View Full Version : Дискусия относно матурите,реформите и належащите проблеми
GameMaster
06-04-2010, 17:00
Добър вечер.Извинявам се за правописните грешки предварително (искам да отбележа,че особено няма да ме блазнят забележки свързани с правописа ми).Първо искам да направя едно крадко представяне за себе си.Аз съм ученичка от 11 клас и съм от гр. Шумен.За мое голямо щастие след 7-ми клас влязох в паралелка с изобразително изкуство.През последните 1-2 години предполагам не само за мен,но и за всички вас е належаща темата с матурите.Какви ли не слухове не вървят вече.... Днеска стана ясно от няколко преподаватели в моето училище,че се е гласувал нов закон и се е правило някакво допитване.Тази нова и върховна простотия гласи,че от догодина за втора матура ще трябва да да си избираме някой от профилиращите предмети.Е дотука добре.Тук обаче се появява и нов проблем.Е какво правим ние учениците,които имаме за профелирани предмети рисуване,хореография и музика? Ние може да си имаме и други профилирани предмети,но тези(рисуване,музика,хорео рафия) са ни основните на които наблягаме.Е добре кажете ми...справедливо ли е при положение,че не можем да полагаме матури по тези предмети? Смятам че за много математически и езикови гимназии подобна реформа ще е от полза,но не и за училища по изкуствата.ОК....Спирам да говоря относно това колко сме ощетени.И да си дойда на думата.Не ми е ясно за какво по дяволите всички са се захванали с това образование?Всеки месец....нови реформи,закони,проекти.ОК... Защо по дяволите не ни оставят просто да си изберем втората матура и не ни затормозяват излишно? Защо по дяволите всичко е толкова смотано ? И защо по дяволите се сменят министрите на образованието като носни кърпички? Не ми е ясно....Тези хора ни смятат за роботи или? Сега е ваш ред....Искам обективно мнение относно тема за матурите,реформите и моето положение (забравих да споделя,че освен 2 матури имам отделно да се готвя за кандидат студентски изпити по рисуване).
Princessani
06-04-2010, 18:25
Добър вечер.Извинявам се за правописните грешки предварително (искам да отбележа,че особено няма да ме блазнят забележки свързани с правописа ми).Първо искам да направя едно крадко представяне за себе си.Аз съм ученичка от 11 клас и съм от гр. Шумен.За мое голямо щастие след 7-ми клас влязох в паралелка с изобразително изкуство.През последните 1-2 години предполагам не само за мен,но и за всички вас е належаща темата с матурите.Какви ли не слухове не вървят вече.... Днеска стана ясно от няколко преподаватели в моето училище,че се е гласувал нов закон и се е правило някакво допитване.Тази нова и върховна простотия гласи,че от догодина за втора матура ще трябва да да си избираме някой от профилиращите предмети.Е дотука добре.Тук обаче се появява и нов проблем.Е какво правим ние учениците,които имаме за профелирани предмети рисуване,хореография и музика? Ние може да си имаме и други профилирани предмети,но тези(рисуване,музика,хорео рафия) са ни основните на които наблягаме.Е добре кажете ми...справедливо ли е при положение,че не можем да полагаме матури по тези предмети? Смятам че за много математически и езикови гимназии подобна реформа ще е от полза,но не и за училища по изкуствата.ОК....Спирам да говоря относно това колко сме ощетени.И да си дойда на думата.Не ми е ясно за какво по дяволите всички са се захванали с това образование?Всеки месец....нови реформи,закони,проекти.ОК... Защо по дяволите не ни оставят просто да си изберем втората матура и не ни затормозяват излишно? Защо по дяволите всичко е толкова смотано ? И защо по дяволите се сменят министрите на образованието като носни кърпички? Не ми е ясно....Тези хора ни смятат за роботи или? Сега е ваш ред....Искам обективно мнение относно тема за матурите,реформите и моето положение (забравих да споделя,че освен 2 матури имам отделно да
се готвя за кандидат студентски изпити по рисуване). Лично мое мнение е ,че матурите са един голям цирк.Уж някой тегли темите .Всичко се знае предварително и според мен изощо няма други теми .Това ми е извода ,защото министъра на образованието така и не отвори другите две теми по български език.Всичко остана скрито покрито .Всички разбрахме колко е подкупно министерството и че полза от матурите няма да има.И никаква яснота също няма да има.
Я си гледай работата ма :@
Ще си напънеш малко задника да учиш, какво толкова ?
Аз тази година се готвих и продължавам да се готвя по супер много предмети, но не съм седнал да рева по форумите ...
>> БЕЛ
>> Биология
>> Математика
>> Технология на храненето и всички други специални предмети, които влизат в изпита за професионална квалификация
>> Отделно учих по предметите в даскало
Не знам дали закона е приет сега, но като си държах държавния теоретичен изпит, едната от квесторките спомена, че на скъсаните на 2рата матура май щял да им се признае 2рият изпит като матура ии ще могат да си вземат средно, че от това по-хубаво какво има ???
Мисля, че ще променят закона и ще може да се пишат тези предмети от профилираните гимназии ...