View Full Version : Много спорт+Недояждане=STOP цикъл !? Помощ, момичета!
DarkKisss
07-16-2010, 04:52
Здравейте!
Аз от 3-4 години се занимавам усилено с интензивни тренировки по петобой. Това са плуване, бяхане, стрелба, фехтовка и конна езда ако някой не е наясно. (:
Та аз набор 93 и септември 2009 година си контузих крака и се наложи да не бягам известно време и си хапвах да речем повече, което не се отрази толкова на фигурата колкото на вътрешното ми състояние-дойде ми за 1-ви път.
Супер нередовно си идваше през 1 месец до март 2010 и от тогава до сега не ми е идвало. Миналия месец за 1 ден мажеше съвсем малко и спря. Странно ми е .. Дали е нормално 1-вата година да е по този начин или имам проблем с това, че не винаги се храня достатъчно или пък спортувам като луда?
Това ,че много тренираш и не ядеш достатъчно според мен е причината.Аз също тренирам поопрънцип като съм на училище по минимум 4 часа дневно и не ям достатъчно ,но така и аз нямам цикъл.Идвали ми е мин година - януари и тая година април :-o ,така ,че постарай се да си хапваш повечко и пак си тренирай :)Освен че нередовен в началото ,това че хапваш малко може да доведе до някакви поразии или пък да нямаш цикъл ,което надали ще ти е приятно :)
Успех
BlackkStar
07-16-2010, 05:28
Точно това е причината и според мен. Аз като ти чеат менюто в темата за храненията се чудя как издържаш да спортуваш толкова и да ядеш толкова малко.
Аз питах в една тема, но сега ще питам тук, дано нямаш нищо против. Значи за 10тина дни се движих много, не бих казала, че съл гладувала, но някои дни не ядох толкова много и свалих 2-3 кг. Сега пак качих 1-2 от свалените и горе-долу си достигнах предишното тегло както исках, но вече ми закъснява с почти 20 дена. Някой в другата тема ми беше казал, че не може за 2-3 кг да ми спре... А стресът причина ли, защотно бих казала, че тогава бях под спрес, но сега съм си добре.
^ стресът е много основателна причина.Моята лела така нямаше цикъл 4 месеца от стрес и страх от някаква операция.После като мина време и всичко се оправи :)
silver_moon
07-16-2010, 06:04
отговор от препатил човек: да, това е причината и няма да е лошо да се консултираш с лекар навреме и да започнеш да се храниш както трябва за твоето натоварване. Наиситна, като гледам в темата за менюто, ядеш, да кажем, почти нищо.
И дам, стреса е един от основните фактори за липса на цикъл, при мен май спирането беше основно заради стрес :-o Той + малко храна = липса на цикъл
През първата година е съвсем нормално. Ако след няколко месеца не се регулира се консултирай с лекар. :)
Canis_Dirus
07-16-2010, 07:14
Това когато ти го казах преди година и нещо две не ми обърна внимание.
Колко витамин а и б поемаш?
прочети това и прочети и за витамин Е
http://spidersport.com/forum/viewtopic.php?t=5094
Дроб в масло, пържени яйца, суровопресован зехтин за витамин Е
DarkKisss
07-16-2010, 09:03
Благодаря ви за отговорите ще го имам предвид! (:
ledenakrasota
07-16-2010, 09:09
На мен от 3 години ми е нередовен. Изведнъж ми спря и не идваше в продължение на 9 месеца :D
Уплаших се и отидох на генеколог и всичко ми беше наред. Може да ти спре да идва от нередовно хранене,диети,стрес.
Предписаха ви едни перлички,които си ги пия редовно за да ми дойде всеки месец и вече не са ми нужни. :) Безвредни са.
Отиди на гинеколог,ама по-добре жена.Моят е мъж :D
DarkKisss
07-16-2010, 09:12
Все не мога да сваря покрай тренировките да посетя гинеколог :o
ledenakrasota
07-16-2010, 09:16
Все не мога да сваря покрай тренировките да посетя гинеколог :o
Ами веднъж ще ти се наложи! Здравето е по-важно. Била съм гимнастичка,разбирам те.Вярвай ми :D
betibarclay
07-16-2010, 09:25
отиди на лекар!
Neopitom3na
07-16-2010, 10:58
това е съвсем нормално. :)
Canis_Dirus
07-16-2010, 11:23
На мен от 3 години ми е нередовен. Изведнъж ми спря и не идваше в продължение на 9 месеца :D
Уплаших се и отидох на генеколог и всичко ми беше наред. Може да ти спре да идва от нередовно хранене,диети,стрес.
Предписаха ви едни перлички,които си ги пия редовно за да ми дойде всеки месец и вече не са ми нужни. :) Безвредни са.
Отиди на гинеколог,ама по-добре жена.Моят е мъж :D
:lol: :lol:
Безвредни хормонални препарати, а?
АКо ще ги започва, а започва и стероидите - те имат по-малко странични действия от противозачатъчните - факт!
Хах и аз имах същия проблем. Започнах да правя упражнения за отслабване, хранех се малко и така стана работата. Идваше ми за по един ден през два три месеца и реших да отида при личната ми лекарка. Каза ми малко да се поспра да си права упражнения, но не постояно и всеки ден, да си се храня нормално и да не се натоварвам защото промените в тялото се отразяват на това!
Callisto
07-16-2010, 15:42
На мен от самото начало не ми е редовен цикъла. Имам го от както бях на 14, а сега съм на 17. След първата година изведнъж ми спря и не ми беше идвало 3 месеца. От време на време ми идваше за по един месец, но все се случваше да ми спре за по 3/4. Сега не ми е идвало от март месец и на мен, но това е понеже тежа 40кг и нещо не мога да се разбера с тези килограми. :D Ям, ям, а все не мога да кача. Лекарката ми каза, че трябва да имам поне 43кг, за да ми дойде отново.
titinkaa
07-16-2010, 18:38
По принцип всичко се дължи на стрес,натоварване и недохранване.Макар,че първата година от цикъла е нормална да закъснява с месец два докато се регулира.
На мен като ми дойде и на първата година ми закъсня с месец и половина,но после си дойде и оттогава да чукна на дърво не ми е закъснявало или прескачало с месеци,но може би си е и до човек и до организъм.Вече много често има такива случаи,и мн неща слушам,че на много момичета им прескача или закъснява с 15-20 дена.
И моя е нередовен! Вече 2 години и сега след 5 месеца ще станат 3. Казах на майка ми, че можем да отидем на гинеколог и да ми дадат хапчета, за да ми се нормализира. Тя обаче вика, че сега не ми трябват тези хапчета и т.н. Обаче аз съм се зарекла, че ако и след тая 3-тата година не ми се нормализира ще отида на лекар. Така нещата ще се оправят! :)
ами да ти кажа на мен скоро ми дойде за 1ви път 10.11 и сега още ми е много нередовно ,но има нещо от сорта 1 месец ми идва 1 не .. напълно е нормално да не е редовно в началото ,но и спорта и недояждането могат да бъдат причина , както и стреса :) Все пак добре е да посетиш гинеколог :)
Seducti0n
07-16-2010, 21:07
сори, че ти се натрапвам така кофти в темата, но имам едно важно питане
както вече писах ми откриха киста на ляв яйчник- около 4 см голяма
за да се махне гинеколожката ми предписа противозачатъчни Джаз /ебати и странното име/.Трябва да ги пия в продължение на 2 месеца.Нещо обаче не съм много навита.Първо защото не знам до колко ще бъдат ефикасни и второ защото съм чувала за какви ли не странични реакции като теглото ми е основно притиснение, но явно има и по-кофти работи.Та се чудя какво да правя...
иначе-Даркис-защо не ядеш? Твърдиш, че си професионален спортист като такъв не трябва ли да си запозната повече от всички тук за това какво, кога и в кокви количества трябва да ядеш?Отиди възможно най- скоро на лекар.За здравето си недей да използваш като аргумент, че нямаш време.Аз не отреагирах когато трябваше и сега си ближа раните...
Luscious_Heart
07-17-2010, 06:17
ТАКА СЕ СЛУЧИ И С МЕН МИНАЛАТА ГОДИНА!
От Декември го чаках, дойде ми Април, когато баща ми ми каза да се наяждам вече. :lol:
DarkKisss
07-17-2010, 08:09
Seducti0n ами аз не го правя нарочно, така се получава, не ми стига време сякаш и така .. Не се усещам не че се ограничавам, дори се насилвам да ям чисто месо и т.н. не мога да закусвам, но трябва, ям уж .. (: Иначе ще посетя гинеколог все някога 8-)
Luscious_Heart
07-17-2010, 08:40
Амиии тогава понамали натоварването.
PinkFloydSound
07-17-2010, 08:45
Всичко е до навик. Просто си отвикнала да ядеш по повече и сега ти се струва странно. Купи си бирена мая (много е евтина), тя ще ти увеличи апетита.
А за да ти дойде цикълът, процентът мазнини в тялото ти трябва да надхвърля определено число, а доколкото знам, твоят процент е дооооооооооооооооооста нисък... Захващай се с яденето, не е шега работа това, да не ти идва.
vagarious
07-17-2010, 09:18
От 3год. имам цикъл и не помня да е бил редовен за повече от 4 месеца.Имах случай,в който ми вървеше цели 13 дена.Не знам какво беше това нещо, направо не знаех къде се намирам.Ходих по гинеколози и никой нищо не открива.За 3год. трябваше вече да се е регулирал, но уви.Майка ми вика, че е от обездвижване, защото пък аз си хапвам съвсем нормално.Да, ограничавам се в количеството и вида на храната, но като цяло ми е от обездвижване.Аа и хапчета съм пила, та ми се отрази на фигурата, сега пак ги пия и съм на тръни.Та, върви на лекар и не си играй със здравето. :smt018
Callisto
07-17-2010, 09:31
От 3год. имам цикъл и не помня да е бил редовен за повече от 4 месеца.Имах случай,в който ми вървеше цели 13 дена.Не знам какво беше това нещо, направо не знаех къде се намирам.Ходих по гинеколози и никой нищо не открива.За 3год. трябваше вече да се е регулирал, но уви.Майка ми вика, че е от обездвижване, защото пък аз си хапвам съвсем нормално.Да, ограничавам се в количеството и вида на храната, но като цяло ми е от обездвижване.Аа и хапчета съм пила, та ми се отрази на фигурата, сега пак ги пия и съм на тръни.Та, върви на лекар и не си играй със здравето. :smt018
И аз съм така или нямам никакъв цикъл, или като ми дойде и не спира гадината. Един път ми се случи да ми дойде 2 пъти в месеца по 10 дена...леле чувствах се като парцал. :(
vagarious
07-17-2010, 09:36
И аз съм така или нямам никакъв цикъл, или като ми дойде и не спира гадината. Един път ми се случи да ми дойде 2 пъти в месеца по 10 дена...леле чувствах се като парцал. :(
Даа, да именно.С месеци го няма, ама като дойде .. :?
Luscious_Heart
07-17-2010, 10:34
Между другото, DarkKisss, аз съм ти виждала няколко мнения в темата за менюто за деня... Ти в твоята тема си препоръчала да се хапва междинно, смисъл плод или нещо такова, а при тебе менюто е мн по-оскъдно.
Как не огладняваш при това бягане?
И аз имах подобен проблем- а по принцип съм с редовен цикъл. Три месеца го нямаше, пих някакви хормонални таблетки, за да се оправи. Обаче много се бях запалила да тренирам и ходих на ДИЕТОЛОГ- ФАТАЛНА грешка... следвайки тея "съвети", ограничих храната и , кажи-речи, отрязах мазнините- резултатът си дойде :) Оправих си храненето, пих ги гореспоменатите и готово, сега е ок :)
sw3etyrrr
07-17-2010, 11:42
всеки ден ли спортуваш ? имаш ли поне един почивен ден?
Възможно е да е от това, че почти не се храниш. И при сестра ми се случи същото. : )
Отиди на гинеколог, но не отлагай.)
FiRe_LaDy
07-17-2010, 12:04
Причините може да са различни.Ние тук предполагаме какво може да е, но не можем 100% да ти кажем със сигурност какво е.Отиди на лекар, за да си сигурна и спокойна.
П.П. На мен за първи път ми дойде преди 6 години и още не ми се е нормализирало, може и при теб да е така.Пък и постоянно качване смъкване на кг ...
DarkKisss
07-18-2010, 11:19
Между другото, DarkKisss, аз съм ти виждала няколко мнения в темата за менюто за деня... Ти в твоята тема си препоръчала да се хапва междинно, смисъл плод или нещо такова, а при тебе менюто е мн по-оскъдно.
Как не огладняваш при това бягане?
не.
аз съм се научила така да не ям преди тренировка, защото не се чувствам комфортно така :(( няма време накъсва ми се денят и така се получава..