PDA

View Full Version : Всичко за цикъла



xkorem
03-18-2010, 06:42
Регулярен Цикъл

Нарушението на нормалния менструационен цикъл е едно от най-честите оплаквания при посещение на гинеколог. Оказва се, че голяма част от жените не си дават сметка какво представлява менструацията и че към нея следва да се отнасят с внимание.

Нормалният цикъл варира в следните граници: интервал между менструациите, считано от първия ден на следващия цикъл – от 21 до 35 дена, продължителност на кръвотечението – от 2 до 5 дена, интензивност – 20-60 мл (3-4 превръзки на ден).

Нарушен менструален цикъл има когато: е увеличена или намалена продължителността между циклите или самия цикъл, извън цитираните по-горе граници.

При всяко отклонение от нормата жената следва да посети незабавно своя лекар.

Често нарушението на менструацията се оказва първи признак на настъпващо заболяване на гениталиите – възпаления, полипи на матката, ендометриоза, извънматочна бременност. Възможни са и рак на шийката, матката, яйчниците!

Понякога, рядко, нарушенията в менструалния цикъл не са симптоми на заболявания, а се дължат на влияние на средата. Във възрастта на полово съзряване около 12 – 16 годишна възраст след първата менструация една трета от момичетата имат нередовен цикъл.
реклама
Този период продължава около две години, след което менструационният цикъл се установява.

Симптоми като рязко отслабване или наддаване, окосмяване, съпроводени с нередовен цикъл следва да се третират сериозно, тъй като са признак на бъдещо безплодие или недоносена бременност. При климактериума (45-55 години) цикълът става все по-нарядко. Образуването на хормони и съзряването на яйцеклетки в продължение на около 5 години спира.



Менструален Цикъл

Менструалният цикъл е физиологичен процес на циклични промени у полово зрялата жена. Той има средна продължителност от около 28 дни, като заема периода между две месечни менструални кръвотечения (менструация). За първи ден от началото на всеки менструален цикъл се смята началото на менструацията, която е външен израз на менструалния цикъл у жената.

Всеки менструален цикъл се състои от три фази: десквамативна (менструация), пролиферативна (фоликуларна) и секреторна (лутеинова). По време на менструалния цикъл паралелно протичат промени в яйчника и маточната лигавица, което дава основание да се обособят два цикъла — овариален и ендометриален. Двете фази — пролиферативна и секреторна, условно се разделят на три периода: ранен, среден и късен. Късният период на пролиферативната фаза и ранният период на секреторната фаза формират т.нар овулаторна фаза на менструалния цикъл. През овулаторната фаза настъпва отделянето на зрялата яйцеклетка от яйчника, процес наречен овулация.
-----------------
Коментар от потребител"КА" От къде разбираш ,че ти идва
НиКи, 17 г., BAPHA
Публикувано на 16.07.2008
и на мен ми е закъснявало с 3 месеца но после всичко си е ок сега да йе всеки месец ми иджа по различно време разбирам само по отвратителната болка
-----------------

pisety000
03-18-2010, 16:19
Много полезна информация :)

Harum_Scarum
03-18-2010, 16:30
Здравни проблеми и болести,ако не бъркам я има като важна..?

NeverTheSame
03-18-2010, 16:32
Здравни проблеми и болести,ако не бъркам я има като важна..?

мдап..не е нужно да я има и тук.