View Full Version : Руски език,въпрос
Здравейте.Утре ще правя тест на мн.число на падежите - дателен ,творителен и винителен.Някой може ли да ми каже кога се използва всеки един от тези падежи ?
А защо не си внимавал в час?!
Всъщност ако не бързах, щях да ти помогна, а не да се опитвам да ти чета конско.
Един кратък съвет от руснак: Пиши това което ти звучи най-благозвучно, най-правилно, прекаленето ислене и помнене на правила само те мъчи, поставя под съмнение и ти пречи да работиш.
А защо не си внимавал в час?!
Всъщност ако не бързах, щях да ти помогна, а не да се опитвам да ти чета конско.то и госпожата е една такава ...
Еми дателен падеж се ползва примерно подарить кому? и в зависимост от рода на тоя, на когото ще подаряваш ползваш окончанията... Тях поне ги знаеш, надявам се?
пр.от граматиката ми
Кому Нина написала письмо? Подруге
Кому учитель объяснняет задачу? Детям
Чему радуются дети? - Каникулам
ползва се и след глаголите давать, послать, дарить, отдать..
отвечать, писать, объяснить, читать...
Винителен падеж е за движение и като цяло се използва като допълнение, т.е. Что тъй (не ми се занимава да търся на руски азб.) купил?
Кого тъй встретил?
Мъй гуляли в лесу (берегу, углу ... т.н. изключенията)
Използва се също и след глаголи с представка 'в'...
Творителен е най-вече 'работать, служать слушать как, снотреть как' и 'оружие действия' т.е. я режу ножницами т.е. без предлог, когато е оружие действие... Като цяло си преговори всичко, което ти е написано в учебника, окончанията и главните случаи, в които се ползват дадените падежи.
Успех, не се отказвай, в началото може да ти е малко труден руския, но не спирай да го учиш, всеки олигофрен може да научи английски или немски, ама не всеки руския ;)
ще видим как съм се справил след ваканцията обаче ;д
Пожелавам ти колкото се може по-голям успех, дано да си се справил.