PDA

View Full Version : Теоритична задача по химия

Transform
05-11-2010, 12:23
Някой може ли да отговори заюо въглищата са биле наричани черните диамнати,нефта-течното злато а газът - нвидимито злато? :o

sti4i
05-11-2010, 13:17
защото въглищата както и нефта са в мн малки количеста и са доста скъпи а и цветат допринася донякаде в името а газат сащото

kris4ety14
05-11-2010, 14:21
Въглищата са наричани според мен черни диаманти, защото и въглищата, и диамантите са изградени от въглерод, който е подреден обаче в различни решетки. Доколкото си спомням ако графита(пак съединение с въглерод и е подобен съответно на въглищата) се нагорещи до 3000 С, се получава диамант.

Нефтът е течно злато, понеже е ценен енергиен източник и заради ограничените количества и най-вече трудният добив (държавите, които имат територии близо до Северния полюс например преди 1-2 г. се препираха кой ще вземе право върху залежите, които са скрити под ледената шапка, която пък се топи заради глобалното затопляне). Та нефтът, подобно на златото е трудно добиваем, в ограничено количество и следователно скъп.

Газът - невидимо злато. Според мен причините са подобни като при нефта, само че е невидим, защото метанът, от който главно е изграден(има и други съставки, но не знам кои са) е безцветен газ.

SadBoy93
05-11-2010, 16:27
И трите са ценни за нас енергийни източници. "Прякорите" им идват от техните цвят или агрегатно състояние.