Влез

View Full Version : Шини или Брекети?

honeyxhoneydrops
03-31-2010, 06:52
Някой носил ли е шини или брекети и кажете кое е по добре. :oops:

nIkEnCeTy_bE
03-31-2010, 08:14
Шини определено. Носила съм 3.4 клас мисля беше, 2 години и не съжелявам. Дори после не исках да ги свалям. Малко гадно кат ми вземаха мярка за тях, ама много се изкефих имаха мики маус на тях :D И все пак зависи, какво ти препоръчва зъболекаря. Ако е по сериозно брекети, но шината се носи 2 години минимум мисля ии е по ефтина. Излиза над 100 лева определено, а брекетите доста по скъпо.

divaneee
03-31-2010, 08:25
Ами и от двете има ефект, имам наблюдения от няколко приятелки. В едно обаче съм сигурна - каквото и да си сложиш, след време ще го намразиш и ще искаш да го свалиш. Затова ти препоръчвам брекети, поне ще си сигурна, че дори да искаш да ги свалиш, няма да можеш. Аз имах шини и ги мразех ужасссно много, адски много ме дразнеха и ги махах. Сега ефекта е нулев. Разбира се, всичко опира до воля и желание. При теб може да не е така. Това сама си го прецени.

gre3ny
03-31-2010, 09:10
Аз имам голям опит :) Като бях 1ви клас ми сложиха шини ,а аз като отидехме на преглед много ги носих седмица след прегледа после се отчайвах през деня понеже приказвах пссотоянно и не ми разбираха 8-) затова ги слагах само докато спя и след като съм ходила на преглед както вече казах.Доколкото помня имаха едни ключета с които се разширяваха някакви винтчета през седмица или две (това го определя ортодонта) ,които 1-во ми бяха много досадни 2-ро постоянно ги губех ...Относно ефекта ... :? не може да се каже ,че нямаше но след като ОКОНЧАТЕЛНО отказах да ги нося зъбите ми си станаха като преди,че и в пъти по-зле... После болки кръвяха ми венците ии няма как наложи се да ми сложат брекети (излезе ми по 1350 за горна и долна челюст или общо 2700).Адски много ме боля първите две седмици след като ги сложиха отгоре (първо се лсагат горни после долни) не можех да ям нтх друго освен пюре :? ,но после свикнах и много бързо се забеляза промяна за около два месеца зъбите които стърчаха си се прибраха на правилното място.После ми сложиха отдоло ( там зъбите ми бяха като шахматна дъска :D :D ) супер болка... Около 2 седмици минаха и пак се свикна.Вече долу-горе половин година има откакто съм с тези отгоре и там са супер ,а тези отдоло (сложиха ми ги два месеца след горните) ии пак за два-три месеца се изправиха в една линия... Естествено зависи от възрастта ако си над 13 по-добрия вариант е брекети според мен :) ... Но е най добре да отидеш при ортодонт,който ще ти обясни най- добре.

П.П. Ако имаш някакви други въпроси питай по всяко време :)

hahavteen
03-31-2010, 09:23
Шини се слагат само докато си малка. Ако си в пубертета и имаш криви зъби най-вероятно ще сложиш брекети.
Аз в първи клас имах шини защото си личеше че ще ми се изкривят зъбите а и захапката ми не беше както трябва. Носих ги може би година докато захапката се оправи. На 13 сложих брекети и ги свалих малко преди да навърша 16. Болеше в началото както и всеки път като ми ги стягаха. Освен това ми извадиха 4 зъба. След като ги махнаха трябваше вечер да слагам шина за да не се разместят отново зъбите. Еми носих я 2-3 седмици и после почнах да забравям. Зъбите още са ми прави и съм доволна. Тук в Германия здравната каса пое всичко така че наще не трябваше да плащат.
Малката ми сестра също сега ще слага шина и ортодонта каза че на 12-13 ще се наложи да сложи и брекети.

DjPiRgOs
03-31-2010, 09:37
Аз носих телчета в 4 клас и фъфлих къто некой дятка

ShowMeHowToLie
03-31-2010, 10:36
Ако си над 13 и да искаш шини не може.. :]] Пък и с брекети се оправят по-бързо :)

shakira96
03-31-2010, 12:08
Ако си над 13 и да искаш шини не може.. :]] Пък и с брекети се оправят по-бързо :)

Твърдо ЗА брекетите. Повярвай-след като ги махнеш няма да имаш никакви проблеми със зъбите. :-P

vasito177
03-31-2010, 17:14
мм даа наистина брекетите са по-добре нося ги от 1 година и половина, но ефекта ее .... огромен

не боли чак толкова в началото е малко гадно де, но с всичко се свиква трябват ти 1-2 седмици и ще свикнеш .. :P

Harum_Scarum
03-31-2010, 17:24
Има ортодонти,който слагат шини и след пубертета..Зависи колко бързо искаш да постигнеш ефект,и колко си упорита?
Брекети-определено боли повече,но не можеш да ги свалиш като те заболи.
Шини-трябва да не забравяш да ги слагаш,пълния ефект ще дойде може би 2 пъти по-бавно,но и по-безболезнено.А и са по-евтиния вариант,ако имаш някакви финансови ограничения. :)
Дано съм помогнала,и успех!

YouDontKnowMe
03-31-2010, 17:45
Носила съм шини. Но нямаше ефект, бях малка, започнаха да ме стягат , не знам си какво се случи и спрях да ги нося. Това лято (живи и здрави) ще слагам брекети. Казват, че от тях има по - голям ефект, пък си стоят постоянно , не ги махаш , което също гарантира за евентуален добър резултат.

cherrygloss
03-31-2010, 17:58
Аз 3-4 клас носих шини, но си имах воля, носих ги около 2 години горе долу.Да, беше неприятно, но сега зъбите ми са перфектни.Ако си по-голяма вече-брекети.

vagarious
03-31-2010, 19:02
Аз като мъничка също носих шини и ме наболяваше, когато ми ги стягаха и просто малко по малко ги захвърлих.Дали е имало половин година да ги нося..съответно ефект нямаше.Но мин.седмица ми сложиха брекети и вече има положителен резултат.Вече свикнах и даже ми е по-добре с тях.Така, че, ако нямаш финансови ограничения - насочвай се към брекетите.Не е болка за умиране.Успех. :)

saturday
03-31-2010, 19:12
аз някъде в 3ти клас носих шини, свалях ги само като ядях и не си спомням ама май и спях с тях и това за 1 година, обаче мн често забравях да ги стягам, иначе нямаше голям резултат
btw имам един приятел, който сложи шини на 16 или 17 и сега вече е почти на 18 и има голяма разлика (не ги носеше постоянно, а сега вече май спря напълно) :)

lovey0u
03-31-2010, 19:25
мен ми сложиха когато бях на 14

ако ги носиш когато си поискаш няма ефект, но ако си редовен/на след определено време зъбите ти ще се оправят

чувала съм, че брекетите по-бързо оправяли зъбите, но не съм много убедена в това

шините са доста по евтини, но ортодонтът решава брекети или шини, Не ти :)

Успех! :-D

liim0nka
03-31-2010, 20:25
БРЕКЕТИ Изпробвала съм и двете..мога да ти разкажа попринцип как стоят нещата, но ще стане доста дълго (ако искаш на ЛС) 8-) брекетите са вече често срещани, изглеждат по-добре, ефекта е по-бърз, знаеш че след това няма да имаш проблеми със зъбите (докато със шините не бих казала, че е така) ..вярно е че са скъпи, но си заслужават всеки един лев :) Ако имаш възможността изобщо не се чуди

sasheto0o
03-31-2010, 20:50
Аз нося брекети и мога да ти кажа,че е по-добре с тях-нито фъфлия,нито нищо. 8-) Че излизат скъпо,излизат , но зависи и от проблема.Ммм аз ги сложих на 13 ии сега зъбите ми са прави,но просто ги нося малко време за фиксиране на зъбите. Едно ще ти кажа- с брекетите ефекта е много по-бърз ,отколкото с шините . :)

MyAll
03-31-2010, 20:52
Чувала съм, че брекетите са по-ефикасни 8)

MartyD
08-29-2011, 17:09
препоръчайте ми някой ортодонт.. :oops: PlzZ от София..и да работи по-евтино..4ee..и горе и долу трябва да си слагам :(
пишете ми ЛС..Plz..Mерси предварително! :)

mynichka
08-29-2011, 17:17
Брекети :) аз страшно много си ги обичам

WishICouldForgetYou
08-29-2011, 17:32
Изборът е изцяло твой. Друг е въпросът какво могат да си позволят родителите ти.
Иначе по-добрия вариант според мен са брекетите. По-ефикасни са и зъбките ще ти се изправят по-бързо. Отначало ще те боли като ти ги сложат, но след това се свиква и накрая промяната е налице. :)

vaniliika
08-29-2011, 19:46
такаа, мързеше ме да ви прочета всичките постове,така че ако някой го е казал..
1. първо трябва да си наясно със проблема си - т.е дали са ти криви зъбите или имаш разстояние между долна и горна челюст.
2. Ако имаш проблем със челюстта само шините му е майката, брекетите НЕ са за това.
3. Ако просто са ти криви зъбите тогава слагаш брекети и те тва е.

Брекети не можеш да сложиш при крива захапка, защото те не прихващат челюстта с нищо, единствено стягат зъбите ти, за да се изправят.

linzer
08-29-2011, 20:05
Брекети

kitty02
08-29-2011, 20:32
Аз нося скоби :)

elysunny
08-29-2011, 20:34
брекети- и по-бързо се изправят зъбите, и е сигурно, че ще се изправят

иначе съм носила и шини

Eechu
01-05-2013, 16:13
Носела съм шини. Нямаше особено голям ефект. Чувала съм от специалисти, че брекетите увреждат зъбите и после много лесно се развалят. Някои, които вече са минали през този период биха ли споделили има ли нещо такова или .. ? Аз също съм планувала да сложа брекети, но думите на ортодонта ме накараха да се замисля.

pepa97
01-11-2013, 08:25
Всеки има собствено мнение ,ама аз съм за ШИНИ

Sarafina
01-11-2013, 19:32
Носих шини 2 години, но не ми помогнаха напълно и сега съм с брекети вероятно за половин година... Яд ме е, че не сложих направо брекетите...

bitchezz9
01-11-2013, 19:39
Хохо..шините са къде,къде по-добрият избор..Можеш да ги махаш по всяко време,да ядеш с тях или без тях,възможностите са много+ това има голяма разлика в парите ..шините 250-300 лв..брекитите-2000 !!

Kalu
01-11-2013, 19:48
Брекети. Аз като носех шини и за 1 година ги счупих около 15 пъти, забравях постоянно да ги слагам. С брекети ще се оправят по- бързо и мен лично повече ме кефят.

teenems
01-11-2013, 20:45
Аз съм носила шини,но е адски неудобно.Много ме дразнеха и не ги носих често и не ми се изправиха докрай зъбите.Препочървам ти брекети.

EternalDream
01-12-2013, 06:35
Брекети. Носила съм много дълго време, не ми беше некомфортно и ефект има.

wiiwa
01-12-2013, 12:34
А някой знае ли нещо за въртешните брекети ? За тези става въпрос https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTW8tP9zXRvEMb-RTz6DdGWJpUf81X2sq9r-P6PFtaprMwSTC3CNg

Dobbyy
01-12-2013, 14:39
Брекетите са по-добрият вариант, според мен и според това, което съм видяла при другите като резултати. Аз също имам нужда от тях, но за сега няма как да стане поради едни или други причини. :(
Относно тези вътрешните, знам, че имат същата функция като външните, но плюса е, че не се виждат. Като цяло не съм запозната много. :)

Dobbyy
01-12-2013, 14:40
И са по-скъпи!

marinkaaa
01-12-2013, 22:07
Брекети.Аз в момента съм с брекети и да ти кажа резултата е меко казано УНИКАЛЕН само за два месеца.И мога да кажа че стоят много по красиво от шините лично на мен много ме кефи да видя някой е бректи,пък и в днешно време брекетите са все по-често срещани и накрая резултат е една хубава усмивка. :)

xhellokittyx
01-13-2013, 12:26
Носела съм шини. Нямаше особено голям ефект. Чувала съм от специалисти, че брекетите увреждат зъбите и после много лесно се развалят. Някои, които вече са минали през този период биха ли споделили има ли нещо такова или .. ? Аз също съм планувала да сложа брекети, но думите на ортодонта ме накараха да се замисля.
Няма такова нещо.До скоро бях с брекети носих ги година и нещо нямах никакви проблеми със зъбите.Хигиената му е майката :)