View Full Version : Вегетарианство
Здравейте гледах едно предаване за вегатарианството и някои хора казват ,че месото е вредно понеже има мн токсини и е мн полезно да се храним без него.Други са напълно вегитарианци без месо и млечни продукти.
Има ли някой от форума който е вегитарианец и как е станал такъв.
Иска ли някой да опита с мен да пробвае да не ядем месо и млечни продукти ?
Аз съм нещо като вегитарянка
не ям месо защото не ми е вкусно..
но без млечни продукти ще умра !!! На ден изяждам минимум 100гр сирене минимум !!
ValLoveYa
03-15-2010, 08:18
аз не ям много месо но не мога и без него както и без млечни продукти за мен вегетарианството е третиране на организма а млякото и месото нямат заместители
iLoveChocolate
03-15-2010, 08:25
И КАКВО ПО-СЛАБИ ЛИ СТЕ КАТО СТЕ ВЕГEТАРИАНЦИ ИЛИ МОЖЕ БИ СТЕ ПО-ЗДРАВИ?? НЕ РАЗБИРАМ СМИСЪЛА НА ТОВА,МОЛЯ НЯКОЙ,КОЙТО Е ЗАКЛЕТ ВЕГЕТАРИАНЕЦ ДА МИ ОБЯСНИ .
И КАКВО ПО-СЛАБИ ЛИ СТЕ КАТО СТЕ ВЕГИТАРИАНЦИ ИЛИ МОЖЕ БИ СТЕ ПО-ЗДРАВИ?? НЕ РАЗБИРАМ СМИСЪЛА НА ТОВА,МОЛЯ НЯКОЙ,КОЙТО Е ЗАКЛЕТ ВЕГЕТАРИАНЕЦ ДА МИ ОБЯСНИ .
виж има хора които месото не им е вкусно просто
аз съм против вегитарянството с пропаганда за защита на животните :)
Глупаво е !
Месото е важно за да си набавяме желязо да.
Вегитарянството не е за отслабване ! Няма нищо общо даже ..
UnForgettableDream
03-15-2010, 09:11
Преди, когато бях малка ядох всякакво месо. След това понах да не ям домашно и от скоро само пилешко месо, чисто ям. За млечните продукти или яйцата - без тях не мога. Ии не знам дали риба и морски дарове се броят за такъв вид животни, но ги обожавам. Не знам защо, но от скоро като ям месо и ми става лошо :D
Не ям месо от близо 2 години, защото просто ми е тежко, не обичам. Но ям млечни продукти и тн.
mArMaLaDkA
03-15-2010, 10:37
От 8 коментара, 2 да са написани що-годе грамотно. :-o
Пише се вегЕтарианец. Да не говорим, че има разлика между вегетарианство и веганство. Вегетарианците не ядат месо, а хората от втората група не ядат нищо от животински произход(млечни продукти).
А частта с "месото има много токсини и е много полезно да се храним без него" даже нямам желание да я разписвам надълго и нашироко. Яжте си био зеленчуците и плодовете, пийте си соевите млекца, само защото така ви е щукнало, гледайки някакво измислено телевизионно предаване от рода на "На кафе", "Часът на мама" и т.н.
Попринцип това ,че месото е вредно за човешкия организъм е вярно и ще се обоснова.Както знаете всички месоядни животни имат ката маречените "кучешки зъби" и са много издължени,сега ще кажете да ама и хората имат ,но техните не са толкова дълги и не слуват за разкъсване на храната (месото).Ако сте забелязали всички месоядни животни имат къса храносмилателна система по простата причина,че месото е много токсично и точно тази къса система на позволява да се натрови организма на животното.При хората обаче нещата не седят така,нашата храносмилателна система е много дълга и следователно месото престоява много време в организма и бог знае ,колко е седяло преди да го изядем.
Та аз месо ям рядко,защото не обичам и горепосочения ФАКТ :)
hahavteen
03-15-2010, 11:13
zoreto е права. Потърси във форума както и в гугъл и ще намериш страшно много информация. Освен това помислете дали сте виждали крава да пие козе мляко! Няма възрастно животно което да пие млякото на друго животно. Само хората сме толкова глупави. Потърси информация и за вредата от млечните продукти и най-вече от прясното мляко.
най-вече от прясното мляко.
особено купеното "100% натурално"
iLoveChocolate
03-15-2010, 11:17
вие отрекохте всичко,ужас! ми аз като ям и месо,и прясно,и кисело мляко направо до някой ден сигурно ще умра от натравяне
Lillyann
03-15-2010, 11:26
Добре де, как млякото ще е вредно ?
Ами калция..
то по тая логика всички хранителни продукти са вредни, дайте да ядем само корени
отивайте при козите да пасете трева и без т'ва по акъл не ги превъзхождате :-D
хе хе забавен си :-o
titinkaa
03-15-2010, 11:50
Бе,вие тука изкарахте,че всичко е вредно,ми като е вредно месото що въобще го има,ако наистина беше толкова вредно никой нямаше да го яде,пък да не говорим че аз през ден през два ям месо,и да не говорим че и кашкавал и сирене ям всеки ден по 2 пъти,и млеко пия(домашно,от крава),и кво не съм умряла все още.То по логиката на 2-3 мнения в тая тема,значи всичко е вредно,ми един живот живеете,дори да се храните както трябва пак няма да сте вечни,така че яжте си,кво да вземем да лягаме и да умираме. :booooomb: 8-)
iLoveChocolate
03-15-2010, 12:38
аз съм вегетарианка, вече 9 месеца. :) реших просто да бъда по- добър човек. обожавам животните, не мога да ям нещо, което до скоро е имало малки сладки очички и е умряло в адски мъки, за да не сме гладни ние.. сирене ям, но едно определено, което не е от животински произход, не знам как се казва.. мляко също ям. гледай филма Земляни и ще разбереш най- добре защо не искам да превръщам организма си в гробище за животни.
и аз обожавам животните и ми е мн жал,заради това не мога да ям заешко,ама разни колбаси и пилешко, и пуешко си ям. това сирене дето ядеш предполагам е от растителни мазнини,а това наскоро се прочу,че е много вредно.от тогава заничам яко съдържанието на сиренето,което си купувам в магазина
iiordanova
03-15-2010, 12:59
И аз мислех да пускам такава тема , повлияна от "Денят е прекрасен".
Лично аз почти не ям месо , рядко.. Просто не ми е вкусно , не знам! Иначе млечни продукти ям. Мляко , яйца , сирене и т.н.
Искам да ви кажа , че не трябва да подценявате вегетарианството.
Не означава , че са тъпи! Напротив хора като - Питагор и Сократ са вегетарианци! Те тъпи ли са ? :-o
Всеки преценява за себе си. Едни се чувстват по-добре с месо , а други - не! Личен избор.
Даже Ива , една от водещите на предаването е вегетарианка. Е , вижте я колко добре изглежда! Както и останалите вегетарианци и вегани. Пак казвам личен избор!
PinkFloydSound
03-15-2010, 13:05
Една приятелка не яла месо около половин година и яйчниците ѝ се скапали. Смятайте...
Пък и какво от това, че има токсини? То във всичко има токсини. :lol: Те все по някакъв начин ще бъдат изхвърлени от организма, докато няма по какъв друг начин да си набавим полезните вещества в месото и млечните продукти. (Някой ще каже от ядките и т.н., но не е същото.)
И аз съм нещо като вегетарянка, но може би не чак толкова. Ям пилешко и определен вид риба - скумврия и цаца. С джобове, пици закуски с месо (като средногорка) ям месо. Ям млечни продукти. Но иначе друуго месо не ям.
sladi4ka_qni4ka
03-15-2010, 14:01
Аз пък съм 4увала точно обратното .. че месото е много полезно,защото съдържа вещества,които няма откъде другаде да си ги даваби чове6кия организъм ... аз без месо не мога ;]
В седмицата ям 4-5 пъти месо предимно свинско,в случаи и пилешко и не съм болна от токсини и не съм със застаряващ вид.
И бих казала,че една хубаво опечена пържолка би могла да ме вдигне от легло,когато съм болна+малкото лекарства,които пия.
Няма да се откажа от месото заради защитниците на животните-за мен причината е глупава,единствено по медицински предписания,които са 100% доказани,че ще ми навредят.
Пробвах седмица да ям само зелено без месо ,е,след седмица не се чувствах нито добре физически,нито физически.
Аз съм вегетарианец от 10 годишен и мога да кажа, че това дето го казват, че е вредно е просто търговски аспект, въобще не е вредно, разбира се трябва да консумираш много плодове и зеленчуци, които ти набавят въглехидрати, но белтъците получавам от много мляко... аз ям мляко, сирене и кашкавал, но никакво месо. Пробвай и ти и ще видиш, че една такава "диета" е просто прекрасна, диета, която аз ще запазя до края на живота си, просто мисълта за това, че ям нещо, което е било живо, не ми харесва, представям си да ядеш друго същество, което е отвратително, самото месо не ми е вкусно. :) Поздрави на хората, които вегетарианстват! : :-P
hahavteen
03-15-2010, 15:59
Няма да умрете от натравяне но рано или късно ще се разболеете и имунната ви система ще отслабне защото организма е пренатоварен :)
И много ясно че ако изведнъж изключиш месото и млечните продукти но не се храниш здравословно и не се поинтересуваш как да набавяш на организма си всичко необходимо че ще се разболеееш.
Иначе като цяло е всеобщо познато че месото е трудно смилаемо и че му трябват около 6 часа (че и повече) за да премине през стомаха. На всичко друго му трябва половината от това време! Да не говорим че даже Дюкан (при който се ядат само животински продукти) казва да не се пият повече от 200 грама прясно мляко на ден.
Защо ядем месно и млечни продукти ли? Защото в миналото са били лесно достъпни дори и през зимата когато нищо не е растяло. В днешно време обаче може да си набавим всичко по всяко време на годината така че...
Абе всеки сам си решава но според мен е добре човек поне да се поинтересува какво яде и да знае защо го яде както и да е наясно че месото и млякото си имат заместители. Не е зле да знаете и всъщност колко калции, Б12 и всичко друго са му НАИСТИНА необходими на организма.
аз мога да пробвам да вида колко ще издържа и никой не е казал да ставам вегетарианец за цял живот ,нали за това се правят постите да се прочистим от токсините понеже през зимата се трупат мн лесно в тялото
8-)
patilanka7
03-15-2010, 17:18
Най-кофти от всичко е това, че тука има разни индивиди, които и идея си нямат от вегетарианство, ама се изказват за щяло и нещяло :( Първо, да си вегетарианец не означава да си на диета, нито пък значи здравословно хранене. Баниците, вафлите, чипсовете, тортичките, разните там мазни картофи не са правени от месо, ама определено не са здравословни. Има и полезни меса, но не е там работата. Аз лично като малка бях вегетарианка почти до първи клас, но после реших да правя напук на нашите и да ям месо и така почти до 7 клас. Общо взето ядях боклуци, но по едно време започнаха едни сериозни проблеми, окапване на косата, огромни кръгове под очите и прочее. Е, явно е трябвало да ми се случи, за да ми дойде ъкъла в главата. Тия работи не са станали само от ядене на месо де, както казах има ред боклуци, които не са месни, но са си....боклуци. По-принцип за всеки организъм е различно, аз съм вегетарианка от две години вече и се чувствам много по-добре и си изглеждам по-добре. Още повече, че като убиваме животинчетата, вредим не само на самите тях, ами и на природата. Ако не знаете в неразвитите страни джунглите се изсичат точно затова - за да се правят пасища на говедата. Много редки видове изчезват заради изсечените гори или пък защото някой фермер или домашно животно ги е убило. Както и да е, тва си е личен избор и всеки си го прави сам за себе си...
kriSko94
03-15-2010, 17:30
"вий ша са избийте уе" :D
Добре, хора, успокойте се...
Нужно ли е да започвам одата " Ние сме различни, всеки мисли различно; това,че някой не мисли като другия, не означава, че греши" ...
Пораснете малко... Никой няма право да съди другия, всеки има право на избор, живеем в свободна държава ...
Според мен в книгата за суровоядството на Атерхов има много изчерпателна и логична обосновка на идеята за веганството и т.н. :)
* ето ви линкче
http://209.85.135.132/search?q=cache:CptLuasCvhYJ:www.ater.hit.bg/Surovoiadstvo_Aterhov_ok.doc+aterhof&cd=1&hl=bg&ct=clnk *
Само ще допълня, че аз също не ям месо, но консумирам млечни продукти... :) Имам познати, които са вегани и мисля, че това е едно много добро решение/ начин на живот, но след 25-30-годишна възраст. ;)
п.п.: по-нагоре четох, че ако месото било тоолкова вредно, защо никой не го казва и се яде от всички и т.н. =>>> 1) народът е казал: "не всичко,което лети се яде"- това,че човекът е убил животното и е започнал да го яде, не означава, че така е редно; 2) загубите за месопроизводителите ще са огромни, ако гласно се докаже, че месото е враг, а не приятел; 3) има дооста хора, твърдящи, че месото не е полезно, но кой им обръща внимание на тия откачалки. ;)
иии обратната гледна точка: както алфа-частиците са нужни в малки количества на организма, за да живее, така и месото "дава своето", при изграждането на един млад организъм, като нашите. ;)
хъмм, може би истината е някъде по средата....
flowerlina
03-15-2010, 17:34
Аз не ям само месо
AraBella
03-15-2010, 18:10
kriSko94, запозната съм със суровоядството и това за мен е по-доброто решение, но нашите не ми дават, а и аз смятам, че един подрастващ организъм се нуждае от всичко.Има време, когато пораснем и вече не се развиваме да правим такива важни решение за себе си и тялото си.
Много ми е интересно като не ядете месо и млечни продукти белтъчините от г*за ли си ги вадите?
Canis_Dirus
03-15-2010, 21:23
Ето ви сравнение между храносмилателните системи на кучето (месояден хищник), кравата (тревопасно) и човека (всеядно)
http://www.second-opinions.co.uk/carn_herb_comparison4.html
Данните можете да си ги изкарате от всеки един учебник по биология и анатомия. Мисля, че е очевадно човещката храносмилателна сиситема на коя прилича повече.
Въпрос от къде се появяват тези токсини с месото и кои са тези токсини. Моля, изброите ми ги с имена, химични сединения и тн.
Освен това да ви кажа, че никой огранизъм не съхранява токсините си в активните тъкани като мускули и ограни. затова има отделителна система.
Растенията нямат отделитена система и в тях по-често намират нитрати (азотни съединения).
А от къде са се взели тези токсини в животните? Ако е от въздуха и водата, то следва, че каквото ида правим пак ще иамме токсини, но ако е от хранта, то следва, че тревата е причината да ги има тези токсини в тялото. :shock:
Извънземните са и двете камили в малката кола...
AttentionWhore
06-07-2010, 20:10
АМАН ОТ ПРОСТАЦИ!!! АМА НАИСТИНА АМАААН!!!
Някой от вас запитал ли се е какво ни коства отглеждането на животни? Храната, която прахосват за угояването на крави и прочие може да нахрани милиони умиращи от глад деца.Пасищата, които строят ежегодно унищожават ОГРОМНИ зелени площи.Изсичат дървета, от които зависи чистотата на нашия въздух!СЪСИПВАМЕ НАШАТА ПЛАНЕТА!Не знам какъв живот искате за своите деца, внуци и изобщо за цялото ново поколение, което ще създадете или вече сте създали.Земята не е вечна, а ние скъсяваме живота и с всеки изяден бургер, с всеки литър вода, прахосан за добитък, който може да утоли жаждата на милиони страдащи и нуждаещи се.Можете да помогнете на толкова много хора, които си лягат гладни и се молят никога да не се събудят...Можете да промените целия свят като изберете вегетарианството!Бъдете съпричастни!Не бъдете егоисти, мислете за животните, които биват измъчвани, за хората, които може да нахраните само с едно малко решение.Няма да промените драстично живота си.Пак ще сте пълноценен човек, здрав и силен!Изпълнен с живот и щастлив, че сте част от един по-добър свят.Един свят, който ще просъществува!
! МОЛЯ ВИ ИЗГЛЕДАЙТЕ КЛИПЧЕТАТА !
http://www.youtube.com/watch?v=HpaGuCkr-IE
http://www.youtube.com/watch?v=DQ5hKpthQa4
http://www.youtube.com/watch?v=VIjanhKqVC4
http://www.youtube.com/watch?v=FeiKzZcv-Do
Надявам се, че сега рабирате защо някои хора избират да бъдат ДОБРИ! Никой не ви кара да бъдете различни! Това си е ваш избор, но аз съм направила моя и не искам никакви нападки относно това, защото нямам психично разстройство, а чисто и просто се опитвам да бъда човечна!
Canis_Dirus
06-07-2010, 20:22
Чудя се, да се смея ли, или да плача. как така животните хем унищожават храна, хем пасищата унищожават гори? От пасищата каква годна за хората храна има?
Повече дървета се изсичат заради земеделие, защото животните съвсем спокойно могат да си пасат и между дървета, а и по-голямата част от дивеча например живее в гори.
Явно рядко си виждала пасище - това обикновена е земя на склон, хълмиста, или неравна, която не е подходяща за земеделие. Иди в планината и се убеди със собствените си очи, че където пасат кози и овце няма как да се засее нещо, или изобщо няма смисъл защото ще изсъхне, или добивът ще е твърде малък. (Колкото и да не ви се вярва не всички почви стават за земеделие). Иди кажи на овчарите в Нова Зеландия да садят картофи, царевица, ориз и жито и се наслаждавай на физиономиите им.
Всеки литър вода, които добитъка поема се връща отново в природата. Хранителна верига. Тази вода не се губи - излиза като урина, или се изпарява чрез потни жлези и тн. Ако водата изпита от добитъка се губеше безвъзвратно, то щеше да е свършила много преди появата на човека. Може и да не ти се вярва, но материята на Земята е константа.
някакъв сериозен аргумент?
December
06-07-2010, 20:41
Други са напълно вегитарианци без месо и млечни продукти.Казват се вегани,образовайте се малко преди да пускате теми :-o
gia_sena_mono
06-07-2010, 20:52
Аз не съм фен месото.
Ако можем да наречем месо, продаваното в магазина, то аз изключително рядко си позволявам да хапна кебашче, луканка или суджук. Причината е, че нямам и идея от какво може да са направени. А нещо, което е наистина месо и го ям е пилешко и риба. Не ям свинско, телешко, козе, овче и разни други такива.
Иначе без млечни продукти не мога, макар че напоследък и те ми омръзнаха. И ако щете ну варвайте, но почти не ям вече. Сякаш ми ормъзна всякаква храна.
gia_sena_mono
06-07-2010, 20:56
AttentionWhore, ти си луд/а! Не прочетох цялото ти изказване, но едва ли хранят животните с екологични храни и бягат волно по пасищата. Тъпчат ги и ги угояват с химии и разните му там истории.
По пасищата бягат само селските животни на хората, които ползват ги ползват само за себе си, а не за пазара.
zlatnata_ribkaaa
06-08-2010, 07:14
Аз не съм вегетарианка , но ям само пилешко месо не обичам нито риба нито друг вид месо .Относно млечните продукти съм много против спирането им особено в тази възраст организма има нужда от страшно много калции и той си ги набавя главно с млечните продукти не че по магазините млякото , сиренето и кашкавала са с много истинско мляко ама пак има нещо . И месото и млечните продукти са изключително важни за организма , особено докато организма са развива има нужда от всичко .
AutumnTears
06-08-2010, 08:16
Не ям месо, още от много малка се отвратих от вкуса му и се отказах да го ям. Млечни продукти и яйца ям, но сравнително рядко.
Мисля да пробвам да НЕ ям месо една седмица, пък да видим как ще се чувствам.
Иначе често си похапвам месо, но мисля да го намаля. :)
zwezda88
06-08-2010, 12:46
Аз не ям нито месо , нито риба , нито млечни работи просто не ми харесват а и така се чувствам по - 'чиста'
badblood
06-10-2010, 22:27
аз съм от почти година вегетарянка, обаче има една уловка взимай си мултивитамини в умерени количества защото за жалост месото е най-богато на белтъци от които тялото се нуждае и да има и токсини. Мама много ми се нерви че не ям :д но това е дребен факт. Гаджето прай опити да ми сложи тайно в салатата :ддд не му се получава но аз лично нямам нужда от месо или поне сега не усешам но идва един момент в който тялото само ще поиска ако не взимаш нужните витаминки и такива :-D
themusicinme
06-11-2010, 05:23
Аз съм против!!!!!!! Мн е вредно. Аз години наред не ядох месо (понеже не обичам) и се оказа че имам проблеми със съставките в кръвта заради това. И сега вече ям и съм по-добре. А пък да се махнат и млечните продукти, това вече е прекалено... Това е крайност според мен и е супер вредно.
аз съм веганка и откакто спрях млечните продукти и месото се чувствам супер ! :P :D 8)