Влез

View Full Version : Кои са университетите ?

kpuckaaa
04-24-2010, 20:43
Здравейте! Мисля след 12-ти клас да кандидатствам за фармацевт /магистър/. Рових се в интернет и разпитвах, но пак не ми стана ясно къде мога да кандидатствам. Знам, че в София и Пловдив има такава специалност, а във Варна е за помощник фармацевт. Ако някой е запознат и може да ми каже дали на друго място има такава специалност много ще ми помногне. Благодаря предварително! :)

Nakadah
04-24-2010, 22:23
след 12-ти клас магистър?
ЛОЛ това ще бъде интересно! :lol:

моля те дразни ми 1 ЛС като го направиш

Chacho
04-24-2010, 22:43
Nakadah, има специалности които се записват директно магистратури (право например)

Nakadah
04-24-2010, 23:09
Nakadah, има специалности които се записват директно магистратури (право например)

Bachelor -> Master -> PhD

Chacho
04-25-2010, 00:44
Текст от страницата на СУ:

В Софийски университет за магистърската програма "Право" в юридическия факултет се кандидатства след 12 клас, учи се 12 години, не се споменава думата бакалавър и направо се взима магистърска степен.

Ето, че и конкретният случай е същият (Това пък е взето от сайта на Медицински университет София):

Обучението на студентите по фармация е в съотвествие с Наредбата за Единните Държавни Изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Фармация” за образователно-квалификационна степен „магистър” и е с продължителност от пет и половина години – девет семестъра и шест месечен преддипломен стаж в аптека.

Йерархията "Бакалавър -> Магистър -> Доктор" не е всеобщо важаща, има специалности като гореизброените, които правят изключение..

Между другото, авторке, защо търсиш други освен тези? Без да се обижда никой, но това са най-добрите места, където можеш да следваш специалността (става дума за в България).

Nakadah
04-25-2010, 07:28

В Софийски университет за магистърската програма "Право" в юридическия факултет се кандидатства след 12 клас, учи се 12 години, не се споменава думата бакалавър и направо се взима магистърска степен.

Ето, че и конкретният случай е същият (Това пък е взето от сайта на Медицински университет София):

Обучението на студентите по фармация е в съотвествие с Наредбата за Единните Държавни Изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Фармация” за образователно-квалификационна степен „магистър” и е с продължителност от пет и половина години – девет семестъра и шест месечен преддипломен стаж в аптека.

Йерархията "Бакалавър -> Магистър -> Доктор" не е всеобщо важаща, има специалности като гореизброените, които правят изключение..

Между другото, авторке, защо търсиш други освен тези? Без да се обижда никой, но това са най-добрите места, където можеш да следваш специалността (става дума за в България).

а да си се замислял защо нашето образование не се признава никъде? :-o

mrtn
04-25-2010, 07:54
Във Варна също има фармация в университета, а помощник фармацевта е в колежа. :)
Погледни в сайта им. :)

Chacho
04-25-2010, 09:51

а да си се замислял защо нашето образование не се признава никъде? :-o

Главно заради корумпираността и масовия кретенизъм в България. Имената на добрите български професори и доктори са известни по научните конференции. Това не значи, че не можеш да получиш качествено образование в България или че ако завършиш наш елитен университет няма да можеш да се реализираш в чужбина.

Между другото, авторката най-вероятно няма намерения да разглежда чужбина като вариант. Може и да се бъркам, но с такова впечатление оставам.

ПС: Образованието ни не е особено далеч от европейският модел (ако може да го обобщим в някаква степен).

opaaaaaaaaaaaa
04-26-2010, 16:01
и във варна има фармация
http://www.mu-varna.bg/muVarna/index.php?option=com_content&task=view&id=397&Itemid=215