View Full Version : необикновени домашни любимци :D
DinViesel
05-26-2010, 16:12
Значии подариха ми 2 скорпиончета. Не съм сигурен какъв точно вид са,но мисля че са императорски. Та въпроса ми е ако някой някога е гледал ако може да ми каже малко инфо относно отглеждането им ? :D Иначе много им се кефя.. (мама още повече :D )
WaterLilly
05-26-2010, 17:48
Гугъл?
Jus7DreamBoy
05-26-2010, 17:53
Много информация има особено в първите 2,3 сайта http://tinyurl.com/3y23xeh
BiGBaDWolF
06-21-2010, 11:37
Гугъл?
SmilezZz
06-21-2010, 15:08
Странен подарък..Ако се гледат лесно,да си купя и аз :D
Callisto
06-21-2010, 15:35
Баща ми е зоолог и водеше у нас всякакви животни, за което можете да се сетите. От сиамски крокодили, кралски питони, пантери, коне....откачена работа, но поне ми подари уникалното детство. И аз съм си отглеждала скорпиони и тате ги хранеше със щурци (пълно е по ливадите), хлебарки (ако си в апартамент...честито) :D
Императорски скорпион
Скорпионите стават все по-популярни за домашни любимци, като най-вече това е валидно за Императорския скорпион. Тези любимци са тихи, чисти и лесни за отглеждане, но не са подходящи за държане в ръце. Продължителността на живота им е между 6 и 8 години.
Императорските скорпиони не са особено опасни, за разлика от други видове скорпиони. Тяхното жило може да се сравни с това на пчела и ожилването е болезнено, но обикновено не се налага медицинска намеса. Все пак, както и при пчелите има вероятност да сте алергични към отровата, така че най-добре да не опитвате. Според специалистите Императорския скорпион е по-вероятно да ви ощипе с щипките и това е също болезнено. Във всеки случай държането на скорпион в ръце не се препоръчва и не само заради рисковете, а и заради това че скорпиона може да се стресира. Ако все пак хващането на скорпиона е наложително, то се препоръчва скорпиона да се хване за края на жилото и това да стане с дълги пинсети, чиито върхове са в пяна.
Императорският скорпион е с дължина около 15см. Те са черни с зелени или кафяви отенъци и имат впечатляващи щипки.
Отглеждане
Осигуряването на подходяща среда е най-трудната част за отглеждането на скорпиони. Подходящата температура и влажност е жизненоважна за тях. Императорските скорпиони могат да се отглеждат самостоятелно и на групи. Ако се отглеждат на групи трябва да им осигурите по-голям съд, в който по възможност да има два пъти повече места за криене от броя на скорпионите и всеки да си има свое място. Ако има признаци на агресия между скорпионите, то трябва да ги разделите.
Императорските скорпиони произхождат от Африка и живеят в топла и влажна среда и са активни през нощта. Тези неща трябва да се имат в предвид, когато се създава мястото им за обитаване. Стъклените аквариуми са най-лесния избор за приютяване на скорпиона, като трябва да имате капак за аквариума. 40-литров аквариум е достатъчен за един скорпион, а ако имате група трябва да им отделете поне 80-100 литров аквариум. Не трябва да им се предоставя много по-голямо пространство, тъй като няма да могат да си ловят плячката. Относно субстрата, с който трябва да покриете дъното на аквариума има различни мнения, но обикновено се използва пръст или торф. Каквото и да изберете то трябва да e дълбоко между 8 и 15см, за да позволи на скорпиона да изкопава дупки. Като места за криене може да поставяте дървесни кори, гладки камъни или счупени керамични гърнета. Поставянето на торфен мъх по повърхността на аквариума ще помогне за запазване влагата в средата. Скорпионите може да си пренаредят декорациите и ако нещата изглеждат разхвърляни след тези пренареждания най-добре е да ги оставите така или в противен случай скорпионите може да се стресират. Субстратите трябва да се държат влажни, но не мокри. Температурата, която трябва да се осигури е между 20 и 30оС, като за препоръчване е над 35оС. Температурата трябва да се движи нагоре надолу в тези граници, за да може скорпиона да регулира своята температура на тялото. За да изпълните това най-лесно е да използвате нагряващо се килимче, което да се постави под аквариума. То не трябва да покрива повече от 1/3 от дъното на аквариума, за да може скорпиона да се мести от по-топло на по-студено. За да се уверите, че осигурявате подходящите температури може да поставите термометри на няколко места в аквариума. Тъй като са нощни животни, скорпионите нямат нужда от специално осветление.
В природата скорпионите се хранят с насекоми и малки гущери. В домашна среда те могат да се хранят с щурци, молци, пеперуди или някой червеи. Възрастният скорпион се нуждае от само 3 до 6 големи щурци на седмица. Желателно е да се хранят нощем, както е и в природата. Необходимо е да им се осигури и плитка чиния за вода.
:) :) :)
JustAngel
06-22-2010, 09:56
Леле какъв подарък.И пари да ми дават,пак няма да го гледам :D Иначе потърси в google : ))
iiordanova
06-22-2010, 10:21
>> www.google.bg
Доста странен подарък ! 8-)
Снимай ги и ги качи тук , да ги видим. 8-)