Влез

View Full Version : немога да разказвам...

prisonerprisoneeer
03-16-2010, 10:38
Проблема ми е че немога да разказвам.По литература ме изпитваха 2 пати и то 2та пъти като започне да ме изпитва званца би.Утре ще ме изпита сас сигурнос на Йосив и Мойсей.Знам ги,чел съм ги,на Мойсей филма съм гледал но като ме изпитва се спичам.Тя иска да разсъжадавам, ноооо немога :D тва се случва само по БЕЛ.Някакви савети ако може :-o

Chacho
03-16-2010, 10:54
Разказване и разсъждаване са две различни неща.

Ако си знаеш материала, няма какво да се притесняваш в разказването. Просто подемаш така, сякаш слушателите наистина не знаят съдържанието.

А за разсъждаването - замисли се защо ти задават въпросите и какво точно се иска от теб да отговориш. Структурирай го в съзнанието си и изливай. По произведенията има анализи, може да ти помогнат.

danibebi
03-16-2010, 11:44
След като си знаеш произведението,,разказвай си го вкъщи.Упражнявай се и не се стягай пред класа,отпусни се.. :)

remix1912
03-16-2010, 12:08
На мен да разсъждавам ми е толкова лесно

Почти всичко се състои в това да имаш обща култура и да мойеш да "разгръщаш" темата въпреки че разполагаш с малко материял
Трябва да блъфираш,че знаеш като от малко прабиш много чрез свои разсъждения

Но това е мое мнение и според личен опит,тези неща не ги може всеки,дори познавам прекалено малко хора които могат да разсъждават наистина добре и смислено.
Аз съм един от тях 8-)

Unendlich
03-16-2010, 16:26
1. Трябва да си наясно с произведението
2. Трябва да имаш и добра езикова култура, за да можеш да се изразяваш правилно, защото явно не ти достигат думи. Чети повече книги. 8)

webmast3rche
03-16-2010, 16:58
Проблема ми е че немога да разказвам.По литература ме изпитваха 2 пати и то 2та пъти като започне да ме изпитва званца би.Утре ще ме изпита сас сигурнос на Йосив и Мойсей.Знам ги,чел съм ги,на Мойсей филма съм гледал но като ме изпитва се спичам.Тя иска да разсъжадавам, ноооо немога :D тва се случва само по БЕЛ.Някакви савети ако може :-o

За начало,когато имаш глаголи като не мога или не знам,те винаги се пишат разделно.. А ако имаш прилагателно неможещ или незнаещ , то тогава са сляти 8-)

LoupGarrou
03-16-2010, 17:40
За начало,когато имаш глаголи като не мога или не знам,те винаги се пишат разделно.. А ако имаш прилагателно неможещ или незнаещ , то тогава са сляти 8-)[/quote]

Това е причастие ...

nIkEnCeTy_bE
03-16-2010, 19:00
Както каза Чачо, да разказваш и разсъждаваш за две различни неща. И аз немога по някой път да разсъждавам, ако не съм чела произведението и анализа, правен в час. Да разкажеш произведението е лесно, щом знаеш съдържанието. Да разсъждаваш, има анализи след произведения, изчети го, като разбира се си знаеш произведението. Анализи в час би трябвало да правите.

LoupGarrou
03-16-2010, 19:09
^ Ами, ако попринцип човек не е чел произведението и трябва да разсъждава върху някакъв частен случай от него няма как да стане. Иначе, ако е по-общ въпрос не е никакъв проблем да се измисли нещо ; ), същото важи и ако случаят е частен, но си чел произведението. Затова имаме глава на раменете си, за да разсъждаваме ; ), не може винаги да очакваме нещо да ни се даде смляно и сдъвкано, а ние само да трябва да го глътнеме ; ) !

Chacho
03-16-2010, 19:18
LoupGarrou, няколко думи:

Гео Милев - Септември

LoupGarrou
03-16-2010, 19:27
LoupGarrou, няколко думи:

Гео Милев - Септември

Слабо съм запознат с въпросната поема, даже не знам в кой клас се учи, само съм чел биографията на Гео Милев и знам, че бая е патил, заради това си творчество и умира доста скоро след издаването му.

Та в кой клас се учи Гео Милев, респективно и въпросната поема ?

П.П. Прочетох откъс от поемата. Определено има какво да се каже по нея и според мен вероятно е ефектна, апък и все пак щом е написана от Гео Милев.
П.П2 Смятам да я прочета скоро, само да я набарам отнякъде...

webmast3rche
03-16-2010, 19:47
За начало,когато имаш глаголи като не мога или не знам,те винаги се пишат разделно.. А ако имаш прилагателно неможещ или незнаещ , то тогава са сляти 8-)

Това е причастие ...[/quote]

Хубу де :D

Chacho
03-16-2010, 19:47
Епа в 12 клас май я учихме, забравих вече.

pubera
03-17-2010, 09:28
След като си знаеш произведението,,разказвай си го вкъщи.Упражнявай се и не се стягай пред класа,отпусни се.. :)

bl0odyS0uL
03-17-2010, 16:10
Учителката ти секси ли е? Тя ли те притеснява? :D

DevilWish
03-18-2010, 09:44
Разказване и разсъждаване са две различни неща.

Ако си знаеш материала, няма какво да се притесняваш в разказването. Просто подемаш така, сякаш слушателите наистина не знаят съдържанието.

А за разсъждаването - замисли се защо ти задават въпросите и какво точно се иска от теб да отговориш. Структурирай го в съзнанието си и изливай. По произведенията има анализи, може да ти помогнат.
+1