няма как да ти е перф. математиката ако не си знаеш правилата, теоремите, свойствата и т.н.
не съм съвсем съгласна тук)
Трябва ти математическо мислене, не да знаеш(хах) математиката. Виждала съм хора, при които то не е развито, ами - не се оправят с най-простичко програмиране.
//децата от най-ранна възраст следва да бъдат обучавани да развиват всичките (си) разумни способности, а не само в посоките, в които им се отдава.Много съм съгласен, че трябва математическо мислене, ама това мислене как се развива? - като се решават повече задачи. Няма как изведнъж да получиш математическо мислене..
Аз мисля, че е дарба. Като бях 6,7 клас се упражнявах, но все не успявах. Може би не е било достатъчно, но това си е мое мнение.. :)
не, още с игри в детството)
cherrygloss
02-21-2010, 08:12
Аз не съм добра математичка(това си е по рода, никой не е бил), но 7ми клас от частните уроци и от редовно писане и учене на уроци взех да разбирам всичко , да имам само 6-тици..И сега в 8 клас без никаква помощ съм най-добрата в класа.Мисля че е въпрос на воля и мотивация.Казваш си щом той/тя може, защо да не мога и аз?И разбира се и с доста положен труд. :)
Molzinka
02-21-2010, 08:17
Усилена работа :) Когато бях в 7 клас винаги имах 3 по математика и се борех за 4-ка за срока и си знаех, че нищо не разбирам. Сега съм 10 клас и съм в ново училище, всичките ми оценки са 6-ци и разбирам всичко. :-P
въобще не става въпрос за "математиката" в училище, той иска да се развива с/в математиката
решаваш доста задачи и тва е ... те са еднотипни !
ако имаш дарбата, но не я развиваш .. няма смисъл :) но с воля и упражнения всичко се постига :)
И на двете. Има такива дето стават добри с много решаване, други си го могат.
cookie_master
02-21-2010, 11:30
Има някои хора,които просто си им идва отвътре,но в повечето случай колкото повече задачи решаваш,толкова по-добре.В началото на годината и аз се оплаквах,че нищо не разбирам и един ден седнах и изрешавах всички задачи след урока и си изкарах хубавата оценка :wink:
Biskfitka
02-21-2010, 11:46
ако имаш дарбата, но не я развиваш .. няма смисъл :) но с воля и упражнения всичко се постига :)+1...
До 6ти клас много я разбирах ;д после не си научих формулите и сега ми е много трудно.Ако бях учила тогава сега нямаше да е така,но на мен и без това не ми трябва математика.. :D
трябва да разбираш математиката, да решаваш задачи, да се трудиш .. и все пак математиката не е лъжица за всяка уста !!
Талант трябва за да станеш велик математик. Ойлер, Коши няма как да ги стигнеш, без да го имаш спуснато отгоре.
От друга страна, без талант може да станеш много добър математик. Трябва много упражнение и трябва самосъзнанието, че със всяка една задача се стараеш да напредваш.
Научавате си теоремите, четете в учебниците откъде са се появили тия формули (не са спуснати от небето) и след това решавате разнообразни задачи. Ако решиш всичките задачи от движение от учебника, това не означава, че ще си добър на този вид задачи. Много по-важно е качеството от бройката. По-добре реши по две задачи от движение по река, две задачи от срещащи се коли, две задачи от летящо животно между две коли, две задачи от застигащи се обекти и т.н. Изчерпайте колкото се може повече видове задачи и с толкова много различни решения ще ви дойде нюха за креативно мислене.
Като решиш една задача, в която завъртал точките в триъгълник АВС, или пък друга, в която едно алгебрично равенство го решаваш чрез геометрия, ще започнат да ти идват достатъчно смахнати начини на решение, че на повечето по-трудни задачи да се сетиш за решението.
Да не можеш да решиш задача е човешко, но първо опитай да помислиш 20-30 минути.. час над нея. Ако изобщо не я измисляш, търсиш решението, четеш го, разбираш го и опитваш нова трудна задача. Лесните задачи ще ви научат единствено на сметки и на прости формули. Работата започва едва като се захванеш с по-предизвикателните.
Аз също не мога да решавам по-трудните задачи, но с труд съм убеден, че се получава. Най-важният фактор во веки ще си остане желанието.
BladeOfMySoul
02-21-2010, 13:17
Много зависи и от начина, по който е преподавана.
Преди все едни учители по математика имах....димна завеса ме разделяше с математиката. ;д
Сега в 10ти клас имам най-добрия учител евър, в часа всичко ми става ясно, у нас със един час максимум решаване съм окей. И чак сега осъзнавам, че наистина разбирам логиката на задачите... чак когато случих на учител.
Иначе ако нямаш логическо (математическо) мислене (не бих го нарекла точно дарба ЗА математика,а по скоро начин на мислене), по-трудно ще станат нещата, но НЕ СА невъзможни, никакво оправдание не е "ама на мен не ми се отдава" , както казаха по-горе.
Infinity
02-21-2010, 13:20
Първо, за да овладееш математиката не трябва да има " пропуски " , защото всичко е , като верига свързано. Точна наука е все пак. Второто нещо , което също не е по-малко важно според мен е учителят. Не си ли разбира от работата той , не вървят нещата.
И , да действително има хора , на които това определено им се отдава. Просто помнят от раз , веднага схващат, а има и такива , които просто по-трудно проумяват нещата и доста повече труд и трябва , за да тръгнат работите гладко. С две думи според мен със много труд и качествен учител нещата се получават дори и при този тип , който по-трудно проумяват нещата , но малко хора имат това търпение , за да го постигнат , затова изглежда така все едно на едни им се отдава на други не.
sesi9616
02-21-2010, 13:20
Честно казано по- малко и от двете. Според мен има хора на които им върви, но и те учат. Няма човек който да разбира всичко без да е учил.
KumchoValcho
02-21-2010, 14:43
Учителката ми е добра, в смисъл на 'ти' си е с материала, поддържа добра дисциплината в час, а и на всичко отгоре ходя на частни уроци при една също много добра учителка.
В крайна сметка всичко от мен зависи..което е хубаво.
Честно казано по- малко и от двете. Според мен има хора на които им върви, но и те учат. Няма човек който да разбира всичко без да е учил. съгласна!
не искам да се хваля но не съм чак толкова зле по математика .. 8 клас съм.. и то нещата се разбират като слушаш в час, така е по лесно :) тъй че вместо да се чудите кого да нагрубите, на кого да метнете бележка и с кого да си говорите слушайте и математиката ще ви отговори с една 6-ца :lol:
Бях много зле по математика до 8 клас, учех много, решавах много и не разбирах нищо...от 8 до сега (9 съм) математиката ми върви отлично :grin: без да си мърдам пръста...просто ги разбирам задачите
tItEufFf
02-21-2010, 17:13
И двете.
Лично аз, трябва да си помъча мозъка да решавам поне един час математика, за да разбера принципа и да го запомня. Веднъж разбера ли как става обаче винаги решава правилно и свършвам първа в класа. Решавам адски бързо.
Понякога ги запомням още в даскало, друг път решавам.
Добра съм на някои задачи имала съм и 6 и 2.
Но... като цяло съм добре.
Ся като се замисля има една дума за математиката : ЛОГИКА ! Затова и на някои им се отдава повече ,на други по-малко ...
Ся като се замисля има една дума за математиката : ЛОГИКА ! Затова и на някои им се отдава повече ,на други по-малко ...
+1
Не става само с ядене (на учебници в случая), требва и малко акъл.
vesito13
02-21-2010, 18:15
Талант трябва за да станеш велик математик. Ойлер, Коши няма как да ги стигнеш, без да го имаш спуснато отгоре.
От друга страна, без талант може да станеш много добър математик. Трябва много упражнение и трябва самосъзнанието, че със всяка една задача се стараеш да напредваш.
Научавате си теоремите, четете в учебниците откъде са се появили тия формули (не са спуснати от небето) и след това решавате разнообразни задачи. Ако решиш всичките задачи от движение от учебника, това не означава, че ще си добър на този вид задачи. Много по-важно е качеството от бройката. По-добре реши по две задачи от движение по река, две задачи от срещащи се коли, две задачи от летящо животно между две коли, две задачи от застигащи се обекти и т.н. Изчерпайте колкото се може повече видове задачи и с толкова много различни решения ще ви дойде нюха за креативно мислене.
Като решиш една задача, в която завъртал точките в триъгълник АВС, или пък друга, в която едно алгебрично равенство го решаваш чрез геометрия, ще започнат да ти идват достатъчно смахнати начини на решение, че на повечето по-трудни задачи да се сетиш за решението.
Да не можеш да решиш задача е човешко, но първо опитай да помислиш 20-30 минути.. час над нея. Ако изобщо не я измисляш, търсиш решението, четеш го, разбираш го и опитваш нова трудна задача. Лесните задачи ще ви научат единствено на сметки и на прости формули. Работата започва едва като се захванеш с по-предизвикателните.
Аз също не мога да решавам по-трудните задачи, но с труд съм убеден, че се получава. Най-важният фактор во веки ще си остане желанието.Подкрепям :)
LoupGarrou
02-21-2010, 18:26
Определено си трябва някакъв талант, няма как. Все едно да кажеш, че и пингвините и соколите имат криле, обаче пингвините не могат да летят, защото не са се упражнявали достатъчно. :D Пингвините могат да плават ...
Нямаш ли някакво влечение/талант, няма да предизвика интереса ти, а насила нищо хубаво не става. Не може всички да са еднакво талантливи, все ще има разлики, затова си има и основи, които всички трябва да ги знаят всички, а дооколко е така е друг въпрос ...
И нишката е важна, системното учене. Не че не е така за всеки предмет,но при Математиката важи с пълна сила. Загубиш ли я веднъж за дълго време после не можеш да наваксаш в училище (говоря, ако не се занимаваш допълнително с Математика извън даскалото, повече, отколкото връстниците ти). Иначе накрая се получава някакво мазало и за всяка теорема и формула се чудиш от къде се взимат и к'ва е логиката.
Затова е казано "Use it or lose it" (може и на бг да си имаме мисъл със същата насоченост, но в момента не се сещам)
Попринцип на мен никога не ми е била любим предмет ,никога не съм я харесвала ,никога не съм се справяла на 6 със задачите.
Но ето тази година *8 клас* ,чатнах задачите .
Е не знам какво да мисля 8-)
С доста упражнения може и да се постигне нещо..
А и ако си набиваш непрекъснато
МРАЗЯ МАТЕМАТИКААА ..
ОФ ТАЯ ЗАДАЧА НЕ МОГАА БЕ :-x !
нещата ще се влошат още повече..
миналата година аз виках така и после имах последствия ГОЛЕМИ !
Ами някой го имат вродено.. Примерно по математиката с усилия изкарвам 5-6 (частни, решаване на задачи). Но за сметка на това, пък мога много добре да разсъждавам и пиша и не се ядосвам за това, че не винаги съм с добри успехи по математика. Просто трябва да се ориентираш в друга посока. (Нека не забравяме, че с труд всичко се постига). :)
stelkastel
02-21-2010, 20:09
Хубаво е, че си решил още от малък с какво искаш да се занимаваш. Имам един приятел, с който сме в 12 клас. Той явно от 9 клас, като се е записал в математическа паралелка, си е знаел, че ще следва това. За разлика от мен, която съм на светлинни години от математиката. :D
И мисля, че е вярно това за математиката. Аз, колкото и да решавам задачи за контролните, не се получава. Трябва винаги да ходя при една съученичка да ми ги обяснява. Изпуснеш ли началото няма връшане. При мен може да се каже, че първите 8 години ги няма :D (айде поне от 5 до 8 клас) и сега няма как да наваксам. Така че решавай задачки, упражнявай се, щом искаш да се занимаваш с компютри е добре да знаеш математика. Дори това момче ще кандидатства точно някаква специалност свързана с информатика и има изпити по математика. :)
[B]a[N]D[i]T[k]a
02-22-2010, 00:04
според мен е въпрос на усилена работа! в бг супер много работих по математиката и наистина освен 5 клас нямало е друг клас в които да завусрха с по малко от 6... преместих се и изобщо зарязах математиката и то си личи ужасно как съм я загърбила!: )
Математиката в голям брой училища, както и оценките които се дават са станали пародия. Шестицата сигурно е станал най-недостоверния критерий за нивото на човек по който и да е предмет. Да не говоря, че и кандидатстудентските изпити малко по-малко започват и те да стават смешни. Няма особена переспектива този предмет у страната ни в момента. Няма и как да има, като учител вече ще се става чрез прилагане на дипломата за основно образование.
ама човек то няма кандидат студентски изпити с мат ,освен в СУ . Другите места те земат с матура ... :lol:
ама човек то няма кандидат студентски изпити с мат ,освен в СУ . Другите места те земат с матура ... :lol:
В СУ също взимат с матура и то с много висок коефицент. Там е 2.5 за матурата, а 3 за изпита. Демек 6.00 матура = 5.00 изпит. А тази година СУ направиха такъв изпит, че се решават 9 от задачите чрез директно прилагане на формулите (които се намират в справочника по мат. за СУ, които е позволен да се ползва на изпита). Също така там, ако искараш над 5.50 влизаш без класиране. Само УАСГ остана труден за превземане, а УНСС е смрад с тия четирийсет хиляди въпроса на Модул 3. А като чух, че и преподаването във ВУЗовете пада като ниво, направо да се отчаяш.
по мое време(пхах), масата добри математици избяга по големите европейски и американски университети, които си ги поканиха:Д
Abigoria
02-22-2010, 06:41
Математиката ми е мъка още откакто бях малка. Решавах задачи като луда, бях се побъркала, и все не повече от 4, имах 2 петици ако не се лъжа. После тръгнах на уроци. Като има някой да ти обяснява нещата, да ти ги сдъвква и да ти ги налива в главицата, е мноого по- лесно. Ако не беше тая жена, никога нямаше да вляза в гимназия 8-) На изпита след 7 клас изкарах 5. 750. 8 клас- от горе до долу 6. Незнайно как 8-) Ообаче, 9, 10 и 11 клас- тук- таме 3, 4, имах 1 двойка... По- скоро според мене не е до дарба. Просто е до... схващане ли, не знам как да се изразя. Ако имаш желание, и ако си си твърдо решен, сигурно ще успееш. Аз не съм човек на точните науки. Физики разни, математики- не са за мене. Но смятам, че ако си седна на трибуквеното и се хвана да се поозоря, няма да имам проблеми. Мене просто не ме влекат, сухи са ми такива... Безвкусни ^^
Та, не, не мисля, че е въпрос на дарба, по- скоро е желание. Ако има желание, има начин :)
SK0RP10N
02-22-2010, 08:28
Мисля, че си е до въпрос на дарба, да умееш да проумяваш тия неща.
Сега изкарвам 5ци (11 клас съм, на логаритми и логаритмични уравнения имам 6 де), на които съм доволен, не съм и помислял да претендирам за повече по математика.
В 8 клас изкарах 1-2 двойки по математика, 1-2 тройки и няколко четворки, колкото и да учех.
Харесват ми оправданията с дарбата, но всъщност дарбата просто ще те улесни и нищо повече. :)
На мен, а и на много други хора математиката не ни е интересна и затова се получава една вътрешна негативна нагласа. :) Аз лично се преборих с това, като решавах сборници и изписах купища тетрадки :)
Апетитът идва с яденето.
Nam3less3
02-22-2010, 10:38
Добре, имам въпрос.
Някои хора казват, че ако не ти се 'отдава' математиката колкото и да се упражняваш, няма да я разбереш. Вярно ли е?
Защото според мен това 'не ми се отдава, нямам дарба' и т.н. е просто оправдание..
Искам да се занимавам с компютри като порасна и следващия ми въпрос е следния - Наистина ли трябва да владееш математиката перфектно, за да се занимаваш с компютри? Говоря за софтуер предимно (не съм мн наясно със специалностите бтв).
Иначе на 14 съм.
Явно искаш да се занимаваш професионално с компютри.
Математика може да ти трябва, ако искаш да си програмист. Но в днешно време има голямо разделение на труда в software development-а, а и постепенно програмирането се отдалечава от математиката. Примерно на един web програмист или на някой типове разработчици на софтуер, математически познания не са им необходими. Естествено, всеки знае поне основното от математиката до 12ти клас, но при програмирането "плашеща" е висшата математика. Та тя не е необходима на всички, но на повечето стандартни програмисти(особено в графичната среда) е нужна донякъде. Особено в алгоритмите.
И тук е проблемът. В университетите примерно преподават висшата математика напълно академично и безсмислено за програмисти и т.н. Не ти трябва да знаеш примерно как да решиш един интеграл механично колкото да си вземеш изпита. Трябва да имаш математическа логика, да разбираш абстрактното, да може да си обясниш какво е интеграл, а не как да го решиш колкото да отбиеш номера. Абе неща все в тоя дух. Тъй че, в повечето случай ще ти трябва висша математика, но не в голямо количество, нито така, както ще ти я преподават.
Та общо взето математика трябва за алгоритми и структури от данни, а и никое знание не е излишно. Но ако ще учиш информатика в университет, ще се сблъскаш със сигурност с някоя безсмислена математическа дисциплина, дали щото уж развива логическо мислене, дали щото е полезна за програмистите, или просто е останала от социалистическият модел на образование, не знам. :)
Добре, имам въпрос.
Иначе на 14 съм.
Явно искаш да се занимаваш професионално с компютри.
Математика може да ти трябва, ако искаш да си програмист. Но в днешно време има голямо разделение на труда в software development-а, а и постепенно програмирането се отдалечава от математиката. Примерно на един web програмист или на някой типове разработчици на софтуер, математически познания не са им необходими. Естествено, всеки знае поне основното от математиката до 12ти клас, но при програмирането "плашеща" е висшата математика. Та тя не е необходима на всички, но на повечето стандартни програмисти(особено в графичната среда) е нужна донякъде. Особено в алгоритмите.
И тук е проблемът. В университетите примерно преподават висшата математика напълно академично и безсмислено за програмисти и т.н. Не ти трябва да знаеш примерно как да решиш един интеграл механично колкото да си вземеш изпита. Трябва да имаш математическа логика, да разбираш абстрактното, да може да си обясниш какво е интеграл, а не как да го решиш колкото да отбиеш номера. Абе неща все в тоя дух. Тъй че, в повечето случай ще ти трябва висша математика, но не в голямо количество, нито така, както ще ти я преподават.
Та общо взето математика трябва за алгоритми и структури от данни, а и никое знание не е излишно. Но ако ще учиш информатика в университет, ще се сблъскаш със сигурност с някоя безсмислена математическа дисциплина, дали щото уж развива логическо мислене, дали щото е полезна за програмистите, или просто е останала от социалистическият модел на образование, не знам. :)
Сам каза, че математиката е нужна за алгоритмите. Това е почти равносилно на "Математиката е нужна за програмирането", освен ако не е решил да става уеб дизайнер. На пръв поглед дисциплините изглеждат безмислени, но накрая най-добри програмисти излизат математиците.
1% талант, 99% упражнения и много влечение . :)
Nam3less3
02-22-2010, 11:02
Сам каза, че математиката е нужна за алгоритмите. Това е почти равносилно на "Математиката е нужна за програмирането", освен ако не е решил да става уеб дизайнер. На пръв поглед дисциплините изглеждат безмислени, но накрая най-добри програмисти излизат математиците.Всъщност това е доста интересна и спорна тема за математиците и програмистите, но много дълга, и няма смисъл тук да я обсъждаме. Естествено, че колкото по-добър в математиката е някой програмист, толкова по-добре е за него. Въпросът е, кои математически дисциплини биха били полезни на практика.
Сам каза, че математиката е нужна за алгоритмите. Това е почти равносилно на "Математиката е нужна за програмирането", освен ако не е решил да става уеб дизайнер. На пръв поглед дисциплините изглеждат безмислени, но накрая най-добри програмисти излизат математиците.Всъщност това е доста интересна и спорна тема за математиците и програмистите, но много дълга, и няма смисъл тук да я обсъждаме. Естествено, че колкото по-добър в математиката е някой програмист, толкова по-добре е за него. Въпросът е, кои математически дисциплини биха били полезни на практика.
Практиката също много зависи каква е. Наистина забихме в тема за друга бира. А ти си навътре в нещата, да не следваш някъде компютри?
Nam3less3
02-22-2010, 11:59
Практиката също много зависи каква е. Наистина забихме в тема за друга бира. А ти си навътре в нещата, да не следваш някъде компютри?Информатика да. Цел програмиране. Засега съм намерил приложение на математиката, примерно матриците(представени абстрактно като двумерни масиви) като структури от данни, видовете сложност на алгоритми и т.н. Но ми харесва да уча и анализ(математически), наистина основна математическа дисциплина с огромно приложение.
MichellePhan
02-22-2010, 12:03
Талант - 60% ,Практика - 20 % и 10 % желание :)
Nam3less3
02-22-2010, 12:07
Талант - 60% ,Практика - 20 % и 10 % желание :)Почти всичко е желание. Ако имаш желание, ще си намериш и частен учител ако трябва да ти обясни просто нещата, и ще се занимаваш много време на практика и т.н. Желание и логическо мислене, и акъл естествено :D
Практиката също много зависи каква е. Наистина забихме в тема за друга бира. А ти си навътре в нещата, да не следваш някъде компютри?Информатика да. Цел програмиране. Засега съм намерил приложение на математиката, примерно матриците(представени абстрактно като двумерни масиви) като структури от данни, видовете сложност на алгоритми и т.н. Но ми харесва да уча и анализ(математически), наистина основна математическа дисциплина с огромно приложение.
А къде следваш, ако не е тайна?
Математическият анализ, както казва учителят ми е "Красотата на математиката" ^^
Nam3less3
02-22-2010, 12:25
А къде следваш, ако не е тайна?
Математическият анализ, както казва учителят ми е "Красотата на математиката" ^^Пратих ти ЛС.
А иначе докато не станах студент, бях трагично зле с математиката. Едва като учихме Анализ, осъзнах какво представляват функциите, графиките им и т.н., и почнах да ги разбирам. Просто в гимназията не се занимавах много с математика, макар че много помага оценката при кандидатстването за компютърните специалности.
blue_ice
02-22-2010, 12:44
ами и двете :) логическите задачи наистина не се отдават на някои хора, а други бързо виждат отговора.. но обикновените геометрични и алгебрични задачи си се решават само ако си си скъсал задника от решаване на сичките задачи от учебници и сборници :D
iiordanova
02-22-2010, 12:57
О , има различни хора.
Познавам хора , които решават задачите просто им е вродено! Някак без да решават много .. имат отлични оценки!
Но .. , които не му е вродено трябва да решава много , много задачи!
И естествено - желание! И муза .. 8-)
SweetLuna7
02-22-2010, 15:28
Дарба.
Баща ми е много добър по математика, явно го е предал и на мен, защото аз си разбирам всичко много добре. Не ми е трудно да изкарвам шестици, дори ако въобще не се упражнявам и не решавам други задачи, освен тези, дадени ни за домашно.
ImmortalSportFreak
02-22-2010, 18:13
Добре, имам въпрос.
Някои хора казват, че ако не ти се 'отдава' математиката колкото и да се упражняваш, няма да я разбереш. Вярно ли е? Не е вярно.На някои хора просто им се отдава математиката и не им трябват упражнения за да я разберат и да решават задачите с лекота.Но човек който не разбира задачите с много упражнения и старания ще има успех.
Защото според мен това 'не ми се отдава, нямам дарба' и т.н. е просто оправдание.. Прав си.Тези оправдания са породени от нежелание/мързел.
Искам да се занимавам с компютри като порасна и следващия ми въпрос е следния - Наистина ли трябва да владееш математиката перфектно, за да се занимаваш с компютри? Говоря за софтуер предимно (не съм мн наясно със специалностите бтв). За да се занимаваш с компютри ти трябва добра оценка по математика.Също така за програмиране ще се нуждаеш от математически знания и способности.
Иначе на 14 съм.
Със старание и воля ще се справяш.Успех! :)
Nam3less3
02-22-2010, 18:24
За да се занимаваш с компютри ти трябва добра оценка по математика.Също така за програмиране ще се нуждаеш от математически знания и способности.И с 3ка по математика може да се уредиш в някой университети :D Естествено, ако искаш в малко по-добрите, ще ти трябва висока оценка, особено на матурата. Иначе имам един приятел - php писач, cms оператор, както и сам си пише client side scripting-а на сайтовете си, не може да ти реши нищо повече от квадратно уравнение, но печели суми в 4 цифри. Но ако не искаш в web сферата, определено ще ти трябва висша математика, колкото и да е отдалечено програмирането от математиката, продължава да се ползва в алгоритмите и структурите от данни. Пък и просто от обща култура трябва да знаеш разликата между алгоритъм със сложност полиномно време и такъв със сложност логаритмично време :D
ThePowerOfLove
02-22-2010, 18:24
Според мен пък е въпрос на дарба.. Има си някои природни таланти просто. Вярно, че не може без упражняване, но и заложеното играе роля..
therichbitch
02-27-2010, 17:38
дарба е силно казано, просто мозък и не съм съгласна, че с мн труд всичко се постига, ако нищо не отбираш и 1000 задачи да решиш, може да се подобри положението от 3 на 3,5 примерно, а ако си я чаткаш, и да не решаваш, пак ще успееш, като има с к'во да мислиш
Според мен има истина в това ,че математиката се отдава на някои..на мен-не..имало е периоди,когато съм била много добра,ама сега :o
.Колкото и да се опитвам,решавам задачи,но не става..
п.с. в момента също се мъча :-o
и аз тъй
angel4eto966
02-27-2010, 20:02
ми едно момиче от класа ми е много добра по математика ходи на състезания и не учи буквално не учи :shock:
само от слушане в час тя разбира всичко без проблеми. аз и в час слушам и задачи решавам и не става и тва е е
Аз си знам всички теореми и свойства, но не се получава мамка му . :?
rtpghhfcz
02-27-2010, 20:19
1) думи като: иначе, начи, значи не съществуват в бълг. език
2)не е вярно, защото с труд и упористост можеш да разбереш математиката, няма отдава ми се - не ми се отдава.
3) информатиката върви с математиката. Дори при кандидатстването в университет ще ти е необходима математиката- ще държиш изпит. ПОсле ще учиш висша математика в университета, в който желаеш и успееш да влезеш.
(става дума за специалност информатика или информац. технологии)
1) думи като: иначе, начи, значи не съществуват в бълг. език
2)не е вярно, защото с труд и упористост можеш да разбереш математиката, няма отдава ми се - не ми се отдава.
3) информатиката върви с математиката. Дори при кандидатстването в университет ще ти е необходима математиката- ще държиш изпит. ПОсле ще учиш висша математика в университета, в който желаеш и успееш да влезеш.
(става дума за специалност информатика или информац. технологии)
Ставаше на въпрос дали ще ти трябва след университета математиката, която си учил за програмирането. Според мен обаче и след това вървят ръка за ръка, та в този ред на мисли съм напълно съгласен с теб (както и с 1) и с 2) ).
cho0pzy, да знаеш теоремите и свойствата не значи, че си научил математиката. Човек трябва да гледа задачи, да се опитва да решава, ако не може да чете решения, да научи методи на решаване и да качва стъпалата едно по едно. Най-важното е и да се мисли. Без да се попотиш малко не стават нещата.
KpucmuHa
02-27-2010, 20:48
може би до някаква степен на някои им се 'отдава', но ако работиш усилено пак ще я разбираш
какво толкова има... само формули и малко логика... :-o
Amazingskill
02-28-2010, 02:06
Имах я дарбата влезнах в пубертета и се изпари :D Мамка и колкото и задачи да решавах каквото и да правих не се получаваше :( . Дарбата може да се навакса с много труд !
KumchoValcho
02-28-2010, 05:13
Абе аз си навих на пръста да стана добър по математика и това си е. И аз вярвам, че с с труд всичко се постига ;-)
Имам 2 сборника по математика, един за 8-и и един за 7-и клас и всеки ден вече решавам поне по една страница от тях. Там, където се затруднявам ще питам госпожата, при която ходя на уроци и такам се надявам да изчистя всичко, което не разбирам. Ако бъда постоянен най-късно до другата учебна година ще съм изрешил всичко и да се надяваме, ще съм доста по-добър. 8-)
Абе аз си навих на пръста да стана добър по математика и това си е. И аз вярвам, че с с труд всичко се постига ;-)
Имам 2 сборника по математика, един за 8-и и един за 7-и клас и всеки ден вече решавам поне по една страница от тях. Там, където се затруднявам ще питам госпожата, при която ходя на уроци и такам се надявам да изчистя всичко, което не разбирам. Ако бъда постоянен най-късно до другата учебна година ще съм изрешил всичко и да се надяваме, ще съм доста по-добър. 8-)
Когато усетиш, че започват да ти стават по-леки задачите си вдигни летвата и се прехвърли на по-трудни.
sweet_bunny
02-28-2010, 07:29
Според мен и дарбата и усилията са от значение.Аз ходя на уроци по математика от 5 клас и се справям колкото да хвана пет.Дарба за математика нямам или е много минимална,но полагам усилия,решавам задачи и в край на сметка разбирам как става.
Теоремите трябва да се разбират не да се учат.Може да научиш всички формули, теореми, определения и методи за решаване и накрая да вържеш 6, но това не значи че си добър математик просто сичко е заучено и ако ти се даде нещо по-завартяно не можеш да се справиш защото не си усетил истинкия смисъл на нещата.
Казано накратко-всичко си е до дарба. :)