PDA

View Full Version : Опасно!!!!!



koshtramba
04-29-2010, 20:27
Намерих нещо изключително обезпокоително в интернет, не знам дали не е дело на някой болен мозък, или пък е опит за някакъв вид конспирация или елиминиране на конкуренцията, но фактите са наистина шокиращи.

Модерните козметични препарати съдържат множество съмнителни съставки, които биха се чувствали повече у дома си в лабораторните епруведки, отколкото по женските лица. Тези синтетични компоненти са евтини, устойчиви и имат дълъг срок на годност. Производителите просто ги обожават, но въпреки че в началото изглеждат безопасни, резултатите от продължителната им употреба може да са смъртоносни. Непрекъснато нарастващия списък от синтетични съставки, които производителите прибавят към продуктите си, превръщат най-невинно изглеждащите шампоани и кремове в коктейли от токсини и бомба със закъснител.
Нежеланите ефекти от токсините нарастват с годините и десетилетията, обърквайки рецепторите на хормоните и бавно изменяйки структурата на клетките. Катранени пигменти, фенилендиамин, бензол, дори формалдехид са само някои от синтетичните химикали, широко използвани в шампоани, кремове и ружове - все отрови, които се абсорбират от кожата с всяка употреба. Пудрите имат най-малка степен на абсорбиране, докато мазните разтвори и овлажнителите позволяват поглъщане на повече от химикала. Гримът лесно може да бъде абсорбиран от нежната кожа около очите. Спрейовете, парфюмите и пудрите може да бъдат вдишани - дразнейки дробовете, а червилото често е поглъщано. В повечето средства, които милиони жени ежедневно поставят на кожата си, има поне по два компонента, причиняващи рак при лабораторни животни. А това е достатъчно силно предупреждение .Звучи благородно: козметични компании обещават, че ако купите продуктите им, част от печалбата ще отиде за борбата против рака на гърдата. Ако същата козметика съдържа химикали, които всъщност увеличават риска от това заболяване? Много козметични продукти съдържат химикали, които според последни изследвания може да са свързани с развитието на рака.

Парабените са химически консерванти, които имат естрогеноподобно действие и разстройват хормоналния баланс. Доказано е, че ксеноестрогените увеличават риска от рак на гърдата.

Фталатите причиняват вродени уродства и трайни увреждания на половата система у лабораторни животни, изложени на тези химикали по време на бремеността и след раждането. Те също имат хормоноподобно действие, разстройват хормоналния баланс и могат да причинят или влошат рака на гърдата.

В козметичните продукти има още много други опасни химикали. Особена тревога предизвикват съставки като лутеин, формалдехид и въглищна смола, понеже всички те имат връзка с рака. Според доклад, посветен на безопасността на козметичните препарати, една трета от тестваните продукти съдържат канцерогенни съставки.

Козметичните компании се опитват да ни убедят, че не си струва да се тревожим за вредните химикали в проуктите им, тъй като те се използват само върху кожата или косата. Например те твърдят, че парабените и фталатите са напълно безопасни, понеже не се абсорбират в тялото. Но неотдавна парабени бяха открити в ракова тъкан от млечна жлеза и това повдига сериозни въпроси за натрупването им в човешкото тяло. През септември 2000 г. учени от Център за контрол и предотвратяване на заболяванията в САЩ откриха изненадващо високи нива на фталати у всеки от 289 тествани човека, особено на жени в детеродна възраст. Заключението: ”вероятността от натрупване на фталати в организва е много по-висока отколкото се предполагаше досега”. AVON са известни на пазара като “компанията на жените” и твърдят, че са най-големият корпоративен поддръжник на каузата за рака на гърдата в САЩ. Но, според собственият им уебсайт, много от продуктите на AVON съдържат парабени. Доказано е, че младите момичета, при които тъканта на гърдите е в процес на развитие, са особено уязвими към увеличените нива на естрогени. Напоследък под натиска на ВСА AVON започва да премахва фталатите от продуктовите си линии. Тази малка стъпка на корпоративния гигант е важна за пазарите и клиентите на AVON много от които са жени в детеродна възраст и за бъдещите поколения.

REVLON спонсорира всяка година благотворителен крос за жени, за да подпомогне изследванията, свързани с рака на гърдата. Междувременно “Библията на безопасното пазаруване” предупреждава за опасни съставки в техни пудри, гримове и бои за коса. Според изследвания, проведени по скала от 0 до 10, като 10 е най-опасно ниво, над 80% от продуктите на REVLON са отчели нива от 7.2, а някои и по-високи. REVLON HIGH DIMENSION 10 MINUTE PERMANENT HAIR COLOR е отбелязал рекордните 9.6 и съдържа както известни, така и подозирани канцерогени.

Фондацията за изследване рака на гърдата на ESTEE LAUDER издига като своя мисия предотвратяването и лечението на това страшно заболяване. Техни продукти, които съдържат парабени са течен грим POLISHED PERFORMANCE и маскара PRECISION LASH , според “Библията за безопасно пазаруване”. Напоследък фирмата обяви, че ще премахне фталатите от CLINIQUE и лаковете за нокти MAC .

Благотворителната фондация на фирма MARY KAY е посветена на елиминиране на рака, засягащ жените. Но компанията добре прикрива факта, че продуктите и също съдържат вредни съставки. Много е трудно консуматорите да открият какво влиза в състава им. Боята за коса сдържа фенилендиамини и оцветители, които са доказано канцерогенни и водят до не-ходжкинов лимфом, левкимия и миелом. За оцветяване се използват синтетични съединения, в които има арсен и олово.

Лосионите и кремовете съдържат диетаноламин и триетаноламин, които реагират с нитратите от храната и се получават нитрозамини – мощни канцерогени, причиняващи рак на мозъка и на кръвта.

Парабените са нефтопродукти, които масово се използват като консерванти в козметиката, защото не дразнят кожата, евтини са, нямат вкус и мирис и не позволяват развалянето на продуктите. Все повече специалисти твърдят, че те се натрупват в организма и водят до рак на гърдата, тъй като действат като ксеноестрогени.

Фталатите се добавят в много червила и лосиони, даже без да се упоменават на етикетите. Тъй като са канцерогенни те вече са забранени за употреба в детските играчки и гумените залъгалки за бебета, на които им никнат зъби. Доказано е, че те пречат на правилното оформяне и развитие на тестисите, пениса и яйчниците.

Повечето козметични продукти съдържат полиетиленгликол, бронопал и други вещества, от които се получава мощна клетъчна отрова формалдехид ( във формалин се поставят труповете, за да не се разлагат ) . Що се отнася до талка – друга широко използвана съставка – отдавна е доказано, че той е свързан с рака на яйчниците. Но санитарните власти мълчат ... Настоящата информация се базира на данни на Skin Deep - гид за козметична безопасност, съдържащ задълбочени анализи за 14 125 продукта на над 900 търговски марки от целия свят. В базата от данни на Skin Deep има регистрирани 6 869 вещества, включващи се в козметични продукти като лосиони, балсами, дезодоранти и др. Skin Deep анализира търговските продукти като сравнява техните съставки с 37 бази данни за токсичност - на тази основа всеки продукт получава оценка (рейтинг). Колкото е по-висока оценката, толкова по-опасен би бил продукта. Целта на Skin Deep е да информира потребителите за потенциални опасности, свързани със закупуването на агресивно рекламираните козметични продукти.
Според козметичната класация на Skin Deep, сред най-опасните търговски марки са Emanuel Ungaro, Matis, Dep, Ultra Sheen, Klear Action, Naturessence, Cornsilk, Healing Garden (Coty), Nizoral (Johnson&Johnson), Jennifer Lopez, Dark & Lovely (L'Oreal), White Linen (Estee Lauder), Chanel (Chanel), RoC (Johnson&Johnson), Listerine (Pfizer), Gilette (Procter&Gamble).
Има ли наистина опасна козметика?
Да, оказва се, че козметичните и фармацевтични компании не винаги мислят най-доброто за потребителите на техните стоки. Това е така, защото само около 1% от продаваните на пазара козметични продукти съдържат вещества изцяло изследвани за безопасност
Разбира се, ако вярваме на рекламата, трябва да сме убедени, че това са най-чистите продукти на пазара, правени от най-чистата изворна вода и съдържащи само най-ефирно действащите билкови и естествени екстракти. Звучи чудесно, но нека бъдем реалисти. Когато даден производител рекламира продукт по телевизията, той го прави не за да ви помогне или от добри чувства, а с една единствена цел - да го закупите.
Помнете: Рекламата се прави от психолози. В рекламата се споменават неща, които вие искате да чуете или мечтаете да ви се случат.
Нека анализираме фактите
•Ако продукта, който сте закупили от магазина не е бил в хладилник до момента на покупката, то в него се съдържат консерванти и стабилизатори.
•Ако продукта има характерна приятна миризма, то в него се съдържа смес от изкуствени ароматизатори. Ако продуктът ви има цвят различен от бяло/бозаво, най-вероятно в него има смес от изкуствени оцветители. (Забележете, че дотук имаме букет от около 15-20 химикала, а още не говорим за козметиката във вашия нов продукт.)
•Ако в рекламата сте чули, че продукта има "бърз ефект", това означава, че производителя е заложил в продукта си, т.нат. усилватели на проникването. Те имат една единствена цел - да направят вашата кожа максимално отворена за проникване на другите вещества в продукта. Можете лесно да се досетите, че: а) по този начин вашата кожа не може реално да ви защити от околната среда и б) когато ползвате продукта, през кожата и дермата могат да проникнат вредни вещества от продукта и да достигнат до кръвта ви. А ако сте бременна?
Посочените продукти могат да съдържат вещества токсични за околната среда; вещества причиняващи възпалителни процеси; вещества, които се натрупват в тялото и не могат да бъдат отстранени от него в разумен срок; естрогени и други хормонални препарати; алергени; вещества, за които няма достатъчно данни да са безопасни; и не на последно място вещества, за които не е доказано, че са безопасни за употреба в козметиката.
Основи и пудри
Сред марките с най-тревожно съдържание са CARGO, Zhen, Avon, Bourjois, NARS, Elizabeth Arden, Cornsilk, Sally Hansen, Neutrogena, Max Factor, Ultima II, Revlon и Cover Girl. За да бъдем по-конкретни ще споменем продуктите към които трябва да подхождате внимателно, ако сте решили да ползвате. Внимавайте с: Avon beComing PURE BRILLIANCE perfect balancing foundation SPF 8 with Lumin8TM, Avon BEYOND COLOR Perfecting Foundation with Natural Match Technology SPF 12, Avon PERSONAL MATCH Cream-to-Powder Foundation SPF 10, Bourjois Plus Que Parfait! Foundation SPF 15 Opale Fidele 11; Hale Continu 16, Max Factor Lasting Performance Pressed Powder.
Очни спирали
Max Factor 2000 Calorie Mascara Soft Black, Rich Black, Deep Auburn, Max Factor Lash Enhancer Mascara Black Brown; Rich Black; Soft Black, Prescriptives Eyelash Curler Shaping Mascara, Estee Lauder Illusionist Maximum Curling Mascara.
Очна линия
Max Factor Linemaker Waterproof Eyeliner Rich Black, Black/Brown, LORAC Pencil for Eyes #15 Blue Shimmer, #02 Black, #01 Dark Brown, Kiss Me Eyeliner Purple, CARGO Eye Pencil Eyeliner Wood, Brown, Black, ULTA Kohl Eye Liner Black; Black/Brown; Bronze; Charcoal; Chocolate; Deep Brown; Gunmetal; Indigo; Moss; Navy; Raisin.
Сенки
Търговските марки и продукти, за които трябва да бъдете по-взискателни са:
•NARS Eye Shadow Single Compact (Fathom, Emmanuelle, Cairo). Mica, Silica са вещества, които са токсични за бъбреците и черния дроб. Isobutylparaben, Butylparaben, Lanolin, Methylparaben, Propylparaben биха могли да предизвикат имунен отговор (алергия, белене на кожата, сърбеж, обрив, парене). Lecithin, Tricaprylin, Disodium Edta променят структурата на кожата като така се позволява на други вещества да ппроникнат дълбоко в дермата. Mica, Silica, Talc, Aluminum Powder, Zinc Stearate, Ferric Ferrocyanide са веществата в този продукт, които са токсични за дихателната ви система.
•Black Opal с Black Opal Eyeshadow Bronze Lights Bronze Lights и Black Opal Eyeshadow Bronze Blaze, Gold Galaxy. Сред възможно опасните вещества в тези продукти са такива, които биха могли да причинят рак (включително рак на гърдата - Propylparaben); поне пет вещества от съдържащите се в двата продукта са алергени и биха могли да предизвикат имунен отговор (алергия, белене на кожата, сърбеж, обрив, парене); поне две от веществата биха могли да предизвикат пристъпи на астма.
•Bourjois Effet Lumiere Eyeshadow Trio (Les Argents 46; Les Bruns Cuivres 41; Les Verts 44; Les Ors 47; Prune Royale 48; Les Naturels 53; Violet Imperial 49; Les Roses 45). Веществата Propylene Glycol, Lanolin Alcohol, Methylparaben, Propylparaben, Bht, които се съдържат в продукта, биха могли да причинят имунен отговор (алергия, белене на кожата, сърбеж, обрив, парене); Mica, Talc, Ferric Ferrocyanide И Bht биха могли да са токсични за дихателните пътища.
•Ultima II Peepers Wet/ Dry Eyeshadow Lotus.
•Zhen Ying Yang Shadow Changer Gold/Silver; Green/Pink.
Червила
При червилата бъдете най-внимателни с Avon и следните техни продукти: Avon ULTRA COLOR RICH Lipstick, Avon beComing LIP DELUX smoothing retinol lipcolor SPF 10, Avon beComing LIPHORIA full satin lipcolor. Също така преди да закупите Vincent Longo Gel-X Lipstick, LORAC Sheer Wash For Lips and Cheeks Magic, Emotion, Ecstasy, Jelly Pong Pong Supermodel Stain For Lips and Cheeks Slenderella, Nymphette, No Breakfast, Giggle & Pop, Cupcake Pout, Black Radiance Indelibly Radiant Lipstick Gold Digger, * Siren, Drama Queen, Sublime Beauty, Queen of Hearts, Glamour Girl, Cleopatra Red, Diva Deluxe, Violet Vixen прочетете или попитайте за повече информация.
Според класацията на Skin Deep сред най-опасните компании, предлагащи козметика на пазара са: Schering-Plough, L'Oreal, Revlon, Estee Lauder, Avon, Unilever, Coty, Elizabeth Arden, Henkel KGaA, Del Laboratories, Clarins Paris, Murad, pH Beauty Labs и Alberto-Culv

mArMaLaDkA
04-29-2010, 20:38
почетох повърхностно честно казано, позагледах се в последните абзаци. Изводът е, че трябва да си изхвърля целия рафт с козметика. 8-) Но пък се замислих за нещо, колкото и тъпо да прозвучи: да не би хроничния ми фарингит(откриха ми го, понеже постоянно боледувах с температури, хреми, кашлица) да е свързан с разните му червилца и глупости?

Вкара ме в Матрицата, честно. 8-)

koshtramba
04-29-2010, 20:43
Интересно за мен е това, че това са имена на големи и водещи марки. Шокирах се, меко казано и аз. И все пак - трябва да сме изключително внимателни, да преглеждаме добре етикетите, и да сме запознати с вредните вещества... И все пак, ясно е, че не можем да се предпазим от всичко, ясно е, че в такива времена всичко около нас е вредно - от храната, която ядем, до въздуха, който дишаме... Но определено трябва да бъдем по-взискателни към продуктите и козметиката си, най-вече заради уважението към самите нас, и към здравето си.

KumchoValcho
04-30-2010, 06:25
според мен е малко преувеличено.
Не мисля, че е тайна за някого, че има доста боклуци във всичките кремове и т.н., но все пак, не мисля, че биха оказали някакви силни последици..

krisito9212
04-30-2010, 09:26
Глупости

Converse333
04-30-2010, 11:15
според мен е малко преувеличено.
Не мисля, че е тайна за някого, че има доста боклуци във всичките кремове и т.н., но все пак, не мисля, че биха оказали някакви силни последици..

+1, особено Ревлон, Мax Factor и др. - те си имат минерални продукти, които вредят минимално на лицето.

Molzinka
04-30-2010, 11:20
Глупости

+ Не е вярно въобще. Какво сега искаш да ни накараш да не си слагаме гримове или какво?

fruttycristal
04-30-2010, 11:24
чак пък толкова, силно преувеличено

sunshine955
04-30-2010, 12:31
и аз мисля,че преувеличават и то не малко ..

dan4ety
04-30-2010, 12:43
Тези неща наистина са вярни, не са глупости ;)
Голямото "обаче" е, че не се съдържат в огромни количества и не са нужни масова паника и спиране на използването на козметични продукти. Просто е хубаво да сте малко по-предпазливи :)

Coke
04-30-2010, 13:02
Малко преувеличена статия..Че има куп боклуци-спор няма,но да кажат,че сред най-опасните марки са Chanel и Clinique,то в такъв случай от Impala(например) трябва да се умира. :lol:

casey
04-30-2010, 13:18
То, че грима е вреден - вреден е. Ама те изкарват едни от най-добрите марки смъртоносни. Кфо бравим с РубиРоуз тогава? 8-) Както и да е, в България не внасят особено много хубави марки, които не вредят, въпреки че има... И просто не трябва да се прекалява с гима и да се измива и т.н.

koshtramba
04-30-2010, 13:22
Глупости

+ Не е вярно въобще. Какво сега искаш да ни накараш да не си слагаме гримове или какво?

Хахах, би било смешно, тъй като и аз обичам и ползвам. Просто исках да споделя с вас, това което намерих.

Luscious_Heart
04-30-2010, 13:57
Ми ще чета етикетите. :D Само че то къде ли няма химикал вече

dead_princess
04-30-2010, 15:00
Мързи ме да чета цялата статия и коментарите след нея. :D Вече всичко е вредно - храната, замърсения въздух, ежедневния стрес и тн. Предлагам, за да оживеем да не ядем, дишаме, излизаме от нас и да караме на фотосинтеза :grin:

PlamitOo
04-30-2010, 15:25
Не ми се вярва да се стига чак до смъртоносни случаи. Доста е преовеличено това.

LaffyTaffy
04-30-2010, 15:47
Мързи ме да чета цялата статия и коментарите след нея. :D Вече всичко е вредно - храната, замърсения въздух, ежедневния стрес и тн. Предлагам, за да оживеем да не ядем, дишаме, излизаме от нас и да караме на фотосинтеза :grin:
Ау, ама и тва е вредно - Озоновата дупка :!: :D

alex4et0y
04-30-2010, 16:54
Тази тема постави диагнози на всички дами, които използват гримове. :lol: :lol: :lol:

JCoutureJunkie
04-30-2010, 17:19
Ама вие ВЯРНО не можете да четете...в началото на статията ЯСНО пишеше,че с времето това се отразява върху нас.И не,не е смъртоносно,но заедно с всичките други боклуци,които дишаме,ядем,пием и т.н. след време,на 40-45 годишна възраст примерно шансът за рак на гърдата да кажем е много по-висок,защото за всичките тези години са се натрупали толкова токсини,толкова вредни вредни вредни неща в организма ни,че откъдето и да го погледнеш е дори трудно да си помислиш,че от нищо няма да се разболееш...

koshtramba
04-30-2010, 17:28
Ама вие ВЯРНО не можете да четете...в началото на статията ЯСНО пишеше,че с времето това се отразява върху нас.И не,не е смъртоносно,но заедно с всичките други боклуци,които дишаме,ядем,пием и т.н. след време,на 40-45 годишна възраст примерно шансът за рак на гърдата да кажем е много по-висок,защото за всичките тези години са се натрупали толкова токсини,толкова вредни вредни вредни неща в организма ни,че откъдето и да го погледнеш е дори трудно да си помислиш,че от нищо няма да се разболееш...

Явно само ти си прочела цялата статия и си успяла да вникнеш в смисъла... Браво!

Serenavanderwoodsen
04-30-2010, 22:17
Олеее уплаших се .... повечето ми козметика е на clinique ,а спиралата ми е от "опасните" :D ужас..силно се надявам това да не е истина 8-)

ImmortalSportFreak
04-30-2010, 22:23
е така е... вредни са си тия продукти
но ако не ги използвате много често/непрекъснато и в голямо количество няма да си имате проблеми
количеството е много важно-всичко си има граници.. ;)
не се паникьосвайте толкова - статията е леко преувеличена :D
не си изхвърляйте козметиката ама не се гримирайте всеки ден напр. а само по някои много официални и важни за вас поводи;гадните ефекти от козметиката няма да дойдат утре-те идват с години ... ;)
също нз дали го пише в статията(мързеше ме да я чета 8-) ) но сега сте млади - бъдете естествени.(така ще сте и по-красиви) Тия синтетични вещества съдържащи се в продутките които използвате за козметика състаряват кожата ви. ;)