PDA

View Full Version : трансформиращ преразказ от неутрален разказвач на По жътва

sti4i
05-09-2010, 11:41
здр нямам си никаква представа как се прави трансформиращ преразказ от името на неутрален разказвач :? :? а ще е за класно вчера ми каза 1 фр защото мен ме нямаше помагайте ако можете трябва ми за 10-11,05,10 8-[ 8-[ ](*,) ](*,) ](*,)

Budika
05-09-2010, 11:50
Трябва да преразкажеш разказа само,че от 3то лице,което ще знчи,че примерно ако в разказа пише "Отидох до чешмата." и трябва да го преразкажеш : "Той отиде до чешмата." Като наблюдател от страни.

sti4i
05-09-2010, 11:55
мерси мн :grin: :grin: :grin: :grin: незнам какво щях да права а не исках 2

nIkEnCeTy_bE
05-09-2010, 11:58
И да не объркваш временета, ползвай и помощните времена за от името на неутрален разказвач.

diksi
05-09-2010, 11:58
Другия момент е, че докато в трансформиращия преразказ от името на героя преразказваш подробно моментите, на които е присъствал героя, а сбито - тези на които го е нямало, в трансформиращия преразказ от името на неутрален наблюдател преразказваш всичко подробно.

Успех на класното! :)

addii
05-14-2012, 20:08
Трябва да преразкажеш разказа само,че от 3то лице,което ще значи,че примерно ако в разказа пише "Отидох до чешмата." и трябва да го преразкажеш : "Той отиде до чешмата." Като наблюдател от страни.

"Той отиде до чешмата." според мен не е много правилно, защото във такъв преразказ глаголите трябва да са ти в сегашно историческо време т.е. '' Той отива до чешмата'' и за да не бъркате времената си поставяйте '' сега'' пред глагола " Той (сега) отива до чешмата ''