Влез

View Full Version : Въпрос за поставянето на ударения и отброяване на срички

psihqsala
06-24-2010, 16:35
Здравейте, имам въпрос за това на кои думи в едно стихотворение не се поставят ударения и въпреки че не слагаме на тези думички ударение,отброяваме ли ги като сричка,когато се наложи да ги преброим,за да определим стихотворната стъпка ?

yoyosf
06-24-2010, 17:19
Да,мисля,че се броят всички срички в думите,за да се определи стихотворната стъпка.А иначе ударението си се поставя както си е на думата,няма значение дали е в стохотворение или не,просто съюзите например,които са едносрични думи,при произнасяне се сливат със следващата по-дълга дума и ударението е на дългата дума.
Надявам се да съм помогнала :)

anonymous708973
06-24-2010, 17:55
Брои се всичко - съюзи, предлози и прочее.

psihqsala
06-24-2010, 18:13
На всеки отделен ред от стихотворението ли се определя каква е стихотворната стъпка ? Защото примерно в едно двустишие на първия ред може да има петстъпен ямб, а на втория-шестъпен.. ? И така за всеки отделен ред се определя отделно ? Поне при съвременните автори се наблюдава различностъпни ямбове,хореи,дактили,амфиб ахии,анапести и т.н. С др. думи при анализа на стихотворение за всеки отделен ред отделно ли трябва да определяме колко стъпен е примерно ямба ?