Влез

View Full Version : Малък проблем с голяма приятелка ;]

Lucyy
05-11-2010, 06:55
Така след като раздадох толкова много съвети и написах толкова много мнения по темите, мисля че накрая може и аз да си излея душата. Който не иска да чете не е длъжен, предупреждавам от сега, че мнението е дълго!

Преди четири години, точно в началото на 5ти клас, аз разбира се бях във вече обновен клас. Там се срещнах с едно момиче - да я наречеме М. С това момиче сме заезно и до днес. Споделяме си почти всичко. Винаги сме заедно каквото и да става. Но напоследък М се събра с лоша компания, а по мое мнение тя е доста приемчива натура. Когато и се покаже черта от характер, която и се хареса, веднага я придобива.

И след като се събра с тази лоша компания всичко се промени. Тя започна да бяга от училище, оценките и спаднаха до минимум, а преди беше по-добра ученичка дори от мен. Винаги закъснява, и на последък ме драсти със всяка своя дума, движение, жест.
Аз не искам да е така, но това е факт.

Опитах се да и помогна с училище, с проблемите с майка и, с момчетата. Но тя "ни приема, ни предава". Отдалечихме се толкова много една от друга.
След това се опитах да избегна всякакви контакти с нея. И не мога да разбера.
Как да помогна на някой, който не иска да му помагам? И как да изоставя приятелка, с която четири години съм делила всичко?

Nakadah
05-11-2010, 06:59
Моля те дай малко повече детайли за тази "Лоша компания"
А иначе не можеш да промениш човек ако той самия не го иска...

Lucyy
05-11-2010, 07:04
Моля те дай малко повече детайли за тази "Лоша компания"

Хора, които за нищо не стават. Или поне повечето, не всички. Бягат от вкъщи, не се прибират по цели нощи. При положение, че са на възраст 14-15 години. Почти не стъпват в училище. Сега обаче им лепнаха 3то наказание на всички, включително и на М, за това ходят малко по-често. Разглезени са от родителите си, всичко им се дава. И тя взима пример от тях.
Е да, и майка и е виновна до някаква степен, че става така, но преди майка и беше същата, а сега М се промени.

justwondering
05-11-2010, 07:10
Мисля, че нищо не можеш да направиш. Щом не иска да те чуе. :(
След време би трябвало да й дойде акъла в главата. Братовчед ми в 6 и 7 клас много бягаше от училище, пушеше и не учеше, а сега в 8ми само 5 и 6 изкарва. Говорили сме му, говорили, но докато сам не осъзна, че това е грешно "ни приемаше, ни предаваше".
Естествено, може и да си остане.. пропаднячка, извинявай за думата. Но не мисля. Това е временно според мен и трябва да изчакаш. Е, зависи и на колко години сте. :)

Lucyy
05-11-2010, 07:22
Разбрах, всички казвате, че не мога да я променя. Относно годините - аз съм на 15, а тя почти на 15.

И как да изоставя приятелка, с която четири години съм делила всичко?

Всички ми отговорихте на първият въпрос, но никой не ми отговори на по-трудният.

Nakadah
05-11-2010, 07:24
Разбрах, всички казвате, че не мога да я променя. Относно годините - аз съм на 15, а тя почти на 15.

И как да изоставя приятелка, с която четири години съм делила всичко?

Всички ми отговорихте на първият въпрос, но никой не ми отговори на по-трудният.

Дишай дълбоко... :wink:

m0o
05-11-2010, 07:34
как да й помогнеш?? нима мислиш,че вече има смисъл.. та нали и аз я познавам..нали и аз съм била 4 години с нея.. :-o :-o мислиш ли,че на мен не ми е кофти :( .. но както ти самата виждаш вече нямам никакъв контакт с М. тя сама си го направи.. някой ден ще съжелява..ще направи някои глупости.. а .. компанията.. знаеш аз още от самото начало на 8ми клас ти казах раздели я с тях .. казах ти го.. ти ми трърдеше,че Б. била свясна.. е видя ли какво стана.. сега колко ядове береш и то защо.. заради глупостите на М. просто много съжелявам ,че се опитахме да и помогнем, а тя ?? ходи и се лигави,не слуша,когато и се говори..не се привира..пие,пуши.. лъже МНОГОКРАТНО майка си ... Luccy.. време е да я оставим да си трожи главата аз нямам повече сили да се боря с нещо, което си знае неговото.. :? :-o :smt022

nIkEnCeTy_bE
05-11-2010, 08:22
Еми така става понякога. Сега страдаш ти, тъй като се раздаваш и даваш всичко за един човек, и рано или късно се разделяте. Ще я изоставиш и след време тя ще разбере грешката си, а ако не явно не си е струвало всичкото това време, и всичко което си давала за нея и правила. Точно тези неща, тези лощо компании променят човека и разбиват приятелства. Рано или късно хората се разделят, така и при вас е станало. Тя е избрала тази компания, не си струва сега и ти да се променяш заради нея. Ако ти е била истинска приятелка, след време ще те потърси. Знам, че не искаш да я гледаш как се съсипва, но то си е за нея. Щом не те слуша, остави я. ЯВно и майка и неможе да и помогне. Сигурно сте в ново училище вече и затова така. Почнала е да се движи с други и започва да се съсипва. А и сега е времето, когато ще започнеш нови приятелства и след време ще разбереш кои са истинските ти приятели.

danibebi
05-11-2010, 11:42
Лошо,лошо.От личен опит ти казвам,че едвали можеш нещо да направиш.Тя трябва да проумее,че не трябва да е така.Ти можеш само да и говориш. :(

changess
05-11-2010, 12:35
И аз доскоро си задавах подобен въпрос. С моята приятелка обаче бяхме близки над 10 години. Та, отговорът, до който стигнах е, че времето не е от значение. Хората се променят. Хубаво е, че си опитала да й помогнеш. Тя взима решенията в живота си, но ти не си длъжна да ги одобряваш.

reload1222
05-13-2010, 14:07
Хората се променят.

Дааа това е в повечето случаи лошото на човека.Това е нещо подобно като при мен ама при мен човекът се прави на по-високо ниво и естествено бива игнориран което не е решение на твоя проблем но просто не обръщай внимание

filmimilmi
05-13-2010, 14:53
Остави я да бъде такава каквато сама желае да бъде. Може би в компанията на "лошите хлапета" тя открива хората, които я разбират много по-добре от теб и родителите си. Няма причина да искаш да я задържиш до себе си единствено защото считаш, че заемаш примерната позиция на добро дете. Всеки е необходимо да допусне собствените си грешки, за да има реален житейски опит, а не вечно да се стреми да бяга от това, което му казват, че не е редно. Нека тя изяви своето желание за бунт така както тя иска, а ти ако си толкова загрижена и силна приятелка бъди до нея когато видиш, че има нужда от теб, за да не се разклатят везните и да
излезе съвсем от правия път. Опитай се да бъдеш нещо като упора, която да й дава равновесие, така че да не се самозабрави съвсем, НО не се опитвай да наливаш акъл в главата й насила.

dudit00
05-14-2010, 08:49
Ами и на мен в моомента ми се случва подобно нещо. Тя започна да пуши (а е 6 клас, аз съм 7) заедно с момичета от сегашния и клас. Понякога бяга от часове, но това с пушенето... :shock: :shock: Не знам и аз какво да правя.. Знам, че ще го преодолеем, но тя ми казва, че ще е за малко. А няма да е така! A още нещо, за което ми стана гадно е че тя не вярва, че няма да кажа на никого (става дума за родителите и) . :x Незнам вече... :?

bratignat
05-14-2010, 08:54
Можеш да й помогнеш, като не й се месиш. Така й харесва и доколкото разбирам, ще продължи, така докато не падне или не й се случи нещо по-сериозно. Когато й се случи нещо по-сериозно, ще има нужда от приятели и помощ. Тогава бъди на среща. Ако сега се опиташ, само ще се отдалечите.

TykaSePisheNick
05-14-2010, 09:16
Абе, закво все свързвате цигарите със спадането на успеха?Остави я да си троши главата и като и дойде акъла ще се опомни, ама може и да е прекалено късно.В крайна сметка, тя сама си знае и колкото и да и говориш, щи вика добре, добре и дотам.

tanch3t093
05-14-2010, 15:43
Лошо,лошо.От личен опит ти казвам,че едвали можеш нещо да направиш.Тя трябва да проумее,че не трябва да е така.Ти можеш само да и говориш. :(

uBuTo
05-16-2010, 09:39
И какво точно се разбира под определението "лоша компания"? :?

daru6a1
05-17-2010, 09:20
При мен ситуацията е същата , само дето приятелката ми ще я наречем Н .. От половин година се опитвам да направя нещо по въпроса, но тя си знае нейната .. Аз просто тотално съм спряла всякакви контакти с нея , защото знам че рано или късно ще ме повлече към дъното с нея .. Н започна да пие , да бяга от училище , да взима наркотици , да не се прибира по цели нощи , да се събира с хора които са толкова пропаднали , че и майките им не могат да им помогнат , да прави безрасъдни неща , които и 2 годишно дете не би направило .. :? Откажи се да постигнеш баланс с човек , който си прави което знае .. Наумила ли си е нещо и да й блъскаш главата в стената пак няма да се осъзнае .Просто по-далеч от нея и това е ... : ]

eLssiii
06-06-2010, 15:40
Няма как да я променишш ... Сигурна съмм че някойй ден ще проумее какво вършии ... но ще е късноо ! Приятелки сте ... просто не я изоставяйй .. опитай се по някакъв начинн да и привлечеш вниманиетоо .. да и докажешш че тази компания е чист боклукк и че не може да се сравнява с теб - с ИСТИНСКАТА приятелка ! Поговори с нея ! Не я изоставяй дори за мигг .. опитай се да я изкараш от дупката в която е влезнала . Според мен не трябва да зарязвашш тези 4 год .