View Full Version : Раздвоена съм...
Здравейте.. писала съм 2,3 мнения относно този мой проблем, но сега е доста различно... Ситуацията е такава:
Преди 6 месеца майка ми замина за Франция.С баща ми, не са в много добри отношения, но живеят заедно, само заради мен и брат ми /поне, съм останала с такова впечатление./ Преди майка ми да замине, аз и' бях казала, че, когато види как стоят нещата там, ще замина с нея.Но не исках да заминавам, не исках да започна живота си наново.Аз съм на 13 години, ще съм 7 клас..
Днес пак говорих с нея, тя ме попита, дали съм си променила решението, а аз не можах да и' отговоря.. значи.. това може би, ще е голяма възможност за мен.. майка ми каза, че там обучението е много добро и т.н., но пък баща ми /който изобщо, не ме настройва с/у нея, просто бих казала, че е доста умен човек, разясни ми по-подробно нещата/ .. та баща ми каза, че ако отида там /това и майка ми, ми го каза/ ще трябва да се върна с 1 година назад, за да науча езика.. въпроса е там, че не знам дали ще се справя.. смисъл английския го знам почти перфектно, но в началото, когато започнах да го уча, знаех 2 думи на кръст, после ме записаха на алиянс, и оттам го научих.От 2 години уча испански, и не знам абсолютно нищо, само 2,3 израза.. страх ме е, за езика.
Втората причина, която ме спира да отида там, е, че ако нещата не потръгнат, ако тук трябва да завършвам 7 клас, а съм там, и се върна, ще съм с 1 или 2 години назад, в класовете...
От друга страна искам да замина, защото там е много хубаво.
Сигурна съм, че не описах добре, как се чувствам.. но се надявам са сте ме разбрали, моля ви, кажете ми, според вас трябва ли или не трябва да замина?
SmilezZz
05-23-2010, 11:01
Наистина си в доста трудна ситуация..Не знам..
От една страна е хубаво да отидеш да учиш в чужбина още от малка,но от друга - ако не ти върви,ще трябва да се върнеш 1 клас назад..
Но ако имаш силна воля и желание - ще се справиш,където и да си..Седни,помисли добре и решавай.. :)
Ако си го поставиш като цел, ще успееш..Как си научила английския например..
Друг е въпроса, че ще ти е много трудно да учиш уроци на чужд език.. Едва ли нивото ти на знания ще е толкова добро, колкото тук в България..
Аз бих останала в родината си.
ПС- Майка ти за постоянно ли е във Франция?
Ако си го поставиш като цел, ще успееш..Как си научила английския например..
Друг е въпроса, че ще ти е много трудно да учиш уроци на чужд език.. Едва ли нивото ти на знания ще е толкова добро, колкото тук в България..
Аз бих останала в родината си.
ПС- Майка ти за постоянно ли е във Франция?
Ами тя каза, че ако не искам да отида, септември ще се върне в България.
Panic_Girl
05-23-2010, 15:27
Отивай! Тук нямаш реализация. Ако аз имам възможмосъ ще замина веднага. Щом казваш, че знаеш английски това е перфектно пък испанския ще го научиш бързо все пак там ще слушаш посточнно френски речи ;d . Помисли си за това какво бъдеще имаш тук и какво там :)
mArMaLaDkA
05-23-2010, 16:25
Щом казваш, че знаеш английски това е перфектно пък испанския ще го научиш бързо все пак там ще слушаш посточнно френски речи ;d .
Ъъ, къде е връзката испански - френски?
Испанският е елементарен език, ако си седнеш на дупето навреме. Щом него не си успяла да научиш, който е доста лесен, френският съвсем ще ти опъне нервите.
не е болка за умиране, ако изостанеш с година-две.
Въпросът е дали ще се справите. Майка ти трябва сама и да те храни, и да работи, и да те възпитава, и да ти плаща образованието, което си е трудоемко на родна земя, камо ли на чужда.
Първо завърши основното си образование в България и после заминавай спокойно,защото и да ти се наложи да се върнеш ще ти е доста по-лесно.
LucasBoy
05-23-2010, 23:28
Моя приятелка замина на твоята възраст за Португалия с майка си и сестра си. Там е научила езика изключително бързо от нямане накъде. След това се върна преди 2 години тук уж за лятото, но реши да остане тук да учи. Трябваше да държи някакви изпити за приравняване, но понеже там в 6-7 клас учат неща, които ние тук учил в 3-4 се оказа, че се връща една година назад. Изкара тук една година и после реши пак да се връща там. Но никога не съм я чул да се оплаква. Не мисля че е толква проблемно. Може би ще е по-добре да си хванеш един учител за 1-2 месеца от тук да те подготви за говорим език поне за да се оправяш с децата в училище, понеже не знам дали ще те приемат много добре ако съвсем нищо не ти разбират нито пък ти на тях. А и ще трябва да разбираш какво говорят учителите.
Jamalska
05-24-2010, 07:51
1.Ти си малка. 2.В собствената му среда език се учи в пъти по-лесно.
Това е чудесен шанс,възползвай се.
така е
theImmoral
05-24-2010, 09:23
Бих избрал чужбина. Какво ако се върнеш една година назад? Поправимо е с много учене.
Между другото, дори и в чужбина, внимавай със запетаите, че гласът в главата ми чете поста ти, все едно е астматик...
PsychoBitchFromHell
05-24-2010, 09:56
По-миналата година моя проблем беше същия като твоя - избрах да дойда тук във Франция и досега всичко си е наред , изобщо не те връщат с една година назад ако учиш добре , аз научих езика точно за 8,9 месеца ;) Не се притеснявай за нищо.Учебният материал е адски лесен . Другият гаден проблем тук е , че се учи цял ден от 8 до 5 ..... :( Но пък си струва :P
idioticallystupid_
05-31-2010, 17:57
По-миналата година моя проблем беше същия като твоя - избрах да дойда тук във Франция и досега всичко си е наред , изобщо не те връщат с една година назад ако учиш добре , аз научих езика точно за 8,9 месеца ;) Не се притеснявай за нищо.Учебният материал е адски лесен . Другият гаден проблем тук е , че се учи цял ден от 8 до 5 ..... :( Но пък си струва :P
Зависи от училищата..
Аз преди две години заминах в Париж, още си уча тук, но мен ме върнаха с една година назад, имах перфектни оценки и бях учила 3 години френски преди това..
Вярно е, че във Франция учат супер много.В моя колеж сме от 8 до 3, само в сряда сме до 12.. но зависи от училището ;]
BlackEyedPeas
05-31-2010, 20:11
Напълно те разбирам!Аз съм на 13 и майка ми обмисля да се изместим да живеем в Испания.На мен тая идея много ми допада,въпреки,че не знам испански.Англиския го знам перфектно,от цялата къща аз знам най-много инглиш и им помагам,когато искат нещо да им преведа.Сега започнах да уча "spanish" от един сайт,който много ми помага,няма смисъл да ходя по уроци ,просто нямам време,а и защото англиския за едно лято го научих сама и то перфектно,благодарение на гледането на много филми.Сега започвам с испанския,но ми казаха,че щом знаеш да говориш няколко езика,с всеки следващ език ще ти става все по-лесно,което си е наистина вярно.Сега от нета си помагам с един сайт + отделно ще си купувам един речник за българо-испански,е,майка ми ми предлага по-нататък да започна да ходя на уроци и наистина може да отиде на няколки урока.Майка ми не го знае,но науча ли го аз ще и помогна с каквото мога,или просто тя ще започне да ходи на уроци.Все още не сме решили напълно,тя иска да идем там,за да може да работи на по-хубаво място,но в момента изчакваме да поотмине кризата там и тогава сме решили,че ще се местим там!Мен просто ме е страх,че няма да знам много добре езика и недай се боже някой ден някой да вземе там да ме нападне(Във филми и аз се вкарвам :-D ),какво ще правя,онзи ще ми говори,а аз ще го гледам умно и ще му се чудя :(
TheAceOfLove
05-31-2010, 21:00
Аз ще се повторя с мнението на LucasBoy и други, и аз имам приятелка, която е минала през това, само че в Германия, всичко останало е както ти го описа. В момента знае немски като роден, а френски- също почти перфектно от училище. Пък и от малка се е научила да се справя в непозната страна - това е нещо ценно. Както казаха, след половин-една година ще достигнеш нивото, което ти трябва. Тя се върна за университета - казва, че не й харесва Германия, но въпреки това не съжалява. Според мен има двойно повече житейски опит.
sladur4etyYy
05-31-2010, 22:03
като слушаш ежедневно френска реч, няма и да усетш кога ще научиш езика. заминавай! няма от какво да се плашиш- с желание се постига всичко, а страхът може само да ти попречи да постигнеш целите си. не му се оставяй. вярвай в себе си и успех. :)
+1