Влез

View Full Version : Срамувам ли се да се нарека българин? - дискусия

kris4ety14
06-14-2010, 15:42
Темата ми я зададе учителката по литература, скоро след като разбра, че ходя на клуб по журналистика при неин колега.

Срамувате ли се да се наречете българи? Ако да - защо, ако не - защо. По актуални проблеми е.

По-натам ще пусна мнението си по този въпрос.

SemperFidelis
06-14-2010, 16:00
Горд съм, че съм българин заради духът на нацията (който малко се е позагубил последно време, но все пак), заради успехите на българите, заради историята и заради още много неща.

ivcheto0o
06-14-2010, 16:42
Не се срамувам,не виждам повод за това.Никой не избира къде и какъв да се роди.

fenastz
06-14-2010, 16:44
И да, и не...

LoveLetter
06-14-2010, 17:14
Не намирам причина да се срамувам. :)

mrtn
06-14-2010, 17:23
Не се срамувам, няма и защо. Това, че държавата ни в момента не е най-прекрасна като други държави, не ми дава основание да се срамувам. Напротив даже трябва да съм горд, България също е имала високи постижения, велика история и силен дух.
И не само това... бе най-кратко казано, трябва да се гордеем с това. Защото познавам хора, които не са доволни също от държавата си и не са българи, така че винаги съм смятал, че има държави, които са по-зле. :)

ThePowerOfLove
06-14-2010, 17:27
Винаги има и по-добре развити, и по-зле. Нека не гледаме само от едната страна. С някои неща се гордея, с други не толкова..

SmilezZz
06-14-2010, 17:35
Винаги има и по-добре развити, и по-зле. Нека не гледаме само от едната страна. С някои неща се гордея, с други не толкова..

kris4ety14
06-14-2010, 18:45
Не, не се срамувам да се нарека българка. Нямам основание за това – доказателство за единността е това, че през вековете сме се съхранили. Дори това, че сега страната ни не се намира в цветущо състояние, не е повод за срам. Българите са силни хора и винаги успяват да намерят правия път.

Всяко правителство, начело с БСП съсипваше постигнатото (справка – 97`), но вече мисля, че хората няма да допуснат такова управление – на далавери, измами, кражби, лъжи, лицемерие. Няма да забравя в 6-ти клас по история учехме, че около 1934(сигурно бъркам годината) България е била 5-та икономика в Европа. Това показва, че имаме потенциал да се развием. Не е нужно да стигаме развитите европейски държави. Според мен е достатъчно да сме дотолкова добре, колкото за един достоен живот. Да, далавери във всяка държава има. Задкулисни интриги – също. Обаче знанието, че работата ни не отива на вятъра и парите не потъват в нечии джобове, ми носи успокоение и надежда за бъдещето. Около мен хората са уверени в себе си. Свидетелка съм как хора, които преди не са имали възможност за развитие, сега просперират. Така, че със собствени усилия можем да излезем от „дупката” и да водим нормален живот.

Хайде още нещо да подхвърля - проблемът с циганите. Смятате ли, че решението не е чрез отхвърлянето им, а чрез последователното им интегриране(приобщаването им към нашето общество)?

WaterLilly
06-14-2010, 19:32
Не се срамувам, но нямам и с какво да се гордея. Ще кажете, че имаме невероятна история - но тя си е минало. А настоящето не е приятно.

kotetokateto
06-14-2010, 19:53
И да, и не...

remix1912
06-14-2010, 20:12
Не се срамувам,че съм БЪЛГАРИН,винаги ще си остана такъв,гордея се с хората които са умряли,за да сме свободни,гордея се с историята си.
Срамувам се от хората които ни представляват пред Европа,хората които ни управляват или по-точно не ни управляват изобщо.Срамувам се,че българските медии се кланят пред един тъп пожарникар,бодигард,който хал хабер си няма от политика,срамувам се от българите като народ,че гласуваха за една личност ББ,а не за партията,която за нищо не става,срамувам се че на България и трябваше почти година да разбере,че е направила най-лошия избор който може да се направи.Срамувам се,че все още има хора които вярват,че сегашното правителство ще оправи България,а не че ще я разваля още повече.Срамувам се,че българите последните 20 години не разбраха,че всички сегашни политици са излезнали от едно старо гнездо,както и ББ.Гордея се,че аз 17 годишно момче вижда тези неща,а много по-стари и уж по-мъдри хора от мен не виждат истината.
СРАМУВАМ СЕ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА СЛЕПИ.

kris4ety14
06-14-2010, 20:33
Това ^^ беше гимнастика на пръстите с клавиатурата.

Случаайно да забелязваш как се позатегнаха далаверите? Кражбите се поспряха :-o .

Колкото до правосъдието и случая с Маргините от днес (оправдани по обвиненията, въпреки натиска от ЕК) - тук тепърва ще се бърка в гнилото. Съдът е независима институция от правителството на Бойко Борисов и като такава не е лесно ей хоп да се реформира.

remix1912
06-14-2010, 20:40
Не,не забелязах,ти имаш ли доказателства за това което твърдиш,защото ако не няма смисъл да се излагаш повече.Ако си забелязала,разбира се ако не ти пречи толкова много слепотата,има много арестувани,НО НИТО ЕДИН НЕ Е ОСЪДЕН,нито един,вчера бяха пуснати братя Маргини,нещо да ми кажеш за това.Дянко набеди напълно изряден кораб със изрядна стока във Варна за такъв с неизрядна и после каза,че са хванали кораб с незаконни стоки.Нещо да кажеш за това.Дефицитът за него са виновни 1/3 предишното правителство и 2/3 сегашното,за което също може да намериш инфо. в нета.Нещо да кажеш за това?Коя е жената на ББ?Изобщо знаеш ли?Притежава най-голямата фирма за винетки в БГ.Кой е Цветан Цветанов?Знаеш ли?Бивш учител по физическо образование и култура.Нещо да кажеш за това или за това,че още преди да свърши всяка операция по залавяне на "измамници",крадци и тем подобни той утива в някоя национална телевизия и оглася къде ще бъде операцията и кой ще проверяват?Нещо да кажеш?
Май само съчки събираш.Повече с необосновани мнения не спора.

xWandereRx
06-14-2010, 20:52
не, срамувам се от това в което се превръща държавата ни
пълна деградация...и за това сме си виновни ние, ама като гледам какви деца кви чудеса... няма и да се оправим...

WaterLilly
06-14-2010, 20:58
пълна деградация...и за това сме си виновни ние, ама като гледам какви деца кви чудеса... няма и да се оправим...
Тогава се срамувай и че си жител на света, защото навсякъде е така.

kris4ety14
06-14-2010, 21:05
Бре да му се не види, докъде мислите, че ще стигнете с черногледството?

Поне за себе си, за собствената си съвест, не искате ли да сте почтени граждани, въпреки простотията, която ни залива?
Мисля, че ако си вършим съвестно работата и имаме активна гражданска позиция, която защитаваме, ще има напредък с (дано не прозвучи по детски 8-) ) престъпността. Останалото са приказки, които са за по салатка и домашна ракийка :) . Наздраве!

Chacho
06-14-2010, 21:17
Не,не забелязах,ти имаш ли доказателства за това което твърдиш,защото ако не няма смисъл да се излагаш повече.Ако си забелязала,разбира се ако не ти пречи толкова много слепотата,има много арестувани,НО НИТО ЕДИН НЕ Е ОСЪДЕН,нито един,вчера бяха пуснати братя Маргини,нещо да ми кажеш за това.Дянко набеди напълно изряден кораб със изрядна стока във Варна за такъв с неизрядна и после каза,че са хванали кораб с незаконни стоки.Нещо да кажеш за това.Дефицитът за него са виновни 1/3 предишното правителство и 2/3 сегашното,за което също може да намериш инфо. в нета.Нещо да кажеш за това?Коя е жената на ББ?Изобщо знаеш ли?Притежава най-голямата фирма за винетки в БГ.Кой е Цветан Цветанов?Знаеш ли?Бивш учител по физическо образование и култура.Нещо да кажеш за това или за това,че още преди да свърши всяка операция по залавяне на "измамници",крадци и тем подобни той утива в някоя национална телевизия и оглася къде ще бъде операцията и кой ще проверяват?Нещо да кажеш?
Май само съчки събираш.Повече с необосновани мнения не спора.

Абе може и да обявява Цветанов по медиите, кой ще проверяват, но от НСБОП патрулираха с дни до нас, с маски на лицата и автомати в ръцете, да те е страх да се прибереш. След 4-5 дена заловиха човека. Предишното правителство е виновно за рухването на икономиката ни още от преди да е дошло на власт. Куфарчетата с парите са обществена тайна.

Провери след комунистическият режим как е извършено деполитизирането на съда. Та те са отделна власт, как ще им се мешат?

ГЕРБ не са идеални, но на тези избори предимно се избираше по-малкото зло. Аз очаквах много по-лошо управление от страна на сегашното правителство.

remix1912
06-15-2010, 09:38
По-горе казаха,да сме били не толкова чак черногледи и т.н.И кво,да си сложим розови очила и да се самозалъгваме.По-добро от това да си песимист или оптимист е да си реалист.
То по-лошо управление от това има ли.Хвана ли един човек и кво,усъдиха ли го или на другия ден пак си беше свободен.Същото нещо се случи и до нас,хванаха баровеца и на другия ден си караше БМВ-то.Баща и син мошенници бяха,сина си бичи сега спокойно.Това ли е наказанието им.Всички тези операции и т.н. са за замазване на очите на народа и сигурно действа,щом още мислите,че са нещо повече от показни.Аз се надявах при ГЕРБ поне да не стане по-лошо,въпреки,че се съмнявах и то какво се оказа,че стана много по-лошо.Заплати-долу,пенсии-леш и т.н.Не гледайте,че хващат лошите и т.н.,това вас не ви засяга.Лошите няма да крадът от вас повече,от колкото политиците крадът от вас.В момента сме точно комунистическа държава с полицейско управление,само дето не ни управляват БКП,ами ГЕРБ.И тва е грешката,че не избрахме по-маллкото зло,само така си мислехме.
В крайна сметка гордея се,че съм българин единствено заради миналото на страната ни.Мразя,че съм българин заради селяндурския нрав на народа,на политиците,тъпотията на народа и наивността му.

Amazingskill
06-15-2010, 10:47

+1
Циганите избират за кой да гласуват за 1 кебабче и бира.... Общинските училища са неподържани. Бездомните кучета, клошарите, циганите, които немога да ги търпя. За съжаление като цяло се срамувам, че съм българин :(

Amazingskill
06-15-2010, 10:51
Тогава се срамувай и че си жител на света, защото навсякъде е така.

Еми не е така. В чужбина съм прекарал 1 година и има ОГРОМНА разлика...........

amk933
06-15-2010, 10:54
Не, не ме е срам, че съм българин! Роден съм такъв, значи така трябва. Няма от какво да ме е срам. Може да има българи, които излагат името на нацията и да ни е по-трудно навън, но, ако човек е читав, няма значение дали е ром, българин, пакистанец и т.н. Липсва ни самосъзнание, липсва ни задружност и човечност и ми е болно от това...Но не ме е срам. Няма за какво. Срам ме е само тогава, когато съм навън и гледам хорската простотия и как българите в чужбина гледат да накиснат един другиго. :)